Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

LA moments

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
God morgon! Vaknade nyss efter en sen LA-kväll igår. Vi gick till en bar som heter Chestnut här i Santa Monica, drack drinkar och umgicks bl a med Caroline, en kompis från högstadiet som flyttade hit för fem år sen och som jag inte träffat sedan dess. Så himla roligt! Känner dock att jag borde sovit lite till för vi har en fullspäckad dag framför oss med bland annat en amerikansk fotbollsmatch och en BBQ-fest. Oh well. Jag har fått ett munsår från helvetet som gör ont varje gång jag försöker säga något så det håller mig vaken. 
 
Igår hängde vi omkring i Santa Monica och nere på Venice Beach. Åt en supergod lunch på ett ekologiskt café (jag tog hamburgaren såklart, jättegod) som heter Venice Ale House och sen körde vi till Studio City för att träffa en familjevän. Mamma var au pair här när hon var yngre och familjen hon bodde hos bor kvar så efter nästan 30 år tog hon kontakt för några veckor sen, sa att jag skulle komma till LA och att det hade varit kul att hälsa på. Det är bara pappan i familjen som är kvar i livet men han blev så otroligt glad att träffa mig, tyckte att jag såg ut som exakt kopia av min mamma. Han bor i ett fantastiskt hus uppe på berget med utsikt över Los Angeles. Är lite overkligt att se folk bo sådär, men det var verkligen så roligt att träffa honom. 
 
Saker jag lärt mig om LA än så länge: 
– Det tar hur lång tid som helst att köra någonstans om man råkar köra i rush hour. 
– Folk kör som galningar och bryr sig inte alls om dig och din bil. 
– Staden kryllar av underhållande knäppisar. 
– Det är otroligt vackert, speciellt om man kör uppför hillsen i t ex Beverly Hills med utsikt över stan. 
– Det är helt och hållet annorlunda än New York och även om det är fint och fantastiskt och häftigt hade jag nog inte velat bo här en längre period. 
 




Rå mjölk och cake pops

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Hey, we're in LA! Igår kväll körde vi ner från San Luis Obispo och den tre timmar långa färden gick ganska snabbt. Nu bor vi hos en vän till Sofia i Santa Monica och jag är så excited över att upptäcka Los Angeles de närmsta dagarna. 
 
Innan vi lämnade SLO gick vi på den Farmer's Market som hålls varje torsdag i staden. Den var helt fantastisk, med hur många olika maträtter som helst att prova. Kön till BBQ-ståndet var typ 30 meter lång så vi skippade det även om det såg himla gott ut. Istället köpte jag två saker som gjorde mig onormalt glad: 
 
1. Ekologisk raw milk 
Raw milk är mjölk som inte har pastöriserats, det vill säga värmts upp, så den är helt och hållet naturlig. Direkt från kossan! Det finns en hel del kontrovers kring detta då vissa tror att om man inte dödar bakterierna i mjölken så kan man bli sjuk. Problemet är bara att när man pastöriserar mjölk så försvinner även de goda bakterierna och mjölken är i princip död. I Sverige är det fortfarande förbjudet enligt Livsmedelsverket att sälja rå mjölk men jag hoppas att det ändras för ärligt talat tror jag bara det är dumheter och lobby-verksamheter som står bakom den lagen. Har kossan levt ett bra liv, fått äta gräs och inte bli matad med antibiotika och sådant de inte naturligt ska ha i sig så tror jag inte att mjölken är farlig. Det handlar om kvalitet. Och vet ni? Jag är ju laktoskänslig men klarade den här mjölken hur bra som helst! 

2. Cake pops 
Varför cake pops inte finns i varje café i Sverige och typ hela världen vet jag inte, för det är något av det godaste som finns. När jag bodde i NY brukade jag köpa de från Starbuck's som en liten treat. De är perfekta i storlek och så himla moist att man dör. Igår köpte jag smakerna citron, jordgubb och red velvet. Åt upp alla tre helt själv. 




Sockervaddsdruvor

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
10 kommentarer
Alltså, hade världens mest fascinerade matupplevelse igår. Vi var på Wholefoods och handlade mat inför kvällen när Jess plötsligt utbrast något om att hon hittat de druvor hon letat efter så länge. De såg ut som helt vanliga gröna druvor men visade sig vara något helt utöver det vanliga – vindruvor med smak av sockervadd, "Cotton Candy Grapes". Det låter såklart helt sjukt och genmodifierat och konstigt, men de här druvorna framställs på naturligt vis genom att korsa flera olika sorters druvor. Och de smakar verkligen exakt som sockervadd! Exakt! Jag var tvungen att äta typ 10 stycken för att verkligen fatta att det var vindruvor jag åt och inte något annat. De är ganska mycket sötare än vanliga och har ingen syrlighet så att söman verkligen får upplevas i hela tuggan. Jag önskar att jag kunde ta med några påsar hem och låta alla jag känner smaka för det var verkligen häftigt. Än så länge tillverkas de i liten skala här i Kalifornien så det kommer nog dröja innan vi får se dem i våra svenska mataffärer. Men jag hoppas! 
 
Update: många av er har berättat att de faktiskt finns i Sverige, hurra! Ica Maxi verkar vara the place to be om man vill roffa åt sig sockervaddsdoftande druvor. Tack för infon!  
 




Hearst Castle

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
Vi bockar av turistattraktioner på rullande band och känner oss som två old ladies som stiger upp 07.00 på morgonen för att komma ut på vägen så snabbt som möjligt. Oh well, det är ändå mysigt och dessutom kan jag ändå inte sova längre p.g.a. jetlag. Efter vårt besök i Big Sur igår körde vi vidare och stannade till på Hearst Castle. Utan att riktigt förstå exakt vad det var (OBS, längs typ hela Highway 1 har man ingen täckning så att googla fram information är lönlöst) så bestämde vi oss för att betala de $25 det kostade för en guidad tour och hoppas på det bästa. 
 
Hearst Castle byggdes av William Randolph Hearst, entreprenören och tidningsmogulen. Han lät bygga det gigantiskt överdådiga palatset högst upp på toppen av en kulle i San Simeon, med utsikt över hela dalen på ena sidan och havet på andra sidan. 
 
Touren började med en busstur upp till toppen längs de slingriga vägarna som Hearst lät bygga när han planerade projektet. Han verkade ha varit lite av en excentriker, bland annat lät han exotiska djur beta helt fritt på marken när han bodde där; allt från zebror och giraffer till antiloper trängdes med de amerikanska kossorna på hans betesmarker. Bussen körde också förbi buren där hans isbjörnar bodde. Kanske inte ett perfekt klimat för dem men de fick ett konstant flöde av is och trivdes enligt guiden ganska bra. 
 
Själva huset har ungefär 160 rum och ska likna ett spanskt slott. Vi fick en guidad tur genom "The Grand Rooms" som visade sig vara ganska mörka och deppiga, om än helt och hållet utsmyckade med guld och dyrbara konstverk. Trädgården däremot var helt fantastiskt vacker med en galen utsikt över havet, tusentals blommor och skulturer i marmor. Den fina poolen som brukar vara huvudattraktionen var tyvärr sönder och tömd på vatten, så det var lite trist. 
 
Så var det värt pengarna? Om man gillar arkitektur och historia så absolut. Det är rätt turistigt och den guidade turen kändes lite slow emellanåt, men att gå omkring själv i trädgården och tänka sig att någon faktiskt bodde här för inte så väldigt längesen var häftigt. 
 




En onsdag i Cali

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
San Luis Obispo är verkligen en mysig liten stad. Med bara runt 40 000 invånare är den relativt liten och består till stor del av studenter som pluggar på colleget här. Finns en massa barer, små caféer och butiker i downtown och man går till de flesta ställen från Jessica och Tylers lägenhet. 
 
Kika förresten in på Jessicas blogg. Hon är en superduktig smyckesdesigner och modebloggare, framför allt är hennes Instagram-konto väldigt inspirerande. 
 
Efter lunchen igår gick vi till ytterligare ett café i downtown SLO (som staden kallas), Scout's Coffee. Ett coolt, urbant hak med New York-känsla och den godaste milkshaken jag druckit på länge. För att inte tala om deras hembakade cookie gjord på 5 sorters choklad med nötter och en massa annat gott. HERREGUD! 
 
 
Sen åkte vi iväg och badade i hot springs en bit utanför staden. Vattnet värms upp naturligt och innehåller en massa mineraler som ska vara bra för kroppen. Man hyr en timme i taget och sitter högt upp på en liten kulle med utsikt över skogen. Så fint! 
 




Ekologiskt på Sally Loo's

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
10 kommentarer
Idag åt vi lunch på ett superdupermysigt ekologiskt café här i San Luis Obispo, Sally Loo's. De har en liten meny bestående av sallader, mackor och några "meals of the day" som tydligen alltid tar slut. Jag åt en smörgås som i sin enkelhet var helt otroligt god: toast med ugnsbakad kyckling, valnötter, aprikossylt och opastöriserad stark cheddar. Låter som en udda kombination men det var verkligen så himla gott. Jag smakade på varje ingrediens var för sig och man kände verkligen att det var bra råvaror i den smörgåsen. Kycklingen var mör, smakrik och kändes helt nytillagad. Äpplena var krispiga och osten i perfekt balans med de övriga ingredienserna. Det låter kanske lite överdrivet men jag njöt verkligen av varje tugga. Tänk att man faktiskt märker så stor skillnad när man använder bra råvaror. 
 




It aint all good.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Kalifornien är ju verkligen ett mecka för den typ av mat jag gillar mest: snabbmat gjort på bra råvaror. Här finns allt man kan önska sig när det gäller ekologiskt, naturligt och vällagat. Det hindrar dock inte att man går på nitar då och då. Igår stannade vi längs vägen på ett litet lunchcafé som såg ut att ha helt okej mat. Kände på mig att burgaren inte skulle vara en höjdare så jag beställde en "Bbq steak sandwich" som jag tyckte lät god. Det var nog bland det sämsta jag ätit i mitt liv. Rostbiff totalt dränkt i alldeles för söt bbq-sås i en korvbrödsliknande fralla med tjocka, osaltade pommes frites. Jag kunde inte äta mer än två tuggor. Dessutom spillde servitören coca-cola på min mobiltelefon så överlag var det en ganska trist upplevelse, den vackra utsikten till trots. Det ENDA som var någorlunda okej var chili cheese poppers som vi beställde till förrätt. De gick i alla fall att äta. 
 
Det är tråkigt när man besöker ställen som inte längre bryr sig om att anstränga sig. De ligger perfekt intill vägen så de vet att de kommer få kunder ändå, och det är ju bara turister så vem bryr sig? Det är då man känner att man vill anmäla stället till Gordon Ramsay's Kitchen Nightmares så att han får komma och skälla lite. 
 




Breathtaking längs Big Sur

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
12 kommentarer
Befinner mig just nu i San Luis Obispo, en liten stad som ligger ungefär mitt emellan San Francisco och Los Angeles. Vi bor hos kompisar till Sofia och har precis varit ute och ätit tapas, så gott! 
 
Idag körde vi igenom Big Sur, ett område längs kusten som är känt för sin vackra natur. Allt är helt otroligt fint här, från stränderna och utsikten över havet till de små pittoerska husen och gigantiska skogarna. Vi stannade i Julia Pfeiffer Burns State Park för att kolla på utsikten åt ena hållet och hajka in i skogen åt andra hållet. Att promenera långa sträckor är helt ärligt inte riktigt min grej, plus att jag fick ont i benhinnorna efter ett tag, men skogen var verkligen som en trollskog ur en Astrid Lindgren-saga så det gick ganska bra ändå. Om ni någon gång kör längs Highway 1 måste ni stanna till på någon av de många naturparkerna och promenera en bit, det är så otroligt fint. Går knappt att visa på bilderna men försöka kan man ju alltid.
 




Monterey och Carmel-by-the-Sea

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
16 kommentarer
God morgon alla fina! Hos er har dagen börjar för längesen men här är klockan 06.00 och jag har varit vaken sedan ungefär en halvtimme tillbaka. Känns okej så länge man inte vaknar mitt i natten, såhär tidigt vaknar ju var och varannan farmor varje dag. 
 
Tänkte berätta om första etappen på vår roadtrip i lite bilder: 
 
Vår blixt till bil är den här: en liten söt Toyota. Inte direkt något man cruisar omkring med för syns skull men den passar perfekt för oss. Enkel att parkera och lagom avancerad (läs: inte alls avancerad). Det är faktiskt förvånadsvärt enkelt att köra här, folk kör ganska lugnt och vägarna är breda. Får se om vi känner likadant när vi kommer till LA. 
 
På vägen ner mot Monterey och Carmel-by-the-Sea som var vår slutdestination för dagen, stannade vi i Santa Cruz på ett ställe som heter Burger. och åt lunch. Även detta ställe satsar på grass-fed beef och lokalproducerade råvaror i den mån det går att få tag på. Antar att det är lite lättare att verkligen kunna göra det här i Cali där klimatet är tacksamt att odla i. Jag tog en Chuck Norris, en burgare med jalapeno, jalapeno-aioli, pickles, ost och sallad. Den var god men inte mindblowing. Väldigt stark så efter en stund fick jag ta bort jalapenon för att ens kunna äta den. Betyget blir godkänt, med ett extra plus i kanten för de högkvalitativa råvarorna. 
 
Tog pommes frites till men åt nästan inget av det. Det var en blandning av ost, smör och karamelliserad lök på men det föll mig inte riktigt i smaken. För mäktigt och någon konstig kryddning som jag inte riktigt kunde identifiera. 
 
När vi kom fram till Monterey åkte vi direkt till vårt lilla inn. Så himla amerikanskt känns det, men rummet är fint och priset bra. Finns till och med en pool precis utanför vår lilla patio. Vi betalade 90 dollar för två personer en natt, kändes helt okej. 
 
När vi lämnar grejerna på hotellrummet körde vi ner till downtown Monterey. Sofia är helt besatt i allt som har med djur att göra så vi bestämde oss för att gå på Monterey Bay Aquarium. Det kostade 40 dollar vilket jag tyckte var rätt så himla dyrt men äsch, är man här en gång i livet kan det vara värt det. Akvariumet var fint och visade upp allt havsliv som finns utanför kusten här. De här manterena blev jag helt tagen av, så himla vackra men ändå så farliga om man kommer för nära. 
 
Efter akvariumet åkte vi till Carmel-by-the-Sea, en av de finaste små städerna jag sett. Husen är små och idylliska och nere vid vattnet är stranden kritvit och utsikten oslagbar. Vi gick egentligen mest omkring, kände på havet (iskallt!) och körde igenom de små gatorna. Kan verkligen tänka mig att stanna här i några dagar med min pojkvän om man återkommer, väldigt romantisk stämning. 
 
Kvällen avslutades med en liten tripp till Safeway, en mataffär, där vi köpte lite snacks att ha till middag på hotellet. När klockan var 21.30 var det helt omöjligt att hålla ögonen öppna och jag somnade ganska snabbt. Idag åker vi vidare till Big Sur! 




Marknad och roadtrippin'

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Igår besökte vi Fort Mason Farmer's Market här i San Fran. Ah, jag älskar verkligen matmarknader! Hade kunnat gå omkring i timmar om jag hade möjlighet och bara provsmaka frukter, äta crêpes, dricka juicer och uppskatta hur fantastiskt det är med små lokala odlare som viger sina liv åt att skapa så bra produkter. Allt ekologiskt, allt närproducerat. Fick så himla mycket inspiration och när jag kom hem till Sofia lagade vi receptet som kommer komma upp på Devote.se nästa vecka – håll utkik efter det!  
 
Idag startar vår roadtrip. Om några timmar hämtar vi bilen och börjar köra söderut. Första stoppet blir Carmel och Monterey där vi har bokat ett rum på en Travelodge. Funderade först på att hyra ett rum hemma hos någon genom AirBnB men det kändes ändå rätt skönt att vara på ett ställe som är vårt eget. Jag är lite nervös för att köra måste jag säga, gör ju det så sällan i Sverige, men det kommer nog gå bra. Tror att vi kommer ha hyfsat bra tillgång till Wifi längs vägen så jag håller er uppdaterade. Hej så länge! 
 




Burgare #1

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
9 kommentarer
Okej, jag sa ju att jag kommer äta mycket burgare nu när jag är i dess hemland och idag blev det den första. Vi gick till Roam Artisan Burgers, ett litet hak inte långt bort från Sofias lägenhet här i marinan. De inriktar sig på hamburgare gjorda av gräsuppfött, naturligt och ekologiskt kött – kan det bli bättre? Jag tog en French & Fries-burgare med avcado, Gruyere, karamelliserad lök, tryffelpommes (!), dijonsenap och sallad. Supergod burgare med intressanta tillbehör. Två saker drog ner betyget dock: köttet var lite väl well-done och tryffelpommesen hade inte så mycket smak av tryffel alls. I övrigt var det nice och en bra start på min hamburgerresa här i California. 
 
Nu ska jag försöka sova, förhoppningsvis kan jag hålla i det i mer än några timmar den här natten. Orkar inte med mer jetlag. Godmorgon till er, godnatt till mig. 
 




I San Francisco

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Hej från San Francisco! Flygresan gick hur bra som helst. Älskar hur high-tech Norwegians nya flygplan är, blev typ superimponerad av att man kunde köpa mat och dricka direkt på skärmen och betala genom att swipa sitt kort – direkt i sätet framför en! Hello future. 

Nu bor jag hos Sofia i marinan i downtown San Francisco. Lyckades hålla mig vaken till 22.00 vilket jag hoppades skulle ge mig en ostörd natt men icke. Vaknade både klockan 00.00 och 03.00 och kunde därefter inte somna om. Klockan halv fyra började hela rummet skaka och det tog en stund innan jag fattade vad det var – jordbävning!! Blev typ superglad eftersom jag hade sagt kvällen innan att jag hade velat uppleva det. Den höll på i ungefär 10 sekunder och kändes ganska odramatisk även om vi läste nu i efterhand att den nådde 6.0 på Richter-skalan. Gav upp tanken på att somna vid 06.30 och gick ut för en liten morgonpromenad på de tomma gatorna ner mot vattnet. Här kommer lite bilder: 
 
Husen här är så himla fina. De ser nästan på låtsas ut, med sina pastelliga färger. En sak jag lagt märke till är att typ alla fönster som vetter ut mot gatan är tomma. Alltså, inga krukväxter, prydnader eller fina gardiner. Vet inte varför jag reagerade på det men känns lite underligt, som att ingen bor i husen. 
 
Nere vid vattnet kollade jag ut över Alcatraz, det gamla fängelset som ligger på en ö utanför San Francisco. Tror det får bli ett besök ut dit någon dag, älskar platser med läskig historia.
 
De typiskt backiga gatorna som San Francisco är känt för finns precis lite överallt. 
 
Efter en stunds promenerande blev jag hungrig och gick förbi ett typsikt amerikanskt diner, Mel's. Gick in och beställde en ostomelett med orange juice. Så mysigt att sitta för sig själv en stund och lyssna på stamgäst-gubbarna diskutera huruvida Obama är en bra president eller inte. 
 




Sayonara.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
Nu lämnar jag strax landet. Pirrigt, men börjar verkligen se fram emot att om ungefär 15 timmar landa i Oakland (om allt går som det ska). Förbered på två veckor av onyttigheter här på bloggen, tvivlar på att jag kommer kunna motstå frestelsen att äta riktigt bra hamburgare typ varje dag. Hoppas på att jag kan uppdatera hyfsat ofta, men det beror ju lite på internetanslutningar, speciellt när vi är på roadtrip. 

Börjar onyttigheterna redan nu med favoritfärdkosten: lösgodis. En resa blir så himla mycket roligare om man får stoppa i sig något sött, sad but true. Min godissmak är som en 5-årings men jag älskar det. 
 




Ett besök på Phil's Burger.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Idag är det fredag och mindre än 24 timmar kvar tills jag åker till San Francisco. Börjar få lite resfeber tror jag, har liksom inte fattat att jag faktiskt ska åka och vara borta i två hela veckor. Just nu förstår jag inte heller hur jag kunde åka till New York varje termin i flera månader utan att sakna ihjäl mig efter min pojkvän – bara två veckor känns långt. Antar att det blir så när man bott tillsammans ett tag och blivit så vana vid varandras sällskap. Det ska bli sjukt kul i alla fall och jag ser speciellt fram emot min och Sofias roadtrip ner mot LA och San Diego. 
 
Har sprungit en del ärenden idag för att fixa det sista och tog en sen lunch på Phil's Burger. Kände att jag var värd det efter en vecka av hyfsad nyttig föda. Har ju varit där två gånger innan, den första gången var fantastiskt bra men den andra gången mådde jag rätt dåligt (det var mitt i min sluta-jobba-period) så jag kunde inte njuta av maten alls. Idag blev jag nöjd med hamburgaren. Den har bra stekyta och smakar precis lagom mycket peppar även om jag hade önskat att osten hade smälts lite mer innan servering, det ser alltid trevligare ut. Pommes fritsen var bättre än förra gången men lite för salta. Ingen fullträff alltså men defintivit 8/10 och fortfarande ett av Stockholms bästa hamburgerhak. 
 




Nästa gång tar jag en sallad

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
God afton! Hoppas att ni har en trevlig kväll. Själv sitter jag och Martin hemma och kollar på en dokumentär om orangutangbarn. Alltså, jag dör så fina de är. Och så mänskliga. Får mig att vilja flytta till en djungel någonstans och viga mitt liv åt att ta hand om små apbebisar. 
 
Jag åt konstigaste lunchen idag på Café Saturnus. Älskar Saturnus annars så inget ont mot stället men den här mackan, en Reuben Sandwich, förstod jag mig inte på. Alldeles för mycket bröd, alldeles för lite kött, staplad på ett sätt som fick allt att falla sönder = supersvårt att äta. Och bakom, i den lilla skålen, var det små gurkor, någon slags yoghurt och honung. Honungen var dock inte helt och hållet dum till den köttiga smörgåsen, hur udda det än låter. 
 
Oh well, alla erfarenheter är bra erfarenheter eller hur?
 




Veckans eko: Hallon och blåbär i choklad

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
10 kommentarer
Hallon och blåbär i choklad från Renée Voltaire
Det här plockade jag upp igår när jag var och handlade. Trodde att det skulle vara doppade i mörk choklad men det visade sig vara vit choklad så det smakar typ som de där yoghurtgrejerna man hittar bland naturgodiset. Rätt gott att ha som snacks, även om de innehåller rätt mycket socker och inte direkt kan betraktas som nyttiga. Men det behöver ju inte allt vara här i världen. Visst är de söta, de små bären? Ser ut som små färgglada stenar. 
 




Enkelt en onsdag.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Idag har jag mest drivit omkring utan att förstå riktigt vad tiden har gått till. Gjorde Hot Mojo imorse, vilket var väldigt skönt. Därefter städade jag lite hemma, träffade Martin över lunchen, gick och handlade och sen har jag suttit hemma och gjort lite bra och ha-saker. Mår lite konstigt ikväll, som att jag är helt trött i ögonen och huvudet och samtidigt lite orolig i kroppen. Skum känsla. Ska dricka en kopp te och se om det blir bättre. 
 
Lagade lite mat också. Dagens middag bestod av detta: 
 
– Ekologisk fläskfilé marinerad i vitlök, spiskummin, chili, salt, peppar, olivolja och soja
– Grönkål stekt med färsk chili och vitlök 
– Vitlökssås med basilika 
 
Insåg nu att jag hade vitlök i varje del av rätten. Antar att jag får gå omkring med stängd mun hela dagen imorgon. Men gott var det! 




Mitt sista STIL.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Hej och god dag. Usch vad trist vädret är, blir så himla påverkad av hur grått hela Stockholm blir av de tunga molnen. Än är det väl inte höst, eller?
 
När jag kom hem från träningen igår låg den här på mattan innanför dörren: 
 
Senaste numret av NK:s modemagasin STIL, det sista jag var med och producerade. Ni kan ju förstå att det gav mig blandade känslor. Å ena sidan är jag stolt över att jag valde att sluta jobbet när jag kände att det gjorde mig mer illa än gott, å andra sidan är det vemodigt att veta att jag inte kommer vara med och producera det här fina magasinet något mer. Snyggt har det blivit i alla fall, höstnumret, och jag bläddrade igenom för att läsa de grejer som jag varit med och skapat.
 
NK På Väg
Sidorna som vi kallar "NK På Väg" skrev jag i princip alla notiser till. Det är åtta sidor totalt och tror man att det går snabbt och lätt att skriva små korta texter och leta lite bilder så tror man fel. Varje notis kunde ta flera timmar beroende på hur mycket man behövde jaga olika PR-byråer och varumärkesrepresentater för information. Ibland frustrerande men mestadel roligt och lärorikt. 
 
Fashion Week – bakom catwalken 
Det som var allra roligast med det här numret var att jag fick skriva skriva två riktiga artiklar. Den första handlade om modeveckan och hur stämningen är backstage precis innan visningarna. Jag besökte Tiger of Sweden och House of Dagmars visningar tillsammans med fotografen Magnus som tog alla bilder. Läs den om ni har magasinet vetja och säg vad ni tycker! 
 
Längtan till Italien
Nästa artikel tyckte jag var så himla rolig, även om jag skrev den mitt i min mest stress-panikiga period och kanske inte gav den så mycket kärlek som jag hade velat. Jag intervjuade två personer från NK Saluhall som berättade om sin matinspirationsresa till Italien. Gud vad jag blev sugen på att åka dit efter det samtalet, se hur djuren föds upp och äta alla goda italienska delikatesser som de pratade om. Någon gång snart får det bli en resa dit!




Tonfiskröra.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Var ute och tog ett glas vin med en kompis så ikväll blev det en enkel middag, orkade inte ställa mig och laga någonting superavancerat. Men enkelt betyder ju inte att det inte behöver vara gott och den här tonfiskröran på groddbröd tillsammans med ägg blev så himla nice!
 
Det här behöver du slänga ihop för en perfekt röra för två halvhungriga personer: 
– en burk tonfisk 
– en halv burk creme fraiche
– två matskedar majonnäs 
– en halv hackad gul lök
– en burk majs 
– en matsked hackad smörgåsgurka
– salt
– peppar  
– saft från 1/3 citron 
 




Matskribent på Devote.se

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Okej så, det jag skulle berätta om idag är detta: jag är från och med idag matskribent på Devote.se. Michaela Forni tog kontakt med mig förra veckan och frågade om jag var intresserad av att skriva recept åt dem varannan vecka och självklart var jag det! Vi sågs för ett möte som kändes jättebra och nu är jag officiellt publicerad. Kul va? Känns verkligen superroligt och en liten bekräftelse på att jag har valt rätt väg. 
 
Veckans recept är på helt grymma kycklingvingar som jag lagade häromdagen. De är friterade i ghee och smakar så himla, himla gott. Kika in på receptet här
 




Ruttna hallon, tack.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
 
Okej, det finns EN nackdel med att bara köpa ekologiskt: det blir dåligt fortare. De här hallonen köpte jag för några dagar sedan och nu ser de ut såhär. Jag hade helt enkelt glömt bort att de fanns i kylen och nu får jag slänga dem vilket ju är väldigt trist. Samtidigt får jag ju skylla mig själv – ekologiska råvaror blir dåliga i den takt de naturligt är tänkta att bli dåliga och man får helt enkelt anpassa användandet utifrån det. De få jag hann smaka var i alla fall helt gudomligt goda! 
 
I eftermiddag ska jag visa och berätta en himla rolig grej, så håll utkik. Ha en bra tisdag!  




Det perfekta tillbehöret

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Gjorde det här till lunch häromdagen igen, dillstuvad zucchini. Hade en sån besatthet av dillstuvad potatis förra sommaren men eftersom jag försöker undvika kolhydrater på vardagarna så mycket det går så hittade jag det här receptet. Smakar minst lika gott och är mycket mer mättande. Prova! 
 
Och apropå det här med att äta mindre kolhydrater. Jag är ju ingen super-LCHF:are (det vet nog alla som har koll på min hamburgerkonsumtion) men däremot har jag insett att de där vardagskolisarna som pasta, potatis och bröd inte är något jag behöver – och då brukar jag ju inte heller äta det. Finns det alternativ som är minst lika goda, lika enkla att tillaga och dessutom mättar bättre så ser jag ingen anledning att inte åtminstone ge dem ett försök. Däremot unnar jag alltid mig precis allt gott jag kan komma på om vi t ex går ut och äter på restaurang. En balans i livet, det är nyckeln! 
 




6 dagar.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
9 kommentarer
 
Nu är det mindre än en vecka kvar tills jag sätter mig på ett flygplan och åker till San Francisco. Yey! Det ska bli så himla spännande att se den delen av landet och jag ser så mycket fram emot vår roadtrip ner till LA och San Diego. Och förstår ni hur många burgare jag kommer äta! 
 
Kommer åka med Norwegian och det är väl det som känns lite sådär, har hört att de ska vara rätt dåliga på att hålla tider plus att deras flygplan verkar gå sönder var och varannan dag. Har någon av er erfarenhet av att åka till USA med Norwegian? 
 
Nu ska jag iväg på yoga. Hej så länge!




It's in the meat.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Gårdagens hamburgare blev en succé. Köttet, 100% ekologiskt högrev från NK Saluhall, lyckades jag steka perfekt rosa i mitten och bröden från Gateau var fluffiga och nybakade. Den enda kritiken jag har ang. bröden är att de kunde varit lite lättare, de tog över hamburgersmaken litegrann. Men när jag efter en stund tog av locket och bara körde botten blev det perfekt. Gillar ju bröd som är lite söta och det här var precis rätt nivå av sötma.

På min burgare igår: 
– Amerikansk cheddarost
– Gul lök
– Tomat
– Sallad 
– Ketchup 
– Senap 
– Majonnäs 

Idag har vi brunchat på Riche, gått på stan, shoppat lite och fikat på vår innegård. Nu känner jag mig lite trött och energilös så jag ska nog bara vila upp mig resten av kvällen. Happy Sunday, allihop! 




Testar burgarbröd

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Ikväll blir det hemmagjorda hamburgare och jag har köpt hamburgerbröd från Gateau som jag velat smaka länge. En av mina klasskompisar från Berghs jobbar där och har sagt att burgarbröden är riktigt bra. Upp till bevis! 

Och jag skäms lite för att kalla mig hamburgerfantast utan att en enda gång bakat egna bröd, men det har liksom aldrig blivit av. Någon gång ska det ske, jag lovar. 
 




Ekologiskt är nyttigare

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
God morgon! Gårdagen gick i lugnets tecken och kvällen spenderades framför tv-serien Girls med ett glas vin. Jag lagade en himla god rätt som jag ska dela med mig av vid ett senare tillfälle. Men varför inte börja morgonen med lite eko-snack? 
 
Ny forskning har visat det många eko-älskare redan har känt på sig: det är nyttigare. En studie från Newcastle University visar att ekologiskt odlad mat bland annat innehåller mellan 19-69% mer antioxidanter än konventionellt odlad mat, och det är en den största studien som hittills har gjort på ämnet. Visst finns det fortfarande skeptiker, bland annat forskare som frågar sig huruvida denna skillnad har någon effekt på hälsan överlag, men för mig är valet inte så svårt. Även om skillnaden är minimal så är det i alla fall något och fördelarna med ekologisk odling sträcker till saker som miljö och djurhållning utöver den egna hälsan. Eko-försäljningen i Sverige har ökat med över 30% bara det senaste halvåret och det gör mig så glad. Det innebär att matbutikerna tar in fler eko-produkter och jag som konsument har mer att välja mellan. Dessutom kommer den stora efterfrågan tillsammans med ett större utbud förhoppningsvis göra varorna lite billigare. EKO FOR THE WIN!
 




Foodie Friday

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Statliga mackor 
Stately Sandwiches är en hemsida där varje stat i USA har fått en egen smörgås baserade på de råvaror och mattraditioner som finns i delstaten. Sidan är skapad av en grafisk designer som har detta som ett litet sidprojekt. Kul! 
 
Köksdiagram 
SKRIV UT OCH SÄTT UPP PÅ VÄGGEN. Jättebra infographic om olika vikt- och volymenheter, tillagningstider och hållbarhet för olika råvaror. 
 
Karamell- och jordgubbstoast med brie 
Ser det här inte galet gott ut? Alltså, helt galet. Jag måste göra detta någon gång. Du hittar hela receptet här
 
9 oväntade saker du kan göra med ett bananskal 
Äter du mycket bananer? Då kan du utnyttja dem till sitt yttersta med de här roliga knepen. Allt från att ta bort vårtor (!) till att mogna avocados är de tydligen bra för. Go bananas! 




Veckans eko

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Jag har en idé om ett återkommande inlägg som jag tänkte kunde vara lite roligt. Jag älskar ju att testa nya ekologiska produkter jag hittar i matbutiken och brukar få med mig minst en grej varje gång jag handlar. Så varför inte göra det till en weekly thing, att köpa något nytt och recensera? Själv älskar jag att läsa om saker folk testar så hoppas ni tycker detsamma! 
 
Ekorrens ekologiska godis, ca 20 kr. 
100% naturligt med smak av exotiska frukter, cola och lakrits. 
 
Eko-godis står inte så högt i kurs hos en godisfreak som mig – i mina godispåsar hittar du vanligtvis de allra mest färgstarka, artificella, tillsatspackade godisbitarna som finns. Ge mig något som är blått, surt och smakar som tre olika frukter på en och samma gång så är jag lycklig. Nåja, det här godiset var hmm... Helt okej. Det går liksom inte att jämföra med det smågodis man kan köpa på favoritbutiken Caramella (värt ett besök om du är godissugen och i Stockholm!), även om jag måste säga att det absolut smakar bättre med vetskapen att man inte får i sig en massa konstigheter. Funkar om man har ett akut sockersug och vill minimera skadan så lite som möjligt. Å andra sidan så funkar det ju lika bra då med mörk choklad eller en raw brownie. 
 




Choklad– och banansmoothie

Skriven .
Placerad i "Mat, Recept, "
0 kommentarer
God morgon! Idag är det torsdag och jag ska, förutom att ge lägenheten en välbehövlig städning, gå på ett spännande möte som jag ser fram emot. Det blir en bra dag, tror jag. Om jag ska vara helt ärlig har höstens intågande gjort mig lite orolig i kroppen, är liksom inte van vid att inte ha en plan eller en jobb-identitet. Men jag försöker se det positiva i situationen, för jag tror att det är bra att gå igenom såna här perioder i livet för att kunna växa som människa. Jag vet ju vad jag är kababel till, nu gäller det bara att lära mig att vara lugn i att bara vara "jag" och inte "mitt jobb". 
 
Men! En av fördelarna med att inte behöva gå till ett jobb varje morgon är att man har all tid i världen att göra frukost. Imorse gjorde jag en smoothie som blev riktigt god och mättande. Smakade nästan som en milkshake! Kakaonibs är en ny favoritgrej, de ger smoothien lite härlig crunch.  
 
Choklad- och banansmoothie (2 pers)
1,5 fryst banan
2,5 dl mjölk 
2 msk kakaonibs
2 msk kakao 
1 tsk vaniljpulver 
1 krm Stevia-pulver 
 




French simplicity

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Nu börjar det ta slut på bilder från Frankrike, vill ju inte tråka ut er alltför länge. Men en sak jag måste hylla det franska köket för är enkelheten i många rätter. Jag tycker om mat där man har låtit råvarorna ta för sig och vara huvudrollen, någonting jag tycker kan fattas ibland på svenska restauranger där man får typ tretton olika såser, sallader och andra tillbehör till en bit kyckling. På restaurangen på hotellet, Le 3e, åt vi en kväll en entrecôte som var precis så – enkel men riktigt god. Kryddsmör, en skvätt sky och hemmagjord potatismos vid sidan om räckte gott och väl. Man kände direkt att köttet var av hög kvalitet och så mört att man var nöjd med att äta det utan egentligen någonting alls. Det är nog min matfilosofi här i livet: bra råvaror, mycket smak och tillagat med kärlek. Då blir det som allra bäst.
 




En kväll i Monaco

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Häromdagen tog vi en tur till Monaco för kvällen. Hotellet hade bokat en middag för oss på Café de Paris, den ikoniska uteserveringen som ligger precis vid det stora casinot – "perfect för people watching" sa de. Till Monaco blev vi körda av en fantastisk kvinna som berättade om alla de små byar och bukter vi passerade längs vägen. Det visade sig också att hon varit en dansare åt norska sångerskan Wenche Myhre på 80-talet och därför hängt mycket i Sverige. 
 
Själva maten och servicen på Café de Paris var egentligen inget speciellt, kändes som att de ville ha snabb ruljans på borden. Desto roligare var det dock att gå omkring på gatorna efteråt och titta på den överväldigande rikedom som inte går att undgå i Monaco. Bilarna som körde omkring eller stod parkerade utanför casinot var i flermiljonsklassen, tjejerna var antingen naturligt vackra eller plastikopererade med dyra designerväskor på armen och plötsligt steg Hugh Grant ur sin gråa Ferrari för att gå in och förhoppningsvis vinna lite pengar med vad som såg ut som hans svenska baby-mama. Efter att ha sett honom i Torekov flera gånger under sommaren blev jag mer förvånad över sammanträffandet än starstruck. 

Monaco är i alla fall otroligt vackert. Ståtliga byggnader, rena gator och palmer precis överallt. Vi spenderade bara några timmar där innan vi åkte tillbaka till Nice igen men jag måste åka tillbaka snart och upptäcka mer av hela Côte d'Azur. Verkar finnas så otroligt mycket att se. 
 
På vägen till Monaco stannade vår chaufför på en plats i bergen för att vi skulle kunna ta in utsikten.  
Det stora casinot, Casino Monte Carlo, och alla dyra bilar utanför. 




Välkomna!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Fick en liten chock när jag kollade besökarantalet idag men sen såg jag att fina Michaela Forni har skrivit om mig som en av de bloggar hon läser och vill tipsa om. Åh, vad roligt, det blir liksom rätt stort för min relativt lilla blogg.  Supervälkomna alla ni som kikat in och eventuellt tycker om det ni läser. Som ni kanske läst i min presentation här bredvid är jag en stor hamburgerälskare som lagar all möjlig sorts mat hela tiden, alltid med en ekologiskt/naturlig utgångspunkt. Försöker hitta den där balansen mellan att vara personlig och samtidigt trovärdig nog att ge bra tips, recept och åsikter om livet i allmänhet och mat i synnerhet.  Puss och godnatt, hoppas att vi hörs snart igen! 
 




Hotellfrukostar

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
 
Nuuuuuuu är vi hemma i Sverige igen. Flyget var en timme försenat och att sitta i flygplanet i 30 graders värme och bara vänta var ju inte jättekul. Men ska inte klaga, har hört mycket värre Norwegian-berättelser än så. Har en hel del bilder kvar att visa men det får bli imorgon när jag är lite mindre trött. 
 
Måste bara prata lite om hotellfrukostar. Frukosten tycker jag är en av de viktigaste sakerna med semester, vare sig det är en stor buffé eller serveras på rummet. Jag har varit på hotell där frukosten har varit helt och hållet underbar, där man märker att bara de bästa av råvaror används och den presenteras på bästa sätt. The Savoy i England till exempel är helt fantastiskt, dör för deras nybakade croissanter och färska bär. När jag hamnar på såna ställen spelar det ingen roll hur tidigt på morgonen det är – finns det wienerbröd så äter jag dem. Men många gånger tycker jag att hotell misslyckas, även med de allra simplaste sakerna. Hur svårt kan det egentligen vara att steka bacon knaprigt? Eller göra god scrambled eggs? Frukosten på Hyatt var bra men efter att ha blivit bortskämd med ställen som The Savoy kan jag inte direkt säga att jag hoppade jämnfota. Vid två tillfällen var potatisen inte ordentligt genomstekt och fruktsalladen man fick till yoghurten kändes som att den hade varit fryst. Det var dock bättre om man gick ner till buffén och ägg-stationen där man fick allt tillagat efter beställning.

Äsch, jag ska inte klaga. De franska pannkakorna med Nutella var ju, som ni kan gissa, gudomliga. Och alla bryr sig nog inte lika mycket om maten som jag gör heller, har inte lika höga krav. Men har ni något tips på ställen/hotell som serverar helt övermänskligt bra frukost får ni gärna säga till! Mission in life: äta så många bra hotellfrukostar som möjligt.  




Klädd för Rivieran

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
 
Innan jag åkte hit var jag och köpte en ny baddräkt. Min lillasyster har haft en likadan i sommar och den kändes sådär perfekt French Riviera-chic. Från Filippa K kommer den och på bilden har jag den tillsammans med två olika kjolar. Superfin med djup rygg och djup urringning. Baddräkt har tidigare inte varit min grej men börjar komma över den där rädslan för att inte bli brun på magen – hur viktigt är det egentligen? Hatten, som jag också tyckte kände passade bra här i Nice, kommer från H&M

När jag kom ner till poolen efter att ha tagit dessa fotona kom det fram en gammal fransk gubbe till mig och sa "Ah, la photo model, from the balcony. Very beautiful, beautiful hat". PINIGT att han stått och sett mig stå där och bete mig som en annan självgod idiot. Men jaja. 




Tvåstjärnig gourmetmiddag

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Häromdagen var vi som sagt på en tvåstjärnig Michelin-restaurang, Le Chantecler. Restaurangen ligger inne i Hotel Le Negresco, ett superlyxigt hotell som har en rätt galen blandning av edvardiansk/art déco-stil och modern konst. Definitivt något att kolla in om du besöker Nice någon gång. 
 
Att gå på fin restaurang är alltid en upplevelse utöver maten. Jag och Martin kom dit tidigt och fick ett bord som blickade ut över hela salen. Vi började med ett glas champagne och en liten apertif bestånde av fyra små rätter, bland annat foie gras med choklad och en riktigt god råbiff. Servicen var något helt utöver det vanliga, man kände sig verkligen som ett kungapar som blev uppassade av minst två personer hela tiden. Man vet liksom knappt hur man ska bete sig när man blir så omhändertagen.
 
Lite lustig kuriosa: Jag och Martin fick olika menyer. Enda skillnaden? På min meny stod det inga priser. De konservativa traditionerna håller i sig här i Frankrike. 
 
Vi valde avsmakningsmenyn som bestod av 7 rätter. Redan efter de första tre var jag typ mätt, vilket gjorde mig lite irriterad på mig själv. Men fransk mat är allt annat än lätt, bestående till stor del av köttiga rätter och tunga smaker. Av respekt för kocken som stått och slitit med de här otroligt goda maträtterna ville jag helst inte lämna något på tallriken men till slut gick det inte att tvinga i sig allt, speciellt eftersom jag visste att jag hade efterätterna kvar. Man vill ju inte gå miste om chansen att njuta av chansen att smaka på allt på den vällagade och genomtänkat menyn.

Till maten drack vi ett extremt gott (och svindyrt!) vitt vin som sommeliern rekommenderade. Jag brukar vanligtvis tycka att vita viner är rätt tråkiga men det här var defintivit något utöver det vanliga. Minns inte namnet men har mailat restaurangen och frågat, känns som att det är något jag vill komma ihåg.
 
Det var en fantastisk kväll. Älskar när man kan sitta i flera timmar och bara prata om maten som ligger på tallriken, människorna i rummet omkring en och den unika upplevelsen. Tack, Le Chantecler, för en upplevelse som jag aldrig kommer glömma. 
 
Jag ville inte fotografera med kameran så det fick bli med mobilen. Fick inte med riktigt alla rätter, men de bästa! 
 
 En av förrätterna och en av varmrätterna. Till vänster: en helt magisk räka stekt i chilipeppar med en croquette gjord av kalvhuvud (!) och svamp. Till höger: Kalvbräss med chorizo, kantareller, lök och gyllenbrun pasta. 
 
 Och så desserterna. Till vänster: smultron med ricotta, vit choklad och shortbread. Till höger: mörk choklad-ganache med Tahiti-vanilj och chokladglass. Så otroligt god!




Dagar som går.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Det här inlägget skulle kommit igår men lyckades inte publiceras. 
 
Det är så himla vackert här i Nice. Kan verkligen tänka mig att bosätta mig här någon gång, man blir liksom glad i själen av att bo bland palmer och turkost vatten. Igår låg vi stranden i några timmar och hade det nice. Stranden består av ganska stora stenar vilket kan tyckas lite jobbigt, men vi sprang och köpte badskor som alla verkar gå omkring med här och då blir det inga problem att gå ner och bada. Stör inte det minsta faktiskt. I övrigt har vi ätit god mat, spatserat omkring längs havet och druckit vin. Ikväll ska vi gå på en 2-stjärnig Michelin-restaurang som ligger några stenkast bort från hotellet. Ska bli spännande! 
 




Att kvalitetstesta roomserivce.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Jag har läst någonstans att man kan avgöra kvaliteten på ett hotells roomservice genom att beställa en Club Sandwich. Varför? För att den finns på praktiskt taget varje roomservice-meny du hittar och är en så pass simpel maträtt att laga att dess enkelhet avslöjar hur bra köket är. Så igår när vi kom till hotellet och var för trötta för att gå ut och utforska innan vi fått mat magen så beställde vi upp en Club Sandwich och en cheeseburgare. 
 
Club Sandwichen var som tur var väldigt god och genomtänkt, gillade att de inte hade så stora bitar i den utan hade hackat alla ingredienser i mindre delar. Cheeseburgaren var också riktigt god, man märkte att köttet var av hög kvalitet och vi fick den perfekt medium rare. Good work, roomservice. Och njae, så värst franskt var det väl inte men äsch. Vi har ju hela veckan på oss! 
 




Hej från Franska Rivieran

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
 
Bonjour från Nice! Efter en megalång natt av dödsförkylning, ett något försenat flygplan och införskaffande av alla möjliga tänkbara läkemedel för att mildra sjuksymptomen på resan (det funkade!) sitter jag nu här i vårt hotellrum, med utsikt över: se ovan. Lustigt att bilden jag tog nyss ser nästan exakt likadan ut som den jag la upp för några inlägg sedan, måste typ varit tagen typ från balkongen bredvid. 

Hotellet, Hyatt Regency Palais Nice de la Méditerranée, är superfint och vi ligger precis vid strandpromenaden med privat beach. Körde förbi med taxin innan och vattner ser helt magiskt ut. Väntar nog dock till imorgon med att ta ett dopp, vågar inte riskera att bli mer sjuk nu när jag är här. 
 
Nu är jag hungrig, får se vad vi hittar på till lunch. Au revoir! 




Packar för Nice

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
11 kommentarer
Mår fortfarande lite sådär, snuvig och jävlig, men försöker ignorera det och packa istället eftersom vi imorgon åker till Franska Rivieran! Är så glad att vi ska åka iväg, bara jag och Martin. Även om vi har rest i år så har vi inte varit iväg ensamma så det ska bli härligt. Han är min ju favoritperson i hela världen.

Förra året åkte vi till Marbella i en vecka. Det var så vackert!
 




Lycka är ost och jalapeno

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Åt det här häromdagen på Max. Mmm! Ost och jalapeno är typ den godaste kombinationen, och på pommes frites tillsammans med lite annat smått och gott kan det bara inte bli fel. 
 
Mår fortfarande lite sådär så vi hoppar middagen ikväll tyvärr. Vill inte riskera att bli sjuk inför på torsdag när vi ska resa. Ska vila upp mig och bara ligga i sängen heeeela kvällen så hoppas jag på att det blir bättre. 




Krasslig

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
 
Igår kväll började jag bli lite hängig och när jag vaknade imorse kändes det som att någon har lagt ett rivjärn i halsen. Fan! Jag vill och kan verkligen inte bli sjuk. Åker ju till Frankrike på torsdag, och ikväll skulle vi åkt på middag hos min farbror. Får se hur det känns under dagen men vågar inte riskera att vara sjuk hela semestern. Hade varit så typiskt. 
 
Försöker kurera mig med en dryck gjord av hett vatten, en tesked honung, två skivor citron och några bitar ingefära. Hoppas att det hjälper. 




När är man en bloggare?

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Jag ser inte mig själv som bloggare, har aldrig gjort. Eller, hmm.. Hur ska jag förklara det? Jag tycker så himla mycket om att laga mat, fotografera, skriva och dela med mig. Det gör mig glad när jag får respons från er och det gör det så himla värdefullt. En kanal som bara är min, där jag får uttrycka mig precis som jag själv vill utan att ta hänsyn till något annat. Men bloggare, jag? Njae. 
 
Det hänger nog ihop med "inte ska väl jag vara något speciellt"-mentaliteten som jag och många andra bär på. Och varför ska man egentligen känna så? Jag bloggar ju och jag tycker att det är roligt. Nu när jag är ledig kan jag lägga mycket mer tid på det och det känns spännande. För tänk om det faktiskt kan leda någonstans? Så ja, jag är duktig på det här och stolt över mig själv. Förhoppningsvis kan jag fortsätta med det länge – så länge ni tycker om att komma hit och blir inspirerade det vill säga. Puss och tack till er alla! 
 
Enda gången jag någonsin har utnyttjat att jag har en blogg var när jag så himla gärna ville gå på Mitt Kök-mässan. Då skrev jag ett mail och frågade om jag möjligtvis kunde få en biljett eftersom jag kunde räknas som press. Det fick jag och wieee, vad glad jag blev. Sen var det inte så jättekul att gå på mässan själv men det är ju en annan femma. 
 




Oui merci.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
 
Hej Franska Rivieran! Igår kväll spontanbokade vi en femdagarsresa till Nice, jag och Martin. Åh, hurra vad jag längtar. Vi ska bo på ett superfint hotell som ligger precis på strandpromenaden, sökte igenom hela TripAdvisor för att hitta det med bäst recensioner. Jag ska sola, promenera omkring i gamla stan och äta mat hela dagarna. Kanske klämmer in några träningspass också, för att balansera lite så att säga. På torsdag bär det av. 

Har ni några amazing tips på vad man kan göra, äta, dricka eller vad som helst i Nice och närområdet? Hit me! 




Zócalo – äkta mexikanskt i Stockholm

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Mexikanska restaurangkedjan Zócalo har funnits ett tag nu men jag har än så länge bara besökt stället två gånger – första gången på en snabblunch när jag pluggade på Berghs och andra gången i fredags på väg till tågstationen. Jag har ju sagt att Sverige behöver ett Chipotle och även om jag fortfarande hoppas på att den amerikanska kedjan ska ta sig hit inom snar framtid så är Zócalo ett riktigt bra alternativ. Maten är otroligt fräsch och god, mexikanska smaker som känns långt borta från Santa Marias fredagstaco. Nyligen lanserade de också sin kampanj "Ärlig lunch" som syftar till att få människor mer medvetna om vad de stoppar i sig när de går på restaurang. Hos Zócalo får man läsa innehållsförteckningen i sin helhet på menyn och dessutom står varje ingrediens sedan på kvittot. Så himla bra initiativ tycker jag! 
 
Jag tog en El Barrio Barbacoa-taco, långkokt nötkött i habanero med pico de gallo-salsa, korianderkräm, lime cole slaw och så en massa extra koriander såklart. Verkligen jättegott och fräscht. Kan verkligen rekommendera om ni är ute efter ett lunchställe som går snabbt men känns genuint. 
 




Skaldjursfest.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Nu är jag på tåget på väg tillbaka till Stockholm efter några himla fina dagar. 
 
I fredags åkte jag ner till Lerkil för att spendera hela helgen med världens bästa tjejer. Vi träffades alla i New York där vi pluggade eller jobbade tillsammans. Det var så himla längesen vi sågs allihop så det var så mysigt att få spendera några dagar på västkusten i Elinors föräldrars fina stuga vid havet. Man får ju ta seden dit man kommer så igår hade vi en gigantisk festmåltid bestående av lokalt fiskade havskräftor, räkor och krabbor. Krabborna köpte vi levande och fick koka själva. Jag har aldrig kokat skaldjur tidigare, och ännu mindre varit med och tagit livet av det jag senare skullat äta, så det kändes lite brutalt och läskigt. Tror dock att vi lyckades göra det på ett så humant sätt som möjligt. Har man dessutom gjort valet att äta kött/fisk så måste man ju kunna hantera att se hur maten hamnar på tallriken, även om man tycker det är obehagligt. Lite hyckleri annars. Hur som helst, det blev otroligt gott och att sitta på terrassen med utsikt över havet och solnedgången var helt magiskt. 
 




På västkusten

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Befinner mig just nu i Lerkil med några av mina tjejkompisar från New York. Vi bor i världens finaste stuga vid havet, badar, äter skaldjur och dricker vin. Tillbaka till Stockholm och wi-fi imorgon, då uppdaterat jag igen. Trevlig helg! 




Foodie Friday

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Good for you
Här är en lista på de 20 nyttigaste råvarorna du kan äta. De flesta grejerna som lax, gojibär och grönkål är inte så förvånande och jag är glad att det finns en hel del supergoda grejer, som hallon, melon och sötpotatis, med.  
 
Pinterest fails
Ni vet hur man går in på Pinterest och blir inspirerad av fina, smarta, coola maträtter som folk lyckas slänga ihop och man tänker att man kanske ska prova på det själv? Well, ibland är det bättre att bara titta. Pinterest fails som får dig att skratta hittar du här: http://www.lifebuzz.com/pinterest-fails/
 
 
Korrupta matforskare 
Det värsta jag vet är att läsa om sånt här. Alltså, jag blir så arg. Professor Mai-Lis Hellenius brukar tas in som "expert" i tidningsartiklar som handlar om nyttig mat och de flesta förväntar ju sig då en neutral läkare som genom sin research kommit fram till de råd hon ger. I själva verket är hon betald av flera stora mataktörer för att säga de saker hon säger, nu senast Nordic Sugar som bett henne skriva ett reklamblad åt dem som handlar om att "det är stillasittandet som är den stora boven när det gäller fetma, inte allt socker vi äter". Mmm, det är klart sockerindustrin vill att vi ska tro det. Hur kan man ta sig själv på allvar som professor med allmänhetens hälsa som fokus om man låter sig själv köpas sådär? Lobbyism är så jävla obehagligt och det förekommer i mycket större utsträckning än man tror. 
 
 
Bästa matmagasinen
Om du bara ska köpa två mattidningar i ditt liv så är det dessa två: Cherry Bombe och Lucky Peach. Cherry Bombe är den perfekta blandningen av mode och mat. Fantastiska bilder, inspirerande personer och bara helt underbar på alla sätt och vis. Lucky Peach har ett speciellt tema i varje nummer och skribenter från hela världen får utifrån det skriva om matupplevelser, fenomen, recept eller vad det än kan tänkas vara de vill berätta om. Båda finns att köpa med jämna mellanrum på Presstop och Pressbyrån. 




De bästa pannkakorna.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Finns det något bättre än pannkakor till frukost? Jag tror inte det. Två pannkakor på morgonen och jag håller mig mätt i en evighet. När man gör pannkakor utan mjöl blir de så mycket mer mättande – för att inte tala om nyttiga. 
 
Jag har provat mig fram med ett antal utan-mjöl-pannkakor det senaste året. Med och utan banan, med mandelmjöl, fler och färre ägg, grädde eller mjölk. Det har blivit mer eller mindre bra resultat men nu har jag hittat ett recept som jag tycker funkar varje gång. Pannkakorna blir tunna, håller ihop bra i stekpannan och smakar i princip som helt vanliga pannkakor. Om man inte visste att de var mjölfria skulle man inte känna någon skillnad. Det enkla recept ser ut som följer: 
 
Mjölfria pannkakor 
4 ägg
3 dl grädde
1 dl mjölk 
1 msk fiberhusk
2 msk pofiber 
1 krm vaniljpulver
salt 
 
Bara att steka i smör (ju mer desto godare) och äta till vad man vill. Igår gjorde jag en slags chokladtopping av turkisk yoghurt, grädde, vaniljpulver, kakao och stevia, och åt tillsammans med varma bär. Blev typ som glass med pannkakor, mmm!