En homage till morfar.

Den här lilla lådan ser kanske inte mycket ut för världen. Faktiskt ser det ganska oaptitligt ut när man tittar noga. Men innehållet i den här är nog den maträtt som har betytt mest för mig i mitt liv – morfars fiskpudding. Min morfar gick bort när jag var bara 10 år men jag har så otroligt starka minnen av att jag och min syster vid varje besök hos honom i Göteborg fick hemmalagad fiskpudding. Det var hans paradrätt och namnet till trots smakar det så otroligt gott. Med lite smält smör och valfritt tillbehör som t ex potatis eller broccoli. Finns få saker som slår det.
Jag har aldrig tidigare lagat den här rätten men igår fick jag feeling och ringde mamma som gav mig receptet. Det blev såklart inte lika gott som om morfar hade lagat den, men ändå. Min pojkvän älskade det och nu vet jag att jag kommer göra detta till mina barn i framtiden också.
Receptet har jag ändra något för att passa en lowcarb-diet men i övrigt är det precis som vanligt. Världens enklaste och godaste maträtt. Tack morfar!
Morfars fiskpudding
400 g fiskfärs (lax eller vit fisk, det går bra att blanda eller hålla sig till en sort)
2 ägg
2 mjölk
2 dl grädde
1,5 msk bovetemjöl
1 msk pofiber
en knippe hackad dill
salt
peppar
dinkelströbröd
1. Om du inte redan har köpt färdig fiskfärs kan du färsera fisken med en stavmixer.
2. Blanda allt utom ströbröd till en smet i en bunke. Peppra och salta efter smak.
3. Lägg i en ugnsfast form (jag tog en sockerkaksform) och häll på ströbröd på toppen. Grädda i ugnen på 200 grader i 45 minuter.
4. Ät med smält smör, grönsaker och eventuellt lite potatis.
4. Ät med smält smör, grönsaker och eventuellt lite potatis.
Anonym
❤️❤️❤️❤️❤️ Nu blir han glad ... däruppe i sin himmel. Världens bästa Morfar/Pappa! /// 👍😄Mami
Jenny
Jag har också sådana rätter. Det är fint. Tänk att smak (och luft!) kan framkalla sådana minnen. Fint, tycker jag.
Trackback