Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Vacker mat.

Skriven .
Placerad i "Mat, "
3 kommentarer
Lite mer vacker matfotografi, som jag blivit fullkomligt förälskad i. 2013 blir året då jag lagar ännu mer mat och framför allt försöker mig på att bli duktig på att fotografera den.
 
Den här serien är gjord av det gifta paret Tuss + Farrel i Brooklyn. 
 
Rensade källaren

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
 
Fick i uppdrag häromdagen att rensa ut källaren hemma hos mamma och pappa på saker som tillhör mig och ska upp till Stockholm. Inte helt lätt som ni kanske kan förstå av bilden, men ganska roligt. Förutom kläder och annat jag saknat hittade jag gamla grejer från när jag var yngre som jag hade glömt fanns kvar: 
 
 
 
 
1. Broschyrer från mitt UF-företag 
I tvåan i gymnasiet startade jag och tre i klassen ett UF-företag tillsammans som vi kallade Titan UF (haha alltså, varför döpte vi oss till det där?). Vi hade ett samarbete med Taxi Helsingborg och vi tillverkade och sålde rabattkort för ungdomar på taxi. Rätt smart tycker jag! Alla som åkte med  kortet fick mellan 20-30% rabatt och det kostade bara 30 kronor eller något sånt. 

Det gick bra för vårt lilla företag. Vi sålde en hel del kort och vann dessutom priser på både regional och nationell nivå. Broschyren som jag kommer ihåg vi var så stolta över är kanske inte en jag hade gjort idag, men det är ju tur att man utvecklas till det bättre. 
 
 
 
2. En teckning jag målade i högstadiet 
Jag kommer ihåg den här så tydligt. Vi hade som uppgift i Bilden att rita av en känd tavla, och jag fastnade direkt för Salvador Dalis "Minnets beständighet". Satt i två-tre veckor under flera lektioner och jobbade på den för att få den perfekt och jag blev väldigt nöjd kommer jag ihåg. Har aldrig varit speciellt duktig på att måla eller rita alls, så det var ju bra för att vara mig åtmistone. 
 
 
 
3. Gamla foton som jag glömt bort
I en gammal undanstoppad låda låg en massa små fotoalbum som jag hade i mitt rum när jag var liten, och satte in fotografier i lite då och då. Så kul att titta tillbaka! På den tiden var det inte så mycket som var digitalt så man får verkligen se till att spara alla foton man har. Kanske borde scanna in dem så att de finns på datorn ändå. På bilden ovan sitter Sara tillsammans med mig och min lillasyster när jag var kanske 3 år. Nu har Sara en egen liten son som är i samma ålder som Louise var då. Häftigt! 
Från NY till STHLM: Året 2012.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Sitter på tåget på väg upp till Stockholm och börjar tänka på året som gått. Tvåtusentolv. Det har varit ett händelserikt år i mitt liv. Stora förändringar  både fysiska och emotionella. Det känns som att jag har vuxit och förändrats mycket, förhoppningsvis bara till det bättre men det är svårt att säga. Jag har börjat tänka mer på framtiden och inser att "framtiden" är väldigt nära nu. Om sex månader är jag klar i skolan, förmodligen för alltid, och en ny tid i mitt liv börjar. Vuxenlivet. Det känns sjukt, speciellt de dagar när jag känner mig närme 10 än 23. Men det är samtidigt spännande, att inte veta riktigt vad som väntar. 
 
Några av sakerna som hände år 2012: 
 
- Fick en kamera i julklapp och började lära mig att fotografera, en process som fortfarande är i full gång
 
- Jobbade min andra termin på Oscar de la Renta i våras, och fick vara med när de bytte kontor från 7th avenue till Bryant Park. 
 
 
- Blev lite mer matintresserad 
 
- Blev lite mindre modeintresserad 
 
- Flyttade från New York till Stockholm, från mina rumkompisar till min pojkvän 
 
- Var i Dallas och bodde på ett slott 
 
 
- Tränade alldeles för sällan
 
- Slet håret med arbetsprover till Berghs och kom sedan in, till min stora lycka
 
- Överraskade mamma genom att komma hem från New York till hennes 50-årsdag 
 
- Åt otaliga hamburgare, och gjort min allra första egna 
 
 
- Började tycka, tro det eller ej, lite mindre om lösgodis än tidigare (men bara marginellt!) 
 
- Var lycklig nästan hela tiden
Är du en Mac-tjej?

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Har du ett normalt till ovanligt stort huvud, fräknar, bär glasögoen och helst använder sneakers? Då kan du vara en typisk kvinnlig Mac-användare. Det har företaget BlueStacks kommit fram till i en undersökning de gjort. Jag vet inte riktigt vad du ska göra med den här informationen eller varför undersökningen har gjorts. Men man kan ju aldrig få för mycket kunskap, någon gång kommer detta säkert till användning. 
 
No more julmat

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Imorgon är det nyårsafton och nu är det slut på all julmat för det här året. Ska bli rätt skönt att faktiskt sluta äta hela dagarna, för det känns verkligen som att det är det man har gjort det här lovet. Fick ett gymkort i julklapp som jag verkligen längtar efter att börja använda, kommer börja gå på SATS Spårvagnshallarna eftersom det ligger nära både skola och vårt nya hem. Riktigt klyschigt att börja prata om att man ska bli hälsosam och börja ett nytt liv så fort det är nyår, men äsch. 2013, here we go! 
Sminkprenumeration

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
 
Av min syster fick jag en jätterolig julklapp: tre månaders prenumeration på Glossybox. Har hört om det tidigare så det ska bli att se vad man får för grejer. Alltid roligt att få paket fulla med saker på posten. 
I Torekov

Skriven .
Placerad i ""
0 kommentarer

Spenderar kvällen i Torekov med familj och pojkvän. Spelar monopol och ska äta lamslagne. Imorgon -> Stockholm!

Bio med lillebror

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Igår var jag och Josef och såg Hobbit på bio. Tyckte den var jättebra, framför allt fint gjord med mäktiga scener på natur och berg och så. Vi hade 3D så känslan blev extra stark. Lite lång kanske, var rätt trött efter 2,5 timme när klockan började närma sig 00:00. Men ser fram emot nästa film redan!

Haute mess

Skriven .
Placerad i "Models & Mags, "
0 kommentarer
Models.com har utsett 2012 Editorials of the Year, och en av dem är den som Vogue Italia gjorde i mars det här året, Haute Mess. Olik någon annan editorial man sett väckte den här ganska mycket uppmärksamhet och framför allt kritik. Personligen tycker jag att den är rätt härlig. Den kanske inte ger så mycket positiva associationer till kläder och smycken som visas, men det ger en ganska välkommen spark i rumpan på den annars lite stela och tråkiga modevärlden. Mode ska ju vara roligt och galet och känsloväckande - och det måste man ju säga att Vogue Italia lyckas med. 
 
 
Julklappar från Acne

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Mamma och pappa köpte en fin stickad tröja från Acne till mig. Tyvärr var den lite för stickig i halsen, så jag bytte den idag. Var inne på Spirit Store här i stan och hittade två nya saker från Acne som fick följa med hem; en superfin svart klänning och en T-shirt. 
Litte bilder från den 24:e

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Snodde lite bilder från min systers kamera: 
 
5 tomtar på besök

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
I vanliga familjer brukar man ju ha en tomte som kommer med paket på julafton. Nu är alla i min familj så stora att tomten faktiskt brukar utebli och så trodde vi det skulle bli även i år. Men nej! Precis när vi ätit färdigt julbordet ringer det på dörren och utanför står 5 fullvuxna tomtar och sjunger. De kommer in i lägenheten, dansar runt i alla rummen tillsammans med oss alla i några minuter och sätter sig sedan för ett glas whiskey och lite allsång. 

Det visade sig att det var mammas vänninas bror som med sin familj hade bestämt sig för att spendera julaftonen genom att gå runt och tomta hos andra familjer. Rätt kul idé faktiskt, men vi blev minst sagt förvånande. Sjukt roligt! 
 
Rosett i håret

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Blev lite Madicken-inspirerad igår och satte en röd rosett i håret. Kände mig som en liten julklapp hela dagen. 
Dumma Facebook!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
Bild tillägnad Facebook. 
 
Hej såhär mitt i julmyset. Jag upptäckte nyss en grej som gav mig lite ångest och som jag behövde förklara lite snabbt så ni inte tror att jag är arrogant: 

Facebook har tydligen under ett års tid filtrerat bort typ alla mail som kommer från folk jag inte är vän med på FB. Dessa mail har hamnat i en separat mailbox som inte ger ut några notifications. Detta upptäckte jag nu. Hade ganska många mail från er, många med frågor om FIT och New York, men även andra saker. Jag började svara på de allra senaste men eftersom vissa var ifrån typ december förra året visste jag inte hur aktuella de var. 
 
Ledsen för det! Om ni har några frågor etc. som jag inte svarar på under kategorin "Frågor & Svar" får ni gärna höra av er. Störst sannolikhet att jag svarar är på sofiemarialundberg@gmail.com. 
 
Nu blir det pokerspelande, kram och hej! 
Snölykta på bakgården

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Här i Skåne är det inte mycket snö i år, så vi blev glada när det började snöa rejält igår kväll. TIllräckligt för att gå ut och bygga en snölykta, tyckte pappa. Så det gjorde vi. Den är borta idag eftersom det båda regnat och blivit plusgradigt, men hela kvällen stod den ute på gården och lyste upp. Alltid något. 
 
A very merry Christmas!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Vår gran är kanske inte den vackraste, men den passar så fint in i vardagsrummet ändå.
Vi: "Men pappa, inte flaggorna". Pappa: "Jo, flaggorna ska vara med. Det ska ju vara lite tacky"
 
God jul allihopa! 
Så väldigt mysigt med julafton. Alla här hemma går omkring med hemliga bestyr och pyssel, och snart blir det jullunch. Jag har tagit en liten vilopaus och kollar Madicken på TV. 
Tjugotredje.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Idag har det varit full rulle här hemma och som ni förstår blir det inte lika mycket tid för bloggande. Antar att ni ändå inte spenderar så mycket tid framför datorn och förhoppningvis myser med familj och släktingar ni med.
 
Våra släktingar har kommit ner från Uppsala och nu känner man verkligen att julen är nära. Jag och min kusin lagade världens godaste fisksoppa som vi har ätit alla tillsammans, och nu blir det kolabak med glögg. Spänd inför morgondagen, ska bli så mysigt. 
 
Två bra saker med att vara hemma:
 
 
1. Den här sötnosen som jag inte sett på flera månaden. Han är precis lika lurvig och gullig och stor som vanligt. Den här bilden tog jag när vi var på promenad i förmiddags (innan snöstormen slog till)
 
 
 
2. Hela huset är fullt med godis. Vad kan vara bättre? 
 
Historieätarna

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
10 kommentarer
 
Är det någon mer än jag som blivit helt förälskad i programmet Historieätarna som gått de senaste veckorna på SVT? Erik Haag och Lotta Lundgren äter sig igenom olik epoker i historien, allt från Frihetstiden och sent 1800-tal till 70-talet. Väldigt kul om man är intresserad av mat, men underhållande oavsett om man bryr sig så mycket om själva maten eller inte. Framför allt blir man tacksam för att man får äta 2000-talsmat och ingenting annat - lungmos och komule hade nog inte hört till favoriterna.
 
Kolla på programmet om ni inte redan gjort, tror att det finns att hitta på SVT Play
HEMMA!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Äntligen i Helsingborg! Tågresan var kaos som vanligt så det är skönt att nu sitta hemma i soffan med pyjamas och kolla Downton Abbey på TV:n.
 
Ikväll har vi hunnit med mycket, jag och min knäppa familj. Allt från att dansa Gangnam Style, klä julgranen till hip-hopmusik, tävla i armhävningar och ha en galen men hysteriskt rolig seans med mamma. "Det här gjorde vi alltid när vi var små, vi kallar den koncentrationsleken. Meditera nu i en minut så ska ni se". Hahah, jag dog. Underbart att vara hemma.  
 
 
På väg söderut

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
God morgon! Ligger i sängen hos Martins pappa utanför Göteborg och försöker vakna. Vi firade jul igår och jag fick en massa fina presenter som jag visar sen. Nu bär det av hemåt mot Helsingborg och min fina familj. 
 
För ett år sen.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
10 kommentarer
Förra året den här tiden såg mitt liv väldigt annorlunda ut. Bodde i New York med de bästa tjejerna och levde livet. Jag gick min näst sista termin på FIT (fast det visste jag inte då) och längtade ihjäl mig efter att få komma hem till Sverige för lite jullov och att träffa min pojkvän. Älskar att gå igenom mina fotoalbum här på datorn och minnas de olika perioderna i mitt liv. Det är sånt man kommer prata med sina barnbarn om. 
 
Bilder från december 2011: 
 
Den svenska godisbutiken Sockerbit hade nya påsar inför julen. Men vädret var inte speciellt juligt alls. 
 
 
Jag och mina rumskompisar hade mysfrukost med hemmagjorda croissanter. Bröden blev faktiskt jätteäckliga, men vi hade det väldigt härligt ändå. 
 
 
På stan hade man börjat julpynta. Här på en brandstation i West Village
 
 
Och det var Santacon i stan, vilket innebar att alla gick omkring utklädda som tomtar och drack alkohol på olika barer från morgon till kväll. 
 
 
Jag packade inför mitt jullov, då jag var i Sverige i över en månad. Gud vad jag längtade! 
 
Oops.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
 
Kom på för en stund sedan att jag ju glömt att köpa inslagspapper och att jag behövde fixa paketen typ nu. Som tur var köpte jag för några veckor sedan några meter rött band av okänd anledning, och hade en gammal tidning i städskåpet. Man tar vad man har, helt enkelt. 
Idag är det nästan julafton

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
I eftermiddag åker vi hem till Martins pappa utanför Göteborg och firar lite jul där, vilket gör att jag känner mig väldigt julig och mysig idag. Ingen jordens-undergång-känsla här inte! 

Men först ska jag bara ligga kvar några minuter till i sängen och lyssna på Alex & Sigges Podcast. Man har ju inte jullov varje dag, eller hur? 
 
Extra kryddig

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
8 kommentarer
 
Just nu står den här och puttrar på spisen. Eftersom vi åker till Skåne imorgon var jag tvungen att använda maten vi har och eftersom en köttfärs låg i frysen fick det blev köttfärssås. Martin älskar köttfärssås vilket resulterar i att han vill äta det typ varje dag, så jag kan tycka det är lite trist. 
 
Men idag gjorde jag något lite annorlunda, och det är att ha i några nypor kanel. Har läst att det ska vara gott, och från jag har provsmakat håller jag verkligen med. Det lyfter smaken av köttfärsen på ett väldigt fint sätt. Dessutom luktar hela lägenheten nu helt fantastiskt. Håller tummarna för att min käre pojkvän tycker likadant. 
Drömköket

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
9 kommentarer
Tänk att om bara några få veckor kommer jag stå i det här köket och laga mat. Nu börjar man verkligen känna av flyttpirret, och det är så härligt. Vi har ungefär tusen saker att fixa och fundera ut såklart, men bara tanken av att vi kommer bo i ett hem som vi har inrett och fixat från scratch gör mig glad i hela kroppen. 
 
Det här köket är lite av ett drömkök. Svårt att fånga känslan på bild men det var verkligen det jag föll för i lägenheten. Älskar gasspisen som är modern men ändå känns klassisk. Älskar det svarta kaklet på väggen med den lilla hyllan för kryddor, oljor och böcker. Älskar också köksön som kopplar köket till vardagsrummet (syns inte på bild). Kommer få mycket inspiration här tror jag. 
Jullov!

Skriven .
Placerad i ""
0 kommentarer

Oj oj, blev en rätt dimmig men sjukt kul julavslutning igår. Vår klass kom tvåa i Berghs Rock med vårt gospeluppträdande, riktigt kul!

Har glömt datorn i skolan så skriver nu från telefonen. Uppdaterar lite mer sen. Nu ska jag hugga in i det här:

Prisvärt tips.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
För några veckor sedan tog min mascara från Sephora slut och jag var som ni förstår i stort behov av en ny. Samtidigt ville jag inte lägga typ 400 kronor på likadan (som för övrigt kostade typ 28 dollar i New York) så jag drog lite på det. Ett tag senare var jag inne på H&M och såg att de vid kassorna hade en mascara för 49.50 kronor. Var ytterst tveksam men köpte den ändå för att ha sålänge. Och hör och häpna, nu har jag använt den i flera veckor och den funkar faktiskt rikigt bra! Kanske inte lika bra som en från Lancome eller Dior, men fortfarande tillräckligt bra för att det ska vara värt att låta bli att köpa den dyrare varianten. Så, dagens tips. 
 
God kväll

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
 
Nu är jag sådär dålig på att uppdatera igen men jag skyller på att det är slutspurt i skolan nu och att jag har en stor presentation imorgon. Det är sista dagen då, och på eftermiddagen har vi något som heter Berghs Rock, då alla klasser har övat in ett musiknummer som man uppträder med. Vårt nummer är kick-ass och kommer bli så himla bra! 
 
I övrigt har jag världens bästa och roligaste projekt på gång. Vill inte avslöja något nu, men om allt går i lås kommer jag vara en happy camper i februari. Berättar mer när det närmar sig. 
Bästa 5 hemsidorna just nu

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
 
Jag förstår inte varför jag inte hittat den här bloggen förrän nu eftersom den funnits så länge, men gud vad glad jag blev att jag gjorde det. Skrattar högt åt alla fula, dumma, galna och helt underbara skivomslag. Analysen som bloggens ägare skriver till varje omslag höjer det roliga flera gånger om. 
 
 
En mix av fina fotografier, reklam, konst, design, mode och allt annat fint man kan tänka sig. Bra att gå till för lite inspiration en regnig dag (eller tråkig föreläsning i skolan). 
 
 
Mitt bästa svenska hamburgerhak började ju som en blogg, där grundaren åkte runt i USA under några månaders tid och åt sig igenom stat efter stat, i jakten på den perfekta hamburgaren. Härlig historia, och ännu härligare blogg där man får läsa om varje ställe de besöker. Tips är att börja längst bak i arkivet och jobba dig framåt i bloggen, så att man får följa med på hela resan. 
 
 
Den här sidan är kanske inte för alla eftersom den egentligen är rätt hemsk och morbid, men jag kan inte låta bli att fascineras av dessa människors öden. Det är alltså de sista uttalanden från människor som precis ska bli avrättade i Texas till följd av sina brott. Obehagligt, men som sagt, fascierande.  
 
 
Ytterligare en jättebra sida för inspiration i form av bild, konst, design och reklam. Tror dessutom att det är en Berghs-elev som startat sidan, kudos!
 
 
 
Farligt?

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
 
Ligger här och smygäter lite godis från igår (se min lilla hög där på tangentbordet) och slogs av att nästan varje gång jag ligger med datorn i knät såhär så får jag någon slags konstig smärta i magen som närmast kan liknas vid  en svagmensvärk. Är inte det konstigt? Kan ju omöjligt vara bra ju. Det känns inte så mycket men tillräckligt för att jag ska bli tvungen att flytta datorn från mig. Normalt?
Ricky Gervais

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer

Vi var i Globen igår och såg Ricky Gervais live. Riktigt bra! 12 000 personer dök upp, inte illa för en allmänt hyfsat okänd (åtmistone när man frågar folk i min närhet)  brittisk komiker. Skrattade hysteriskt tillsammans med alla andra, även åt de saker som jag redan sett från hans DVD. Stand-up är rätt mäktigt ändå. Känslan av att skratta tillsammans med så många andra människor är häftigt. Bra söndag!
Eva Solo

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
 
Här är några av sakerna vi köpte igår på John Wall. Jag blev lite småförälskad i allt från Eva Solo så det blev en hel del saker från det märket. Snygg design och praktiska lösningar i en och samma grej. Min favorit är den lilla vitlöksskålen som man förvarar vitlöksklyftor i, och som samtidigt är en vitlökspress OCH DESSUTOM har formen som en faktiskt vitlök. Puh! Good stuff. 
Suite

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Jag och Alexandra på Suite
 
Jahaja, igår blev det en utgång trots allt. Första gången någonsin jag är ute utan att ha varit hemma på över ett dygn innan, och i samma kläder som jag haft under gårdagen. Kände mig inte speciellt fresh till en början men lät det släppa efter ett tag. Vem bryr sig när man har roligt? 

Men det är ju lite så, speciellt här i Stockholm. I New York klädde man såklart upp sig när man gick ut men kände inte att man behövde lägga så mycket tid på det egentligen. Här däremot möts man av uppumpade kroppsdelar, extensions och kort-kort hos de flesta tjejer ute, och då känner man sig rätt grå. Sjukt ändå.
Uppsala & ett helt nytt kök

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Hade en så mysig fredagkväll i Uppsala igår. De har mycket mer snö än här i Stockholm så det kändes som att komma till ett riktigt winter wonderland, bort från all slask och smutssnö. Vi åt en jättegod trerättersmiddag med min farbror och faster, kusin och kusins flickvän. Sov över och kom hem idag. Skönt att komma ifrån Stockholm en stund faktiskt. 
 
Nu på eftermiddagen har vi handlat julklappar och shoppat loss på John Wall. Köpte hur mycket saker som helst till nya köket; stekpannor, kastruller, skålar, karaffer, köksverktyg etc. etc. Ett helt kök i princip. Nu börjar det verkligen kännas att flytten är nära! 
Ehrenstråhle är här

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Hej hallå.
Skönt med fredag, känns som det varit en riktigt lång vecka. Förlåt för lite torra uppdatering och så, men har en lite tråkig period just nu. Lite väl många motgångar och saker som gnager, då har man inte heller så mycket inspiration för att fota och skriva. Men hoppas på att det släpper snart. 
 
Sålänge kan jag glädjas åt att min Ehrenstråhle-poster kom igår, hurra! Den är så fin, och större än jag trodde. Nu gäller det bara att hitta någon bra inramningsbutik (säger man så?) som kan fixa färdigt den i tid för inflyttning i januari. 
 
Första julklappen

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Fick världens roligaste julklapp igår när vi hade Secret Santa på julfesten - ett paket med två ark klistermärken och ett par läsglasögon. Alltså haha, världens mest otippade kombination. Glasögonen är det världens styrka på och man ser ut som att man är i princip blind när man tar dem på sig. Men man vet ju aldrig, om 50 år när jag ser som en mullvad kanske jag har riktigt bra använding för dem! 
 
Årets Kock

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Lite matkonst från Stephanie Gonot 
 
Årets Kock-workshopen var superkul idag. Det var tre personer från min skola, fem kockelever + en lärare från Restaurangakademin och representanter från reklambyrån som träffades i ett rum och satt och diskuterade hur måltidsupplevelser ser ut om 30 år. Nu är det upp till oss kommunikationselever att komma fram till något bra sätt att kommunicera de frågeställningar och tankar vi kommit fram till. Flummigt? Ja, lite. Men riktigt roligt, tror det kan bli bra det här. 
Salt och fett

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Bacon är den perfekta frukosten såhär dagen efter en rätt blöt julfest. Hade inga ägg hemma så det fick bli en ostmacka till, funkar bra det med. 
 
Idag är det workshop med Årets Kock. Jag vet inte riktigt vad jag ska ha för förväntingar faktiskt, men det ska bli kul att se vad vi kan hitta på för något tillsammans med kockstudenterna. 
Onsdag

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Har varit en rätt intensiv morgon, trots att jag bara varit hemma. Fick reda på att vi måste göra lite extraarbete kring ett projekt och lite andra småsaker som gjorde mig rätt trött. Slutade med att jag sov i två timmar nu på eftermiddagen. Kanske bra med tanke på att vi ska ha julfest med klassen ikväll. 
 
Hann med en träningssession imorse i alla fall. Man tar vad man har när man inte har gymkort men det funkar faktiskt rätt bra. En handduk, en träningsvideo från Bodyrock.tv och ca 15 minuter så är man svettig som en gris. Nu kan jag känna mig lite mer bekväm med att trycka i mig köttbullar och julskinka ikväll. 
 
Världens mest onödiga grej?

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
 
 
Ett företag i Finland har köpt rättigheterna till den här lilla saken: en tapet som ser till att grannarna inte snor din Wifi. Hurra! Eller? 
 
Jag ställer mig frågade till vad det är för människor som faktiskt skulle få för sig att köpa något sånt. Först och främst måste man ha hyfsat dålig smak ser det ut som. För det andra måste man störa sig något otroooligt på sina grannars Wifi-stjälande om man går så långt att man tapetserar om hela sin lägenhet i sitt försök att hindra dem. Då borde man kanske fundera på om det inte är så att man har större problem, i någon annan aspekt av sitt liv. 
 
Jag är glad att vår granne i New York inte hade den här tapeten i alla fall, då hade vi varit utan Wifi sen typ ett år tillbaka. Lite taskigt kan tyckas, men vi var faktiskt fattiga studenter. Och han hade glömt lösenordsskydda. 
Dagens middag

Skriven .
Placerad i "Mat, Vardag, "
0 kommentarer
 
Tänk att saker som man hade vägrat äta när man var liten plötsligt är så himla gott! Vi har ätit gräddstuvad spenat två dagar i rad nu för att Martin utnämnde det till sin nya favorit. Mitt recept (alla ingredienser hällde jag i på måfå så har tyvärr inga ordentliga mått): 
 
fryst spenat (KRAV)
grädde 
en stor klick smör 
salt
vitpeppar
en skvätt soja
 
1. Tina spenaten 
 
2. Stek spenaten en stund i lite smör. Häll på grädde och koka upp. 
 
3. Tillsätt salt, peppar och soja efter smak. 
 
4. Allra sist, lägg i en klick smör för att "runda av" smaken. Et voilá! 
 
Snart på mitt hallgolv

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Stockholms bästa torgmarknad

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Vi har Stockholms bästa torgmarknad utanför dörren, visste ni det? Läste det i en artikel för några veckor sedan, att torgmarknaden utanför Fältöversten var den bästa i stan. Och det förstår jag! De är alltid så trevliga och glada, brukar köpa blommor hos dem då och då. Mysigt med sånt tycker jag. 
Veckan som kommer

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Det blev helt plötsligt en fullspäckad vecka jag har framför mig men det är ju faktiskt bara roligt. 
 
Onsdag: Julmiddag med klassen. 
 
Torsdag: Jag har anmält mig till en workshop som anordnas för Årets Kock. På torsdag ska jag tillsammans med ett antal Berghs-elever samt kockstudenter träffas för ett "visionärsarbete" med frågeställningen: Hur kommer framtidens måltider se ut? Låter väldigt spännande, ska bli roligt att göra något som är lite utanför skolans ramar. 
 
Fredag: Middag hos mina släktingar i Uppsala med Martin. 
 
Söndag: Åker till Globen och ser Ricky Gervais Live, yeeeeyy!!! Både jag och min pojkvän älskar Ricky Gervais, speciellt i The Office UK. Ska bli sjukt kul att se hans standup live. Hoppas han är lika bra som man har gört. 
 
 
Men det är ju snart jul!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Jag har inte riktigt fattat det ännu tror jag, att det bara är ca 1,5 vecka kvar av skolan och att det kort därefter är julafton. Fick lite småpanik idag så jag gick ut en runda på stan för att försöka hitta julklappar. Kom hem tomhänt. Det är svårt det där med julklappar. Varje december önskar jag att jag hade lite mer pengar så att man kunde köpa riktigt fina grejer till sina nära och kära, men det får tyvärr vänta tills jag skaffar mig ett jobb sen i framtiden.
 
I år firar vi jul hemma i Helsingborg. Det ska bli så mysigt att få hänga hemma ett tag, gosa med vovven och bara vara ledig. Ska försöka ta med mig lite grejer upp till Stockholm igen också, saker till nya lägenheten och kläder som jag inte kunde ta med förra gången. 
 
Lite bilder från förra årets jul (när min kamera var ny, förhoppningsvis blir de bättre det här året): 
 
 
 
För mycket bryn.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Det finns en sak jag inte fattar - och det är det här med övermålade ögonbryn. Vet ni vad jag menar? Man ser tjejer på stan som antingen är blonda/ljusa eller har tunna ögonbryn naturligt, och så målar de dem KOLSVARTA och tre gånger så tjocka som de egentligen är. När jag ser en person som ser ut så är det verkligen det enda jag kan titta på. Jag förstår inte varför det här har blivit en så stor trend, det ser ju liksom inte bra ut. Jag förstår att man strävar efter att ha tjocka, fina ögonbryn, men är det inte bättre ändå att se naturlig ut än uppenbart påmålad. Eller är det bara jag som är konstig? 
 
Vad tycks? Kanske ska börja måla mina ögonbryn sådär jag med. 
 
Björnligan on the loose

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
 
Igår var det födelsedagsfest med Disney-tema hemma hos Pelle, riktigt kul. Jag, Emilia och Emily var Björnligan som ni ser. En lite kvinnligare version av de orakade, lufsiga björnarna men ändå. Alla i klassen hade gått in för utklädnaden fullt ut så det var ett stort gäng udda figurer som tog sig ut till Drottningholm. Vi fick en och annan skum blick (och några "Mrroaaw") från folk i tunnelbanan men det är kanske inte så konstigt. Bra lördag, och nu - väldigt trött söndag. 
 
 
Så blev min hamburgare.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Igår gjorde jag som sagt mina allra första egna hamburgare. Väldigt spännande! Vi hade Philip på besök så det var lite extra kul. Överlag blev det en bra hamburgare, men det finns defintivt plats för förbättrning. Det här var mitt första försök och jag blev nöjd, men nästa gång blir det ännu bättre! 
 
 
Under eftermiddagen hämtade jag det den köttfärs jag beställt från Köttbaren. Världens mysigaste lilla butik/restaurang. Fick jättebra service från en trevlig kille i köttdisken och jag tror att jag till och med fick lite första-gången-rabatt. Förutom 700 g malt högrev köpte jag 2 tryffelbearnaise och 2 BBQ-såser.
 
 
Det blev fyra patties av högreven som jag kryddade lite med salt och peppar. Såhär i efterhand kunde jag nog ha kryddat det lite mer, men man kan ju inte vara perfekt första gången! 
 
 
Istället för pommes gjorde jag ugnsbakade potatisar med timjan och rosmarin. Enkelt och gott. Jag brukar alltid göra potatisen i olja, men sen lägga i en klick smör de sista minuterna för en knaprigare yta och ännu godare smak. 
 
 
 
Köttet skulle jag steka medium-rare men det blev tyvärr lite väl rare. Svårt att veta hur man lyckas med den perfekta medium-rare, men jag antar att övning ger färdighet. På hamburgaren hade jag en dansk ost som ost-killen på Sabis rekommenderade just för hamburgare, och knaperstekt bacon såklart. Ketchup och BBQ-sås på, och sallad och lök till. Enkelt och gott! 
 
 
Disney-kväll

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Ikväll är det fest hemma hos Pelle i min klass och eftersom det är Disney-tema blir det utklädnad. Jag, Emilia och Emily bestämde oss för att vara trion i Björnligan. Bra för en studentbudget, bara köpa en röd t-shirt och lite tyg att klippa till. Vi kommer vara en något tjejigare version, utan keps och utan skäggstubb. Får visa resultatet sen. 
 
Tandvärk

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Arrgh! Att det alltid ska vara något med mina eländiga tänder. Eller snarare, min eländiga övre-käken-tand som alltid bråkar med mig, hur många gånger jag än rotfyller och fixar. Jag har säkert sagt det tidigare, men jag var med om en skidolycka när jag var liten och fick därför en del skadade tänder när jag sen blev äldre. Och det är alltid dessa tänder som ställer till besvär för mig, så ni kan ju förstå att jag tycker det är en aning orättvist? Bara för att en man körde på mig i skidbacken när jag var tre måste jag nu lida för det nästan 20 år senare. 
 
Tandvärken började igår morse men blev värre inatt. Kunde inte sova nästan alls och försökte med allt möjligt för att få det att sluta. Det som hjälpte - hostmedicin. Kanske inte så hälsosamt att stoppa i sig receptbelagda mediciner hur som helst, men har man ont är man desperat så vad som än får det att sluta känns gudasänt. Lyckades få några timmars sömn men nu är jag galet trött, trots att jag stannade hemma från första lektionen. 
 
Måste gå till tandläkaren men jag VET att de kommer tycka att jag bara ska dra ut tanden, och jag är inte riktigt beredd att gå omkring tandlös även om det bara är i överkäken och förmodligen inte syns. Håller tummarna för att det ska bli bättre idag och så får jag väl boka en tid till nästa vecka ändå. 
 
Förlåt för mitt klagande, men ibland är livet bara lite så. För att väga upp det får ni en fin bild på en helt fantastisk tårta: 
 
Min första hemmalagade burger.

Skriven .
Placerad i "Mat, "
3 kommentarer
 
Imorgon kväll ska jag göra något väldigt spännande: laga mina egna första, riktiga hamburgare! Det låter kanske inte så roligt men jag har väldigt höga förväntingar ska ni veta. I förmiddags ringde jag till Köttbaren och beställde 700 gram malt högrev som jag ska hämta upp imorgon tillsammans med lite smått och gott. Egentligen hade man velat ha något riktigt bra bröd till, men får nog nöja mig med Max Friscobröd. Ska sitta och researcha lite ikväll om hur man steker hamburgare på bästa sätt. Vill ha det perfekt medium-rare och meeegasaftigt. Bättre än Shake Shack siktar jag på, wish me luck! 
Pojkvänskläder

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Nu när det är vinter och man inte riktigt orkar eller vill bry sig om att klä upp sig varje morgon har jag börjar använda min pojkväns kläder. Mindre kul för honom kanske, men äsch. Killkläder är så sjukt mycket skönare än mina egna tunna blusar och jeans som man knappt kan andas i. Borde alltid gå omkring i pojkvänsjeans och för stora skjortor. 
Ekologisk korv (och bara lite mer snö)

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Jag blev så sjukt sugen på korv när jag var och handlade innan. Ibland får jag såna där konstiga cravings, blir sugen på saker som jag egentligen inte tycker är speciellt gott (typ ättiksgurka). Gick därför till korvdisken för att se om de hade någon bra korv utan tillsatser. Alla hade något slags e-ämne eller nitrit i sig, men hittade däremot en ekologisk variant. Inte det bästa kanske med tanke på innehållet men äsch, är man sugen så är man sugen.  
 
 
Stekte i smör och åt tillsammans med senap, ketchup, mjölksyrad kål och sallad. En bit surdegsbröd till. Stillade mitt korv-begär och blev extremt mätt på köpet.
 
Jag lovade ju att inte visa några fler snöbilder, men seriöst, jag måste visa en sista. När jag kom hem idag blev jag chockad över hur mycket snö som fallit under dagen, och att hela vår balkong är täckt av ca 50 cm snö. Vi kan inte öppna dörren ut och man ser knappt möblerna längre. Rätt sjukt. Jag undrar vad man gör sen, om man ska ta bort snön eller låta den vara? Risken är ju att den blir kvar ett bra tag om inte graderna stiger över 0 snart.. 
 
På Berghs

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
SItter i skolan och jobbar, jobbar, jobbar. Vi har en inlämning på måndag som vi försöker bli klara med innan fredag och just nu har vi rätt bra flyt. Hoppas det håller i sig. 

Det är lite speciellt det där, att jobba i projekt och att jobba kreativt. Till skillnad från hur man jobbade på FIT, där man ofta hade en tydlig uppgift med ett rätt och ett fel, är man här helt utlämnad till sig själv och sina/gruppens tankar och lösningar. Jag visste inte att man kunde bli så trött av att bara sitta och tänka förut, att liksom bara använda sin hjärna. Men det är verkligen kul och man lär sig så sjukt mycket mer, både om sig själv och vad man är bra på. Och vad är viktigare än det? 
 
God morgon.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Köpte lite juliga ljus och blommor häromdagen som nu står på soffbordet. 
 
Jag har bestämt mig för att bespara er från fler snöbilder på ett tag men ni ska se hur det ser ut utanför mitt fönster just nu. Det är verkligen en ordentlig snöstorm, och det har kommit säkert 3 centimeter snö under natten. Kommer vara besvärligt att ta sig till skolan om en halvtimme.

Idag har vi en föreläsning på förmiddagen och sen ska vi jobba lite med vårt OLW-projekt. Hoppas på en tidig kväll så att jag kan gå hem och lägga mig i sängen med min sjuka älskling och kolla på film.  
Pizza och snö.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Minglet på House of Radon var riktigt trevligt. De sitter i fina lokaler på Regeringsgatan, precis så som man kan tänka sig att själv jobba om några år; mysiga soffgrupper, ett stort fint kök (med egen fulltidskock!), massor med småprylar överallt och ett pingisbord. Det bjöds på pizza och öl och jag träffade en hel del intressant folk. 
 
När jag åkte hem tog jag som alltid när jag är okoncentrerad (läs: kollar instagram) fel tunnelbana, så jag fick gå hela vägen hem i snöstormen. Nåväl, man ska inte klaga. Jag gillar ju trots allt snö. Allting blir så mycket mindre läskigt då, fast det är sent på kvällen. 
 
House of Radon

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Står och gör mig iordning i badrummet inför ett mingel jag ska på om en stund. Det är på en reklambyrå, House of Radon, som bjuder in till pizza night. Jag råkade RSVP:a lite sent så jag får se om de släpper in mig. 
 
Alltid när jag gör mig iordning brukar jag sätta på en TV-serie på datorn. Det är en mysig stund på något sätt, då man kan stå och sminka sig med ljudet från Homeland i bakgrunden utan att tänka på något annat. Lite ensamtid. 
Flippin' blogg

Skriven .
Placerad i "Mat, "
1 kommentarer
Det kan inte gå många veckor utan att mina inlägg får hamburgerabstinens, så här kommer ännu ett. Jag har suttit i typ två timmar nu och kollat igenom bloggen som grundaren till Flippin' Burger skrev förra sommaren. För det var så hela idén med Flippin' startade - han åkte runt i USA för att leta reda på "världens bästa hamburgare" så att han sen skulle kunna göra något liknande i den restaurang han tänkte starta här hemma i Stockholm. Vilken dröm, alltså! Jag har svårt att tänka mig något roligare att göra i livet. Resan förevigade han på sin blogg, där man kan läsa om alla ställen han besökt och - framför allt - dregla över alla bilder på vad som ser ut att vara heaven i många fall. 
 
Kika på bloggen här. Man behöver gå tillbaka en bit i arkivet för att hitta inläggen från hans USA-resa. 
 
Alla bilder från http://flippinburgers.se 
Go, go, go.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Det har varit riktigt segt med träningen den här terminen. Skyller på allt ifrån att jag varit sjuk till att jag haft mycket att göra, inget gymkort etc. etc. Egentligen vet jag ju att jag bara har dålig disciplin. 

Men de senaste veckorna har jag börjat så smått i alla fall. Idag tränade jag ett pass på BodyRock.tv, ett förvånadsvärt bra, stentufft träningspass på 12 minuter. Höll på att svimma mitt i men klarade mig igenom alla övningar. Sjukt nöjd efteråt och det fick mig att inse att det inte är så himla jobbigt att komma igång egentligen. Man har faktiskt tid att undvara en kvart per dag eller en halvtimme varannan. Och det gör att man mår så mycket bättre, på alla sätt och vis. 
 
Stans juligaste korvkiosken

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
31 kommentarer
 
Svenskar brukar vara rätt försiktiga med julpyntet, och det är man ju oftast tacksam för. Men jag blev så glad när jag gick förbi den här lilla korvkiosken på Nybrogatan häromdagen. Underbart att han har lagt ner så mycket tid på att göra sitt lilla hus så fint. Får nästan köpa mig en korv nästa gång jag går förbi. 
Harrrod's mat och mode.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Ni vet ju att jag är svag för allt som kombinerar mat, mode och fotografi så när jag såg Harrods höstkampanj Style to Savour blev jag så glad. Bilderna är tagna inne på Harrod's i de olika matavdelningarna, så att man genom kampanjen lyckas marknadsföra såväl sina kläder och accessoarer som sin exklusiva mat. 
 
 
Julen smyger sig på.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
 
Firade 1:a advent med lite lussekattsbak idag. Lite onödigt kanske eftersom min pojkvän inte gillar lussekatter och jag tröttnar efter en eller två, men det hör ju den här tiden till. Och man kan alltid bjuda bort! 
 
 
 
Hittade ett recept när jag googlade som jag valde att prova. Degen bakas med kesella och en nypa kardemumma, och istället för socker använde jag vit sirap. Vet inte hur stor skillnad det gjorde egentligen men det blev väldigt gott i alla fall. 
 
 
 
Jag vet inte varför, men alltid när jag bakar lyckas jag glömma att de står i ugnen. Första brickan gick bra eftersom jag passade dem intensivt, men sen blev jag lite slapp och kollade på film vilket resulterade att nästa bricka fick lite för mycket färg. Inget blev bränt som tur är, så slutet gott allting gott. 
 
 
X-Factor

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Som sagt, jag var ju på X-Factor i fredags. Det var en rolig upplevelse eftersom det var någonting jag inte tidigare gjort, men en gång räcker. Det är liksom mer en show för barn än för vuxna känns det som, en lite yngre målgrupp tycker säkert det är toppen. I pausen bestämde vi oss för att det var mycket roligare att åka och ta en drink på Sturehof än att vara kvar, så då gick vi. 
 
Några tankar från kvällen
 
- Scenen är otroligt mycket mindre än man tror när man ser på TV. 
 
- Som publik är man mer en del av en TV-produktion än att artisterna uppträder för oss. Inte så konstigt egentligen, men man märker att man mest är statister och att det viktigaste är att live-sändningen ska se så bra ut som möjligt. 
 
- Lilla Awa är faktiskt riktigt imponerande duktig. Resten är helt okej, men inget man trillar av stolen av direkt. 
 
- När x antal hundra personer ska gå på 5 toaletter blir det kaos. Just sayin. 
 
- Ke$ha uppträdde och det var väl kul, men jag har aldrig riktigt förstått henne. Hon känns som en lightversion av Lady Gaga. 
 
- Bäst av allt var den lilla pojken framför oss som, istället för att skrika på artisterna skrek "David!! David!!" hela showen. David Hellenius är hans stora idol uppenbarligen, så gulligt. 
 
- Sämst var att vi under pausen inte fick gå på toaletten. Trots att vi förklarade att vi gärna hoppar över Ke$ha-uppträdandet och verkligen behövde gå blev vi tillbakavisade till våra platser med förklaringen att "om vi släpper ut några kommer alla vilja gå". Mm, ni kanske skulle fundera på varför alla vill gå istället då. 
 
Ost och annat gott

Skriven .
Placerad i "Mat, "
1 kommentarer
Martins pappa är på besök här i helgen och eftersom han hade med sitt ett så gott spanskt vin till mig bestämde vi oss för att löpa den spanska linan hela vägen ut med lite tapas. Vi var och köpte en massa goda ostar, charkuterier och grönsaker, och det blev en helt underbar lördagsmåltid. 
 
 Ankleverpaté med melon och ruccola. Har aldrig ätit anklever tidigare men det var överraskande gott med melonen till. 
 
 
 
En massa godsaker.  
 
 
 
Jag har glömt namnet på typ allt vi köpte, det stör mig lite nu eftersom jag ju hade kunnat tipsa om mina favoriter. Nåja, allra godast var den gulaktiga osten (spansk), tryffelsalamin i mitten längst ner på brickan och den rökta fläskfilén högst upp till höger. Mmmmmm!! 
 
Mer snö.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
 
Sorry att det kommit 7000 bilder från vår terrass de senaste dagarna men jag blir fascinerad av all snö som lagt sig här. Så fint! Frågan är bara om man måste ta bort den. Tänker att den blir tung och balkongen rasar. Eller att den förstörs på något sätt. Fast näää. Eller? 
Soffa beställd.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
 
Häromdagen beställde vi en soffa. Det blev Sepia, en soffa i "italiensk loungestil" från Bolia. Enligt min klasskompis som har en likadan är den sjukt skön, och det är precis en sån modell vi har letat efter. Perfekt! Hade lite beslutsångest när det fällde färg men det blev till slut den som är på bilden, en Dust Black. Tror det kommer passa jättebra in med resten av vår inredning. En sak mindre att tänka på, alltså. 
Bergmans

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Jag och Karin 
 
Igår var en väldigt trevlig kväll. Först var det som sagt X-Factor som jag tänkte berätta och visa lite mer ifrån sen. Faktiskt inte världens höjdare, men det är kanske inte så förvånande. 

När vi sen åkte in till stan gick vi på den nya klubben Bergmans. Har läst en del om den i tidningar och så, så det var kul att testa. Det första jag kände när jag kom in var en otrolig flashback till New York. Jag vet inte om det var inredningen eller människorna eller bara stämningen, men någonting fick mig att tänka tillbaka till ställen som SL och Le Bain i NY. Det kändes väldigt intimt och exklusivt, och man slapp betala i garderoben (yey!). Det fanns dock ett överflöd av gubbar i 50-årsåldern av någon anledning. Lite obehagligt när män som skulle kunna vara ens pappa beter sig som brunstiga tonårspojkar. Mmm, nej tack. 
 
Men som sagt. Bra kväll med trevligt sällskap, och jag kom hem både glad och nykter.