Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Elote och spicy chicken

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
 
Middagen igår bestod av den här kombinationen: mexikansk majskolv (elote) och spicy chicken som jag gjorde av en hel kyckling i ugnen. Kycklingreceptet är fortfarande in progress så det kan jag dela med mig av när är helt färdigexperimenterad, men majskolvarna har jag skrivit om förut om du hittar receptet här. Koriander adderade jag extra, men det kan man ju göra som man vill. 
 
Idag har jag varit ute i Stockholm en sväng. Tog en fika med Chris som är på besök från New York. Han pluggade med mig på FIT och det var superroligt att träffa honom igen här i Sverige. Nu tänkte jag gå ut och sätta mig på gården med mina nyinköpta favoritmagasin och njuta av att hettan inte är så kvävande idag. Hej så länge! 




Instagram lately.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
De senaste veckorna har jag spenderat i Torekov och Båstad och mest NJUTIT. Vattnet har varit kristallklart och 22 grader varmt, solen har varit framme hela tiden. Drömsommar! 
 
Har hängt med mina syskon och varit på Farmer's Market där jag blev smygfotad luktandes på kryddor. 
 
Självfallet har jag ätit hamburgare. Monsterburgaren till vänster är pappas kreation. Den bilden fick mest likes i @burgerland's historia. Följ mig där om du som jag älskar burgerz. 
 
Det blev lite väl mycket solande dock, känner mig lite sliten. Hehe, skoja. Appen Oldify är så himla rolig att leka med. 
 
Följ mig på Instagram: @sofiemarialundberg
Mitt burgerkonto: @burgerland




Kryddigt kryddsmör

Skriven .
Placerad i "Recept, "
0 kommentarer
På sommaren är jag inte så sugen på att göra varma gräddbaserade såser till kött, istället brukar det bli typ vitlökssås gjord på creme fraiche och liknande. Igår åt vi ryggbiff till middag och jag gjorde ett kryddsmör till av lite grejer jag hade hemma. Blev supergott och var megaenkelt! Här kommer receptet: 
 
Kryddsmör med smak av chili och basilika
100 g rumstempererat smör 
1/2 röd chilifrukt 
en näve färsk basilika 
1 vitlöksklyfta 
1 tsk citronzest 
saft från 1/3 citron 
salt 
peppar 
 
Blanda alla ingredienser i en mixer. Rulla in i bakplåtspapper och lägg i kylen tills du ska äta det. Funkar bra till såväl nötkött som kyckling. Och säkert till fisk också! 
 




Food fail.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
 
Haha, ibland är jag så dum. Imorse när jag vaknade bestämde jag mig för att göra en buljong av de grönsaker vi hade kvar i kylen. Det är perfekt att göra när man har lite överblivna grönsaker eller annat hemma som man inte vet vad man ska göra med. Problemet är bara att jag helt och hållet glömde av att kastrullen stod och puttrade på pannan utan lock, så när det sedan hade gått typ 2 timmar så hade all vätska kokat bort och kvar fanns bara en massa överkokta grönsaker. Fick slänga allt. Världens slöseri på både tid och råvaror. Well, bättre lycka nästa gång.  




Ett två tre

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
 
1. Jag vet att jag sa att jag skulle sluta klaga MEN DET ÄR SÅ VARMT ATT MAN KAN SPEGLA SIG I MIN PANNA!
 
2. Fick tips av er att köpa en självutlösare, så det har jag nu gjort. Woho, vad kul det är att fotografera saker utan att man trycker på kameran.

3. Nu ska jag spela Mario Kart. Gonatt! 




Burgerblock

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Man vet att hamburgaren har blivit riktigt mainstream när man hittar den på H&M! Det här lilla blocket kunde jag inte motså att köpa, ska ha den i köket och skriva ner mina recept i när jag lagar mat.
 
Jag vet att jag gnäller men det är olidligt varmt i Stockholm. Har dessutom inte så mycket att göra om dagarna eftersom alla jobbar/är bortresta så jag går mest omkring på stan, handlar mat, sitter på café med min dator och gör lite höstplaner. Rätt mysigt men efter några dagar blir man lite matt av värmen och lunket. Är lite sugen på att åka ner till Torekov igen men vi får se. Snart åker jag ju till San Francisco så jag ska egentligen inte klaga! 




What to do with en ananas.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
 
Köpte en ananas häromdagen, det är ju så himla gott och svalkande nu när det enda man vill göra är att flytta till typ Nordpolen. Vi åt några bitar men kunde inte stoppa i oss hela så istället skar jag den i små bitar, portionerade ut och la i plastpåsar i frysen. På det sättet kan man superenkelt ta fram så fort man vill göra en smoothie. Smart va? Frukostsmoothien imorse blev apgod.
 
Smoothie med ananas och hallon 
Fryst ananas
Frysta hallon 
1 msk kokosolja 
2 dl mjölk 
2 msk grekisk yoghurt 
1 tsk vaniljpulver
lite färsk basilika efter smak 
 




Selfies och matfotografi

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
8 kommentarer
Haha, alltså jag är skrattretande usel på att ta bilder på mig själv. Kan typ inte ta mig själv på allvar när jag ställer en kamera på självutlösare och ba "Eh, nu ska vi se...". Testar lite olika saker och poser och alla blir lika dåliga. Hur gör alla som bloggar egentligen? Har de alltid någon som hjälper dem? Tur att den här bloggen innehåller mest bilder på mat. 
 
Men, det jag ville komma till är att jag ska försöka bli lite bättre på att ta bra matbilder (även om mina selfies uppenbarligen också är in need of improvement). Anstränga mig lite mer än att bara ta en bild rakt upp och ner som jag vanligtvis gör. Lägga lite tid på bakgrunder och styling, även om jag absolut inte vill jobba med för överstylade bilder. Tycker att det kan bli lite charmlöst och opersonligt om man tar matbilder som skulle kunna platsa i ett magasin. Men det är kanske bara jag. Well, vill inte lova för mycket men jag ska i alla fall försöka lägga några minuter extra på bilderna jag tar och se om det blir någon förbättring. 
 
Vad tycker ni om för sorts matbilder? Tipsa gärna om sådant ni tycker är inspirerande, alltid kul att se lite nytt.  
 
Ja men här sitter jag och pillar på mina fötter på soffkanten, som man gör.   




Kantareller och Gruyère

Skriven .
Placerad i "Mat, Recept, Vardag, "
4 kommentarer
 
The kantarell-season is upon us! Det bästa med att vinterhalvåret närmar sig måste ändå vara de råvaror som dyker upp i samband med sensommaren. Längtar till att koka mustiga grytor på högrev och svamp och äta tillsammans med gott rött vin mörka höstkvällar. 
 
Igår gjorde jag en favorit – kantarelltoast. Råkade snåla lite med kantarellerna, hade egentligen velat ha typ dubbelt så mycket, fast det blev otroligt gott ändå med den milda men ändå smakrika Gruyèren. Såhär gjorde jag: 
 
Kantarelltoast med Gruyère
1 skiva surdegsbröd
en handfull kantareller, tvättade
2 msk smör
1/3 schalottenlök 
1 dl grädde 
1/2 dl riven Gruyère-ost 
salt 
peppar 
 
1. Stek lök i hälften av smöret i några minuter. Häll i kantarellerna och stek i det resterande smöret i ca 5 minuter tills kantarellerna är mjuka och har fått färg. 
 
2. Häll på grädde och låt puttra en liten stund. 
 
3. Riv ost över kantarellblandningen. Salta och peppra efter smak. 
 
4. Stek brödskivan i smör. Lägg kantarellblandningen på brödet. Ät och njut! 




Tillbaka i köket

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
Nu är jag tillbaka i Stockholm och även om det är apvarmt och åskoväder som skrämmer livet ur en och ingenstans att svalka av sig så är jag glad. Glad för att jag får hänga med min Martin och glad för att jag äntligen får laga mat ordentligt igen. Åh vad jag har längtat! Var nyss i ekologiska matbutiken och köpte en massa godsaker till ikväll och några dagar framåt. Torekov är fantastiskt på alla sätt men ett bra ekologiskt utbud kan de inte skylta med, och oavsett vad trivs jag bäst med att laga mat i bekvämligheten av mitt eget familjära kök.

Ikväll blir det köttfärssås! 
 
 




GoPro

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
 
Jag och Lollo var ute och lekte med pappas GoPro-kamera och gud vad roligt det är! Först körde vi en lång PW på heden, sen filmade vi under vattnet i havet. Måste införskaffa en sådan inför nästa utlandsresa, tänk vad fina undervattensfilmer man skulle kunna få från t ex Grekland. Kanske klipper ihop en liten filmsnutt sen imorgon när jag sitter på tåget till Stockholm, så kan ni se hur det blev. 




Kokbokstips

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Nu när det är 28 grader i skuggan orkar man ju inte riktigt laga mat så det här inlägget kanske ni kan ta fram och kika på igen när det är regnigt och suget efter matlagning återkommer. Tänkte i alla fall tipsa om några av mina favoritkokböcker! 
 
Om jag var din hemmafru av Lotta Lundgren 
Jag har ju en liten girlcrush på Lotta Lundgren, tycker hon är bäst. Hennes bok Om jag var din hemmafru köpte jag för ungefär ett år sedan och brukar ta fram och bläddra i med jämna mellanrum. Snygga bilder varvas med fina små texter och recept. 

Myllimäkis såser av Tommy Myllimäki 
Att göra sås är en konst och är man fortfarande nybörjare som jag kan man behöva all hjälp man kan få. Den här boken avhandlar alla såser du kan tänka dig och jag brukar alltid kika i den här för inspiration om jag t ex vill göra en god rödvinssås till kött. Ett sås-uppslagsverk kan man säga att den här boken är. 
 
Flippin Burgers – hamburgare från grunden av Jon Widegren 
Den här boken är min bibel när det kommer till att göra hamburgare, som ni säkert har gissat redan. Plockar alltid fram den så fort det vankas burgare hemma. Tycker dessutom att formgivningen och bilderna är så himla fina och precis i min stil. Lite ruffigt och genuint sådär. 
 
Allt av Jonas Cramby
Jonas Cramby kan det där med att skriva om mat. Har alla tre av hans böcker och det är sådana jag kan sätta mig och läsa i soffan på kvällen bara för att jag tycker att det är så inspirereande. Att han avhandlar precis sådan mat som jag tycker är spännande hjälper ju naturligtvis: allt från äkta amerikansk grillkultur till smörgåsar från hela världen. Ska jag göra en kokbok är Crambys kvalitet jag håller som standard – allt över det kan bara bli fantastiskt. 




Superbroccoli – inte så super.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
I matbutiken häromdagen såg jag att de hade "superbroccoli" som jag har läst så mycket om den senaste tiden. Har ni hört talas om den? Det ska ju vara the shizzle i matväg, en grönsak fullproppad med nyttigheter som ska kunna förhindra cancer och hjärtsjukdomar och allt möjligt. Låter ju nästan för bra för att vara sant, eller hur? 
 
Tyvärr känns det lite så. För superbroccolin är framtagen i ett labb hos Monsanto, ett företag som jobbar med genmodifiering och har ett allmänt rykte om sig att vara "världens ondaste företag". För att förklara hela den härvan får man dock skriva ett helt inlägg så det får kanske bli en annan gång. Googla så länge!
 
Hur som helst, vi i Sverige vill ju helst inte behöva äta GMO-produkter. Vi läser om eventuella konsekvenser av dessa labbframtagna matprodukter och det debatteras ständigt huruvida ett företag borde kunna få möjligheten att ta över och ta patent på frösorter och grönsaker. Det har gjort det svårt för Monsanto att ta sig in på den svenska marknaden. Fram tills nu. 

Superbroccolin är skapad genom något slags loop-hole så att de inte klassas som GMO, men det är långt ifrån en naturlig process. Med smart PR har de lyckats få en massa publicitet och skapat en efterfrågan på denna mirkalprodukt som ju på pappret låter helt fantastisk. Och det är lite det som är problemet. Man testkör marknaden långt innan man har forskat på eventuella konsekvenser. De skryter om att superbroccolin innehåller tre gånger så mycket glucoraphanin än vanlig broccoli, men det har kommit forskningsvarningar om att för höga halter istället kan ge en negativ effekt på hälsan. Så vad ska man tro? Det finns helt enkelt ingen som vet vad det kan göra långsiktigt med människan att äta en massa GMO-produkter hela tiden, och det skrämmer mig. 
 
Nä, sånt här gör mig bara arg även om jag är medveten om att jag borde vara ännu mer insatt för att egentligen kunna uttala mig. Dock vet jag tillräckligt om Monsanto och deras förehavanden för att bli rädd, och för mig är det egentligen rätt logiskt att det naturliga är det som är allra bäst för oss och våra kroppar. Det är i alla fall min starka övertygelse. 
 




Nötgodis och kungligt bad

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Har ni smakat Nöt-Crème med jordnötssmak? Verkar vara en hyfsat ny produkt och jag som älskar Nöt-Crème var ju tvungen att prova. I ärlighetens namn är jag inte ett stort fan av godis med jordnötssmak – Snickers skulle jag t ex aldrig få för mig att köpa. Däremot tycker jag om jordnötssmör så det kändes som att det skulle kunna bli bra. Tyvärr föll det mig inte riktigt i smaken. Det var både sött och salt men eftersom jordnötssmör är så gott utan tillsatt socker alls tyckte jag bara att det kändes onödigt. Nä, jag håller mig nog till originalet. 

För övrigt badade jag med kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Estelle imorse vid morgondoppet. Victoria bar en stor solhatt för att ingen skulle känna igen henne och hela familjen var övervakad av ett antal SÄPO-vakter klädda i svala sommarkläder för att smälta in. Jobbigt att aldrig kunna slappna av och vara sig själv, inte ens i lugna lilla Torekov. 




Kvällsbesök

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
 
Den här lilla krabaten dyker upp med jämna mellanrum i vår trädgård, går fram till Doglas matskål och tuggar i sig resterna av hans torrfoder. Så himla gulligt! Han verkar inte vara så rädd för människor och jag kunde gå ganska nära för att fota honom, eller henne för den delen. 
 
Och Doglas då? Well, han lyfter lite på huvudet, ger igelkotten en trött blick och återgår till det han gör mest hela tiden – sover: 
 




Blöjhäng med Hollywood

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Varje gång jag är här i Torekov brukar jag kolla igenom lådor och bokhyllor efter saker från min barndom. Dagböcker, gamla brev, klassfoton – här finns mitt liv upp till 15 års ålder.
 
Häromdagen upptäckte jag en grej som jag aldrig sett innan: Alicia Vikander, ni vet hon som numera är Hollywood-skådis och spås bli Sveriges nya stjärna, gick i min dagisgrupp när jag bodde i Göteborg. Jag minns att hon var lite äldre än mig och att jag såg upp till henne och att jag tyckte att hon hade ett så himla fint namn. Vi lekte ibland och hon var snäll trots att jag var yngre. 

För övrigt gick jag på världens bästa dagis i Göteborg när jag var liten. Har så många roliga minnen därifrån, kommer ihåg att allt var magiskt och mystiskt och fantasifullt hela tiden. Vi läste spännande sagor och det bodde små troll i mini-världar som vi byggt upp och i hyllan låg det stenar som vi trodde var månstenar. Ibland fick vi äta glass och det var det bästa som kunde hända. Good times. 
 
Mitt dagisfoto till vänster, Alicia Vikander är flickan i blå klänning. 




Närodlad lycka

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Den här helgen har varit typ den bästa på hela sommaren, kanske på hela året. Vädret har varit helt fantastiskt, Emelie har varit på besök och vår dagliga rytm har bestått av att röra oss fram och tillbaka till stranden, hem för vila och ut för ett glas vin på kvällen. Träffat en massa vänner, gamla och nya, och njutit av att bara vara ledig. Det är så livet måste få vara ibland. 
 
I eftermiddags tog vi en sväng förbi Farmer's Market Torekov också, första gången för den här sommaren. Det är så himla fint ordnat av Linn, Petter och gänget med producenter från hela Skåne som säljer sina varor, live-band och servering där man kan köpa lunch, ostron och champagne eller en kopp kaffe. Vi blev bjudna på pulled pork i wrap som var så himla, himla god OCH jag köpte världens godaste ost från Skottops slotts mejeri. Det ni! 

Här kommer en liten bildbomb: 
 




Moby's Shack i Torekov

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Någonting jag tycker att mitt kära Torekov har saknat i alla dessa år är ett matställe i mellanklassläge – någots om är mer avslappnat än de finare restaurangerna kring hamnen men inte lika industri-matigt som korvkioskerna och pizzeriorna. Ett mellanting helt enkelt. Därför blev jag hoppfull när jag fick se nyöppnade Moby's Shacks meny. Intressanta rätter lagade på närproducerade och gärna ekologiska råvaror – det kan ju inte bli bättre. Igår kväll åt vi en tallrik spicy kycklingvingar gjorda på Bjärekyckling och kvaliteten var över förväntan. Knapriga, saftiga, heta, precis som kycklingvingar ska vara. 
 
Och hallelujah, de har också en riktigt bra hamburgare. Gjord på ekologiskt kött från en närliggande gård och tillverkade på Heston Blumenthals specialsätt så att den blir extra saftig och god. Vi gick ner dit för en tidig middag idag, jag kunde ju inte inte prova. Brödet var en brioche-variant och på hamburgaren fick man senap, majonnäs, tomat, silverlök, ost och sallad. Enkelt och så himla, himla gott. Blir så stolt över min lilla by när de lyckas producera en så fin smakupplevelse. Har ni vägarna förbi Bjäre är det faktiskt värt ett besök. Rätten kostar 159 kr vilket kanske är i dyraste laget men man får ha i åtanke att det råder sommarortspriser i byn, annars hade företag inte kunnat hålla sig vid liv alls tror jag. 
 
Extra plus att vi fick en otroligt fin och trevlig service, bland annat fick vi en liten privat vinprovning av deras tre husets viner. Alla är ekologiska (tummen upp!) och smakade väldigt gott, speciellt det vita vinet. 
 
Ja, nu ska jag sluta tjata men jag blir helt till mig av restauranger som anstränger sig det lilla extra, har ett helhetskoncept som känns genuint och som serverar grymma burgare. Sådana ställen växer faktiskt inte på träd. 
 




Sommarpannkakor

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
 
Nu är jag återigen tillbaka i mitt älskade Torekov. Har precis ätit en pannkaksmiddag tillsammans med pappa ute i trädgården. Gjorde dem på fiberhusk, mandelmjöl, ägg och grädde och som tillbehör fick det bli olika sorters färska bär, citron, kvarg och agave-sirap. 

Snart kommer min bästa Emelie, som bodde i New York samtidigt som jag, på besök och vi ska ner och dricka vin på någon av krogarna i byn – det är ju hamnfest i Torekov i helgen. AHH, ÄLSKAR SOMMAREN! 




Foodie Friday

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
What grows on trees 
Älskar den här sidan där man får se hur olika sorters frukt och grönsaker växer. Visste t ex inte hur en ananasbuske såg ut, eller att kanel kommer från barken på kanelträdet. Fint! 
 
 
Friterad mat av alla dess slag 
Say no more! Även om många av dessa läckerheter låter, hmm, något suspekta så hade jag så himla gärna åkt runt och provat varenda en. Eller vad sägs som friterat smör, friterad korv eller friterat bacon? Kolla hela listan här: http://www.buzzfeed.com/candacelowry/fried-foods-you-have-to-try-before-you-die
 
 
Ett svenskt Whole Foods 
När jag fick höra talas om Green Matmarknad blev jag både glad och ledsen. Glad för att det äntligen finns en mataffär i Sverige som specialicerar sig på ekologiskt och naturligt på en större skala, ledsen för att butiken ligger i Malmö vilket gör det lite svårt för mig att handla där. Har kollat runt på bilder och den 1 400 kvadratmeter stora butiken känns verkligen som ett Whole Foods. Drömmen! Nu håller jag alla tummar och tår för att de öppnar en butik i Stockholm snarast – jag vet en som kommer bli stammis.

Läs mer om butiken på hemsidan.  
 
 
Lady and Pups - An Angry Food Blog 
Wie, älskar när man hittar nya favoritbloggar inom matlagning. Den här stötte jag på genom StumbleUpon (bästa tidsfördrivet) och jag postade ju ett recept för hamburgare som var härifrån häromdagen. Bloggen drivs av en tjej som flyttade från New York till Kina, insåg att hon hatade det och använder bloggen som en outlet för att inte bli galen av ilska. En bra känsla att utgå ifrån, säkert. Kika in och och bli hänförda av snygga bilder, roliga texter och enkla recept: http://www.ladyandpups.com




Eko-ketchup

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Jag älskar, älskar, älskar att gå till mataffären och hitta nya produkter att testa. Häromdagen hittade jag den här ekologiska ketchupen från Itigo. Den innehåller inget socker utan får sin sötma från druvsocker, och så är den gjord med balsamvinäger som ger den en speciell smak. Väldigt god! Har bland annat använt den när jag har gjort min BBQ-sås och det blev bra. Märkte dock att avsaknaden av socker gjorde att såsen blev mindre kletig så jag fick ha i lite extra honung.  
 
Nu låter det här som något slags reklaminlägg ser jag men det är det absolut inte, råkar bara tycka om allt som är nytt och ekologiskt och nyttigare än vanligt. Borde kanske bli produkttestare. 




Snart bär det av igen.

Skriven .
Placerad i "New York, "
8 kommentarer
Efter en promenad på Hallandsåsen och en match kubb i trädgården sitter jag här och gör mest ingenting. Som det brukar bli när jag inte har något att göra vid datorn hamnar jag i min bild-mapp där jag går igenom alla foton jag tagit de senaste åren. Älskar att tänka mig tillbaka på de olika faser jag har haft i livet, tiden i Skottland och vidare till FIT och New York och senare på Berghs. Jag har hunnit med mycket på kort tid och för det är jag tacksam. Stolt och tacksam.  

Något jag saknar med New York (en av typ hundratusen saker) är hur man alltid kunde hitta något intressant att dokumentera. Jag kunde bestämma mig för att bara gå ut på gatan, planlöst vandra omkring från West Village, via Chelsea och uppför avenyerna till det kaotiska myllret av människor kring Times Square, och överallt fanns det något värt att fotografera. Jag och min kamera spenderade rätt mycket ensamtid tillsammans i den staden. Det var så befriande på något sätt, att bara gå omkring utan något mål. Titta på människor, stanna och ta en kaffe, tjuvyssna på folks samtal. 

Om drygt en månad åker jag till San Francisco och jag längtar ihjäl mig. Även om det inte är New York blir det en ny upplevelse där jag återigen får möjlighet att ta med min kamera på äventyr. Åh, vad jag längtar. 
 
Efter jobbet på Oscar de la Renta brukade jag promenera upp till Times Square bara för att känna av pulsen och ta några bilder. Säga vad man vill om stressen och kaoset, men vackert är det. 




Ett nytt sätt att göra burgare på

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Det här sättet att göra burgare på måste jag prova nästa gång. Även om jag är en no-fuss kind of gal när det kommer till att göra hamburgare (inga smaksättande kryddor, inget stekfett, bara salt och peppar precis vid stekning) så tror jag att den här versionen kan förhöja smaken på köttet avsevärt. Det man gör är alltså att begrava en klick smör mitt i hamburgaren, så at den under tillagning smälter av värmen och sipprar igenom köttfibrerna. Det kan ju inte bli annat än gott? Smör är ju gott till precis exakt allt. Sen har de äve pudrat köttet med mjöl vilket jag kan tycka är lite onödigt men det kan man ju göra lite som man vill. 




Brännisar

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
10 kommentarer
 
Den här godingen gjorde oss sällskap i vattnet utanför Hovs Hallar häromdagen. Är det något jag inte klarar av att bada i närheten av är det brännmaneter, fy fan vad ont det gör om man råkar röra vid deras små trådar. Men de är fina att titta på i alla fall. 
 
Nu åker vi en sväng ut till Torekov, ska passa Dogge och mysa i huset. Hörs senare! 




Upp och ner

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
8 kommentarer
Med träningen går det sådär minst sagt men idag var jag åtmistone ute en runda på Hallandsåsen och sprang. Det är så breathtakingly vackert där uppe, man vill inte ens ha musik i öronen för att det är så fridfullt. När jag kom tillbaka gick jag ut i trädgården och stod på händer en stund. Har bestämt mig för att det är mitt projekt nu i sommar, att lära mig att stå på händer. Har inte gjort det sen jag var liten men om man tränar upp styrka och balans borde det inte vara några problem om några veckor. Och så är det ju faktiskt väldigt roligt också. 
 
Eh, ja bilderna blev ju sådär. Hade ingen som fotade mig så fick ställa kameran på en stol. Oh well. 
 




Junk Food På Riktigt - hur jag skulle gjort det

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
 
Som jag har sagt tidigare så har jag funderingar på att skriva en kokbok. Den skulle avhandla snabbmat på ett eller annat sätt, men göras på bra råvaror och med enkla, nyttiga(re) recept. Jag har en tydlig bild i huvuvet på vilken känsla jag vill att den ska avge, men har ännu inte hunnit sätta mig ner och kolla på en struktur eller så. 
 
Det finns ju faktiskt redan en bok på marknaden som har typ samma idé: Junk Food på Riktigt av Liselotte Forslin. Jag har sett den i bokhandeln ett flertal gånger men aldrig köpt den eftersom jag inte har tyckt att den har tilltalat mig. I researchsyfte var jag ju dock tvungen att ta hem den och analysera vad jag hade gjort annorlunda. 
 
Nu vill jag absolut inte klanka ner på en bok som någon har suttit och jobbat med i säkert ett års tid, men det finns några punkter som jag, i min bok, skulle lägga mer fokus på. 
 
– Mer djupläsning. För mig innehåller en bra kokbok även bra läsning. Målet att skriva boken hade för mig varit att folk ville ta med sig den in i sovrummet och läsa innan de somnade typ så intressant ska den vara. I Forslins bok finns bara introavsnitt som kortfattat avhandlar de olika snabbmatsgenrernas historia, därefter är det tomt på läsning. I min bok ska man kunna läsa intressanta reportage i kombination med vackra, mouthwatering bilder och recept. 
 
– Mindre "gör-maten-nyttigare-genom-typ-fullkorn"-recept. Det värsta jag vet är när man ska göra snabbmat till någonting som det inte är. Som när man är på vissa restauranger och "en hamburgare" är en torr köttbitt på ett trekantsskivat toastbröd med en créme fraîche-baserad sås bara för att "göra det lite mer elegant". Snabbmat SKA vara flottig. Flottig är inget fult ord i mina öron. Det betyder juicy, härligt, smakrikt, gott. Däremot kan man se till att laga den på bra råvaror, inte byta ut de råvaror som gör snabbmaten så god. 
 
– Mer relevanta recept. Ibland känns det som att Forslin egentligen inte har någon relation till den mat hon beskriver, som att hon har gjort boken utifrån vad man generellt anser som snabbmat, utan att hon för den sakens skull har någon passion för det. Och återigen, finns det ingen bakgrundshistoria till maten tycker jag att det blir ytligt och ointressant.
 
– Mer personlig. För mig är det viktigt att en bok är personlig, visar människan bakom. Det är därför jag t ex älskar Jonas Crambys och Lotta Lundgrens kokböcker – man får en känsla av vem personen som skrivit den är. Ibland är det ju lika mycket författaren bakom som bokens innehåll som är spännande.
 
Det var några av mina reflektioner efter att ha läst Junk Food på Riktigt. Och som sagt, jag är inte ute efter att snacka ner Forslins bok. Det finns säkert en massa människor som älskar den och tycker att den är superbra. Smaken är som baken, men jag utgår bara ifrån vad jag personligen tycker om för sorts kokböcker. Och det är ju bra att man kan avhandla samma ämne på två olika sätt, eller hur?  
 




Take away från Urban Deli

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
 
I närheten av vår lägenhet hemma i Stockholm, i Mood-gallerian, öppnade för några veckor sedan Urban Deli sitt take away-ställe. Ett litet hål i väggen i princip där man hittar en hel massa olika färdigrätter samt smörgåsar som man kan ta med sig ut i solen under sin lunchrast. Det finns alldeles för få ställen som erbjuder denna typ av hälsosam och snabb lunchmat så jag tycker att det är en positiv utveckling. Tyvärr var kycklingsalladen ovan inte en favorit, mycket p.g.a. att jag har väldigt svårt för kyckling som jag inte har lagat själv, men det fanns en massa andra goda alternativ. Nästa gång blir det något annat! 




Sommarshot med smak av blåbär

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
8 kommentarer
Ikväll regnar det här på Bjäre och det passar alldeles utmärkt eftersom jag bara vill vara hemma och dricka te, kolla på film och spela spel. Som sagt, jag behöver en sån kväll efter en intensiv vecka. 

Men är det någon av er som är lite mer pigg och partysugen har jag ett tips på världens godaste shot! Det var Sanaz som introducerade den och jag kallar den "blåbärspajshotten" i brist på bättre namn. För det första kan jag ju berätta att shottande är något jag är löjligt dålig på och för det mesta tackar jag bara nej, men den här varianten är mer som en efterrätt med smak av blåbärspaj. Passar perfekt att avsluta en middag på terrassen med, till exempel. 
 
"Blåbärspajshotten" 
1 del Likör 43 (smakar vanilj)
1 del blåbärssoppa
1 del grädde 
 
Sikta de olika lagrerna försiktigt så att de inte blandar sig. Om man vill kan man vispa grädden men vi körde au natural. Drick snabbt men låt drycken ligga kvar i munnen en stund så att allting blandar sig. MMMM! 
 




Semesterångest.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
 
Nyvaken och rufsig vaknade jag för en stund sen. Igår var vi ute en sväng i Båstad och nu sitter jag här med lite semester-ångest. Inte den outhärdliga typen av ångest dock, utan snarare en ångest över hur otroligt onyttigt jag levt den senaste veckan. Alldeles för mycket vitt bröd, alldeles för lite träning (=obefintlig) och en hel massa glas vin har gjort att jag känner mig som giftig i hela kroppen. Blä! Men samtidigt. Man har faktiskt bara semester en gång om året (ok, jag är ju egentligen arbetslös just nu men whatevz...) och de här veckorna behövs för att man sedan ska finna motivation att leva någorlunda bra resten av året. 

Och den där andra ångesten, den outhärdliga ångesten som har suttit i mitt bröst under flera veckors tid, den har släppt. Nästan hela tiden är den frånvarande. Och den känslan slår alla andra känslor med hästlängder. 




Grönsaker på hjul

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
En av de bästa grejerna jag vet här ute på Bjäres landsbygd är de små grönsaksvagnarna man kör förbi lite här och där. De lokala bönderna lägger sina grönsaker i små lådor och så får förbipasserande bilar stanna till, lägga en peng i en låda och ta med sig det man köpt hem. Det krävs ju en helt otrolig tillit till människor eftersom vagnen är helt obemannad, men det är ju det som är så fint. Att man litar på varandra och låter folk ta ansvar för att själva göra rätt för sig. 
 




En hamburgerkväll i Torekov

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
 
Idag grillade vi här hemma i Torekov. Det har varit 30 grader varmt hela dagen så även på kvällen höll det sig långt över 20 grader. Så himla skönt! Har velat testa Korvbrödbagarnas nya hamburgerbröd Brooklyn Buns länge så nu fick det bli dags. 
 
 
 
Köttet var oxhögrev från Lindegrens gårdsbutik i Sinarpsdalen. Gjorde burgarna extra tunna idag för att jag skulle kunna göra en dubbel cheeseburgare. Blev väldigt fina med osten ovanpå. Säga vad man vill om plastig industri-ost men bra på hamburgare är den. 
 
 

Et voilá! Vilken beauty, med hemmagjord tryffel- och vitlökssås, grillat bacon och en massa annat gott. Man vill ju bara borra in hela huvudet i den där härligheten. 

Dock måste jag säga att jag blev besviken på bröden. Tanken är god men brödet är alldeles för degigt och tar över. Tråkig smak som drar ner hela hamburgaren. Till och med Frisco-bröden som jag tröttnat på så är bättre. Nä, nästa gång måste jag baka något själv. 
 
Vill ni se mer utav min hamburgermani kan ni följa mitt burgarkonto: @burgerland på Instagram. 
 




Kebab i solen

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
9 kommentarer
 
Jag kan ju inte direkt säga att en kebabtallrik är den ultimata maträtten en varm (28+) dag i solen men efter gårdagens utekväll satt det här så otroligt bra till lunch. Har sagt det tidigare men kebab blir aldrig så bra som den blir i Skåne (om man inte gör den själv förstås).
 
Idag har varit en så bra sommardag. Har badat i havet, druckit Prosecco på terrassen och nu ska vi strax grilla. Är lite sugen på att ta ett dopp till, får se om jag hinner. Det är ungefär det som händer i mitt liv just nu men åh, vad underbat det är. 




Bondemarknad i Torekov

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Hej! Nu befinner jag mig i ett varmt (30 grader) och härligt Båstad. Kommer vara här de närmsta två veckorna så jag ber om ursäkt i förväg om uppdateringen kanske inte blir så frekvent, men jag ska försöka vara ganska aktiv.
 
Har ni vägarna förbi Torekov förresten någon av de kommande söndagarna tycker jag att ni ska besöka Torekov Farmer's Market. Det är mina vänner på G Swensons som dragit igång initiativet där lokala matproducenter säljer sina produkter. Jag var där förra året och det var fantastiskt fint ordnat. Älskar sånt! Gå in på hemsidan och läs mer här. Första tillfället är imorgon och det är möjligt att jag tar mig en sväng ut dit under dagen :)  
 
Bild från förra året




Foodie Friday

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Happy Friday! Idag åker jag ner till Skåne för tredje gången den här sommaren och stannar i minst två veckor. Underbart! Det är tennisveckor i Båstad så en hel del roligt att göra, nu håller jag bara tummarna för att vädret visar sig från sin bästa sida. Här kommer annars lite matinspiration att ägna sig åt om det, gud förbjude, skulle regna: 
 
 
EATING BEHIND BARS 
Orange is the New Black är inte bara en favoritserie utan snart även en kokbok. I oktober kan man hitta den i bokaffärer i USA (vet inte när den kommer till Sverige dock) och låta sig inspireras av fängelsevänliga recept. Läs mer här: http://www.foodbeast.com/2014/06/21/oitnb-cookbook/ 
 
FOOD RENEGADE
Är du, som jag, intresserad av mat, dess ursprung och vad det kan göra med kroppen så är det här en superbra hemsida att besöka lite då och då. Hon uppdaterar alltid med de senaste rönen inom mat och tipsar om bra saker att äta för ett hälsosammare liv. Gå in och läs under kategorin "The Basics" för lite hård fakta om det vi stoppar i våra kroppar (vet att vissa av sakerna är problem som finns i USA och att Europa har strängare lagar men grundtanken är applicerbar överallt i världen) 
 
SHITTY FOOD PORN 
Tycker att det här på Reddit är så himla rolig. Som en slags motpool till alla superstylade Instagram-bilder på maträtter har någon startat "Shitty Food Porn", en tråd där människor lägger upp bilder på sina eller andras fula maträtter. Helt onödigt men det är ofta sånt som är kul. 
 
 
RECEPT: CHIPOTLE PULLED PORTOBELLO SANDWICHES 
Jag är inte bäst på att tipsa om bra vegetariska recept men jag hittade det här som jag tyckte lät så fantastiskt gott. Tror till och med att min misstänksamhet mot svamp skulle botas av den här mackan. 




Nutellakaka

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
 
Den här godingen bakade jag och Lollo häromdagen i Torekov: Nutellakaka. NI kan ju förstå hur fantastiskt? Kanske kan vara något att baka nu i helgen om andan faller in. 

Gör så här: 
Använd ditt favoritrecept för vanlig, saftig sockerkaka. Se till att smaksätta den med vanilj så att den blir extra god. Värm Nutella i micro eller i en kastrull så att den blir rinnig. Häll i 1/3 av smeten i kakformen och droppa Nutella över. Häll över nästa lager smet och fortsätt så tills smeten är helt slut. Baka kakan och låt svalna innan du häller lite florsocker över för garnityr.  




Ny design, samma tema

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Min sweetest, dearest syster har återigen lagt ner tid och energi på att fixa min blogg och göra den fin. Hon är bäst. Tyckte det var dags att förnya headern lite men som ni ser är hamburgertemat fortfarande aktuellt. På sidomenyerna får ni en överblick över mina andra så kallade "sociala kanaler" samt en uppdatering om hur det ser ut på @burgerland för tillfället. Bilderna är nu något mindre och trots att jag älskar stora bilder så tycker jag att det här känns som en bra storlek. Hoppas ni gillar! Säg till om det är något ni stör er på i form av typsnitt eller liknande, betatestar fortfarande. 

Och förlåt, men är inte Lollos egendesignade hamburger-Instagram-symbol det bästa som har hänt mänskligheten?
 




Ny köksfavorit

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
 
Är man gammal om man blir superglad över en ny stavmixer? Äsch, i så fall får jag vara gammal för den här från Dualit är min nya favorit i köket. Har behövt en kraftfull mixer med tillbehör som kan göra allt från att vispa grädde, hacka grönsaker, göra såser etc. and here it is. Tycker den är så himla fin, wiiie. 




Instagram den senaste tiden.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
Den sista tiden på kontoret gosade jag med Rio och färgkoordinerade med kollegor. Man kanske inte kan se det men på den första bilden mådde jag riktigt dåligt och försökte dämpa panikkänslan med att krama hunden – hade precis läst att det kunde ha en lugnande effekt. 
 
 
Sen åkte jag till Torekov och blev lugnad av ett annat litet djur, Doglas. Promenerade ner till Morgonbryggan på kvällarna, satte mig på en bänk och kollade ut över havet. 
 
 
Vi hade några otroliga kvällar med otroliga solnedgångar. Vackra, vackra Torekov. 


På midsommar åkte jag till Göteborg och pussade på denna <3 
 
 
 Och så tillbaka till Torekov igen där min lillasyster fotade mig bland rosorna. Jag ser lite sliten ut om man kollar noga, det tunga vädret gjorde mig deppig. 
 
Ni hittar mig på på Instagram: @sofiemarialundberg




All is good.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Herrejesus vad god middagen blev. Den misslyckade tryffelaiolin som bortblåst. Min och Martins obsession med kyckling+bbq-sås börjar gå överstyr men det går liksom inte att stå emot. DET ÄR SÅ GOTT. Ville bara meddela det. Hej så länge! 




Misslyckad tryffelaioli

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Fan. Jag fattar inte det där med majonnäser och aiolis, det blir liksom aldrig bra. Skulle försöka mig på en tryffelaioli nyss att ha till mina kycklingvingar som står i ugnen. Köpte en superfin, superdyr tryffelolja på NK Saluhall, la fram äggen för att de skulle bli rumstempererade, hällde i oljan lååååångsamt och gjorde allt som det stod att man skulle. Konsistensen blev jättefin men smaken – blä. Använde i och för sig rapsolja men det stod på vissa recept att det skulle gå bra så jag körde. Vilken waste av bra råvaror. Är det någon som är expert på ägg- och oljebaserade såser? Är i stort behov av hjälp och råd! 
 
Nåja, har istället slängt ihop en vitlökssås och bbq-sås. Det vet jag i alla fall hur man gör. Hoppas att ni får en bra kväll :) 
 
 




Beige lack

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
 
Haha, jag försökte ta en fin bild på mina naglar+nagellack men herregud vad jag inte lyckades. Hur gör folk när de tar såna bilder? På alla mina typ tjugo försök såg det mest ut som att mina händer tillhörde en 100 år gammal jätte. Oh well, den här fick duga. Köpte lacket på & Other Stories häromdagen. Jag använder nästan aldrig lack med färg så den här beige nyansen är perfekt för att naglarna ändå ska kännas lite fräscha. 
 
Igår var första kvällen på länge då jag kände ett lugn i kroppen, ni förstår inte hur skönt det var. Drack te, tände ljus och bara njöt av att inte behöva gå omkring med den där löjliga oroskänslan som har besuttit min kropp de senaste veckorna. Nu på morgonen vaknade jag med lite fladder i magen igen men efter en kopp te och några yogaövningar känns det bättre. Och solen skiner för första gången på hur länge som helst! Håller tummarna för att det här blir en bra dag. 
 




Tjejer och skräpmat, tack.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
10 kommentarer
 
Ni vet ju att jag har en liten dröm om att en dag skriva en kokbok. Nu när jag så mycket tid över så har jag börjat fundera på om det är något som faktiskt eventuellt-kanske-möjligtvis skulle kunna vara realistiskt. Än så länge är det bara en samling idéer och tankar som jag samlar i en stor anteckningsbok, men helt säkert är att boken defintivit skulle avhandla snabbmat, fast tillagat på ett bra, enkelt och ekologiskt sätt. Det bästa av två världar helt enkelt. 
 
Som hamburgerälskare så har jag ganska bra koll på den svenska snabbmats/hamburger/köttkulturen på internet i Sverige och världen. Det finns ett antal stora bloggar och hemsidor man kan följa för att uppdatera sig om de senaste nyheterna inom ehh, flottig mat. Det som har slagit mig är dock att den här subkulturen består till största del av killar. Med Jonas Cramby som någon slags huvudförebild (älskar honom också dock) dyker det upp män från alla håll och kanter på jakten efter det perfekta burgarbrödet, den syrligaste picklade rödlöken och den godaste bahn mi-mackan. Kolla bara runt på Instagram så märker man snabbt testestoronöverflödet. 

Så var är alla tjejer? De hittar man på typ rawfood-, baknings- och LCHF-sidor. De lagar hälsosam mat, dricker smoothies och gröna juicer, tipsar om träning och skapar vackra tårtor. Ibland är jag ju en av dom. Ganska ofta faktiskt. Och det är ju jättebra på många sätt, själv gör jag en hel del LCHF-recept till vardags som ni vet och då är dessa hemsidor bra inspiration. Det är absolut inget konstigt med det, förstår verkligen att man dras till den typen av mat. Men är det inte dags för lite tjejinfluenser i snabbmatsklubben också? För mig finns det så mycket fascinerande i snabbsmatkulturen och det är tråkigt att den nästan bara består av gubbz. 
 
Vad tror ni? Är det jag som är abnorm eller finns det fler snabbmatsälskande tjejer där ute? Och har ni något bra tips på en snabbmatsgirl får ni HEMSKT gärna länka! Tack och puss. 




Raw glass

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
9 kommentarer
Provade Lily & Hannas Raw Ice Cream med chokladsmak igår. Den är vegansk och gjord på bland annat vatten, cashewnötter, kokossocker, kallpressad kokosolja, kakao och äkta vanilj – allt ekologiskt. Kokossmaken är ganska påtaglig men konsistensen är krämig och chokladen så väldigt god. Jag är vanligtvis inget stort fan av glass över huvud taget men det här tycker jag är perfekt när man är lite sötsugen och inte vill äta en massa konstigheter. 

Jag köpte min burk på Eat Ekoaffären men den finns nog lite varstans i ekologiska/vegobutiker.