Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Marinerad, panerad kyckling

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Igår gjorde jag en ny variant på panerad kyckling med lite mer smak. Istället för att panera direkt i ägg och mjöl lät jag kycklingbitarna marinerad i olja, soja, sambal oelek, honung, majonäs och kryddor innan jag doppade dem i en blandning av ströbröd och mandelmjöl. Åt tillsammans med en vegetarisk ceviche. 





Nya skor

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
 
Köpte ett par skor på H&M häromdagen. De är inte så höga så de är bekväma och gå i och sitter himla fint på foten. Superfina till ett par jeans eller, som jag hade i lördags, till en klänning. 299:- 




Räkor till lunch, tack!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Oj, vad jag blev sugen på räkor precis nu. Det är sjukt att jag har börjat tycka så mycket om räkor på senaste tiden, eftersom jag tidigare inte alls tyckt om skaldjur. Återigen märker jag hur mina smaklökar, liksom jag, börjar bli vuxnare. 

Sitter i skolan hela dagen och jobbar för fullt med examensprojektet. Det börjar släppa litegrann nu och idéprocessen är igång. Om några timmar ska jag på möte och sen blir det bodypump ikväll. Helt okej måndag ändå.  
 




Friterade iPhones och så

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
En av mina favoritfotografer när det gäller att ta matrelaterade bilder på lite udda sätt är Henry Hargreaves. I en av hans serier, "Deep Fried Gadgets", har han fotograferat mobiltelefoner, iPads och andra elektroniksaker efter att de blivit doppade i deg och sedan friterade. Inte helt säker på vad han vill säga med det, men det ser spännande ut: 
 




Blir bortskämd

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Segstartad morgon idag. Blev en lång utekväll igår så jag ligger i princip fortfarande i sängen. Som tur är har jag en pojkvän som är extra snäll idag och håller i skrivande stund på att göra frukost åt mig. Gick ut och tjuvkikade, ser ut att bli ägg och bacon. Gott gott! 
 




Hej hopp, ny tröja.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
299:- minus 50% på BikBok, bra kap. 




Sushitips i New York

Skriven .
Placerad i ", New York, "
6 kommentarer
 
Om du vill äta en snabb, god sushi till lunch när du är på besök i New York är Sushi Samba ett trevligt ställe. En oväntad fusion av japanskt, brasilianskt och perueansk matkonst möjliggör för udda smakupplevelser - även om en helt vanlig sushi går lika bra det med. Finns på 7:e avenyn vid korsningen West 4th Street. Ett litet tips bara. 




Tröttsyssla

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Ligger hemma i sängen och kollar SVT Debatt på iPaden, gud vilken perfekt sysselsättning det är när man är trött. Festen igår blev helt fantastiskt bra, massa folk kom och vi hängde på gården hela kvällen; drack vin, åt muffins, grillade hamburgare och umgicks. En perfekt start på examensfestperioden som komma skall.
 
Ikväll ska jag ha en riktigt lugn kväll, kolla på film och lägga mig tidigt. Min kropp behöver det efter gårdagen tror jag. 




BLOCK PARTY

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Lite stressigt så bilden blev konstig men ville bara visa mitt linne som jag ska på mig nu när jag ska iväg på Block Party i skolan. Vi har pyntat så himla fint hela dagen och nu ska det sitta fint med ett glas vin. Hej så länge! 
 




Ikväll fixar vi festen!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Varje klass på skolan ordnar en gång under året en fest för hela skolan och inbjudna, och ikväll är det vår tur. Temat vi valt är Block Party så det kommer vara en massa skönt häng på soffor ute på gården, öl och vin, och matspons från olika företag. Ska bli väldigt roligt. 




Ekologiskt vaniljsocker.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
8 kommentarer
Kunde inte låta bli att köpa med mig den här godsaken när jag var och handlade igår. Vi gjorde pannkakor på kvällen och jag ville ha något gott att ha på, och det här lät spännande. Och det var himla gott! Det är gjort på rörsocker och äkta vaniljstång, så det smakade helt annorlunda än det vanliga vita vaniljpulvret man annars köper. Supergott på pannkakor och säkert i bakverk också. Inte så nyttigt kanske, men äsch - ibland får man unna sig.  




Fin re-design

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
8 kommentarer
Några elever från Broby Grafiska i Värmland har gjort en så himla fin re-design av Gillettes varumärke som jag kände att jag måste visa. Bra förpackningsdesign kan verkligen få mig att bli helt lycklig, och det här tyckte jag var riktigt bra. Man har gått tillbaka till rötterna och gjort en klassisk, stilren re-make baserat på historien om Gillette som varumärke. Gud, vad jag hade velat köpa Gillette till min kille om de såg ut som ovan, och inte som de gör idag: 
 
 




Ett år sen i New York

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
När man sitter och tänker på framtiden är det inte helt ovanligt att man börjar tänka på dåtiden också. Satt och tänkte på hur mycket mitt liv har ändrats och vad jag har gjort det senaste året. Kollade igenom mina bilder för att se vad jag hade för mig i april för precis ett år sedan, och visst är det annorlunda - på gott och ont. 
 
Vid den här tiden förra året.. 
 
.. hade det blivit nästan som sommar i New York och jag lunchade på Pastis med Filippa och Emelie .. 
 
 
 
.. men ibland regnade det. 
 
 
 
.. älskade jag att laga fisk panerad i mandelmjöl med stuvad broccoli. 
 
 
 
.. hade jag sjukt mycket att göra i skolan inför examen. 
 
 
 
.. älskade jag att gå omkring i New York med kameran och fotografera saker jag såg på gatan. 
 
 
 
.. åt jag hamburgare (nästan) varje lördag tillsammans med mina favoriter som jag saknar väldigt mycket. 




Frukostomelett och framtidstankar

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
 
En omelett med bacon, ost och lite basilika är en perfekt start på dagen, eller som lunch om man så vill.
 
Idag har jag lite CV-skrivande och andra småfixsaker att göra, och så skola på det. Det börjar närma sig examen nu och det känns verkligen på många sätt. Stämningen i skolan är lite mer tryckt, folk sneglar på varandra för att se vilka som är på väg att få jobb och stressan inför examensprojektet ökar. Jag har bestämt mig för att inte låta mig påverkas mer än nödvändigt dock. För vad spelar det egentligen för roll för mig att andra börjar få jobb? Jag är genuint glad för deras skull, för min väg är ändå inte densamma som någon annans, vi är alla olika och har olika mål. Jag tror verkligen på att om man bara visar framfötterna och är beredd att jobba hårt för någonting så kommer någonting positivt att ske förr eller senare. 
 
Vi får se om jag känner likadant på examensdagen om jag står där helt clueless och utan framtidsutsikter :D 




Att twittra för 66 000 människor!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Min duktiga lillasyster har fått äran att ha hand om Sveriges officiella Twitter-konto (@Sweden) den här veckan. Så himla spännande! Först blev hon nominerad av en vän, sedan utvald av teamet och nu har en hel vecka på sig att göra intryck på 66 000+ followers. Inte illa, inte illa. Följ henne här: https://twitter.com/sweden
 




Godaste cevichen (utan fisk)

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Ni vet hur man har olika perioder i livet då man tycker om olika smaker mer än andra? Well, just nu har jag en chili-lime-koriander-period, och vad passar då inte bättre än ceviche, som innhåller alla dessa smaker och lite till? Jag gjorde min ceviche utan fisk mest för att jag var lat men självklart är det bara att lägga till lite rå fisk och låta den "tillagas" i limesaften en stund innan servering. 
 
Ceviche utan fisk
1 liten rödlök
3 små körsbärstomater
1/2 chili
1 avocado 
saft från 1 lime 
saft från en bit citron
MASSVIS med koriander
salt 
peppar 
 
1. Hacka allt och blanda tillsammans med citrussafterna. Låt stå en stund så att smakerna får gojsa in sig. Färdigt! 
 




Bästa matbloggarna

Skriven .
Placerad i "mat, "
8 kommentarer
 
Jag älskar att hitta information om mat jag kan laga eller restauranger jag borde besöka på olika matbloggar. Det finns massvis med bra sidor, men jag har några favoriter som jag alltid återkommer till.
 
KLICKA PÅ BILDERNA FÖR ATT KOMMA TILL BLOGGARNA: 
 
 
En himla inspirerande blogg där man kan lyssna på podcast, läsa intressanta recensioner och lära sig hur man gör den bästa hamburgaren. 


Precis som det låter har den här bloggen en lite nördiga approach till mat, där författaren gräver ner sig i diverse ämnen och skriver långa, innehållsrika inlägg om varje sak.
 
 
Världbäst blogg för inspiration. Fantastiska bilder på fantastisk mat, hit kommer jag för att dregla och förundras över vackra råvor och rätter. 
 
 
 
Krönikören Jonas Cramby skriver en blogg på Café om allt som har med mat att göra; krogrecensioner, jakten på den perfekta burgaren, hur man bäst lagar asiatiskt och massa, massa mer. Rätt grabbigt men jag gillar det! 
 
 
 
Ytterligare en blogg som jag tror främst är riktad mot män men som jag ändå gillar. Man pratar kött, kött, kött - på alla möjliga olika sätt. Rustikt, gott och enkelt att laga hemma. 




Trerätters på Restaurangakademin

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
I fredags blev vi bjudna till Restaurangakademin för en spektakulär trerättersmiddag som tack för det arbete vi gjorde i samarbete med dem och Årets Kock i februari. Fantastiskt fint ordnat och ett fint sätt att tacka, otroligt uppskattat från vår sida. 

Speciellt kul var det att vi fick vara med på ett hörn i köket och hjälpa till. Det var inte så mycket mer än uppläggning och örtklippning, men jag tycker det var så himla roligt att få vistas i ett professionellt kök med riktiga kockar som lärde oss allt om maten vi blev serverade. Dessutom serverades det champagne och fint vin till maten - det kunde inte bli annat än en perfekt fredagkväll. 

Förrätt: 
- Chark och ostar tillsammans med rotfruktschips och vininkokta kronärtskockor. 
- Champagne. 

Varmrätt: 
- Kalv i dill med primörer, dill och körvel. 
- Ett glas vitt som jag har glömt namnet på, men som smakade så gott. 

Efterrätt: 
- Jordgubbssorbet med rostad vitchoklad, jordgubbar, rabarber och honungskrasse. 
 
 




Lördagsgodis

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
17 kommentarer
 
Lördag = GODIS! Tänk att man fortfarande kan bli glad som ett barn över några bitar socker. Det godis jag äter just nu kommer från de två påsar jag gömde undan förra och förrförra helgen - eller, Martin gömde dem i hyllor som jag inte når och jag lyckades hålla mig från att äta upp det. Förvånar mig själv ibland. 

Ikväll ska vi gå på bio. Ska se en film som heter Side Effects. Har ingen aning om den är bra eller inte för jag har inte hört något om den, men det ska bli mysigt i alla fall. Trevlig lördag på er! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




Perfekta charkbrickan

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
17 kommentarer
De här godsakerna festade vi på häromdagen när vi hade vinkväll med examensgruppen. Brie de meaux, tryffelsalami, rinnig gorgonzola, camembert och lite annat smått och gott tillsammans med dipp, salsa, ugnsrostade champinjoner bröd och - såklart - vin. Vi var i Fridas fina lägenhet på söder och hade himla trevligt. 
 
Idag är det lördag och helt fantastiskt väder. Jag sitter och väntar på att klockan ska bli lite mer så att jag kan gå ut i solen med vänner, ta en kaffe och bara njuta. Underbart! 




Artikel om mig i Resumé

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
 
Fick en trevlig överraskning idag på förmiddagen. En journalist från Resumé ringde och intervjuade mig om The Coffee Project - och några minuter senare låg artikeln uppe på tidningens hemsida. Väldigt roligt!

Finns att läsa här: http://www.resume.se/nyheter/reklam/2013/04/19/hon-valde-nio-byraer-istallet-for-en/




Västerbottenostpaj - utan mjöl

Skriven .
Placerad i "Mat, Recept, "
2 kommentarer
 
I sann LCHF-anda gjorde jag igår en paj utan att använda någon slags "normal" mjöl. Det hela började med att jag igår köpte små söta pajformer som jag ville använda på en gång, och så blev jag sjukt sugen på västerbottenostpaj. Det slutade med att jag inte använde de små formarna ändå utan en stor men ändå. 

Pajdegen bakades i alla fall helt utan vanligt mjöl. Receptet hittade jag på lite själv genom att ta inspiration från olika LCHF-hemsidor och det blev faktiskt helt perfekt. Man känner inte någon skillnad på den här och en bakad som vanligt, och det är ju bästa betyget!
 
 
En bild på alla ingredienser jag använde, och receptet lyder som följer: 

Pajdeg utan mjöl
3,5 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 msk pofiber 
50 g smör 
1 ägg 
lite salt

1. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Skär smöret i små bitar och använd händerna för att arbeta in det i den torra blandningen. 

2. Tillsätt ett ägg och lite salt, och blanda ihop till en smidig smuldeg. Om den blir för blöt kan du tillsätta lite mer mandelmjöl. 

3. Låt stå i kylen i några timmar tills den blir fast. Färdig att användas! Förgrädda skalet i ca 10 minuter innan du lägger i fyllning. 

Och den här degen kan ju fyllas av precis lite vad som helst. Ost- och sinkpaj, broccoli- och ädelostpaj, köttfärspaj - möjligheterna är oändliga! Jag hade i 300 g västerbottenost, 3 ägg och 3 dl grädde i min fyllning och det blev helt fantastiskt gott. 
 




Mockakjol och mockatvätt?

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Älskar att det börjar bli varmare och att man nu kan använda kjol utan att frysa benen av sig. Den på bilden ovan är min absoluta favorit, en mockakjol från H&M, och jag hade på mig igår på restaurangen. Den börjar bli lite smutsig i kanterna bara så jag tänkte höra: känner ni till en bra mockatvättare i stan där man kan lämna in den? Min kemis kan inte det och jag behöver få den ren. 

Nu ska jag iväg på boxning! 




Nästan lika bra som godis. Nästan.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
9 kommentarer
Jag är ett extremt godismonster och har varit så länge jag kan minnas. Och för att inte föräta mig på socker har jag lovat mig själv att bara äta det en gång i veckan, vilket resulterar i att jag går omkring med ett konstant sötsug resterande 6 dagar. Att jag dessutom vet själv var jag har gömt godispåsen från förra veckan gör inte det hela enklare.. 

Men jag köpe av impuls igår Läkerols nya pastiller när jag var på NK. Vet inte riktigt varför egentligen men jag var nog sötsugen bara. Och de var faktiskt riktigt, riktigt goda! Smakar nästan exakt som en vanlig lakritsbit vilket gör att jag kan lura min hjärna att jag äter riktigt godis och socker, woho! Blev så positivt överraskad att jag kände att jag var tvungen att tipsa (även om det nog låter som att jag är sponsar av Läkerol - så är icke fallet). 

Sen innehåller de små pastillerna säkerligen en massa skit i form av aromämnen och andra kemiskt framställda ingredienser som förstör ändå. Men äsch, tills vidare fungerar de bra. 
 




12 saker du borde köpa ekologiskt

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
9 kommentarer
 

Att köpa ekologiskt är något vi försöker göra så ofta det bara går här hemma och det har gått så långt att jag (på ett väldigt irrationellt sätt) till och med har svårt att äta t ex ägg som jag vet inte är ekologiska. Kan tyckas löjligt av somliga men när man har vant sig vid något som man vet är bättre är det svårt att inte jämföra smaker, färger etc. 

Men det är inte alltid man hittar allting ekologiskt i butikerna. Jag har tur som bor nära en liten ekobutik runt hörnet men i vanliga mataffärer är de fortfarande inte superbra på den fronten överlag. Dessutom är det ju också dyrare och man kanske inte tycker att det är värt det. 

Då är det ju bra med något som kan hjälpa en på traven! Environmental Working Group i USA har tagit fram en lista över de frukter och grönsaker som besprutas allra mest, The Dirty Dozen som de kallas, och som man i allra möjligaste mån ska köpa ekologiskt. De har också tagit fram en lista på 15 varor som man inte behöver köpa ekologiskt då de inte besprutas lika mycket. Lök, avocado och mango är exempel på sådana grödor som ofta tack vare sina skal eller kapslar inte behöver besprutas lika mycket. Här kommer hela listan, kan vara något att ha i bakhuvudet nästa gång du handlar: 

Köp ekologiskt: 

1. Äpple
2. Selleri
3. Paprika
4.  Persika
5. Jordgubbar
6. Nektariner
7. Vindruvor
8. Spenat
9. Sallad
10. Gurka
11. Blåbär
12. Potatis

Minst besprutade:  

1. Lök
2. Majs
3. Ananas
4. Avocado
5. Ärtor
6. Sparris
7. Mango
8. Aubergine
9.  Kiwi
10. Cantaloupe-melon
12. Sötpotatis
13. Grapefrukt
14. Vattenmelon
15. Svamp





Vin- och charkkväll

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
Kom precis hem från NK Saluhall där jag handlade lite mat inför kvällen då jag tillsammans med min examensgrupp ska ha lite trevligt över några glas vin, goda ostar och charkisar. Köpte bland annat favoriten tryffelsalami, brie de meaux och lite andra saker jag blev rekommenderade. Och så jordgubbar såklart. En alldeles extraordinär tisdagkväll med andra ord. 
 




Små genier i köket.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
Satt häromdagen och slötittade på TV när Junior Masterchef Australia sattes igång på TV8. Jag började titta och tänkte att det skulle vara någon slags lekversion av originalet men det tog inte många minuter innan jag insåg att de här barnen (den yngsta var 8 år) var ljusår bättre på att laga mat än vad jag någonsin kan hoppas att bli. Satt och blev totalfascinerad av deras sätt att kombinera smaker och lägga upp mat på tallriken så att det såg ut som konstverk. Helt galet! 

Hade tyckt det var himla roligt om TV4 gjorde en Sveriges Mästerkock Junior någon gång i framtiden och se om vi har såna talanger här hemma också. Jag hade definitivt tittat. 
 




Det här med bloggtävlingar.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
Jag får ibland erbjudanden från företag som vill att jag ska hålla tävlingar i bloggen där det lottas ut en produkt,  rabattkod eller liknande. Jag brukar aldrig vara med men jag blir ändå alltid osäker på hur jag ska göra. Själv är jag aldrig med och tävlar på andra bloggar och hemsidor eftersom det ofta kräver att man ska länka olika saker och jag orkar aldrig det. Men tycker folk om att vara med i tävlingar i bloggar? Det kan ju vara trevligt om det uppskattas, men det är samtidigt viktigt att det inte känns fake eller för långt bort från min egen personlighet. Vad tycker ni? Tävlar ni? Hade varit intressant att höra! 
 
 




Favorit i siden

Skriven .
Placerad i "Fashion, "
12 kommentarer
Sidenklänning, Urban Outfitters i New York 
 
Jag har en favoritklänning som jag älskar över allt annat. Den är röd, superenkel i sin form och ser egentligen inte mycket ut för världen - men den sitter helt perfekt och jag tror inte jag har känt mig finare i någon annan klänning jag provat. 

För några månader sen spillde jag olja på den som jag sedan försökte ta bort med vatten. Eftersom siden inte tål vatten så blev det "vattenfläckar" på hela klänningen och den har legat längst ner i tvättkorgen sen dess. Men så lämnade jag in den till vår duktiga kemis häromdagen och nu är den som ny. Nu gäller det bara att få lite bruna ben så kan jag börja använda den till sommaren igen! 
 
Hade ingen bra helbild på klänningen men här är ifrån i somras i Båstad. 




Bästaste soppan

Skriven .
Placerad i "Mat, Recept, "
7 kommentarer
Var lite hungrig häromdagen efter skolan och hade inte så mycket roligt att äta hemma. Kom på att jag ju ville prova mina hemmagjorda buljongtärningar och bestämde mig för att göra en soppa med lite allt möjligt jag hade hemma. Och wow, det blev så himla gott! 

Tog en massa olika grönsaker jag hade hemma och stekte tillsammans med hackad chili och ingefära. I med soja, lite fisksås, buljongtärningarna och en massa torkad koriander, och så lät jag det koka i ungefär 40 min för att verkligen få fram alla smaker. Smakade underbart och jag blev så nöjd att mina kycklingbuljongtärningar faktiskt gjorde sitt jobb. 
 




Grattis till världens finaste pappa!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Idag är en stor dag! Min pappa fyller 60 år, vilket känns sjukt för han är nog piggare än många 40-åringar jag träffat. Önskar jag kunde vara nere i Skåne och fira men det får bli i sommar istället. Hurra, hurra, hurra! 




EDDIE IZZARD IKVÄLL!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Ikväll ska jag, Martin och några vänner gå på Eddie Izzard på Friends Arena. För er som inte vet är Eddie Izzard en brittisk komiker som är himla bra och rolig. Dessutom var hans show en av de första sakerna jag och Martin såg tillsammans precis när vi började träffas, så det är lite extra speciellt. Verkar vara nästan helt utsålt så det kommer nog bli sjukt bra det här. 
 




Godaste brödet

Skriven .
Placerad i "Mat, "
0 kommentarer
Jag måste bara tipsa om ett fantastiskt gott bröd som vi brukar köpa varje helg när vi har "lyxfrukost". Det är honungsbrödet från Brunkebergs Bageri här nere på gatan. Bakat på surdeg med en så himla fin honungssmak. Funkar lika bra med en massa pålägg som bara med en klick smör. Jag åt nyss 5 skivor och om några minuter kommer jag nog ta ytterligare en. Det är ju trots allt lördag. 




Att inte kunna träna.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Åh, vad frustrerande det är när man känner sig lite hängig och inte vågar träna. Har bara blivit en gång denna veckan (boxning i tisdags) eftersom jag har fått ont i bihålorna och huvudet med jämna mellanrum. Jag läste någonstans att man inte ska träna just om man börjar känna av i bihålorna och därför har jag låtit bli även om det tar emot. Får hoppas att det försvinner under helgen och att jag kan komma igång nästa vecka igen. 




Bloggen nere + ett sommartips i New York

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Upptäckte nu på morgonen att bloggen har legat nere under natten, hej och hå. Insåg att jag hade glömt betala min domän-faktura och att den därför blev avstängd. Nu är det betalat och klart, och allt ska fungera som det ska. Välkomna tillbaka! 
 
Vill ni ha ett litet New York-tips för sommaren kan ni gå in och kika på den artikel jag skrev på Marcus Samuelsson igår. Berättar om Coney Island och hur det kan vara trevligt att besöka det stället när man vill komma bort från stadens intensitet för en dag och doppa fötterna i Atlanten.
 




Boyfriend shirt

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
En halvskrynklig skjorta i pojkvänsstorlek kan vara det perfekta klädesplagget ibland. Jag borde köpa mig några egna lite större skjortor i olika färger, så himla skönt. Lägg för övrigt märke till min dödsbleka arm!! Om inte solen visar sig snart får jag börja sola solarium eller nåt. 

Idag ska jag på studiebesök på Coop ute i Solna, får se om jag hittar dit. Ska bli roligt att se hur de har det där. Senare i eftermiddag är det ännu ett studiebesök, den här gången på SEB. Fullspäckad dag helt enkelt. 




Hålla kryddor vid liv.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
 
I inflyttningspresent fick vi en fin kruka för färska kryddor. Man "planterar" kryddorna i krukan och fyller på med vatten dagligen från ett hål på sidan, väldigt smidigt. Bara det att jag verkar vara sämst lämpad i världen att ta hand om levande växter och jag lyckas aldrig hålla dem i liv mer än en vecka. Basilikan som ni kan se har gått hyfsat bra även om vissa blad är lite halvruttna, men kolla på koriandern som jag köpte vid samma tillfälle. Den blev så dålig att jag fick dra av alla blad och hoppades på att den skulle börja växa upp igen. Som ni ser har jag inte lyckats så bra. 

Vad gör jag för fel? Tycker verkligen jag gör allt enligt konstens alla regler och ändå funkar det inte. Kanske bara får inse att jag har otur med det där. Det är ju verkligen inte ett problem värt att gråta över, men det är ju så himla härligt att ha färska örter hemma. Oh well, vi får se vad som händer med min stackars döda koriander - jag ger inte upp riktigt ännu!  




Hälsoburgare

Skriven .
Placerad i "Mat, "
4 kommentarer
Nyttigt hamburgerbröd in the making. 
 
Ja, det har ju varit hamburgerhysteri här hemma ända sedan jag köpte Flippin Burger-boken. Igår var det fjärde gången på typ 5 dagar som vi åt hamburgare, men lika gott som alltid var det ändå. Köpte högrev på NK och hade den här gången bacon, ost och BBQ-sås på. 

För att göra middagen lite mer hälsosam bakade jag det nyttiga brödet jag skrev om för några veckor sedan. Om man fick välja hade man ju hellre haft ett riktigt hamburgerbröd men det funkade absolut som ett bra substitut. Det är dessutom extremt mättande så man orkade knappt äta en hel burgare. Martin och Sandis gav det också bra betyg så det kanske jag får göra fler gånger. 
 
Idag har vi kundpresentation i vårt examensprojekt, ska prata nuläges- och målgruppsanalys. Får hoppas att vi får en positiv respons! 




Vad ska jag bli när jag blir stor?

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
Det börjar närma sig examen för mig och det är naturligt att jag börjar känna lite stress inför vad jag vill göra när jag är klar. För faktum är att det inte är helt enkelt. Mitt projekt hjälpte mig en bit på vägen och fick mig att inse att det finns många roliga yrken inom kommunikation, men det står fortfarande inte klart vad det är jag vill göra. 
 
För att veta det måste jag veta vad jag är bra på, mina styrkor. Låter lättare sagt än gjort för året på Berghs har fått mig att inse att jag faktiskt inte vet helt säkert vad mina styrkor är. Det är enkelt att tala om för andra vad de är duktiga på men så fort man tittar till sig själv blir det klurigt. 
 
Jag har någon slags känsla för vad jag hoppas på att kunna göra i framtiden, men det är fortfarande en ganska oklar, abstrakt bild som jag inte kan sätta i ord. Förstår ni hur jag menar? Om någon hade kommit fram till mig och sagt "Det här är vad du vill göra" så hade jag vetat, men i mitt huvud är det lite rörigt. 
 
De närmsta två månaderna ska jag göra lite soul searching. Fundera på mina drivkrafter, vad jag tycker är motiverande och vart jag ser mig själv i framtiden. Förhoppningsvis kommer mina snurriga tankar att klarna upp en aning och få mig att hitta fokus. 
 




Göra egen kycklingbuljong

Skriven .
Placerad i "Mat, "
7 kommentarer
I torsdags gjorde jag min egen kycklingbuljong av resterna från den hela kyckling jag gjorde häromdagen. Det tog ungefär 5 timmar och jag fick vara uppe till ca 01.00 bara för att jag började lite sent, men det blev himla bra. Nästa gång jag gör en sås eller soppa kan jag nu bara ta fram mina fina buljong-istärningar från frysen och veta att jag använder en produkt som är helt och hållet naturlig. Woho! 
 
 
Förutom skrov och ben från kyckligen hade jag i grönsaker. Jag tror egentligen man kan ha i lite vad som helst som man tror ger smak, men jag valde billiga grönsaker som verkar finnas med i varje grundrecept för kycklingbuljong: 

Morot
Selleri 
Palsternacka
Lök
Purjolök
Persilja 
 
Jag kokade först upp kycklingen och tog bort skummet som bildades på ytan. Sen grovhackade jag grönsakerna och la i tillsammans med persiljan. 
 
 
 
Sen lät jag det som sagt koka i några timmar. Jag ville att min buljong skulle bli mer som en koncentrerad fond så jag lät det koka tills konsistensen var lite sirapsliknande. Lät det svalna en stund, sen hällde jag vätskan i en påse för istärningar och la in i frysen. 
 
 
Jag skrev om receptet på Marcus Samuelsson så om ni vill ha lite mer detaljerade instruktioner hittar ni det här




Månadens skönhetsprodukter

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Fick min tredje, och sista, Glossybox idag. Den här gången var temat "Red Carpet" så man fick bland annat röda läppar, ögonskugga. nagel-repair och tandblekning. Just tandblekning är jag en aning skeptisk mot. Har hört skräckhistorier om tänder som vittrat sönder när man använt blekningsstrips och det känns inte så roligt. Blekte mina tänder 2008 när jag satte in mina porslinständer så jag har ju gjort det en gång innan men då var det med UV-ljus hos tandläkaren. Får se om jag vågar mig på att prova den här.. 




Att frilansa lite.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
Bakade min favoritkaka häromdagen och bjöd min examensgrupp på. Kom på att jag ju kunde dela med mig av receptet till andra så jag skrev om det här. Världens enklaste och godaste recept verkligen, ni borde prova. Och det är roligt att jag får lite fria tyglar att skriva om sånt jag själv tycker är roligt på Marcussamuelsson.se, inte bara översätta de amerikanska artiklarna. Det är ju inte helt fel att ha ett litet extrajobb redan nu där jag får göra sånt som jag verkligen är intresserad av och förmodligen vill jobba med i framtiden. Förhoppningsvis kan detta lilla knäck leda till någonting mer i framtiden. 
 




Grått och vitt

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
20 kommentarer
Jag fick låna med mig mammas fina Converse-stövlar när jag var hemma i Skåne över påsk. Älskar dom! Så himla fint att ha till en kjol med bara ben till våren (kanske när man fått lite mer färg på dem dock). Den gråa tröjan är den jag köpte på & Other Stories häromdagen, blir en favorit tror jag bestämt. 




En bild på burgaren trots allt.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Mina hamburgare fick så bra betyg att även Sandis ville prova igår. Det blev därför så att vi gick till NK Saluhall och köpte malet högrev och gjorde burgare ännu en gång, denna gång hemma hos oss så att jag kunde använda kameran. Köttet från NK var mycket mer finmalt och därför blev det lite annorlunda, men ändå supergott. På bilden är det ost, tryffelbea, bbq-sås, lök, saltgurka och lite ketchup på. Mumsimums. 
 
Tidigare på dagen hade jag mött upp Sandis och Alex nere på Strandvägen. De hade hyrt Stockholms city bikes från såna där cykelställ som finns överallt i stan. Så himla smart! Kostar typ 250 kr för en hel säsong och då kan man använda dem så mycket som helst. Perfekt om man inte har plats med egen cykel eller är trött på att den bara blir stulen hela tiden. 
 




Det såg fantastiskt ut, jag lovar.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Igår gjorde jag hamburgare hos en kompis på recept från Flippin Burger-boken - och så glömde jag kameran hemma. Och lyckades inte ta en en enda iPhone-bild. Det är himla synd för det blev verkligen extremt gott och såg lika bra ut, om man får tuta sitt egna horn litegrann. Hade köpt högrevsfärs från Köttbaren och en massa tillbehör. Tänkte baka eget bröd men det fanns inte tid så det fick bli Frisco-bröd och det är ju också helt okej. Amerikansk ost, lök, bbq-sås och tryffelbearnaise på. Så gott, gott, gott. 
 




Romantiskt mitt i veckan

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
Blev en spontanmiddag på Vassa Eggen med Martin häromdagen. Vi åt wagyukött med tillbehör och sås, och päron- och pecannötpaj till efterrätt. Delade på en flaska vin och hade himla mysigt. De allra mysigaste kvällarna brukar vara just så, oplanerade på en vardag. 
 




En bok om hamburgare

Skriven .
Placerad i "Mat, "
5 kommentarer
Jag fick tag på Flippin Burger-boken igår! Var på två olika bokhandlar innan jag hittade den på Akademibokhandeln, verkar som att den har varit väldigt populär. Tycker jättemycket om den i alla fall, massvis med fina bilder och recept på olika sorters hamburgare, hamburgerbröd och andra tillbehör. Extremt sugen på att prova alla recept nu, får kanske bli till helgen. 
 




Superenkel kyckling i ugn

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Jag gjorde för första gången hel kyckling i ugn igår. Har varit sugen på att göra det ett tag, framför allt för att jag vill göra buljong av skrovet som blir kvar. Men det är verkligen himla enkelt och gott. Roligare än att bara steka på en kycklingfilé, och mycket mer smakrikt. 
 
 




Idag drömmer jag om Brasilien.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer




& Other Stories

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Var på & Other Stories på Biblioteksgatan tidigare idag och WOW! Vilken fantastisk butik, blev verkligen helt kär. Stilren inredning, en massa fina kläder och accessoarer - och så alla dessa skor! Blev verkligen positivt överraskad. Prisklassen är som COS ungefär, men kläderna är något trendigare och, personligen, mer i min smak. Det finns en hel avdelning för smink och skönhetsprodukter på nedervåningen och en lika stor för skor på övervåningen. Tycker också mycket om hur man merchandisar kläderna tillsammans med skorna och accessoarerna genom hela butiken på ett himla fint sätt. Allt ser liksom så dyrt och exklusivt ut, fast det inte är det. 
 
Jag kunde ju inte låta bli att köpa några småsaker. En magkort tröja i grått, ett par små örhängen och ett läppstift i nudefärg. Hittade ungefär femtusen andra saker som jag vill ha på en gång men det får vänta tills jag har lite pengar att spendera. Men om ni är i Stockholm måste ni gå dit och titta, det kommer utan tvekan bli succé. 
 




Tidig morgon i Stockholm

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Härligt att vakna upp till blå himmel och sol. Äntligen är våren på gång (får vi hoppas). Idag ska jag på handledarmöte i skolan på förmiddagen och utöver det är det inte jättemycket planerat vilket är skönt. Ska skriva några artiklar för Marcus Samuelsson och kanske gå en runda på stan. Tänkte gå och titta på & Other Stories, H&M:s nya konceptsom har öppnat på Biblioteksgatan. Var inne en snabbis med Martin igår och gud vad fina grejer de hade! 




Perfekt lunchtallrik

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
17 kommentarer
Det blir ännu ett salladsinlägg men denna gången har jag gjort den själv. Slängde ihop lite olika saker till lunch och det blev jättegott. 

Min lunchsallad innehåller: 
- bacon
- ruccola 
- mozzarella
- avocado
- tomat
- rödlök
- basilikablad
- olivolja
- balsamvinäger
- salt
- peppar
 
Och ALLT är ekologiskt, hurra för att jag bor så nära en ekologisk matbutik. Man hittar verkligen precis allting där. Visserligen något dyrare men när man bara är två hemma blir det inte så jättestor skillnad ändå. 




Ekologiskt för håret

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
Det är svårt det här med ekologiska shampoon och balsam. Jag köper det för att jag tänker att det är mer skonsamt mot håret och kanske långsiktigt gör mitt hår lite mer friskt än om jag hade använt de helt och hållet kemiska produkterna. Men samtidigt märker man ju stor skillnad på mjukheten i håret - utan all silikon och grejer som finns i vanliga shampoon för att göra det silkeslent så blir det inte så himla nice - det blir strävt och inte lika glansigt. Ett dilemma det där. Har ni några bra tips på shampoo och balsam som är bra för håret men ändå håller det fint får ni gärna hojta! 
 
Var nyss och handlade i ekologiska butiken och köpte med mig ett shampoo/balsam som jag tänkte prova nu. Får hoppas att det funkar bättre än det förra. 
 




Kvällssallad

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Tillbaka i Stockholm efter en 5 timmars tågresa. Inte så farligt ändå, tycker om att åka tåg - även om jag hade täckning på mobilen ungefär 25% av tiden. Nu väntar jag bara på Martin som tog ett tåg två timmar senare tillsammans med Alex. Det fick bli så eftersom jag bokade så sent. 
 
Sprang in på Hemköp på t-centralen och köpte en sallad som jag sitter och äter i soffan nu. Massa godsaker i, bland annat fetaost och soltorkade tomater. Och massor med pfefferoni, som jag har fått en total noja för på senaste tiden. Tänk vad konstigt att det blir så med viss mat under olika perioder. 
 




På önskelistan

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Flippin Burgers grundare Jon Widegren har kommit ut med en bok som jag så himla gärna vill ha. Där skriver han om sin jakt i USA på världens bästa hamburgare, om hur han startade Flippin och - framför allt - hur man går tillväga för att laga en riktigt god hamburgare. Ska gå förbi bokhandeln så fort jag är tillbaka i Stockholm och se om jag kan få tag i den.