Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

We bring the stars out

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Nu är jag helt klar med första dagen. Sista lektionen var klockan halv sju på kvällen och när vi var färdiga var det mörkt ute. Känns lite underligt att gå hem från skolan vid den tiden, men det är väl en vanesak. Det var jättemycket elever utanför skolan, så det verkar som att det inte bara är jag som tar evening classes. Excel for Business var precis som jag förväntade mig - rätt seg. Man sitter i princip framför en dator i tre timmar och lär sig hur man hanterar excel. Såhär i början var det bara extremt simpla övningar, TROTS det var det några tjejer som inte hängde med. "Can you take that one more time? I didn't understand". Mm, för det var ju bara dagisnivå. Nej förlåt, man ska inte vara dum. Man blir bara trött ibland.

Träffade en tjej i classen som berättade att jag kunde ändra några av mina kvällsklasser till dag, så det har jag gjort nu. Kommer ha tre lektioner på måndagar, en kvällslektion på tisdag, ledig på onsdag, en kvällslektion på torsdag och två daglektioner på fredagen. Är alltså även ledig på lördagar, som jag inte hade varit annars. Känns jättebra!

Min favoriträtt står på spisen; POTATIS. Ska äta det med pesto, oliver, salsasås och grönsaker. Inte så näringsrikt kanske, men mmmm gott.

Och förresten, förlåt om jag varit lite tråkig de senaste dagarna. Har så mycket i huvudet att jag liksom inte tänker på något intressant att skriva eller fotografera. Lovar att bättra mig så fort jag får lite rutin på livet.

Godnatt!


P.g.a. brist på nya bilder får ni en bild på de här söta människorna, som jag faktiskt saknar.




First day of school

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Tillbaka från min första lektion, som var jazz dance. Hade inte så mycket förväntningar på klassen, men jag tror det kommer bli skitkul! Vår lärare är helflummig och lite av en knäppgök och hon säger "Why noooot" var tredje sekund, som svar på sina egna kommentarer, men gud vad kul vi hade. Hon fick allihop att släppa loss och leva ut sin inre dansare. Jag och två till fick bli försökskaniner/demonstratörer och entrédansa fritt inför hela klassen. Vanligtvis hade jag tyckt det var jättepinsamt, speciellt eftersom jag ju inte dansat så mycket förutom, men hon fick allt att verka lätt och avslappnat. Skitsamma om man inte är proffs första lektionen, "none of us are perfect" som hon sa.

Nu är jag hemma för en dusch (kan behövas kan jag meddela, efter ett tvåtimmars danspass och en promenad hem i 40miljoner grader strålande sol) och lunch/middag innan jag sticker iväg till nästa lektion som börjar halv sju. Är inte lika pepp på den, har hört att den är dödtråkig. Ska försöka hinna möta upp tjejerna innan dess vid Union Square. Hej så länge!




ME & ME PHONE

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer

Här är min nya telefon för dom som undrar. Den är inte jättebra och lite svår att förstå sig på, men jag är ändå nöjd. Har fått nackspärr, huvudvärk och är bränd över hela kroppen - mindre kul. Är också i extremt behov av att shoppa. Jag räknade ju inte med att det skulle vara tropisk hetta häromkring när jag packade, så sommargrejerna fick stanna hemma. Synd bara att jag inte har några pengar att shoppa för. Roligt idag är att jag träffade Filippa, Karin och Cicci. Vi tog en (is)kaffe och satte oss i skuggan på en trappa. Det var trevligt.

IMORGON ÄR DET MIN FÖRSTA DAG I SKOLAN!!
Börjar dagen med jazzdance klockan ett och Excel for Business senare på kvällen. Hört att det är den absolut tråkigaste kursen, så jag har inte höga föhoppningar. Önska mig lycka till i alla fall!

PS. Har någon en lägenhet i NYC för två personer, eller om någon känner någon som känner någon (ni vet hur det funkar), hör gärna av er till mig! Behöver hitta nytt boende snart.




Schtekigt

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Det är liiite för varmt i New York idag. Kom precis hem från en joggingrunda där jag höll på att smälta bort i solen. Måste vara minst 30 grader - och klockan är bara elva på förmiddagen. Puh!





Shopaholicbesvär

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Helloj,

Precis hemkommen från middag med Stephanie. Vi gick på en spansk restaurang i Soho, försa gången för mig i det området. Det var kväll så jag såg inte jättemycket, men det verkar vara en jättemysig stadsdel med barer, restauranger och butiker, Tog tunnelbanan dit för första gången sen jag kom hit, och det gick bra. Uptown eller downtown liksom, hur svårt kan det vara? Det var jättekul att träffa Stephanie efter all kontakt vi har haft! Jag åt en kycklingrätt som var rätt medelmåttig om jag ska vara ärlig, men det gjorde ingenting. Hon visade mig huset där hon bor, hon har Donna Karen och Johan Lindeberg som grannar!

Jag har köpt en ny mobiltelefon. Vet knappt vad det är för någon, men den ser lite ut som en Blackberry - fast det inte är det. Den var rätt billig och säkert inte så high-tech men jag behöver den bara för att sms:a, ringa och möjligtvis Facebooka (blogga?) så den duger bra. Mitt amerikanska nr är (+1)646 406 5532 om någon behöver nå mig. Kommer fortfarande ha på min svenska mobil som vanligt.

Var också på H&M idag. H-e-r-r-e-guuuud vad fina grejer de har fått in. Det kliade i mina fingrar på riktigt så exhalterad jag blev - för att sen bli deprimerad av att jag inte fick köpa något. Letade frenetiskt efter ponchon som jag pratat om tidigare, den kamelfärgade från reklamkampanjen. Dörrvakten märkte nog det för han kom fram och förklarade för mig att den blev slutsåld direkt :( Vill så gärna ha den! Hittade en tröjklänning i camel och en kavaj i grön/blå/spräckligt mönster och KUNDE inte låta bli att ställa mig i kö för att betala dem. Men högre makter verkade vilja något annat, för kön tog en så oändlig tid att jag till slut inte orkade vänta. Blev inget köp. Nu i efterhand är jag väl lite glad för det, hade gjort ett aningen för stort hål i min budget. Jag får nog sluta gå in i butiken för det slutar illa varje gång. Kunde inte låta bli att köpa ett par söta sovshorts (bild nedan) på Forever21, där jag i övrigt inte hittade något speciellt. Nu är det dags att sova!





Window shopper

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer

 



På vägen hem från stranden gick jag en annan väg än igår och hamnade på 14th St vid 8 ave. Där fanns en massa märkesbutiker, bl. a. Alexander McQueen, Hugo Boss, Moschino och Matthew Williamson. Tog mig lite längre tid att komma hem än vanligt kan jag ju säga, att fönstershoppa är himla kul.




Agave och annat

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Jag som trodde jag blivit av med min jetlag! Igår tänkte jag ha en mysig filmkväll med mig själv så jag lagade mina pommes speciale i ugn och åt tillsammans med pesto, salsa och grönsaker. Sen gjorde jag popcorn och åt godis. Tänkte jag skulle kolla på Eclipse, men efter två avsnitt av Family Guy var jag helt slut i kroppen, hade dessutom ont i huvudet. Så klockan nio gick jag och la mig.

Idag är det strålande sol ute och jag ska ner till Hudson River igen. Ska möta upp Stephanie och hennes rumskompis, det ska bli jättekul att träffa dom äntligen. Ikväll tänkte vi kanske ut och äta någonstans, och möjligtvis gå ut en sväng.

Ska bara visa vad jag köpte ihåg på Trader Joe's. Kommer ihåg att Martin pratat om det hemma, men det finns inte att köpa i butiker i Sverige. Algave-sirap heter det, och är en helt naturlig, oraffinerad söt sirap gjord på kaktusväxter. Den brukar kallas GI-sirap för att den har så lite påverkan på blodsockret och är väldigt kalorisnål. Den kan byta ut socker i allt man äter, fast den är 25% sötare så man tar även mindre. Den jag köpte heter Blue Agave, och jag vet inte varför den är blå (förmodligen typen av kaktusväxt), men den ska jag ha på gröten hädanefter. Även när jag känner för att baka någon gång kan jag ha i detta istället för socker.





NoMoMa

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Nej vet ni vad, klockan blev plötsligt alldeles för mycket. MoMa will have to wait. Ska i alla fall springa bort till skolan för att fråga om DMV, kolla efter mobiltelefon och handla lite mat. CIAO!




Summertime and the living is easy

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Har haft en härlig start på dagen. Vaknade vid halv tio, gick upp och satte på mig bikini för att sedan gå ner till piren vid Hudson. På vägen dit gick jag upp på the High Line (lite för pappas skull) vilket är en upphöjd parkpromenad med sunbeds och massa växtlighet. I slutet av den var det en filmning av något slag med två kvinnliga modeller. Vet inte vad den var för men det såg ut som någon slags TV-reklam.

Precis vid floden är det jättemysigt att promenera, med barn som leker, folk som joggar och par som pussas på parkbänkar. Jag la mig i Hudson park, en park som ligger ute på en pir, och solade i några timmar. Jättehärligt!

Nu tänkte jag gå till MoMa och insuga lite kultur. Här kommer ett bildregn:



























Night out.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Dååå var man hemma från sin första utekväll i NYC. Blev inget hardcore utan bara en mysig middag och två glas vin tillsammans med Victor och hans vänner. Träffade några supertrevliga svenska tjejer som bor och jobbar här i stan. Jättekul att lära känna lite folk! Jag trodde det skulle vara prolem med att beställa vin eftersom jag inte är 21 år men de frågade aldrig efter leg. Antar att det berodde på att jag var med folk som var äldre än mig. Restaurangen hette The Spotted Pig och var ett mysigt, publiknade ställe med grisprydnader över hela stället. Låter lite tacky kanske, men det smälte in bra. Jag åt hamburgare (ovanligt) med pommes. Typ den godaste hamburgaren jag någonsin ätit tror jag. Otroligt saftigt kött och pommes fritsen var rivna och supertunna. Efteråt stack alla till en klubb men jag bestämde mig för att gå hem. Dels för att jag fortfarande har lite jetlag kvar i kroppen och dels för att jag antagligen inte hade kommit in på klubben ändå.  Dålig som jag är tog jag inga bilder under hela kvällen, ville inte vara the crazy new girl with her camera. Tog dock en liten NYC-by-night-bild (med extremt dålig kvalitet) som ni ser nedan. Och så en megaexponerad-konstrasterad bild på mig scheelv bara för att jag såg så äcklig ut i originalbilden.

Oh, nu luktar det marijuana igen utanför fönstret. Det är en som bor i någon av rummen intill som röker hela tiden, för jag får in såna röklukter i sovrummet flera gånger om dagen. Hörde precias att nån öppnade ett fönster så där står han väl och bolmar för sig själv.

Nu ska jag sova, är dödstrött.

Sov gott allihopa!







Vad gör man när man är ensam i NYC?

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Imorgon tänkte jag gå till MoMa - The Museum of Modern Art. På fredageftermiddagar har de fri admission och det kan vara kul att titta på vad de har för utställningar. Just nu vet jag att de har bl. a. Matisse. Kan vara mysigt att gå omkring och strosa för mig själv.

På lördag ska det bli fint väder och jag är lite sugen på att åka till nån strand, kanske den på Coney Island. Behöver få lite färg på min bleka kropp. Får se om jag kan övertala någon att följa med mig.

Om några timmar ska jag på middag med Victor Pyk och hans rumskompis Sarah (som fyller år) + deras vänner. Jag kommer vara främligen i församligen, men det blir nog roligt.





Barnsligheter

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Herregud alltså. Dagens upplevelse har gett mig lite inblick i vad det är för mognadsnivå på college i USA.
Imorse var jag på International Student-möte där vi fick reda på sånt vi redan visste om våra F-1 visum. Träffade en trevlig fransk tjej som hette Marine och vi pratade en stund. Efter det var det något slags mingelmöte i en annan sal och de lockade med gratis mat. "Nice att slippa laga lunch" tänkte jag och gick dit. Vilket jag ångrar lite nu.

Jag trodde att mingel innebar en gå-omkring-och-prata-samt-äta-vibe men när vi kom in skulle alla sätta sig kring ett runt bord. Där skulle man presentera sig och få lite tips från voluntärarbetande student advisors (2:a eller 3:e-årselever). So far so good. Men så plötsligt var det en himla käck liten tjej som gick upp till mikrofonen och talade om att nu skulle vi leka lekar WOOOHO (och här skrek ALLA student advisors i rummet WOOOHO i takt med varandra). Första leken gick ut på att stoppa marsmallows i munnen samtidigt som man skulle svara på frågor. Andra leken var "jag har aldrig" fast en otroligt barnvänlig version ("Never have I ever been in the FIT cafeteria") och sist av allt skulle vi bygga ett slott av godis.

(...)

Det kändes som jag var på dagis igen och att alla var så exhalterade över dessa lekar är beyond me. Här märken man verkligen den kulturella skillnaden på Europeer och Amerikaner. De flesta på skolan kommer precis från high school och har inte upplevt mycket annat än sitt trygga liv hemma. Ingen har festat, rest eller jobbat, det är helt främmande för dom. Dessutom kände jag mig som hundra år varje gång någon frågade hur gammal jag var och när de fick höra mitt svar sa "Oh, so you're in your third year then?"

Ska bli skönt när mina svenska vänner kommer. Känns som man har mycket mer gemensamt med någon från ens egen kultur faktiskt. Trist men sant.





Bloglovin'

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Jag funderar på att prova på det här med Bloglovin'. Vet knappt hur det fungerar själv men vet att man kan följa folks bloggar genom det. Tydligen har jag sex prenumeranter? Trodde man måste vara medlem. Jaja. Trycker du på den lilla, lilla knappen till vänster i menyn, under min presentation ("följ bloggen"), kan man prenumerera och få reda på varje gång jag skriver. Det var väl det du ville ha, pappa?




Officiell student

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Ja nu har man varit på sin första orientation. Egentligen var det inget speciellt; alla som går kursen träffas i ett rum och får information för att sedan gå och fixa sitt Student-ID card. Allt gick på mindre än en timme. Människorna i min grupp var rätt blandade, allt från 18-19 till 40 år. Många har heltidsjobb och ska göra skolan vid sidan av. Andra (som jag) siktar på att söka in till Day Time Classes nästa semester. Ingen var överdrivet social måste jag säga, lite tråkigt. Jag försökte börja snacka med en kille om kursen och han svarade, men där tog konversationen slut. Kändes som att det var jag som var den pratiga amerikanen och han den tysta svensken, och inte tvärtom.

Här är min underbart, strålande vackra bild på ID-kortet. Körde på seriemördar/crystal meth-mugshotstilen:



Kul att behöva dras med det i en hel termin.. Jaja, livet är inte lätt ibland.

På vägen hem insåg jag plötsligt att Chelsea är fullt av gay guys. Överallt menar jag då. Jag visste ju att stadsdelen är känd för sin gaykultur och jag har sett alla sexshoppar och gaycaféer när jag vandrat omkring, men inte insett att i princip alla män man går förbi är homosexuella. Det var "Oh my goooood" hit och "Seriously, I JUST saw Mr Jay from America's Next Top Model" dit. Lite kul att TV-stereotyperna faktiskt stämmer många gånger. Och jag upptäckte förresten att vi har en gay bar mittemot lägenheten. Skyltfönstret är täckt av regnbågar och en massa söta par och drack vin tillsammans. Mysigt!

Jag köpte två nagellack idag. Använder inte nagellack egentligen eftersom min kära man typ hatar färgade nagellack över allt annat, men nu när jag är här kan jag gå lite wild 'n crazy.



Och så en bild på min roomie Elin:





I LOVE THIS CITY

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Idag kom den smygande. Kärleken till New York. Jag satt på Starbucks utanför FIT innan min orientation och drack en chai tea latte. Plötsligt la jag märke till alla människor som passerade förbi utanför fönstret och jag kunde inte sluta titta. Om man sitter på ett café i Helsingborg och tittar ut ser man människor som ser exakt likadana ut. Tjejerna med kläder från Zebra eller Gina Tricot, killarna med kläder från Zagander. Inget nytt, inget unikt. Så kommer man hit och här är ingen människa den andra lik. Alla har sin personliga stil, alla är udda men passar in ändå. Visst kommer det ibland folk som ser helknasiga ut men det gör liksom inget för fem minuter senare kommer en som ser ännu knasigare ut. Under bara fyra dagar här har jag fått mer inspiration än jag fått under alla mina år i Sverige och jag älskar känslan av att kunna klä mig precis hur jag själv vill - utan snea blickar från Zebra-tjejerna på Kullagatan. Här kommer jag trivas.





7 på morgonen i NYC

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer

Godmorgon!


Vaknade klockan sju idag - framsteg! Som det gjort de senaste dagarna regnar det. Det är trist, men kanske lika bra när jag ändå är så trött hela tiden. Tänkte ta mig ett litet träningspass innan jag börjar dagen. Typ springa en liten runda och sen göra lite inneövningar. Eller bara göra inneövningar om det är såhär regnigt och jävligt hela morgonen. Ikväll är det i alla fall orientation på skolan mellan fem och sex. Får träffa de andra som går min kurs. Förmodligen är det lite äldre människor som redan är i arbetslivet (jag går ju Evening/Weekend-programmet) och det kan ju vara något positivt - kontakter i branschen är alltid bra att ha.

Hej så länge!





Louise, systra mi:

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
(För jag skriver ett gulligt inlägg om min lillebror men inte om min lillasyster.)

Yes, min älskade syster sitter och trixar med min bloggdesign lite då och då för att hon har så mycket att göra borta i Sverige.

(Eller för att hon är så sanslöst lat och embracear icke-studentlivet just nu.)

Hon är i alla fall söt, min syster och jisses vad jag kommer sakna henne. Faktum är att jag saknar henne redan men jag verkar inte vilja Skypa med henne så mycket. Hon ringer hela tiden men jag orkar inte svara för jag har ett roligare liv i New York City nu, jag behöver inte min systers kärlek.

Hon kan ringa bäst hon vill. Jag kan svara senare.

(MOHA)





Finaste lillebror

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer


ÅH VILL MAN INTE BARA ÄTA UPP DEN HÄR LILLA MÄNNISKAN?
(Lollos nya genikamera)




(FIT)NESS

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
En superbra grej jag fick reda på idag är att man som student på FIT får ta del av deras fitness classes och gym - gratis!
(eller ja, man har betalat $30 för det i tuition fee, men det är ändå billigt)
..
Jag som är så dålig på att träna själv har mycket lättare att komma igång i grupper och speciellt om det är något kul man kan göra. Bland de klasser jag kollat upp kommer jag prova på bl. a. Zumba Fitness, Kickboxing, Cardio Blast och Pilates Flexband. Underbart att ha den möjligheten när jag ändå bara bor 15 min från lokalen.

Dags att bli fit.. på FIT!!! (HEHEHEH GNÄGG)






Miss American fattyfatty

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Dagarna går långsamt när man vaknar klockan sex på morgonen och är för trött för att anstränga sig för mycket. Klockan är nu halv sex och jag hade kunnat gå och lägga mig. Det här börjar bli löjligt! När ska jag bli pigg nog att utforska New York ordentligt?!

Dagens lunch bestod av detta:


MMMMMMMMMM vad gott! Satte mig på en diner helt själv och beställde detta. Kände mig otroligt amerikansk. Och jag vet, om jag håller på såhär kommer jag bli tjock som en gris lagom till jul, men det här är vad jag kallar min "insparksvecka" och då får man faktiskt unna sig en pizza och hamburgare eller två eller tre eller fyra.. DON'T JUDGE ME!

Var på FIT's museum också. Ganska litet men fyllt med plagg från olika årtionden - den äldsta klänningen var från någon gång under 1700-talet tror jag. Sjukt hur små folk var på den tiden! Alla de äldre klänningarna hade endast passat barn i dag, eller kvinnor som var supersmala och under 1,50. Hur stora kommer folk vara om trehundra år om det fortsätter utvecklas åt det här hållet?

Jag såg en jättesöt liten mamma med sitt jättesöta lilla barn idag. Var tvungen att smyfota. Låtsades att jag tog kort på byggnaden framför dom när jag egentligen zoomade in. Hehe.


För övrigt hatar jag min kamera över allt annat. Så jävla SÄMST på att ta bilder. Lollo, kan jag få din nya?




Ajajaj

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Har världens skavsår efter att ha gått 15 block uppför 8th avenue. Gick ut med skorna jag fått av mamma, ett par lite old-school svartvita med liten klack - jättefina. Dock var det första gången jag använde dem så det resulterade såklart i sisådär 5 blåsor på fötterna. Inte speciellt skönt.

 

Jag var uppe på DMV vid 34th. De sa att för att ansöka behöver jag gå till Social Security Administration och få ett papper på att jag INTE kan få ett Social Security Number men får ta körkort ändå. Om de inte vill ge mig papper "there is nothing you can do" som receptionisten så optimistiskt sa till mig. P.g.a. ovan nämna skoskavsproblem valde jag att göra detta vid ett senare tillfälle.

 

Gick förbi en butik som hade hundvalpar i skyltfönstret. De var supergulliga men det såg så sorgligt ut på något sätt. Hur kul kan det vara att 24/7 sitta i en liten glasbur med pappersspån som golv och bli uttittad av tusentals förbipasserande människor?

 

 

Som vanligt är jag megatrött redan och klockan är inte ens halv elva. Men jag ska gaska upp mig. Här är min plan för dagen:

 

- Gå på The Museum at FIT. De har en utställning som heter Eco-Fashion: Going Green som kanske är kul att kolla på. Kan också på att se mig om ytterligare på skolan

- Äta lunch någonstans i närheten. Sitta och läsa eller kolla på folk.

- Sova middag om jag fortfarande är såhär trött i eftermiddag.

- Köpa laktosfri mjölk och grädde


Ja, det är nog allt jag har planerat för tillfället.
Ska nog ta en liten powernap nu innan jag springer iväg.

 

 





Tidig morgon

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Då var man uppe med tuppen. Klockan sex vaknade jag, nu är klockan tio i sju och jag har gett upp idén om att somna om. Dels för att jag faktiskt har sovit i 9 timmar och dels för att jag har ordentlig träningsvärk. Eftersom igår var första gången jag tränade på typ forever har kroppen tagit lite mer stryk än vanligt.

Idag tänkte jag gå bort till DMV i Greenwhich och prata med dem om hur jag kan fixa mitt körkort. Räknar med att det är en del pappersarbete som måste ordnas innan jag kan komma igång eftersom jag inte har ett Social Security Card men förhoppningsvis kan de ge mig lite assistans (fast om de är som Petra berättade att de var i Dallas kan jag inte hoppas på mycket) .

Louise hade hittat nån Urban Dictionary som berättade hur smart och bra och snygg och bäst hon var. När jag sökte på mitt namn kom det här upp:


SOFIE

a gold-digging home-wrecker with daddy issues. she seems nice, a little too nice, so watch out, ladies - she's actually got her eyes on your man. especially if your purse is a label and your husband is old enough to be her father
woman #1: too bad about Gail's divorce.
woman #2: well, her ex found his own Sofie.

Man tackar.




Dagens inköp

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer

1. Diadem i leopardmönster 2. Örhängen med camé och rosett och pärla 3. Örhängen, grönt kors 4. Stor ring i svart/grått

Caméörhängena är lite crazy men what the hell - om det är nån stad man kan se ut hur man vill är det denna. Allt det här gick på ca 8 dollar och jag var rätt accessoarfattig så det passade perfekt.




New York style

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer




Shoppingbegär

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Åh, gud vad har jag gett mig in på? Hur har jag kunnat inbilla mig att jag ska kunna bo i New York på mini-budget utan att shoppa hela tiden? Jag skulle bara gå och handla för en stund sedan, men hamnade i typ 6 olika butiker. på Urban Outfitters på 14th och 6th ave kliade det ordentligt i fingrarna - sååå mycket fint det fanns. Lite disciplin hade jag för det blev inget köp, men i en annan butik köpte jag lite smycken och håraccessoarer. Bara för 8 dollar dock så det räknas inte.

Har handlat mat på Trader Joe's. Trevlig och fräsch butik som är snäppet billiagre än Whole Foods. Det märkes, för kön till kassorna var oändliga. Den slingrade sig genom hela butiken så att man i princip fick ställa sig i den direkt när man kom in. Jag köpte mest basprodukter såsom kryddor, olivolja, fryst kyckling, chilisås etc. Nu ska det lagas mat!

En lite lustig grej är hur männen häromkring inte är det minsta rädda för att säga vad de tycker och tänker. Jag vet inte hur många som skrek efter mig och försökte stoppa mig på gatan (vissa för att sälja godis i och för sig). En man skrek helt plötsligt rakt i ansiktet på mig så jag blev livrädd. Han gapskrattade. En annan sa någonting på italienska "Putti bocco coco frutti" eller nåt. Ingen aning om vad det betydde, men det är kanske bara bra. Den roligaste var dock den som ropade "Hey you, miss? Lindsey Lohan?". Kunde inte låta bli att börja skratta, för det var så löjligt. 1. Jag är inte lik Lindsey Lohan och 2. det är inte en komplimang att bli jämförd med henne - hon är trash. Anyways. Som svensk har man lite svårt att veta hur man ska reagera när sånt händer. Min taktik är att låtsas inte höra och bara gå vidare. Har funkat än så länge.

Börjar bli riktigt trött nu igen. Klockan är bara kvart i fem men känns som att jag hade kunnat gå och lägga mig nu. Får försöka underhålla mig på något sätt.


I min säng this very second




Powerwalk och spöregn

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer


Mmmm, jag älskar True Blood. Senaste avsnittet kom igår och det var såhimlaspännande. Såg det här omslaget på min promenix och var tvungen att fota.

God morgon (och god kväll hemma i Sverige)!
Vaknade imorse vid nio - bra jobbat Sofie. För att var jetlaggad är det himla bra tid att vakna på. Får hoppas jag kan hålla det så alltid. Fast jag är redan sjukt trött, och klockan är bara tolv. Vi får se, kanske sover lite middag.

Har inte hunnit med jättemycket ännu idag, men en powerwalk längs Hudson River tog jag för en stund sedan. Det spöregnar ute så utsikten från floden var inte den bästa och jag blev dyngsur efter bara några minuter, men det var härligt ändå. Att promenera är bästa sättet att lära sig att hitta i staden på, så jag ska försöka ta en liten upptäcktsfärd varje dag åt olika håll.

Senare tänkte jag gå och handla mat igen (den här gången med en lista) och i övrigt har jag inte några speciella planer. Vi får se vad dagen har att erbjuda helt enkelt.

CIAO!

PS. Jag ser Empire State Building från mitt vardagsrumsfönster.




NYC, I'm yours.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Efter vad som kändes som en evighetsresa är jag äntligen framme i New York.  Tänk vad jag har väntat på den här dagen. För 8 månader sedan, när jag satt i Skottland och dog av uttråkning med en Accountingbok eller något, så var det här en avlägsen dröm. Och för bara 3 månader sedan hade jag gett upp på drömmen och var helt säker på att jag skulle plugga på LCF i London. Trots det, sitter jag nu i en lägenhet i  Chelsea och lyssnar på stadens ljud utanför fönstret. Vad livet kan överraska en.

Jag åkte direkt från flygplatsen till Ninas lägenhet. Jättemysig liten lägenhet där jag får ett bra litet rum och trevliga rumskompisar. Den första veckan bor jag i Ninas rum, eftersom Elin (alla är svenskar) bor i det rum jag ska ha sen så jag väntar med att packa upp alla mina grejer. Just nu står de i vardagsrummet.

Det spöregnade hela dagen idag, men det stoppade mig inte att gå en liten promenad. Gick sjunde avenyn upp till FIT och till min stora glädje tar det inte mer än en kvart att gå. Underbart att slippa ta tunnelbana till skolan varje dag. Var inne och kikade lite på skolan, såg fint ut vad jag kunde se. Alla nya elever verkar flytta in i sina studentrum idag så det var massa folk i rörelse i och kring skolan.

Efter FIT gick jag till Whole Foods på hemvägen. Det är en matbutik som i princip bara har ekologiska produkter - allt du kan tänka dig. Riktigt fräscht och inte jättedyrt jämfört med svensk mat. Kommer inte kunna handla allt där men grönsaker och sånt var hyfsat billigt. Fast note to self: gå aldrig och handla utan inköpslista. Det går inte att på plats komma på vad man ska äta för resten av veckan, det kräver planering. Kom hem med lite grönsaker och ägg. Får göra omelett eller nåt.

På vägen hem tyckte jag att jag förtjänade något riktigt gott såhär första dagen i mitt nya liv och därför köpte jag en Domino's-pizza. Oh how I missed you. Riktigt gott, fast hälften ligger nu i kylen. Får väl bli att jag äter den imorgon. Sen får jag ju inte hålla på att äta skit hela tiden, strikt diet och träning som gäller vid skolstart. Men till dess kan man ju unna sig. Man är ju ändå i USA.

Lite bilder från dagen. Inte jätteintressant men har ju inte hunnit med så mycket ännu:


Kollade Vänner på flyget för att få lite NYC-känsla


Från flyget, precis innan landning


Jag bor i det röda huset med svarta brandtrappor - väldigt New York


8th avenue


FIT och Erotica ligger grannar


Byggnad utanför skolan


Utställning inne på FIT, förmodligen student work. Väldigt vackra skapelser


Ingång FIT


Mot 7th avenue


Fashion avenue

Är totalt dödstrött. Måste. Sova. Nu.
Godnatt! Saknar er därhemma!




På flyget

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
(detta inlägg skrevs på flyget)

Hej,

Nu sitter jag på planet på väg till New York. Kan fortfarande inte fatta att jag verkligen är på väg, trots att det var många timmar sedan nu jag lämnade Sverige. Mellanlandningen i Paris gick smärtfritt och allting är i tid. Känns skönt. Dock känns det som att tiden går i snigelfart. Har sovit två gånger och varje gång trott att ”nu är det nog inte långt kvar” när jag vaknat, men så har det visat sig att jag slumrat till en kvart typ. Det är verkligen inte bekvämt med flygplansstolar. Undrar om det är väldigt mycket dyrare att uppdatera sig till business class? Kan vara värt det kanske.

På kartan framför mig ser jag att vi flyger över Corner Brook eller något. Aldrig hört talas om men det ser ut att vara på en ö precis utanför Quebec, Canada. Trots att det ser nära ut är det 2.5 timmar kvar. Nu vill jag bara komma fram!

Jag sov ingenting inatt i princip. Blev väl en halvtimmes sömn allt som allt. Har märkt att jag blivit blekare med svarta ringar under ögonen tack vare all sömnlöshet de senaste veckorna. Förhoppningsvis blir jetlagen inte så jobbig och jag kan ta igen de timmarna innan skolan börjar.

Planet till Paris var lite spännande, för där fanns skumma typer. Först en skånsk man i 50-årsåldern. Han såg sådär dödstuff ut, som att han äter femton råa ägg till frukost och slår ner en på en gång om man råkar reta upp honom. Tillsammans med honom satt en yngre man, såg ut att vara typ slavisk, som hela tiden satt tyst med den äldre. När det var dags att checka in gick tuffinggubben före alla i kön och såg till att de fick komma på flygplanet först – innan alla andra fick boarda. Han och kvinnan i boardingen mumlade något och det enda jag hörde henne säga var ”Men... Är han lugn då?” varpå gubben svarade "Ja då, det är ingen fara". Vi andra fick inte gå på planet förrän sällskapet hade eskorterats in tillsammans med två flygplatsvärdar. Själva resan gick lugnt och jag såg inte någon av dom under hela tiden, men när vi sedan landade i Paris stod det två polismän och väntade på dem. Jag hann inte se vad som hände sedan eftersom jag tog flygplansbussen i första omgången, så där tog äventyret slut för mig. Men vadå, vad betyder det där egentligen? Det enda jag kan komma på är att han är någon slags brottsling som ska transporteras, men gör man det på vanliga flygplan tillsammans med vanligt folk? Det känns ju inte riktigt safe för oss övriga, kan ju vara någon riktig galning. Och vem var tuffinggubben? Han var inte någon polis, utan såg mer ut som någon man använder som skrämselteknik. Jaja, jag lär aldrig få svar på den frågan.

Flygplansmaten som vi fick innan var faktiskt god. Man fick välja mellan kyckling och fisk, och jag tog fisken. Visade sig vara en fiskgratäng med räkor och torsk, den smakade riktigt bra (för att vara flygplansmat alltså). Till det fick man en pastasallad, kall tomatsoppa, bröd, ost och en liten torr smördegsbulle. Helt okej. Nu är jag dock hungrig igen. Undrar om vi får något mer?

Två timmar kvar. Sen är jag framme i min nya hemstad. Sjukt.

Förlåt för världens längsta, rätt ointressanta inlägg men jag har tråkigt. Skriver mer sen!

 

Världens tröttaste Sofie, check out påsarna under ögonen och den tomma blicken. På flygplanet

 





Mitt hus (tror jag.. nästan säker.. typ 99%.. eller 80%)

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Är det någon som vet om Spotify funkar i USA?

Har en jobbig känsla av att det inte gör det nämligen. Det hade varit lite ledsamt nu när man är så bortskämd med att kunna lyssna på vilken musik man vill, utan att behöva vara olaglig och ladda ner. iTunes är inte riktigt samma sak längre.

Nu har jag fått reda på vart det är jag ska bo någonstans. Här är en liten street-view bild, är NÄSTAN säker på att det är detta huset:



Ser mysigt ut tycker jag. Lite Carrie-trappa blandat med Flight of the Conchords i Chinatown.. Mer åt Carrie-hållet faktiskt. Gatan ser också fräsch och säker ut - inga skumma hus eller människor. Tvättomat precis nedanför trappan. Perfekt, perfekt, perfekt. Tror inte ni förstår vilken tyngd som lättade från min hjärta när jag fixat boende. Nu behöver jag inte oroa mig för att vara hemlös. Underbart.





Hejdå älskling.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Mindre än ett dygn kvar. För en timme sedan sa jag hejdå till Martin och det var jobbigt. Vi försökte göra en no-deal-grej av det, typ "Tja då, kompis, vi ses sen" men på vägen hem från tågstationen kunde jag inte hålla tillbaka tårarna. Tur att jag hade solglasögon på mig. Nu har jag precis tonat mitt hår till en mahognybrun med koppar, d.v.s. samma brunröda nyans jag hade i början på våren. Den är bättre än den dassiga gråbruna jag haft de senaste dagarna.


(förlåt för dålig bild med rufsigt hår och ledsna ögon, men det är vad jag kan ge er just nu)

Förresten har jag förmodligen hittat ett ställe att bo på. Det är både superkul och lite ångestframkallande, för det är aningen dyrare än vad jag har räknat med att betala. Dock är lättnad över att ha någonstans att ta vägen GIGANTISK och det kan vara värt de extra pengarna. Åtminstone till en början. Det blir i Chelsea, på 15th St.

Kanske skriver mer ikväll om jag hinner. Nu måste jag fortsätta packa.


I LOVE YOU!




Hair issues

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
God morgon!
Det känns som att jag är uppe jättetidigt, men klockan är 10.25 redan. Fortfarande helt grusig i ögonen och det beror väl på att jag inte lyckades somna inatt. Klockan fyra slocknade jag tror jag - alldeles för sent för att jag ska känna mig pigg och fresh idag.

Det var ju det här med håret. Min hårfärg just nu är inte speciellt fin, en väldigt död brun färg som jag tonade för några dagar sedan för att slippa utväxten. Tänkte köpa en annan toning idag, som går mer åt det gyllenbruna hållet, med en aning rött pigment i. Tror det passar mig bättre. Har hittat en bild på hur jag hade älskat att mitt hår:


Christine Centenera hos Jak&Jil

Hon har en väldigt vacker brun färg. Dock undrar jag om man måste ha en så fin hudfärg för att det ska bli snyggt. Själv är jag vit som ett lakan efter en sommar av hårt arbete och regniga helger. Måste verkligen sola alltså, det är ju pinsamt att komma till en ny stad och se ut som att man aldrig vistats i solen förut. Lovar, alla kommer vara megabruna. Jaja, tillbaks till hårfärgen. Får köpa någon idag och prova mig fram. Det är trots allt bara en toning, så om det skiter sig kan det rättas till.

Ikväll ska jag och Martin äta middag hemma hos mig i Helsingborg. The last supper. Känns väldigt domedagigt. Men det är bara att göra det bästa av situationen och vara med varandra så mycket det bara går den sista dagen.




BNTM vs. ANTM

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Någon annan än jag som följer Britain's Next Top Model?

Eller föjer och följer, har kollat igenom de senaste avsnitten från nya säsongen under två dagar nu. Samtidigt kollar jag den australienska versionen och har då möjlighet att jämföra. Och jag vet inte alltså, BNTM för mig frustrerad lite för ofta. Vissa av tjejerna som är med förtjänar enligt min mening inte att vara där, och vissa uppenbara brister förbises från domarna. Känns som att de nöjer sig med mediokra prestationer och det är irriterande för tittaren. Åtminstone för mig. Då är AussieNTM mer proffsigt och intressant. Och mer modelliga modeller, så att säga.


Kirsty från BNTM





New York nerves

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Wow. Nu satte nerverna in ordentligt. Det kliar och pirrar och känns i ryggraden. Måste andas djuuupa andetag för att inte drabbas av halvpanik. JAG FLYTTAR TILL NEW YORK OM TRE DAGAR! Det är för sjukt för mig att greppa, men jag måste börja greppa för annars kommer jag få en chock när jag väl sätter mig på planet. Det viktigaste för mig just nu är att förbereda mig för att de första dagarna kommer vara jobbiga. Jag kommer ha hemlängtan, vara förvirrad och vilsen samtidigt som jag måste finna energi att hitta en lägenhet. Ni anar inte hur mycket jag önskade att jag hade boende fixat just nu.

Nej, jag får ta mig själv i kragen och inse att det här är en erfarenhet jag kommer växa av. Något jag kommer titta tillbaka på om några veckor och tänka "Shit, vad modig jag var som gjorde det här!". Förhoppningvis är det ett beslut jag aldrig någonsin kommer ångra.

Den här låten är min officiella New York-låt och den gör mig glad:





Taggad!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Här ligger en annan och äter godis. Har precis krängt två tacosportioner, coca-cola, kaffe och nu en godispåse. Min mage mår inte bra. Men skitsamma, för jag är fett taggad att börja träna så fort jag flyttar. Nytt liv - nya rutiner - fierce body. Har till och med köpt mig en liten abroller som jag ska använda för min hemmaträning. Behöver bara köpa ett gummiband så är min träningsutrustning komplett! Tre gånger i veckan minst. Kanske jag kan börja gilla att springa när jag har Manhattan att utforska. Yes, jag är pepp.

(egentligen hatar jag ordet pepp. Det var nåt annat ord jag hatade också men nu har jag glömt det. Återkommer)





Favorit från Cheap Monday Spring 2011

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer


Skor som kräver sina manikerade fötter. Gillar kombinationen av mjukis och transperent magblus. Avslappnat men elegant. Får väl börja träna magmusklerna så jag är crop-redo till våren. I övrigt var jag inte jätteimponerad av kollektionen. Lite för raka linjer och sobra färger för min smak.




On the wishlist

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Alltså, en poncho. Fulsnyggt plagg (på mig), men en kamelfärgad från H&M hade inte suttit fel till hösten. Den kostar bara 198:- så den är ju definitivt ett kap, men det får bli när jag kommer fram till NYC i så fall.

Daria Werbowy för H&M höstkampanj, 2010




Innan-resan-stress

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer

Att det ska vara så svårt att hitta någonstans att bo! Det är det största stressmomentet för mig just nu, att inte veta vart jag ska spendera de närmsta månaderna i NYC. Alla som man har kontakt med säger "Can you come see the apartment today? I want the room gone by tomorrow" och vad kan jag göra sittandes här i Helsingborg? Well, jag får helt enkelt ställa mig in på att ordna allting på plats, hur jobbigt det än låter. Positive thinking..

Vaknade vid 9 imorse och gick ut med Dogge. Cool som jag är gick jag ut med solglasögon bara för att mötas av spöregn. Var dyngsur när jag kom hem. Nu håller jag på att tvätta alla mina kläder inför packningen (vart början man?!) och klockan fyra ska jag till UM för att hämta ut p-piller för ett år. De var snälla och lät mig komma trots short notice, jag glömmer alltid sånt där.

Ikväll blir det pizza och filmkväll med Sofia och Petra innan jag åker till min baby och myser med honom.

Jag har liksom inget att skriva, det är bra sånt bla-bla-bla-snack om grejer folk egentligen inte är intresserade av. Men snart får ni se bilder på höghus och FIT och ny (förhoppningsvis mysig) lägenhet och vänner och shopping *önsketänkande* och allt annat jag kommer uppleva i N to the Y to the C. Vänta ni bara.

Nu ska jag kolla British Top Model, se om det är nåt att hänga i granen.






Hey girl, hey girl.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Ligger i mammas och pappas säng hemma i Helsingborg. Borde börja packa (börja med att packa upp från Torekov och Martin!) men jag har liksom ingen lust. Är trött och seg. Kanske är det kroppen som nervositetstrejkar nu när det börjar närma sig?

Jobbade idag men stängde redan klockan två. Kom absolut inga kunder i regnovädret så det var bara helt onödigt att ha öppet.

Just det, jag har färgat håret. Blev så trött på min fula utväxt så jag bestämde mig för att bli brunett igen - kommer inte ha råd att maintain ett blonderat hår som fattig student. Färgen blev lite sådär, men det är en toning så den kommer tvättas ut sakta ändå. Förhoppningsvis kommer jag kunna få tillbaka min naturliga hårfärg snart. Återkommer med bild.




Kräkvarning & GBG

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Jag spyr på den prettostil vissa i min omgivning håller sig med. Herregud, chilla ner, ha lite roligt. Du dör inte om du inte är statsminister vid 30.

Anywhoooo. Åker snart till Göteborg för 50-årsfest för morbror. Han har hyrt Hotell Avalon (det med pool på taket) och det ska bli kul. Gissa vem som bor på det hotellet hela helgen förresten?

ALEXANDER SKARSGÅRD.
Ska se till att få lite vampire glam innan jag åker hem igen. Kameran är redo.




Inspirationskällor

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Det finns några bloggar jag alltid kommer tillbaka till. De ger mig inspiration, nyheter, vackra bilder, tänkvärda inlägg eller bara ett stort leende på läpparna. När man, som ikväll, sitter i en soffa med regnet smattrande utanför fönstret, är det himla mysigt att bara klicka runt och se vad som händer i mina favoritbloggar. Här är några av dem:

Columbine Smille
En tjej med inspirerande klädstil och blogg. Snygg är hon också!

Jak&Jil Blog
Stilfoton från alla världens fashionhörn. Modeveckor, events, fester - Tommy Ton och hans kamera är med överallt.

BryanBoy
En av världens största modebloggare. Personlig och underhållande. Vill ha hans garderob (yes, han är kille).

Tavi
14-årigt underbarn. Otroligt begåvad, egen och analyserande. Tänk om man var så smart som fjortonåring.

Fashion Gone Rouge
Hemsida med editorials, covers och kampanjer från all världens modemagasin.

Carolines Mode
Ännu en inspirerande svensk modeblogg.

.. sist men inte minst..

Louise Lundberg
Min systers blogg får mig alltid att asgarva. Perfekt när man har tråkigt.

Och förresten. Om ni tycker det är lite tomt i headern så är det bara för att det är det. Louise har i uppdrag att snygga till den. Förhoppnigsvis kommer det nåt fint innan helgen.

Förresten nr 2. I Firefox ser texten ut att vara fetstilad, fast den inte ska vara det. Jag vet, skitful. Detta får Louise fixa imorgon också. CIAO.




Dagens.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Idag har jag:

- registrerat de sista kurserna för höstterminen. Jag ska förutom fashion business, introduction to the fashion industry och marketing and promotion (KUL!!) läsa bl. a. macroeconomics, introduction to internationall affairs och - håll i hatten - jazzdance. Yes. Tydligen var man tvungen att välja en massa Liberal Arts-ämnen som är skittråkiga och jazzdance var det minst tråkiga.

- haft världens tråkigaste dag på jobbet. Har aldrig varit så lite folk som idag, kunde gå timmar mellan kunderna. Underhöll mig själv med att prova alla kläder i butiken. När man jobbar såhär får man möjlighet att ta på sig sånt som man annars inte hade gjort när man shoppar - och det är förvånade vad mycket otippade grejer kan sitta snyggt.

- lagat mat med min baby. Bara det att han är megakräsen och jag är envis, så vi gjorde varsin köttfärs. Min var bäst.

- ordnat någonstans att ta vägen när jag väl kommer fram till New York. Har haft lite boendeproblem som ännu inte är lösta, men nu vet jag åtmistone att jag inte behöver sova på gatan de första nätterna. Det känns skönt.

- betalat terminsavgifter på FIT. 45 000 kronor BYE BYE!




Att söka till FIT

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
10 kommentarer
Fick en kommentar av en tjej som undrade lite hur man ska gå tillväga för att söka in på FIT. Det är en lång process och det tar sin lilla tid men såhär gjorde jag:

1. Första steget är att ansöka genom SUNY - State University of New York. Detta gör man online och det kostar ca 40 dollar. Man fyller i en enkät om vad man vill plugga, på vilken skola osv. När man gjort detta får man två dokument - en bekräftelse från SUNY att de tagit emot din ansökan och ett brev från FIT med ditt Student-ID nr och FIT användarnamn och lösenord. Detta behöver du för att kunna skicka alla dina dokument under ansökningsprocessen.

2. Skriv ditt Personal Letter. Skolan vill att man ska skriva ett brev där man berättar om sig själv, vad man har gjort tidigare i livet och varför just DU borde få gå på FIT. Jag skrev om vad som inspirerade mig till att plugga mode och varför kursen Fashion Merchandising Management är den rätta för mig. Skriv om allt du kan komma på som är relevant för utbildningen du söker; om du t ex som jag ska pluffa FMM är det bra att ha gjort någonting businessrelaterat. Jag skrev om mitt UF-företag som vann priser på en regional nivå och att jag jobbat i en "fashion forward" smyckesaffär där jag fick vara med och hjälpa till på modevisningar, på mässor osv. Var personlig och intressant. Krydda lite så att det låter bra men ljug aldrig. Det kan komma och bita dig i rumpan senare. Brevet ska vara kort och koncist (ca 1 A4-sida) så se till att ta med det som du tror är viktigast.

OBS! Börja med det är brevet tidigt. Jag gjorde ca fem utkast innan jag blev nöjd - det går alltså inte att göra det här under en dag eller två (om du inte är bäst på att skriva personal letters d.v.s.)

3. Gör ett English Proficiency test. Skolan vill att du tar ett TOEFL-test som visar att du klarar av att studera med engelska som språk. Jag gjorde mitt i Malmö, det kostade ca 1800 kronor (om jag inte minns fel). Jag hade inte pluggat alls till det men i efterhand kan jag nog rekommendera att kolla igenom lite vad det handlar om. Det gick bra för mig, men hade underskattat provet lite. Det finns hemsidor med olika exempel på hur provet kan se ut. Har för mig att det finns lite YouTube-filmer också som kan vara till hjälp.

4. Översätt dina svenska betyg till amerikanska.
Detta måste alla internationella studenter göra. FIT vill att man gör det genom en organisation som heter WES. Du måste först gå till din gymnasieskola och be dem ge dig dina betyg översatta till engelska. Du registrerar dig på WES's hemsida, betalar avgiften (ca 1200 kronor tror jag), skickar dina betyg och väntar på att få brev tillbaka med dina översatta. Anmäl FIT som mottagare av betygen så skickar de direkt dit. Mitt krånglade en massa och blev försenat, så se till att ha alla uppgifter rätt!

Nu kommer en tid av väntan. Allting tar evigheter och man får ha tålamod. Gå in på din MyFIT-sida regelbundet och se att skolan har fått alla papper de behöver. Den uppdateras otroligt långsamt, jag ringde dem ett antal gånger för att fråga om allt var i sin ordning.

Förhoppningsvis får du ett brev i april/maj som meddelar att du kommit in! Grattis i så fall. Du får ett startpaket med lite information om hur du ska gå tillväga:

5. Betala tuition deposit fee.
Den ligger på 150 dollar och måste skickas via check. Riktligt krångligt med tanke på att vi lever på 2000-talet och hellre överför pengar på Internet, men USA ligger lite efter med såna saker så det är bara att bita ihop. Jag trodde att min check försvunnit i posten eftersom den inte kom fram på två veckor, så jag fick lite tidsdispens.

6. Fyll i hälsointyg. Du får ett papper i startpaketet där du ska fylla i om du haft sjukdomar, går på medicin, har allergier eller liknande. Du måste även gå till en läkare och ta ett TBC-test, sen får läkaren intyga resultatet.

7. Fyll i Financial Statement.
Du måste visa att du har pengar för att betala för din utbildning, annars accepterar de inte din ansökan. Jag tar CSN-lån men eftersom det tar så lång tid att få alla papper från CSN bad mina föräldrar om ett intyg från banken som visade på att det fanns pengar i familjen. Detta är nog lättaste sättet att göra det på för att få in allting i tid - annars kanske man kan kontakta CSN tidigare än vad jag gjorde.

(apropå CSN, detta är också någonting du inte får glömma. Ansök om studielån så fort som möjligt när du fått ditt acceptance letter. De är lååångsamma)

8. När du skickat allting (tuition deposit är viktigast att få iväg snabbt) kommer du få din I-20-form hemskickad. TAPPA INTE BORT DETTA PAPPER. Det är biljetten till ditt nya liv. Så fort du får den kan du boka tid på ambassaden för att söka visa. Ambassaden har en lista på saker du måste ta med dig och ordna innan du kommer dit, bl.a. inbetalning av visa-fee till bankgiro, ett foto av dig själv, kuvert med 65kr värde frimärken på, en online-form du måste fylla i (och betala för!) och en massa andra saker. Listan finns på ambassadens hemsida.

9. Åk till Ambassaden i Stockholm för en intervju.
Se till att ha alla, alla, alla papper med dig. Det blir otroligt jobbigt om du glömmer någonting. Räkna med några timmar från 8:00 på morgonen. Jag var typ nr 7 av 50 som fick komma in och bli klar, och ändå var jag där i tre timmar. Segt.

Så! Det är nog allt formellt du behöver göra. Självklart ska du ordna boende, flygresa och allt annat men nu är allt pappersarbete klart. Förhoppningsvis går allt bra och blir färdigt i tid.

Mitt slutliga tips; var INTE tidsoptimistisk. Hellre überpessimist, så att allting kommer in långt före det behöver. Chansen är störst att du kommer in då.

Det tog lite tid för mig att komma på hur processen gick till, känns som det var flera år sedan jag gjorde detta. Jag hoppas att jag inte har missat någonting nu - och om jag har det ber jag om ursäkt. Om någon undrar något får ni hemskt gärna kontakta mig - jag svarar gärna på ytterligare frågor.

Puh, det tog tid. Jag hoppas att det varit till hjälp iaf. Nu ska jag nog sova.




Ny höstgarderob, tack.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer

Tänk att såhär kommer jag se ut hela hösten. Vadå? Jag kommer det? Förmodligen i en betydligt billigare copycat-version men whatevz. Vänta bara! Och jag veeeet att jag tjatat om skorna tidigare, men seriöst; bara se på dom. Hur kan man inte tjata?





NYC blog

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Som synes är min blogg under seriouz reconstruction. Min kära lillasyster håller på att New York-ifiera den, och jag litar på att det blir snyggt. Alltså, det här "Sofie and the city" satt jag själv och höll på med en dag på jobbet, men tyckte det var lite cheesy. Fick det bekräftat när Lollo såg det och började asgarva. Så den idén var spolad tänkte jag, men nu har hon fått för sig att det är lätt att komma ihåg. Så nu är det såhär.

"Först kommer folk asgarva åt det, sen kommer de tänka att jaa, det var ju inte så dumt - precis som jag gjorde!"

Mm, tack Lollo. Men snälla, asgarva inte. Eller kanske bara en sekund eller något.

Maah, jag känner mig som en riktig gris. Bara äter och äter och äter. Finns inget stopp. Det värsta är att jag verkligen inte kan komma bort från mitt jag-bryr-mig-inte-överhuvudtaget-mode. Borde ha lite motivation och disciplin men allt det där har försvunnit spårlöst.

Fast om 11 dagar (!!!!!) flyttar jag och då blir det ändring. För det första kommer jag inte ens ha råd att äta mycket, SKINNY-SCORE! För det andra kommer jag komma in i bättre rutiner, ha mitt eget kök där jag bara inhandlar nyttigheter och få motivation till att vara snygg eftersom jag är i den bästaste snyggaste staden i världen. Så jag är inte orolig.

.. kanske skulle ta och göra popcorn?





FIERCE LIONESS.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Mjaaau. Jennifer Lopez är trots sina snart 40 år super-duper-mega-snygg i den här kampanjen för Roberto Cavalli's 40yr Anniversary Book. I den har han samlat foton på kändisar som klätt sig i hans kreationer genom åren, däribland nedan pictured hot mama.



För att läsa mer om firandet och bl. a. kolla ett virtual museum bestånde av några av Cavallis absolut snyggaste klänningar genom tiderna gå in på: http://www.robertocavalli.com/fe-web/40th_anniversary/index.html




Tick-tock, tick-tock

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Tänk vad härligt det kan vara med regn ibland. Sitter hemma hos Martin i mysbyxor med ett glas rött vin och kollar på TV samtidigt som regnet öser ner utanför. Inte ens att gå från tågstationen i det här vädret var så farligt - förutom att påsen med kläder jag bar på gick sönder. Det känns som att min kropp har ställt in sig på att sommaren nu är slut och då får det gärna vara lite ruggigt ute.

Jaha, idag är det 14 dagar kvar till jag åker. Två veckor. ÅNGEST! Det jobbigaste kommer vara att säga hejdå till Martin. Även om jag gjort det ett antal gånger innan (Norge, Skottland, Asien) och borde vara van känns det lite illa varje gång. Och den här gången är jag lååångt borta.

Jaja, ingen idé att grubbla över det nu. Istället ska jag sitta här med mitt glas vin, regnets smattrande, sköna byxor och drömma om skor. Proenza Schouler fall 2010 för att vara exakt:




Ibland blir det inte som man tänkt.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Usch vad mycket strul det är med boendesökandet nu. Vill så gärna hitta något perfekt, med någon som känns bra. Det behöver inte vara ett lyxpalats, bara något mysigt och hemtrevligt som man kan dela med någon likasinnad. Men det är inte så lätt som det låter, tyvärr. Mycket faktorer som spelar in och måste klaffa. Det är lätt att bli nedtyngd.

MEN NEJ. Jag ska fortsätta vara positiv och tänka att allt kommer lösa sig. För det kommer det ju såklart. Allt är inte en dans på rosor, men jag kommer åtminstone inte sova på gatan. Allt löser sig.

Kom ju hem från Stockholm igår. Första gången på mer än en månad jag är hemma i Helsingborg och det kändes ganska mysigt. Gick på kvällen till Mogwai tillsammans med min syster, hennes vänner och några utav mina vänner. Lugn och trevlig kväll.

Jag har kommit på att jag måste börja packa snart. Typ nu. På sekunden. Vad sjutton har man med sig när man inte ens vet vart man ska bo?? Får sätta mig och göra en lista ikväll eller något.

Tjingalong.




Trench

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Tänk vilken tur man har när man hittar sin drömjacka och det är inte en Celine eller Acne, utan simply kommer från Monki och kostar 600 kronor.

Tänk vilken otur man har att man inte har råd med den ändå.


Den här jackan är så sjukt snygg, femtio gånger bättre än på bilden. Den är mossgrön och påminner om en trenchcoat  med ett lite annorlunda snitt. Materialet kändes luxe (för 600 spänn!) och jag hade använt den mycket i höst.

Om jag hade haft råd som sagt.





Bad hair day?

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Nej jag vet inte alltså, Emma. Det där kändes inte helt lyckat. Sorry.


Emma Watson




Done!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Nu är jag färdig här i Stockholm. Besöket på ambassaden gick bra. Lång väntetid, men när jag väl kom fram till intervjun gick allt snabbt och smidigt. De frågade knappt någonting och allt var över på 30 sek.

Idag har jag hunnit med att träffa Frida och äta sushi på strandvägen, fika på Söder med Marika och shoppat. Har lite ångest över shoppingen för jag har verkligen inte råd. Och då menar jag verkligen, verkligen, verkligen. Men vill man så kan man, och jag hittade tre plagg för bara 139:- totalt. Det kan du väl inte klaga på, mamma? Det blev två klänningar från H&M och ett linne/klänning från Monki.

Imorgon åker jag hem igen. All is good.

För övrigt - sjukt mycket fint de fått in på H&M. Fick hålla ordentligt i plånboken för att inte svepas iväg på spending spree.








Stockholm

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Sitter just på bussen till Stockholm. Jag har fått låna en lägenhet på Karlaplan av min mammas väninna och det är perfekt eftersom ambassaden bara ligger ett stenkast därifrån. Med tunnelbana hade jag nog bara tappat bort mig ändå. Extremt viktigt att jag inte kommer sent på torsdag. Tänkte försöka vara där en halvtimme tidigare bara för att vara helt på den säkra sidan.

Hur beter man sig egentligen mot ambassadfolk? Jag är inte nervös, men borde jag vara? Jag antar att de inte nekar mig till att gå på skolan, men man vet ju aldrig. Kanske träffar någon som har en riktigt dålig dag. Får försöka le och se så glad ut som möjligt så går det nog bra.

Idag kom en kvinna från New York in i butiken. Hon är väninna med mammas väninna och jag mailade henne för några dagar sedan angående barnvaktsjobb i New York. Hon verkar jättetrevlig och ville jag skulle maila mitt schema när jag får det. Hon bor i Soho och förhoppningsvis är det där i närheten jag kommer bo också, så det hade varit perfekt. Hon har tvååriga tvillingar, en flicka och en pojke. Flickan heter Sofie som jag. För jobba behöver jag verkligen göra. Hellre slita lite extra och ha råd att göra roliga saker några gånger i veckan, än att slappa men äta nudlar varje dag till middag. Dessutom tror jag barnpassning kan vara ett bra sätt att skaffa sig kontaktnät. Ofta har svenska familjer bosatta i New York det bra ställt ekonomiskt, och känner folk i olika branscher som man bli introducerad till. Man får ta alla möjligheter som ges!

 





Min fina arbetsplats

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer

Här är lite bilder på min otroligt fina butik. Den är faktiskt jättefin tycker jag. Färgglad, ljus, öppen. Tavlorna är från en konstnär som heter Jan Naliwajko och de passar så perfekt in, eller hur?




Ibland är man litt bitt.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Vill man veta om man ska få något sålt eller inte när man jobbar är det bara att titta på folks fötter. Har kunden på sig ballerinas, designersneakers, högklackat eller något annat någorlunda fräscht eller snyggt är chansen hyfsat stor att hon kommer köpa någonting. Vet ni när man kan glömma att få lite klirr i kassan? Och då menar jag FETGLÖMMA – när de har sandaler. Såna fotriktiga, bekväma sandaler med kardborreband som endast kommer i färgerna beige, svart och någon enstaka röd. Bäraren är ofta 50+, bär enfärgade T-shirts och löstsittande vita shorts som går över knäna. De, i sällskap med sina väninnor, kan gå omkring i butiken i (vad som känns som) timmar. Titta, prova, känna, skvallra, prova igen, titta, prova för tredje gången, skvallra. Och sen kommer de ut till mig, stjälper alla kläder de har i min famn och säger ”Näe asså, jag tror jag får tänka lite på det. Varför har ni bara så små storlekar?”(fast de provat strl 42). Och sen kommer de aldrig tillbaka igen, sandaltanterna. Eller jo, när det är rea.

En annan sak som är ganska sjuk; varför tror folk alltid att det är rabatt på nyheter? Det står en klar och tydlig lapp på de ställena det är rea, med stora, röda bokstäver. Vi är alltså väldigt tydliga. Ändå kommer folk till mig med kläderna de har tagit på andra sidan butiken, där färgerna är mer höstiga och allting hänger mer ordnat, och frågar ”Är det rea på detta osså?”. Och när man med ett vänligt leende säger ”Nej tyvärr, det är bara där det är skyltar nere i hörnet som det är rabatt” ser de lite sura ut, hänger in plagget igen och går sin väg. Tröttsamt.





Måndagens betraktelser

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Är på jobbet. Kände på mig att det skulle bli en död dag så jag bestämde mig för att ta med datorn. Finns inget internet eller så (skriver detta i Word för att lägga upp senare) men jag underhåller mig själv med att kolla Australian’s Next Top Model när det inte är kunder. Läste hos Bryanboy att Australien har den bästa versionen av Top model, så tänkte ge det en chans. Än så länge gillar jag det. Inte lika mycket drama som i den amerikanska men inte heller lika megaboring och nollkolligt som svenska.

Har även påbörjat en ändring av header. Är lite lagom fantasilös så det blir inte speciellt bra, men Lollo får hjälpa mig innan jag sticker. Vill göra bloggen fresh och färgstark inför mitt nya liv, så jag finner motivation till att skriva. Ska även bli duktigare på att ta foton och lägga upp. Min kamera suger verkligen men vad gör man när man inte har råd med en ny?

Jag sov tre timmar inatt. Anledning; grubbel över framtiden. Jag är orolig för i stort sett allt just nu; ekonomi, boende, skola. Mest ekonomi om jag ska vara helt ärlig. Det tillkommer alltid sju miljoner extra kostnader som man inte räknat med när man flyttar till ett nytt land – bara igår fick jag betala 1500 kronor till ambassaden som jag hade missat. Och jag måste betala extraavgift för bagage på flyget. Och biljett till Stockholm. Och deposition på lägenheten. Och.. Och.. Och.. The list goes on.

Anyways, jag kunde inte somna om efter att ha vaknat vid fem, så klockan sex gick jag upp och duschade. Satt hela morgonen och kollade lägenheter, drack te och kollade på True Blood. Gud, jag älskar den serien! Nu är jag väldigt hängig och hade helst sovit ett tag. Det får bli ikväll. Nu ska jag rensa datorn!