Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Jag vill..

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
1. Att det ska sluta regna någon gång, det här börjar bli tröttsamt. 
2. Att det ska bli fredag så att Martin kommer ner hit. 
3. Åka på roadtrip i USA eller vart som helst där solen finns. 
4. Laga mat till någon annan än mig själv. 
 
Nu lät det där ju lite negativt, ledsen för det. Men sitter man ensam i ett hus i Torekov och det spöregnar ute och man inte kan ta sig någonstans för att man inte har bil (och bara amerikanskt körkort) - då får man vara lite nere tycker jag. Så fort solen dyker upp blir jag lycklig igen! 
 
Idag har jag inte gjort någonting förutom att laga pasta. Det är sjukt hur långsamt en dag kan gå när man bara sitter och kollar gamla avsnitt från en TV-serie, går ut med hunden och äter. Nåja, jag tränade en stund imorse och det är ju alltid något. Det får rättfärdiga all godis och glass jag stoppat i mig. 
 
 




Pasta med chili och halloumiost

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Till lunch idag lagade jag en enkel pastarätt med halloumi. Som sagt, jag äter pasta så sällan att det blir en treat  som jag tyckte passade bra en tråkig söndag som denna. 
 
Till den här rätten behöver man: 
 
Pasta
Vårlök
Citron
Tomat
Chili 
Vitlök 
Olivolja
Halloumi 
Salt 
 
  
Medan pastan kokade stekte jag upp lök, vitlök och chili i en skvätt olivolja på mellanhög värme. Någon minut innan servering la jag i hackade tomater och skalet från citronen, plus lite citronjuice och salt. Jag sköljde av pastan och la den i pannan med grönsakerna, så att allt blandades. Serverade med stekt halloumi och parmesanost. 
 




Usch och fy

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
(Det här inlägget skulle publiceras igår men gjorde inte det av någon anledning. Så ni inte tror att jag åt en hel pizza till frukost)
 
Jag smällde precis i mig hela den här pizzan och nu sitter jag här med ångest. Hatar när man bara vräker i sig mat utan hejd och sen inser att man ätit alldeles för mycket. Den var inte ens speciellt god.
 
Nu ska jag försöka sova av mig degen och osten och salamin och förhoppningsvis känna mig lite fräschare imorgon. Godnatt, godnatt! 




Matlagning från en annan tid

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
 
Jag hittade en gammal kokbok hemma i kökshyllan här i Torekov. Den är daterad till 1928 och riktar sig till "husmödrar" med recept på hur man lagar god, franskinspirerad mat till familjen. I förordet kan man bland annat läsa en förklaring till varför man har låtit vissa franska ord vara kvar i recepten ("det kan vara våra läsarinnor till nytta") och varför vissa rätter är lite mer exklusiva med ingredienser dyrare ("man kan numera i Sverige få ett gott vin för 1:50 kronor"). 
 
 
Det är härligt att tänka att någon, kanske någon från min släkt, satt och läste den här boken för ca 80 år sedan. Hon (för det får man anta) blev kanske inspirerad att laga höns i gryta, eller varför inte gåsleverpudding.
 
Kanske blev hon påverkad av de reklamannonser som dyker upp igenom hela boken. Man får anta att boken finansierades till viss del av dessa, som annonserar allt från matvaror och nya spännande produkter som buljongtärningen till bankkonton "för den ekonomiska husmodern". 
 
Säga vad man vill om de förlegade könsrollerna och de lustiga små texterna, men charmigt är det. Får kanske prova på att laga lite 20-talsmat någon kväll. 
 




Grön thaicurry med potatis, kyckling och koriander

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Mamma gjorde en god currygryta häromdagen på grön curry och kokosmjölk som hon lämnade kvar innan hon åkte. Igår spicade jag upp den lite med rester av potatis och en himla massa koriander - man kan verkligen inte äta för mycket koriander! Jättegott blev det och jag blev påmind om att grön curry är lite av en favorit. 




Au natural

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Gud vad det har varit skönt att vara ensam här i några dagar. Jag har verkligen inte gjort någonting. Läst, kollat tv, gått ut med hunden, lagat mat. Lugnt och skönt. Jag älskar också hur man helt och hållet slutar bry sig om hur man ser ut så fort man kommer till Torekov. Smink har jag inte använt en enda gång och jag går omkring i tights och gummistövlar och pappas alldeles för stora tröjor. 
 
Under dagen idag ska jag iväg men återkommer nog till Torekov redan ikväll eller imorgon. Nu håller jag bara tummarna för att det blir fint väder också! 
 




Inte utan ketchup

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Jag kan tycka att det är brist på bra matreklam. Oftast ser allt likadant ut och känns generiskt och tråkigt. Eller har jag bara letat på fel ställen (och ja, jag letar efter reklam)? Här är en från Heinz i alla fall som jag tycker är söt. Enkel men to-the-point, så att säga. För vad hade livet egentligen varit utan ketchup? Rätt tråkigt.  
 
 




Marmorerad kladdkaka

Skriven .
Placerad i "Mat, "
20 kommentarer
 
Det blev en liten kaka igår. Var uttråkad och bästa sättet att fördriva tiden måste ju vara att baka kladdkaka. Jag gjorde en marmorerad version bara för att göra det lite roligare. Den blev perfekt kladdig och väldigt god. Lyckas dock alltid bli mätt på att slicka skålen från smet när kakan står i ugnen så jag åt bara en liten, liten bit innan jag gick och la mig. Den har fått stå i kylskåpet över natten och är nu helt perfekt, kall och kladdig. 
 
För att göra en marmorerad kladdkaka blandar du alla ingredienser först utan smält choklad/kakao. Häll i hälften av den ljusa smeten i en form. Häll därefter i chokladen i den resterande smeten och blanda. 
 
 
Ta en gaffel och rör med cirklar runt i smeten så att det bildas som ett tigermönster. Jag hade rätt mycket chokladsmet i så det blev till största del choklad i mitten men det gör man ju som man vill. 
 




Hur framtiden ser ut.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Jag har fått en del frågor om vad jag ska göra nu när jag tagit examen. Inte så konstigt kanske för när man har pluggat så mycket (först Skottland, sen New York, sen Stockholm) är det ju hög tid att bli vuxen på riktigt. Men faktum är att jag ännu inte vet exakt vad jag ska göra ännu. Det har varit ett intensivt år på Berghs, någonting jag har märkt nu i efterhand då min kropp verkligen sagt ifrån och visat att jag nog har varit mer stressad än jag trodde. Därför har jag tillåtit mig själv att ha ett ordentligt sommarlov innan jag sätter igång med livet igen på riktigt. Jag känner att jag både behöver och är värd det. 
 
Men visst, jag ligger inte helt på latsidan. Jag håller koll på tjänster som annonseras ut och har spontansökt några som jag kanske egentligen är underkvalificerad för. Dessutom jobbar jag och en klasskompis under sommaren med ett projekt som jag ännu håller lite hemligt eftersom jag inte vet vad det kommer mynna ut i exakt. Att det handlar om mat kan jag i alla fall avslöja, och det är riktigt roligt. 
 
Jag hoppas i alla fall att framtiden har något spännande i sig för mig och att jag hamnar i ett sammanhang som jag trivs bra i, vare sig det är här i Sverige eller utomlands, handlar om mat, mode eller något annat spännande. Det är lite spännande att ännu inte veta. 
 
 
Bild 1: Från tävlingen Årets Kock i februari 
Bild 2: Min forna hemstad New York - vem vet om jag en dag återvänder? 
Bild 3: Modevisning Mes Dames på Stockholm Fashion Week 
Bild 4: Duktiga Bea jobbar med vårt projekt på Berghs 
Bild 5: Sveriges bästa burgare från Flippin' Burger. 




I ensamheten

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Här sitter jag på pappas massiva dator för jag lyckas inte få igång internet på min egen. Segt. Jag är ensam i Torekov nu i några dagar och eftersom det regnar finns det inte så mycket annat att göra än att sitta inne och fixa med lite smågrejer. Ska bli skönt att bara vara här i några dagar och göra ingenting, eller ordna med sådant som jag behöver få fixat. Alltid är det något. Tror inte jag åker tillbaka till Stockholm förrän efter tennisveckan faktiskt, behöver lite lugn och ro efter ett intensivt år. 
 
Men nu blev jag sugen på att baka! Kanske ska göra en god kaka i min ensamhet. Alla tips på något riktigt gott är välkomna! 




Världens godaste tomatsås

Skriven .
Placerad i "Mat, Recept, "
5 kommentarer
När jag passade barn i New York brukade familjen jag var hos alltid ha en burk med "Italian marinara sauce" i kylskåpet. Den var hemmagjord från en italiensk delikatessbutik i Chelsea Market och jag blev som besatt av den. Jag gjorde en omgång en gång i lägenheten i New York som blev så god, och igår försökte jag mig på det igen.
 
Det här är en sås som kan ätas till lite allt möjligt men passar allra bäst till pasta. Egentligen skulle jag låtit den stå och koka i några timmar men det fanns inte tid med en massa hungriga människor i huset. Serverade med pasta, mozzarella och färsk basilika. Så enkelt, så gott. Här kommer receptet: 
 
 
 
Tomatsås för 6-8 personer
2 färska stora tomater 
2 burkar krossade tomater (kan bytas ut mot färska tomater)
2 dl vitt vin 
1 gul lök 
2 vitlöksklyftor 
3 msk olivolja
färsk basilika
oregano
en skvätt balsamvinäger 
en nypa socker
salt och peppar
 
1. Värm upp olivoljan och häll i hackad lök och vitlök tills löken är mjuk
 
2. Tärna de färska tomaterna och häll i kastrullen. Slå på vitt vin och låt reducera tills ungefär hälften är kvar. 
 
3. Häll i krossade tomater, oregano och basilika. Smaka av med salt och peppar, och en nypa socker. 
 
4. Låt koka så länge som möjligt, helst i flera timmar för att få fram alla smakerna. Avsluta med en skvätt balsamvinäger för att ytterligare förstärka smakerna. 
 




En händelserik morgon

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Jag vaknade klockan 06 imorse av att vårt huslarm av märklig anledning sattes på automatiskt. Blev ett himla sjå med larmcentralen som ringde och samtal till pappa som fick förklara hur man stängde av. Lyckades inte somna om sen så jag tog en promenad med Doglas, en springtur och nu har jag precis ätit frukost. Vi hade en massa potatis kvar från i helgen så jag gjorde en enkel frittata på ägg, potatis, fetaost och marinarasås. Gott och mättande! 
 
 
 
Och den här lilla surisen låg och såg på medan jag lagade mat i hopp om att få smaka: 
 




Bröd och annat som ger magknip.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Varje gång jag kommer hem till Skåne, vare sig det är en helg eller några veckor under sommaren, så försvinner mitt matvett så fort jag kliver innanför dörren. Jag som i vanliga försöker att undvika vitt bröd, pasta och potatis och har strikta regler gällande godis (som jag dock inte alltid håller) ger min kropp en total chock av allt onyttigt jag lyckas stoppa i mig hela tiden. Hittills har jag ätit säkert en hel limpa helt vitt bröd, två kebabrätter, tre påsar godis och en massa där emellan. Inte konstigt att jag har konstant magknip just nu. Det är sjukt hur kroppen vänjer sig av vid att äta vissa typer av mat. För mig är det snabba kolhydrater, som jag inte äter i alls lika stor grad som tidigare. Och det är ju positivt ändå. 
 
Bara det att jag inte kan låta bli så fort jag är hemma. Om en stund blir det pasta och sen väntar en påse godis. Värt det? Jaaa vafan. Man måste ju leva lite.  
 




Experimentell köttfärssås

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
 
Igår lagades det köttfärssås och spaghetti här hemma. Min lillebror hade tre kompisar på besök och med fyra killar i huset är köttfärssås en tacksam rätt att servera. 
 
Jag experimenterar alltid med mina köttfärser. Beroende på vad jag har hemma smaksätter jag alltid med olika saker, med allt från kanel och vinäger till morötter och citron. Jag brukar tävla och försöka överträffa mig själv varje gång. Ibland blir det helt okej och ibland blir det riktigt bra. Eftersom jag aldrig skriver ner vad jag har i lyckas jag dock aldrig återskapa samma köttfärssås, och det kanske är lite dumt egentligen. Nästa gång jag gör en riktigt god ska jag kanske försöka skriva ner ingredienslistan trots allt. Lovar att dela med mig då! 
 




En vecka i Torekov

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
 
Nu kommer mamma strax och hämtar mig. Martin åker hem idag men jag stannar kvar i Skåne någon vecka eller så, kan vara skönt att spendera lite tid i Torekov och bara njuta. Jag kommer vara ensam med min lillebror en del så det blir väl mitt ansvar att laga mat. Ska bli kul att se om jag kommer laga mycket eller ingenting roligt alls, ibland har man ingen inspiration. Jag och mamma ska iväg och handla nu i alla fall, hoppas att de har lite roliga grejer att köpa med hem.  




Video på Instagram.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
I helgen upptäckte jag den nya funktionen på Instagram - videoinspelning. Jag som aldrig riktigt orkat med Vine bara för att det är ännu en app att hålla reda på tycker att det är helt perfekt att man nu kan använda samma funktion på Instagram istället. Jag antar att Facebook (som ju äger Insta) försöker sno åt sig så många marknadsandelar som möjligt från andra konkurrerande appar. 

Det var i alla fall himla härligt att titta på allas midsommarvideos nu under helgen. Blir liksom en annan känsla att se saker på riktigt med ljud och rörlig bild.  
 
Jag heter förresten @sofiemarialundberg på Instagram om ni vill kika! 
 




Och det regnade.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
 
Igår var det midsommar och jag firade den hela dagen, först med min familj i Torekov och sen med vänner i Båstad. Min stackars krans kanske ser okej ut på bilden men i ärlighetens namn blev den rätt ful, skyller på att jag hade ont om tid och kände mig oinspirerad av det trista vädret. Det är så himla tråkigt när det inte är strålande sol som man hoppas varje år. Hörde att ni i Stockholm hade det himla fint i alla fall, alltid något! 

Det var i alla fall mysigt att umgås lite med familjen och släkten. Vi åt lax och sill och annat gott, och mamma hade lagat jordgubbstårta som jag tyvärr inte hann smaka innan vi drog vidare till Båstad. Får hoppas att det finns lite kvar imorgon när jag åker ut dit igen! 
 




Midsommarmorgon i Båstad

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
 
God morgon och glad midsommar allihop! Här i Skåne är det mulet men det är ju långt mycket bättre än det regn som utlovades. Jag befinner mig hos Martins mamma och vi ska snart ut till Torekov till mina föräldrar för att fira lite med släkten. Ikväll ska vi hem till några kompisar och sen möjligtvis vidare till Pepes om vi orkar. Blir en rätt lugn och oplanerad midsommar, men det kan vara rätt härligt ibland. Hej så länge! 




Ett annorlunda matmagasin

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Jag beställde hem tidningen Lucky Peach för några dagar sen. Det är en nichad amerikansk mattidning som grundades av ägaren av Momofuku, den kända asiatiska restaurangen som finns bland annat i New York. Jag har läst att den är himla bra och att den gör matjournalistik på ett lite annorlunda sätt - bort från glossiga recept och bilder mot längre reportage och annorlunda vinklar på mat och matkultur. Varje utgåva har ett tema som genomsyrar tidningen, den här gången är det "Travel". Perfekt läsning nu när jag spenderar några dagar i Torekov/Båstad. Får hoppas att den är lika bra som jag hört! 
 




Det här med att äta kött.

Skriven .
Placerad i "Mat, "
8 kommentarer
Jag är, som ni säkert redan förstått, en köttälskare. Hamburgare och blodiga biffar är det jag allra helst väljer när jag är ute och äter på restaurang, och även här hemma äter vi mycket kött i form av köttfärs, korv och kyckling. Men jag har börjat fundera mer och mer på huruvida det är moraliskt försvarbart att äta så mycket kött som vi gör idag. Ja, alltså, inte bara jag och min pojkvän utan samhället och världen. Påverkan köttindustrin har på miljön i kombination med hur omänskligt djur föds upp innan de slaktas gör mig illamående och får mig att fundera på vad man kan göra åt det. 
 
Vi köper bara ekologiskt kött när vi handlar. Vi har tur som bor så nära en helt fantastisk liten ekobutik som har allt kött du kan tänka dig, gjort på djur som fötts upp på små gårdar under humanitära och naturliga förhållanden. Det får mig att känna mig bättre gällande vad vi äter här hemma, för jag vet att vi bidrar till någonting som är mer hållbart. Men att hitta ekologiskt är inte alltid helt lätt, speciellt inte om man bor utanför en storstad. Jag vet att när jag är hemma i Skåne är utbudet inte alls lika stort och man tvingas kompromissa. 

Men jag såg kocken Paul Svensson prata om en grej häromdagen som verkligen fastnade. När han lagar mat utgår han nästan alltid från en grönsak och låter köttet vara en förhöjare snarare än stjärnan. Det är ett fint sätt att få folk att äta mindre kött och uppskatta vad man kan göra med bra råvaror. Han sa också "Glöm inte att äta mindre kött och av högre kvalitet". Det tror jag är nyckeln. Bättre kött, mindre kvantitet. Om alla försökte leva efter den devisen hade vi nog kunnat göra skillnad. 
 




Att gå matlagningskurs

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Ni minns kanske att jag var på Restaurangakademin för några månader sedan och blev bjuden på middag som vi fick laga själva i det stora proffsiga köket? Det var så otroligt roligt att jag nu är sjukt sugen på att gå någon av deras kurser. De har kurser i allt från hur man gör såser, styckar djur, bakar bröd och lyckas med konsten att bli en riktigt duktig hemmakock. Det hade varit riktigt kul, speciellt eftersom många av kurserna hålls av högt aktade kockar (många av dem kändisar man ser på TV). 
 
Så nu vet ni vad jag önskar mig i julklapp i alla fall! 
 




Nyfriserad

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
 
Jag och Martin var båda hos frisören imorse. Martin har låtit sitt snaggade hår växa ut och behövde frisera till det, och jag har inte klippt mig på typ ett år så det var på tiden. Vi var på Noir Stockholm, superbra frisörsalong med trevlig personal. Jag klippte bara litegrann och formade det kring ansiktet, sen lockade han håret på mig också. Känner mig som en ny människa! 




Avokadosallad med halloumi

Skriven .
Placerad i "Mat, "
4 kommentarer
 
Jag åt en sen lunch så till middag fick det bli något lättare. Gjorde en sallad på avokado, gurka, tomat och lök smaksatt med chili, koriander, citron och lime. Till det stekta jag några bitar halloumiost. Så himla gott. Halloumi är något jag glömmer bort med jämna mellanrum och blir lyrisk varje gång jag återupptäcker. Namnam. 




Midsommar i Skåne

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Då var det bestämt - i veckan åker jag ner till Skåne för att fira midsommar med nära och kära. Planerna är inte helt bestämda ännu men jag håller tummarna för fint väder och en avslappnad helg i Torekov/Båstad
 
Förra årets midsommar såg jag ut såhär. Älskade min fina krans: 




Bästa scruben för ansiktet

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
 
Jag har börjat göra en ansiktsscrub ungefär en gång i veckan som jag älskar. Den är så himla enkel och sjukt effektiv. Bara blanda citronsaft med socker till en fast massa (jag använder rörsocker men det fungerar nog bra vilket som så länge det är kornigt), gnid in i huden under ca 2 minuter och skölj av. Alla döda hudceller försvinner och ansiktet känns len som en bebisrumpa. Billigt är det också! 




Kalvburgare på Saturnus

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
Sista dagen med gäster på besök och vi gick till Saturnus för brunch. Jag upptäckte nyligen att det ligger bara en kort promenar från vår lägenhet och jag älskar att de har lite av en New York-känsla på sin brunchmeny. Man kan få allt från scrambled eggs, omelett, smörgåsar och lite mer matiga lunchrätter. Jag, som vanligt sugen på burgare, tog en kalvburgare som var fantastiskt god. Köttet hade lite chili i så det var lite kryddigt, jättegott tillsammans med ost och hemmagjord hamburgerdressing. 
 




Från alla håll och kanter.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
9 kommentarer
Det är en riktigt bra helg. Sofia och hennes kille är och hälsar på från San Francisco, Petra är här med sin pojkvän och mina gamla Skottland-rummisar är också i Stockholm, så igår var vi alla ute och hade kul på Suite. Idag har vi bara hängt i en park hela dagen, ätit pasta och myst.
 
Har inte tagit några bilder alls så istället får ni en bild på en hamburgare från Soho Park i New York. Väl värt ett besök efter en shoppingtur i Soho och man är lite hungrig, det är både billigt och har en mysig uteservering: 
 




Lunch på B.A.R.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Bild från Pinterest, fotograferade inte maten själv. 
Idag blev jag bjuden på lunch på B.A.R. på Blaiseholmen. Har hört om det stället tidigare så det var kul att få möjlighet att prova. Jag åt fish & chips som var himla god! Definitivt värt ett besök, och jag går gärna dit på middag en annan gång också. Gillar speciellt deras grafiska design och inredning, väldigt fint. 




Happy Meal re-design.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
10 kommentarer
En designer från Singapore har gjort en design av Happy Meal, en som är lite mer rolig och går hand i hand med namnet. Tycker de är himla söta. Kanske något för McDonalds att ta in? 
 




Chili cheese-paj med spenat.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Jag gjorde ett litet experiment till middag idag, en paj med fyllning av det jag hade hemma. Det slutade med en bladning av ost, spenat, chili och basilika. Det kunde ju ha gått lite hur som helst men gud-i-himmelen vad gott det blev. Ni vet såna där chili cheese tops som man kan köpa på McDonalds och Max? Pajen smakade lite sådär eftersom chilin och osten hade fått gotta in sig lite, och spenaten gjorde att det ändå kändes fräscht. Pajdegen gjorde jag LCHF-style med mandelmjöl. Recept efter bilden: 
 
 
Fyllning: 
3 dl grädde
3 ägg 
300 g ost
200 g fryst spenat, tinad
en röd chili 
en handfull blad basilika 
 
1. Blanda grädde och ägg i en bunke 

2. Riv osten och  hacka chilin. Se till att spenaten är tinad och inte innehåller för mycket vatten. 

3. Blanda alla ingredienser i bunken, salta och peppra. Låt stå en stund så att smakerna hinner komma fram. 

4. Lägg blandningen i pajskalet och grädda i ugnen på 175-200 grader i ca 30 minuter. 
 




Perfekt en regnig dag

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
Det blev en spontankväll igår på en uteservering i Humlegården och en del glas vin. Väldigt, väldigt trevligt men nu mår jag sisådär - jag märker att jag blir så himla lätt bakis nuförtiden, ett tecken på att man börjar bli gammal antar jag. Jag är otroligt glad för att det regnar och är så mysigt ute, har precis köpt en grekisk sallad på pizzerian på hörnet och kollar TV. Kommer nog inte hända så mycket mer än det idag, och det är jag väldigt nöjd med.  
 




Orange, grönt och lila.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
 
Ett enkelt släng-ihop-tillbehör som man kan äta till lite allt möjligt: sötpotatis, sparris och lök med olivolja, några klickar smör och färsk timjan. Salt och peppar och så in i ugnen. Jag stekte upp resterna idag till lunch och det var nästan ännu godare än dagen innan. 
 
Tack förresten för alla fina och bra tips ang. att skära lök, nu har jag typ 10 olika sätt att prova - något av dem lär ju vara effektivt och bespara mig från tårar nästa gång. 




Min lilla vrå i New York

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
12 kommentarer
 
Satt och kollade igenom bilder och fastnade på en av mitt gamla rum i New York. Det var så fint, möblerat sparsamt på den lilla budget jag hade och kunde spendera på IKEA. Väldigt flickigt. Det är rätt stor skillnad från hur jag bor idag, min pojkvän uppskattar inte blommor och rosa lika mycket. Men gud vad härligt jag hade det här i mitt lilla rum, med brandtrappa ut mot Carmine Street direkt utanför fönstret där man kunde ställa sig ibland och titta ner på allt som hände på gatan, alltid var det något. Och så morfar i en ram uppe på hyllan (som för övrigt trillade ner en dag, mina snickarskills är inte de bästa). 

Tänk vad sorgliga och fina minnen kan vara på en och samma gång. 




Matförälskelse.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Jag har blivit kär. Ja, förutom i min pojkvän då. The target of my affection är Lotta Lundgren, som jag har blivit lite smått besatt av sedan jag först upptäckte henne i Historieätarna och sedan följt henne i diverse intervjuer. 

Det jag fascineras mest av är hennes personlighet och karriär tror jag, kanske för att jag på något sätt kan se mig själv i henne. Hon började som copywriter på en stor reklambyrå, blev ett namn att känna till i reklambranschen och så en dag insåg hon vara att "Nä, jag vill ju laga mat". 

Och så gjorde hon det. Började blogga om mat, bloggen blev en bok och på den vägen är det. Hennes egenskaper som copywriter har följt med henne hela vägen eftersom det är genom skrift och tal hon lyckas utmärka sig själv bland alla tråk-kokböcker och stela matbloggare. En perfekt kombination av kommunikation och mat, alltså. Det är den kombinationen jag hoppas på att kunna ha på ett eller annat sätt i min framtida karriär och liv. Håller tummarna för att det blir så. TIlls dess inspireras jag av Lotta. 
 
Jag köpte hennes bok Om jag var din hemmafru häromdagen och den är så fantastisk. Härliga texter, UNDERBARA bilder och goda, lättlagade recept. Här är några av mina många favoriter: 
 
Det här lät så himla gott. En fiskburgare med en massa tartarsås, citron och pommes frites. 
Det finns en massa braiga recept på asiatiska rätter i boken, perfekt för mig eftersom jag vill lära mig att hantera sådana smaker lite bättre i min matlagning. 
 
Alltså, koriander och avocado och majs. Kan inte få nog.  




Att göra den perfekta rödvinssåsen

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Gårdagens middag: ekologisk ryggbiff med ugnsbakade grönsaker, rödvinssås och ruccola 
 
Om det är någonting jag vill kunna göra är det en riktigt bra rödvinssås. Jag vill verkligen lära mig att göra en som får folk att tappa hakan av förundran och slicka tallriken efter sig, för det finns verkligen såser som är precis så goda. 

Igår gjorde jag ett försök som blev gott om än lite salt. Jag vet inte hur man ska undvika att smaken blir lite för skarp när man reducerar den så mycket som man vill för att den ska bli tjockare och mer sirapsliknande. Men men, jag antar att övning ger färdighet! Jag får fortsätta att testa tills den blir helt perfekt. Då ska jag sälja den på burk. 




Hur gör man för att inte gråta?

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
21 kommentarer
 
När jag för en stund sedan hackade lök till kvällens rödvinssås fick jag vara med om gråtattacken deluxe. Löken var så otroligt stark och jag kunde inte öppna ögonen på flera minuter på grund av svedan. När bilden tas har det lugnat ner sig avsevärt och kvar är bara en stilla liten tår som rinner nerför kinden i sin ensamhet. 

Men hur sjutton gör man för att slippa detta? Har hört att man ska skära löken på ett visst sätt, eller försöka stå vid ett rinnande vatten, men jag tycker inte något av det hjälper särskilt bra. Någon som har världens bästa tips att dela med sig av? 




Udda och fantastisk examenspresent.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
När jag tog examen överraskade min pojkvän mig med en present som jag blev så himla, himla glad över: en köttkvarn. Jaha, tänker ni, hon är smått galen som blir så lycklig över något så underligt som en köttkvarn men känner ni mig så vet ni att jag är besatt av tanken på att göra perfekta hamburgare, och med denna kan jag nu göra det helt och hållet från skratch och alltså mala köttet själv. Dessutom kan jag göra korv och annat trevligt om andan faller in. Ännu står den oanvänd eftersom jag väntar på den perfekta grillkvällen att inviga den, men gud vad roligt det ska bli! 
 




Soppa på en spik

Skriven .
Placerad i "Mat, Recept, "
6 kommentarer
Ibland när vi inte har så mycket mat hemma brukar jag göra en soppa på det som finns i kylskåpet och skafferiet. Det är faktiskt ett himla bra sätt att bli av med lite saker som ändå bara ligger och blir dåliga, och dessutom är det himla nyttigt också. 

Idag blev det en grönsakssoppa gjord på: 

- Morot
- Frysta ärtor
- Fryst broccoli
- Fryst spenat 
- Cocktailtomater
- Rödlök 
- Färsk chili 

Stekte först upp grönsakerna i olja och hällde på vatten tillsammans med min hemmagjorda buljong. För att ge soppan lite extra kick hade jag i färsk ingefära, vitlök, koriander, lime- och citronsaft, fish sauce och soja. En liten skvätt vinäger i slutet för att ta fram alla smaker (bästa tricket - prova, det gör verkligen stor skillnad!) och sen färdigt att servera. Sjukt enkelt, gott och mättande. 
 




Godislandet

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
12 kommentarer
 
Nu är vi tillbaka och jag är en aning trött efter en sjukt kul kväll. Bredvid vårt hotell låg typ det bästa jag kunde tänka mig efter en utekväll: en godisbutik med över 800 godissorter. Jag blev som ett litet barn när jag sprang omkring och plockade olika sorter, vissa som jag inte har sett sedan jag var just ett barn för flera år sen. Jag har nog en rätt barnslig godissmak och tycker fortfarande det är roligt med saker som man doppar i pulver eller är färgglada och sura eller har en lustig form. Tror aldrig att detkommer ändrasfaktiskt. 




Från min älskling

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Häromdagen fick jag en ny parfym av min fina pojkvän. Alla mina har tagit slut helt och hållet så jag var verkligen i behov av en ny. Den här luktar supergott, precis lagom friskt och blommigt så att det inte tar överhand. 




Att blindtesta smaker

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Morot, cream cheese, tamari och pesto på soltorkade tomater. Ganska distinkta smaker som gav Martin alla rätt. 
 
Inspirerade av ett avsnitt av Hell's Kitchen sprang jag och Martin ut i köket och gjorde ett blindtest på varandra för att se om vi kunde gissa olika smaker utan att se dem. Jag tror det blev lite för enkelt eftersom vi ju vet vad vi har hemma så vi fick båda alla rätt, men det var roligt ändå. Nästa gång provar vi med kryddor, det lär vara lite svårare. 

Det fick mig att fundera lite på det här med smakpalett. Hur vet man egentligen att man har en bred sådan? Och kan man träna upp den? Det handlar väl egentligen om att man har ett smakminne och har lätt för att komma ihåg det man testat tidigare. Hade varit kul att va grym på det! 




Som grillat

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Middagen igår var enkel men väldigt god. Honungs- och sojamarinerad kyckling med stekt sparris och sallad. Perfekt sommarrätt, även om jag egentligen hade velat grilla för ännu bättre smak. Orkade inte joxa med den stora grillen ute på gården dock. 

Idag ska jag fixa lite ärenden på stan, kanske sola lite och sen ut och äta middag ikväll. Men först: crosstraining på SATS Stureplan




Café Saturnus till frukost

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Imorse blev vi lite hungriga och hade ingen mat hemma så jag sprang iväg till Café Saturnus som ligger några gator bort för att köpa frukost. De har världens mackor och sallader i alla dess former, och idag blev det en Cubano (smörgås med pulled pork och bbq-sås) och Croque Monsieur. Nam, nam. 




Att bota ångesten

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Jaha, här ligger man och mår efter gårdagen. Egentligen mår jag inte så fysiskt dåligt men jag upplever nog för första gången det folk brukar kalla för bakisångest. Jag har aldrig riktigt förstått konceptet av det tidigare, att man kan må dåligt utan att må dåligt dagen efter så att säga, men idag känns det precis så. Tror det är för att det helt enkelt varit lite för mycket fest på sista tiden och min kropp börjar säga ifrån. Just nu känner jag bara för att bosätta mig i skogen någonstans, springa omkring i naturen och bada i en sjö. 
 
Eller åka till mitt älskade Torekov och bara koppla av. Det får nog bli en liten tur ner till Skåne snart. En perfekt dag där ser ut exakt såhär: 
 




Ute på vår gård.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
11 kommentarer
Utanför mitt sovrumsfönster ser det ut precis exakt såhär nu. Man blir ju lycklig ända in i själen av allt grönt och färgglatt och det soliga vädret. Här brukar jag öppna upp de stora fönsterna, sätta mig på fönsterkarmen som är lagom bred och njuta av solen med en bok eller en podcast, typ Värvet eller P3 Dokumentär. Perfekt. 




Mat jag älskar just nu.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
1. Oliver fyllda med citron 
Det här hade jag dille på i en period för några år sen och sedan dess har den fallit lite i glömska, men häromdagen när jag såg den i mataffären köpte jag en burk. Och det är lika gott som jag minns det! Nu sitter jag och äter ur burken med sked. Allra bäst så. 
 
 
2. Ekologisk wienerkorv från Mälarchark 
Korv kan nog av många anses vara en av de mindre sexiga produkterna att laga till middag, men jag har verkligen fått smak för korv i allmänhet, och denna sorten i synnerhet. Med mindre tillsatser känns den bättre att äta, och man kan verkligen variera en korv i oändlighet med tusen olika såser och tillbehör. 
 
 
3. Sötpotatis 
Den här rotknölen har blivit en stapelvara här hemma. Jag är en stor potatisälskare men försöker att undvika det så mycket som möjligt eftersom det inte är så himla nyttigt alla gånger, och då är sötpotatis ett perfekt substitut. Visste ni att sötpotatis och potatis är väldigt, väldigt avlägset släkt och därför har helt olika egenskaper? Sötpotatis är faktiskt en ört! Jag brukar mosa, ugnsbaka, steka - allt som man annars gör med vanlig potatis. 
 
 
4. Sweet Baby Ray's BBQ sauce 
Hur har kunnat missa detta i 22 år tid? Jag fick smaka på den här bbq-såsen för bara några få månader sedan och nu vill jag ha den till allt! Får hejda mig själv lite eftersom det varken är nyttigt eller bra med alla konstigheter den innehåller, men på till exempel korv är den helt fantastisk. Snart ska jag försöka mig på att göra en egen bbq-sås, förhoppningsvis smakar den ännu bättre. Tills dess håller jag till godo med den här. 

 
5. Vildhallonsylt med vanilj från Torfolk Gård 
Jag plockade på mig den här häromdagen när jag gjorde pannkakor hemma och den är verkligen fantastiskt god. En hallonsylt med en liten hint av äkta vanilj, passar perfekt när man vill unna sig något sött och gott. 




Konst när det är som bäst

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Vi har köpt en ny tavla, den ni ser till vänster. Är helt kär i den, handillustrerad av en av mina Berghs-vänner. Tills vi har kommit på vart den ska hänga får den sitta på byrån bredvid New York-tavlan. Blir lycklig varje gång jag tittar åt det hållet. 
 
Så vem är konstnären då? På slutuställningen på Berghs hade min montergranne, Henrik Callerstrand som är grafisk designer, världens coolaste projekt. Under två månaders tid hade han för hand målat 1000 vita kakelplattor. Det var förbjudet att slänga, förbjudet att börja om - det enda som var tillåtet var att låta fantasin flöda och se vad hjärnan kunde komma på under 14 ensamma timmar per dag. Resultatet blev en fantastisk vägg av kakel och jag överdriver inte när jag säger att han hade folk i montern EXAKT hela tiden som förundrades över hans verk. 

I slutet av processen hade han, som han sa, hittat sin stil och av den gjorde han 5 olika illustrationer som han sålde i storformat på utställningen. De gick åt som smör som ni kan förstå, och nu har även jag en hemma på byrån. 
 




The perks of att vara ledig.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Har spenderat hälften av dagen i Humlegården, med lite tidningar, en supergod macka från Brunkebergs Bageri och en lillasyster som åker hem imorgon. Solen försvann efter några timmar men det gjorde inte så mycket, har haft en himla skön dag ändå.
 




En dag i skärgården.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
Igår var en helt fantastisk dag. Vi åkte med Martins släktingars båt ut i skärgården, åt god mat och besökte Fjäderholmen. Gud vad underbart att ha en båt man kan ta ut när man vill och bara njuta av hur vackert Stockholm är. 

Det blev inte så många bilder för jag var upptagen med att njuta av stunden, så ni får nöja er med en bild på ett gammalt brofäste och tro mig när jag säger att det var helt magiskt. 




Torsk i paket med primörer

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
12 kommentarer
Häromkvällen gjorde jag fisk i foliepaket med en massa goda grönsaker. Egentligen hade det optimala varit att grilla, men det gick bra att göra i ugnen också. Kryddade med dill, chili, citron, salt och peppar, och en klick smör som smälter över alltsammans i värmen. Så himla gott, och en härlig färgexplosion! Fisken jag använde mig av var KRAV-torsk.
 
Att dricka ett glas vin under tiden man lagar mat kan vara det bästa. 
 
Vårlök, fänkål, sparris och morot. 
 
Innan ugn. Fisken ligger där under men jag hade så mycket grönsaker att det knappt syns 
 
Efter ugn. Färdig att äta! 




Surdegsriddare

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Imorse blev jag så sugen på en riktigt god frukost, och vi hade en massa halvtorrt surdegsbröd kvar från veckan, så jag bestämde mig för att prova på att göra fattiga riddare. I New York åt jag ofta fattiga riddare (french toast) men där brukar de vara gjorda på riktigt vitt bröd och därmed bli rätt mjuka och halvsunkiga. Med surdegsbröd fick rätten lite tuggmotstånd som jag verkligen tyckte funkade utmärkt. 
 
Fattiga riddare är ju bröd man doppar i pannkakssmet och jag gjorde en enkel på grädde, dinkelmjöl och ägg. Har upptäckt att pannkakssmet verkligen blir godare när den görs på grädde istället för mjölk, även om det kanske inte är så nyttigt i längden. 
 
Stekta i smör och hade på mitt ekologiska vaniljsocker och kanel. Serverade med grekisk yoghurt och jordgubbar. 
 




Lördagsgodis

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
12 kommentarer
Det regnar ute och jag ska spendera hela lördagen med en skål av se nedan. Lite popcorn och Ramlösa också kanske. Gud vad det ska bli skönt att göra precis ingenting. 
 




Ett år som har gått.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Idag är jag en tröttis, men oj vad roligt det blev igår. Examensfesten var så himla härlig, man fick chans att träffa, dansa med och prata med alla i skolan och det var lite vemodigt när man insåg att det förmodligen är sista gången vi ses allihop sådär. Kvällen började på Berghs med middag och prisutdelning och dans, och för mig avslutades den i ett karaokerum i Vasastan sjungandes "dragostea din tei". Jag kommer nog behöva refletera ytterligare om vad mitt år på Berghs har betytt och kommer betyda för min framtid, men just nu har jag bara kaffe i siktet. Trevlig lördag! 
 
Innan vi gick till skolan kom alla i klassen hem till mig, och vi satt på ute på vår gård och drack champagne.
Fina, fina, fina klassen.