Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Apropå tryffel..

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
8 kommentarer
Jag blev helt till mig när jag såg den här på Pontus! meny. Pontus! Kick-ass De Luxe - en cheeseburgare med hyvlad tryffel, bacon, tryffelmajonäs etc. etc. Ehhhh? Är jag i himlen? Önskade att jag och Martin skulle gå dit på min födelsedag nästa vecka så nu blir det nog det. Längtar redan. 




Lite sliten

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
 
Näst sista dagen för veckan. Jag vaknade och kände mig lite halvpigg men ska klä på mig och ta mig bort till skolan där en heldag av grupparbeten väntar. Ikväll är det Berghs Bar men jag får se hur pigg jag känner mig, har en kul helg framför mig som jag inte vill missa. Ok, work work work! 




Superfrukten #1

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
9 kommentarer
Förutom tryffelsalami har jag fått en annan noja - granatäpple! Gud vad gott det är. Har köpt flera stycken och förvarar i kylen så att jag alltid kan plocka ut ett och börja pilla ut kärnor. Varför har jag inte upptäckt det här förut? Det enda negativa: det ger svåra fläckar och jag har redan fått lämna in en tröja på kemtvätt för att den var nerskvätt av granatäpplessaft. Men det var det verkligen värt. Granatäpple 4 lifez. 
 




Mamma hälsar på i kaoset

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Arhg, vad mycket som snurrar runt i mitt huvud just nu. En massa projekt och deadlines och praktiken och tenta - det tar aldrig slut. Motivation, kom och hjälp mig tack! 

Ikväll är mamma här och hälsar på i alla fall, det är kul. Hon har precis sett nya lägenheten och vi har fått fina inflyttningspresenter. Ikväll ska vi ut och äta. En lugn kväll i hysterin kan bli skönt. 
 




Misslyckat men gott

Skriven .
Placerad i "Mat, Vardag, "
2 kommentarer
Om ni inte ser det på bilden ovan så försökte jag göra Wallenbergare igår. Hade köpt jättefin kalvköttfärs på Ekoaffären, köpt alla andra ingredienser efter skolan och var sjukt exhalterad över att göra mina första ever. Det är ju så himla gott! 

Det blev total katastrof. Smeten var alldeles för rinnig, trots att jag inte använde all grädde som det stod i receptet, så allt bara höll ihop och det blev bokstavligt talat pannkaka av det. Var rätt arg på mig själv och på den jäkla smeten som inte ville göra som jag ville. 
 
Men, slutet gott allting gott. De blev faktiskt väldigt goda ändå (Martin älskade dom!) med lite stekt sötpotatis och smält smör och rårörda lingon. Och en perfekt matlåda till idag: 
 




Stockholm Fashion Week: Mes Dames

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Fick möjlighet att gå på en visning idag på Fashion Week. Gud, jag har levt så djupt ner i min lilla Berghs-bubbla på senaste tiden att jag inte haft koll på alls att det är modevecka nu i Stockholm. Men men, visningen var för svenska märket Mes Dames. Har inte haft bra koll på märket tidigare men fick ett bra intryck. Jättefina kläder! Redo att bära och i fina färgkombinationer. Älskade den gröna lackkjolen och kombinationen blått/grönt. 
 
När jag kom hem insåg jag att jag tagit fruktansvärt dåliga bilder med kameran. Åh, vad jag hatar när inställningarna blir helt fel och man inte upptäcker det förrän i efterhand. Nåja, några få bilder blev det i alla fall. 
 




Stockholms bästa mataffär

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
 
Vi försöker i största mån äta ekologiskt här hemma, speciellt när det kommer till kött och grönsaker, och jag har varit lite besviken på utbudet av just detta på Hemköp och NK Saluhall. Men så häromdagen när jag var på väg hem från gymmet såg jag en affär som heter Eat! Ekoaffären - en helt och hållet ekologisk matbutik som har ALLT man kan tänkas behöva. Vi var där häromdagen och nu har vi hela frysen full med en massa godsaker. Tänk att man kan bli så glad för en liten mataffär men sånt gör mig verkligen alldeles pirrig. Kanske är lite knäpp?
 




Smart resereklam

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Reklambyrån Ogivly & Mathers har gjort en kampanj för resebolaget Expedia som jag tycker om. Man har använt sig av de olika flygplatskoderna som man får på resväsktagen för att skriva små budskap. Enkel, tydligt och smart. 
 




Att råda bot på vinterdepression

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
En sån här dag, när slasket är som värst och gatorna är hala som glas och man får isklumpar i huvudet så fort man går utanför dörren, längtar jag till sommaren. Tänk att få bära ett kjol och linne utan att frysa, att bada i havet och äta middag i trädgården. Gud, jag behöver verkligen komma iväg nånstans. 
 
Bild 1: På Rhodos med älskling
Bild 2: Med pappa på Sillen & Makrillen i Helsingborg
Bild 3: Lillebros skolavslutning
Bild 4: Två favoriter - Doglas och Emelie i Torekov
Bild 5: Sofia och mamma på väg till Morgonbryggan i Torekov
 




Vitlök i vitlök

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
 
En annan av mina favoritsaker i köket är den här fina vitlökshållaren från Eva Solo. Klyftorna lägger man i glasskålen och som "lock" sitter det en vitlökspress - och tillsammans blir de båda formade som en faktsikt vitlök. Tänk att en så intetsägande grej som vitlök kan bli roligt att titta på! 




Inspirerande om stamning

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Min fina vän Karin är med i senaste numret av Solo där hon pratar om hur det är att leva med stamning. Allt ifrån hur tufft det var när hon var yngre och hur mycket starkare det gjort henne som person. Karin jobbar på en PR-byrå här i stan och har tagit sig dit helt på egen hand genom hårt jobb, och hon är verkligen en av de mest inspirerande personer jag känner. Kika på artikeln om ni kommer över tidningen, verkligen bra läsning! 




Slår ett slag för Flippin Burger.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
 
Jag kom över en artikel på DN.se skriven av A A Gill, en matkritiker och skribent från England som varit i Stockholm för att prova mat på olika restauranger. Bland annat hyllar han restauranger som Ekstedt och Sturehof medan han tycker att Gyllene Freden och Speceriet har lite att jobba på. Jag har inte varit på några av dessa restauranger och kan därför inte uttala mig om huruvida han har rätt i sin bedömning eller inte. 

Men i en passage i texten skriver han om Flippin Burger och sin upplevelse där. Han börjar med att prata om hur galet det är att stå i kö tillsammans med, som han uttrycker det, "muntra utvecklingshämmade nördar som man antagligen ville hålla borta så länge som möjligt" i snöslask och iskyla medan personalen där inne väntar på att klockan ska bli prick 17 så att de kan öppna. Fair enough. Jag tyckte också att kön var lite hysterisk och hade gärna sett att de öppnade upp för bordsbokning så att man slipper frysa tårna av sig alternativ dö av hunger i väntan på ett bord. Med tanke på att Flippin har funnits ett tag nu hoppas man ju på att de börjar se sig om efter expansionmöjligheter, för jag tror inte folk tycker det är lika roligt att köa i en timme andra, tredje och fjärde gången man är där. Men sen skriver han något om maten i sig som jag blir provocerad av: 

Så hur är själva burgarna? Jo tack, de är helt och hållet amerikanska. Om ni ätit på en bensinstation i Mellanvästern kommer ostburgaren att framkalla en välbekant frosserikänsla. Det är som att äta zombies. De är precis så ensidigt käftgapande, fysiskt instabila och barnsligt elementära som allt man kan hitta i USA. Frågan man ställer sig är inte hur de klarade av det, utan varför? Varför efterapa något så trist och olustigt i Sverige? Och varför köa för det när ingen amerikan ens skulle drömma om att göra det?

Om hamburgaren kom från Saudiarabien eller Hamburg så skulle ingen äta den här. Allt handlar om det där pinsamma kulturella svassandet för amerikanska ungdomsuppror, basebollkepsar och popmusik. Det är förklaringen till att gästerna kör över sina smaklökar, inbillar sig att detta har en hipp- eller chicfaktor.

 

Ja, hamburgarna är precis som på en bensinstation i Mellanvästern. De är flottiga, tjocka, fyllda till bredden med ost och med köttsaft som rinner ut på tallriken när man biter i dem. Och vad A A Gill missat är att det ju är precis det som är poängen med Flippin Burger. Anledningen till att ägaren åkte runt i hela USA för att hitta den bästa hamburgaren att ta med sig hem till Sverige är för att vi inte har ett ställe som erbjuder det. Inte i Stockholm, och inte på något annat ställe jag har hört talas om i landet. Att det skulle handla om någon slags romantisering av ungdomskulturen i New York känns som ett rätt trött argument. Vad tror vi istället om att det kanske handlar om att hamburgare är enkel, god mat som nästan alla människor uppskattar? Och att det kan skapa en smakupplevelse som uppfyller precis allt man önskar en fredagkväll med ett gäng kompisar om den görs på rätt sätt. 

Alla går inte till restauranger för att uppleva innovation och finsmakeri på samma sätt som man kanske gör om man går till Frantzen-Lindeberg (som AA Gill tyckte var bäst i Stockholm). Ibland vill man bara gå till ett avslappnat och trevligt ställe med en fin bakgrundshistoria och äta riktigt god och vällagad mat, utan att för den sakens skull behöva leva på nudlar resten av månaden. Jag fattar att Gill har varit på en mängd fina restauranger i sitt liv och att han säkert ätit hamburgare som smakar bättre än de på Flippin (även fast han inte ens verkar gilla hamburgare?). Men för oss vanliga döda är Flippin en frisk fläkt och ett välbehövlig alternativ till den pretto-matkultur Gill verkar förespråka. 

Tycker jag. 





Tryffelmani

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Jag har fått totalt dille på tryffel. Älskar tryffelsalt, tryffelsås, tryffeldipp, tryffelolja - och nu: tryffelsalami. Det har blivit min nya craving och varje gång jag går till mataffären köper jag några skivor. Trots att man kan tro motsatsen är det inte speciellt dyrt, åtmistone inte om man köper i små mängder, och ca 15 små skivor går på ungefär 10-12 kronor. Överkomligt. Underbart gott att äta som det är eller på en smörgås med ost. Nam, nam. 
 
Det enda negativa: det innehåller, som ni ser på ingredienslistan, en massa dumheter. Natrium och druvsocker och jag vet inte vad. Men äsch, om man ska stoppa i sig E-ämnen och annat skit någon gång känns det okej så länge det handlar om tryffelsalami. Det blir ju inte direkt några stora mängder. 




Kreativ och sjuk söndag

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Mår lite sådär halvbra idag. Dålig timing eftersom jag skulle träffa två grupper i skolan och ha en bonding-session med min tävlingsgrupp ikväll men jag får tyvärr avstå. Behöver vila för att orka med veckan. 

Var i alla fall en liten stund på skolan för att stämma av inför Årets Kock-jobbet. Det börjar bli riktigt bra nu, och våra megaduktiga kreatörer Astrid och Bea jobbar för fullt med vår film. Ser verkligen fram emot slutreslutatet och att få visa upp det för alla sen. Även för er, såklart. 
 




Designhumor

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
64 kommentarer
 




Förrätt - varmrätt - efterrätt

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Laxsashimi med kimchi och alger i tempura
 
 
Shortrib med coleslaw, salsa och BBQ-sås. 
 
 
Päron- och pecanpaj med päronglass och crumble
 




Lång väg kvar.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
 
 
Vi har fortfarande inga sittplatser förutom i soffan (där sminking på grund av beige matta är strängt förbjudet) så man får göra det bästa av situationen genom att sätta sig på golvet. Nemas problemas. Längtar lite efter bord och stolar faktiskt. 




Bananpannkakor

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
 
Min syster är här och hälsar på, och imorse introducerade hon mig för en riktigt god och nyttig frukost: bananpannkakor. Blev verkligen hur gott som helst, smakar precis som vanliga men helt utan mjöl och andra tråkigheter. 
 
Bananpannkakor (2 pers)
2 bananer
2 ägg
2 nypor salt
2 nypor vanligsocker
 

1. Mosa bananerna med en gaffel i en bunka
 
2. Tillsätt äggen, salt och vaniljsocker. Rör om. 
 
3. Stek som vanliga små pannkakor i smör. 
 
Enkelt och jättegott med lite bär och creme fraiche. 
 




Dagens hjälte.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Jag kom på mitt under min förmiddagslektion att mitt pass håller på att gå ut och jag fick lite panik. Ska ju iväg till New York om några veckor och behöver ordna med ESTA innan så tiden för ett nyss pass var ganska knapp. Bestämde mig för att gå till polisen och fixa passet på en gång. 
 
När jag kom dit var det typ en miljon nummer i kö och jag räknade med att behöva missa min eftermiddagslektion. Segt som fan, finns nog ingen mer trist miljö att sitta och vänta i. Men jag hade världens tur! Killen som satt bredvid mig hade suttit där sedan de öppnade på morgonen och tröttnade till slut. Innan han gick vände han sig mot mig och sa "Du är i B-kön också va? Här, ta min lapp". Och tack vare hans omtanke (för han kunde ju lika gärna slängt den i papperskorgen) fick jag hoppa fram ca 30 nummer i kö och det tog "bara" en timme. Idag älskar jag den snälla främlingen. Mer sånt! 
 




Ska besöka Google Inc.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Wiiihaaa, fick nyss ett riktigt roligt besked. Jag ska ju göra ett projekt i februari (lovar att berätta mer snart) där jag bland annat åker till New York för att besöka olika spännande företag - och jag fick nysa reda på att Google blir ett av dem! Man har ju hört mycket om hur deras kontor är så det känns lite som att jag kommer få insyn i en helt ny och hemlig värld. Sjukt spännande. 
 
Som sagt, mer info kommer snart. Har massor med roliga och intressanta möten att presentera för er.  




Croissants till frukost

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
I lördags morgon lyxade jag till det lite för mig och min pojkvän genom att baka croissants. Eller okej, "baka" är kanske inte rätt ord. Jag köpte en sån där burk med färdig deg som man bara vecklar ut och formar till croissanter och sen stoppar in i ugnen. Men lika gott är det för det! Perfekt med en massa smör och honung till. Och ett glas mjölk med is! Mmm.. 




Manhattan i februari

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
57 kommentarer
Jag åker ju till New York i februari och jag började fundera på vädret där. Har liksom glömt bort hur det var förra vintern vädermässigt så jag började kolla på mina bilder från februari månad. Och hallelujah, det ser riktigt härligt ut. Minns nu att det faktiskt var jättehärligt väder ute och soligt för det mesta. Hoppas på att det blir likadant i år. 
 
Lite februaribilder från 2011
Bild 1: På väg till skolan i början på februari. Ingen snö så långt ögat kan nå!
Bild 2: Från en dag när jag och Filippa satt och pluggade/solade i Washington Square Park
Bild 3: En dag i East Village med Petra. Bara skinnjacka och en halsduk behövdes!
Bild 4: Prommis i Central Park. Lite gråa träd kanske, men definitivt vårkänsla. 
 




Färgsprakande

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
 
Det här goda står just nu i ugnen och börjar bli färdigt. Är så hungrig att jag håller på att dö. Det är KRAV-märkt fläskfilé (yey, det är så svårt att hitta) i marinad av basilika, vitlök, citron och olivolja, tillsammans med sötpotatis, broccoli, rödlök och rosmarin. Tror det kommer bli helt amazing. 
 
Blir mycket mat i bloggen just nu men det är för att det är det enda intressanta som händer för tillfället. Har massor i skolan, både med kurser och Årets Kock. Har lite inre stress som jag hoppas försvinner så snart jag kan börja beta av vissa saker. Nu ska jag kolla ett avsnitt Girls och vänta på att maten blir klar. Trevlig måndag!




Får finbesök i helgen

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Jag och Lollo när hon hälsade på mig i New York 2011
 
Har en väldigt rolig helg framför mig för snart kommer min kära syster på besök! Hon ska få se vår nya lägenhet och få känna av lite av mitt Stockholmsliv, vad det nu betyder. Men yes, det blir mycket roligt! Komsi, komsi Lollsan. 




Hemmagjord salsa

Skriven .
Placerad i "Mat, "
2 kommentarer
Jag blev sugen på koriander (som så ofta nuförtiden) igår kväll så jag bestämde mig för att göra tacos. Till det gjorde jag en egen salsa på en massa smått och gott jag hade hemma. Blev perfekt starkt och så himla gott. Längtar till lunchen idag eftersom jag har med det som lunchlåda! 
 
Salsa
Blanda: 
- hackad koriander (massor, massor, massor med koriander)
- hackade tomater
- hackad chili
- hackad lök
- hackad vitlök 
- en skvätt olivolja
- en halv pressad lime
- salt
- peppar 
 
Världens enklaste! 
 




New York från ovan.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
9 kommentarer
Hittade en fantastisk serie fotografier häromdagen som jag sparade. Glömde tyvärr att skriva namn på fotografen så nu vet jag inte vem som tog dem, om någon vet vem fotografen är får ni gärna säga till. Här är en av fotografierna i alla fall, fantastiskt! Om en dryg månad är jag tillbaka, längtar så. 
 
Update: blev uppmärksammad på att det var Sergey Semenov som tagit fotot. Tack, Jessica! 




Hur ser din godisskål ut?

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
21 kommentarer
 
Igår hade vi en superdupermysig lördagskväll här hemma, bara jag och Martin med en bra film och en massa godis. Gud vad det behövs ibland. Sov ut till 11 imorse och känner mig utvilad för första gången på en vecka. 
 
Vaknade imorse och hade en massa godis kvar och tänkte "Gud vad enfärgad min skål är". Jag hara en massa rött godis med inslag av choklad och lakrits. Har inte tänkt så mycket tidigare på att det faktiskt är så jag väljer. Varför inget grönt? Eller gult? Antar att jag dras till allt som smakar jordgubbe och hallon. En rätt ointressant observation kanske, men ändå. Kanske ska börja variera mig och prova lite nya saker nästa gång. 




ViPR

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Jag gick och tränade i förmiddags på SATS och provade för första gången ViPR. Man tränar med ett slags rör (finns i olika vikter, mitt vägde 6 kilo) och gör en mängd olika övningar med det, från squats och utfall till armhävningar och situps. Och jesus krisus, vad bra det var! Höll på att dö efter bara en kvart ungefär och fick kämpa som en galning under hela passet, men man kände verkligen att det var bra träning. Älskar när man ligger där i slutet och stretchar och känner att man har gjort något riktigt bra. Kan verkligen rekommendera ViPR om ni är ute efter något riktigt tufft men samtidigt roligt! 




Enklaste lunchtipset

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Omelett är det enklaste du kan göra till lunch, och jag tycker om att göra dem lite amerikansierade med bacon och ost. Påminner mig om långa lördagsfrukostar på Bus Stop Café i New York där man alltid fick extra ost och bacon till sina ägg. Världens bästa! Känns nästan överflödigt att skriva recept eftersom det är så enkelt, men jag gör det ändå. 
 
Världens godaste och enklaste omelett (2 pers)
- 4 ägg
- lite mjölk
- ett paket bacon 
- en massa god ost
- tryffelsalt 
- peppar
 
1. Stek bacon i panna
 
2. Blanda ägg och mjölk i en bunke bredvid. Tillsätt inget salt eller peppar ännu (kommer inte ihåg varför men Gordon Ramsay sa i något TV-program att man absolut inte ska tillsätta kryddor innan man tillagat äggen för det förstör smaken.. eller något)
 
3. Häll äggblandningen över baconen och låt stelna lite. 
 
4. Häll över ost efter smak och tycke, salta och peppra sen allra sist. Et voilá! 
 




Att jobba på ett modehus

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
(var tvungen att reposta det här inlägget för det blev något fel, ledsen att era förra kommentarer försvann) 
 
Jag satt och tänkte på min tid på ODLR tidigare idag. Jag praktiserade där ungefär en dag i veckan under ett år, en erfarenhet som gav mig en mängd positiva och rent av fantastiska erfarenheter. Att gå på en modeshow under Fashion Week eller stöta på Anna Wintour i korridorerna är sådant som många bara drömmer om, och jag är tacksam för att ha fått göra allt detta. Jag lärde mig massor om retail, merchandising, marketing och en massa annat som jag har haft och kommer ha använding för i framtiden, helt säkert. 
 
Men det fanns också en annan sida av modevärlden som jag fick ta del av, en som inte är glamour och möjligheter och drömmar som går i uppfyllelse. Det handlar en skev syn på människor, negativa arbetsförhållanden och en extrem hierarki där bara de som är beredda att gå över lik överlever. Jag säger inte att det var så det var på min praktikplats, men av alla mina erfarenheter i New York och modevärlden är det vad som nästan alltid kommer fram när man pratar med människor om hur det är att jobba i industrin. Det kan låta som en överdrift, och självklart är det inte så det ser ut överallt, men det finns ändå en stor del av modeindustrin som är precis så. Jag vet tjejer som har praktiserat heltid på modeföretag, från 9 till 19 varje dag, under ett års tid och som ändå inte fick det jobb de förtjänat efter den tiden. Man kan säga vad man vill om att man ska ta emot de möjligheter som ges och vara tacksam, men för mig är det där inte okej. Ju mer jag befann mig i den världen, desto tydligare såg jag att det inte är så jag vill leva mitt liv. 
 
Jag tror att modevärlden är i behov av ett uppvaknande när det gäller saker som employer branding och att både attrahera och behålla bra människor inom företaget. Man måste inse att det inte längre fungerar att upprätthålla en vacker fasad för att sedan behandla sina anställda som skräp utan att det är minst lika viktigt att man tar hand om sin personal, motiverar och engagerar dem att göra sitt allra bästa. För företag som lever kvar i det förflutna kommer nog stanna kvar där, tyvärr, och inte följa med oss andra in i framtiden. Det tror i alla fall jag. 
 
Några av mina bilder från olika Fashion Weeks 2010-2012: 
 




Kryddlådan

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Köpte kryddor igår till min lilla låda och det blev så himla fint. Det fick bli basilika, koriander och rosmarin. För att de ska hålla längre satte jag dem först i små plastdunkar med vatten i och sen ner i lådan. Förhoppningsvis dör de inte lika fort som mina kryddor annars brukar göra. Nu står de i alla fall vid spisen och ser så härligt levande och gröna ut! 




Sporty USA

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
Hittade en tröja i källaren som jag tog med mig till Stockholm och som jag fullkomligt älskar. Känner mig som en bredaxlad rugybyspelare i den men tycker ändå den är supersnygg. Vet inte riktigt vart den kommer ifrån  (förmodligen har jag snott den från min syster) men nu är den MIN, mohaha! 




Privat takträdgård i New York

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
8 kommentarer
Om jag någon gång flyttar tillbaka till New York hoppas jag på att bo på ett sånt här ställe (drömma kan man ju alltid). Det här är en privat takträdgård tillhörande en lägenhet i Chelsea, inte långt från där min skola låg. Ibland när man var högt i en byggnad någonstans i NY kunde man titta ut över hustaken och se såna här små oaser. Helt underbar kombination av natur och storstad! 
 




Efter några glas vin..

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Man vet att man börjar bli gammal när man blir megabakis av att dricka typ tre-fyra glas vin under en hel kväll och komma hem innan midnatt. Sitter i soffan coh dricker bubbelvatten, har ont i huvudet och försöker samla kraft till att göra lite scrambled eggs.
 
Igår var i alla fall trevligt, det var Berghs Kick-Off på Kåken och det var kul att umgås med alla i klassen en stund utanför skolans väggar. Vi hade alla en rätt tung eftermiddag igår med en lektion i feedback som var förvånadsvärt jobbig, så vi behövde nog alla ventilera och slappna av lite. 

Nä, nu får det bli ägg! 




L:A Bruket

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
När vi var på PUB häromdagen köpte vi två stycken grejer från L:A Bruket, tvål och diskmedel. Älskar de fina flaskorna, även om doften av ingefära (inte mörk vanilj som det står) är lite överväldigande. Men man vänjer väl sig. Och lätt värt det! 




På väggen eller på hylla?

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Lägenheten börjar så sakta, så sakta ta form nu. Soffan är här och igår fick vi hem matta och TV-bord. Börjar verkligen likna ett hem. Mitt nästa projekt (förutom att skaffa alla andra möbler, då) är att fundera på hur jag ska sätta upp min fina Guide to Manhattan-tavla. Ska rama in den i svart tänkte jag och den ska få vara i vardagsrummet. Först tänkte jag att den ska hänga på väggen, men efter jag såg bilden ovan blev jag osäker. Det är ju ändå rätt fint med en tavla på en liten hylla som står på golvet. Med lite böcker och tidningar och ljusstakar kanske vid sidan av. Vad tror vi? 
 




Dålig disciplin

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
10 kommentarer
Fy så dum jag är ikväll. Hittade en godispåse i skåpet och eftersom jag har noll discplin/självrespekt så sitter jag nu i soffan och slänger i mig godis som vore det sista jag gör. Jag har inga problem med att låta bli att köpa godis men om det finns hemma, framför näsan på mig, är det helt omöjligt för mig att ignorera. Hittar på tusen ursäkter i mitt huvud ("Det blir gammalt", "Slöseri att slänga", "Jag har ju tränat idag", "Om jag äter det nu kommer jag ju inte kunna äta det senare i veckan") som på något sätt gör det hela okej. Suck alltså.. 
 
En annan sötsak som jag ser fram emot när jag åker till New York. Den veckan får vara en frizon för allt vad nyttigt heter, för jag vet att jag kommer vilja äta upp min NY-ranson för hela året de få dagar jag är tillbaka: 
 




Recension: Renée Voltaire Bovetecrunch

Skriven .
Placerad i "Mat, "
5 kommentarer
 
+
Känns nyttigt att äta
Smakar helt okej med hallon, kanel och nötter
Man håller sig mätt länge 
Ekologisk 
 
-
Dyr
Luktar lite häst
Ganska äckligt
 
Ja, vad ska man säga. Om man vill vara nyttig får man lida pin? Om man döljer smaken med valnötter och hallon tillsammans med kanel och Stevia smakar det helt okej. Men det ska till rejält med annat för att det ens ska gå att få ner. Boveten i sig smakar som halm i princip, och är hårt att tugga om det inte blöts upp i mjölken. 

Rekommenderas? Ja, om du bara vill bli mätt och äta något hyfsat nyttigt. Anledningen till att jag fortsätter är för att jag verkligen inte orkar laga ägg varje morgon. Bon appetit! 
 




Våren är på gång, eller?

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
 
Vi har haft några riktigt fina dagar här i Stockholm. Fina men kalla. Den här bilden tog jag utanför vårt hus häromdagen när jag kom ut på gatan. Trodde verkligen att våren var på väg.  

Men så vaknar jag upp imorse och det ser ut såhär. Hej, vinter. Igen..
 
 




Efter träning.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Efter en vecka av regelbunden träning (jag vet, ropa inte hej ännu) kan jag konstatera att man mår så sjukt mycket bättre av att leva lite mer hälsosamt. Efter så kort tid borde jag rimligtvis inte se någon som helst skillnad på min kropp, och ändå känner jag mig både snyggare och smalare och gladare och allt möjligt positivt. Är det inte lustigt hur mycket som sitter i psyket? 
 
Efter träningen idag drack jag en proteinshake och åt lite nötter. Shaken är gjord på whey-protein från gräsbetande kor, vilket gör den lite bättre för kroppen (inga konstiga kemikalier) och säkerligen godare också. Nu ska jag slänga mig i soffan och slötitta på tv, det är jag värd. 
 




Inflyttningsblomma

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
 
Vi hade besök av Martins moster med familj igår och de hade med sig en så fin blomkruka som inflyttningspresent. Passar perfekt i köksfönstret, åtminstone tills vidare när det är det enda rummet som faktiskt är lite mysigt än så länge. Den lilla trälådan bredvid köpte vi på PUB häromdagen och den tänkte jag fylla med kryddkrukor. 




Grapfrukt-frulle

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
God morgon! Måndag igen och det känns rätt bra ändå. Har mycket roligt att se fram mot de närmsta veckorna. Idag är det skola hela dagen, sen tänkte jag springa bort på SATS och försöka komma ikapp med lite jobb ikväll. Och kolla på Girls som hade premiär igår kväll, yey! 
 
Har för övrigt börjat gilla grapefrukt. Har alltid tyckt att det varit så hemskt beskt och läskigt, men häromdagen köpte jag ett par blodgrape som faktiskt är supergoda att äta på morgonen. Tog mig bara 22 år, alltså. 
 
 




New York i februari!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
11 kommentarer
 
 
Guess what! I'm going back - åtminstone för en dryg vecka. I februari kommer jag åka tillbaka till New York för att göra mitt praktikprojekt, och ni förstår inte hur glad jag är. Träffa alla gamla vänner, bo i gamla lägenheten tillsammans med mina rumskompisar, gå ut och festa, äta Shake Shack, promenera längs Hudson - njuta, njuta. njuta. Och så jobba med projektet förstås! Längtar något helt otroligt. Den 16 februari bär det av! 




Att laga med gasspis

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Känner mig lite som en Gordon Ramsay när jag står och steker kött numera
 
I vår nya lägenhet har vi gasspis, något som är helt nytt för mig. Jag älskar att det tar några sekunder för pannan att bli varm och att man får så bra stekyta på kött osv. Däremot har jag inte lyckats lösa problemet med att saker fastnar i pannan, typ som när man steker ägg. Det blir bara en röra och inte alls så fint som man hade velat, även om det smakar likadant antar jag. Det är också lite obehagligt med gasen, tror hela tiden att den är påslagen och att lägenheten kommer sprängas om jag tänder ett ljus. Antar att det är en vanesak :-)
 
 
 
 




Det går sådär, det här bloggandet.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Försökte uppdatera bloggen flera gånger igår när jag var i skolan men av någon anledning funkade det inte. Nu har vi fått internet hemma vilket är nice MEN eftersom jag har en MacBookAir och vi inte kan få igång det trådlösa nätverket kan jag inte koppla in det på min dator. Irriterande. Tänkte springa bort på Elgiganten om en stund och se om de kan lösa problemet. 
 
Sofia är här och hälsar på i helgen innan hon åker tillbaka till San Francisco och vi hade en kul kväll ute igår tillsammans med min pojkvän och vänner. Nu är vi dödströtta och ska äta på McDonalds. Ciao! 
 




Kåken

Skriven .
Placerad i ""
1 kommentarer

Igår blev en intensiv men rolig dag. Först lite ärenden på förmiddagen, sen grupparbete inför Årets Kock-arbetet (som by the way kommer bli så kul!) och sen mötte jag upp min bästa ex-roomie Karin tillsammans med Sanna, Philip och Martin för att gå till Kåken. Skulle bli en liten afterwork men blev rätt många öl och roliga samtal fram till midnatt. Bra torsdagskväll!

Provar min app Phoster:

Oops! Blev uppmärksammad på att jag skrivit 2012 istället för 2013. Antar att jag lver lite i det förgångna 





Detaljer

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Gick en liten shoppingrunda idag och fick med mig en hel del fina grejer till lägenheten från Granit och H&M Home. Det är detta som är det absolut roligaste med ny lägenhet - att få köpa alla så inredningsdetaljer. 
 
 
 
1. Ljusgrått överkast, H&M Home
2. Matlådor, Granit
3. Kryddburkar i glas, Granit
4. Plåtburk till färska kryddkrukor, Granit 
5. Kökshanddukar, Granit
6. Glasburk till salt, Granit
 
 
 
1. Badrumshanddukar, H&M Home
2. Disktrasa, H&M Home
3. Ljus, H&M Home, 
4. Kuddfodral, H&M Home




Good Tuesday

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Halloj! 
Nyss varit och tränat på SATS, körde ett pass BodyCombat för första gången. Jag gillar pass som är lite mer styrka och mindre koordination, men det här var precis lagom. Blev riktigt svettig och känner mig sådär skönt matt i hela kroppen.
 
Åt världens godaste tonfiskröra som middag/efterträningsmat. Slängde snabbt ihop tonfisk, lite hackad lök och oliver, pressad lime och korianderblad - jätteenkelt, nyttigt och väldigt gott. 
 




Liten update

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Som sagt, dålig uppdatering nu när allt är lite halvkaosigt hemma. Hoppas ni har överseende. Trivs verkligen hur bra som helst i alla fall. Det är helt underbart att bo mitt i stan och känna pulsen så fort man kommer utanför dörren, men ändå få möjlighet till lugn och ro i sin egen lägenhet. Igår städade vi iordning litegrann så att det ser någorlunda OK ut, och imorgon kommer soffan. Då blir det åtmistone lite mer ombonat! 
 
I övrigt: tips på världens mest beroendeframkallande mobilspel, Ordjakten. Jag och Martin låg och spelade det halva natten, sjukt kul. Jag heter sofielundberg om ni vill utmana mig! 
 
 




Restaurangåret 2012

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
Det här året har varit ett riktigt bra äta-ute-år. Från undangömda sushihak och hamburgerdiners i New York till finrestauranger i London och hämtpizza i Stockholm. Jag älskar att laga mat hemma, men jag älskar också att äta ute. För mig är det ett fint sätt att uppleva världen på, även om det ibland bara är genom en kebab i en småstad eller en kanelbulle på ett litet café. 
 
Här kommer några bilder från året som gått: 
 




Första dagen av träning

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
11 kommentarer
Provade att träna på SATS Spårvagnshallarna idag, och gud vilket fint gym! Gigantiskt och med så mycket karaktär eftersom de behållt lokalen som den var när den var just en spårvagnshall. Bäst av allt - 3 minuters gångavstånd från oss. 
 
Själva träningen gick väl sådär. Sprang intervaller i en kvart och gjorde lite mag- och armövningar. Fick lägga i förtid eftersom jag blev yr i huvudet av någon konstig anledning. Antar att jag är otränad. Imorgon kör jag Body Combat! 
 
En bild från en bra träningsperiod jag hade i New York våren 2011. 




Kryddhyllan

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Köpte några tomma glasburkar för kryddor på Granit häromdagen. Förde över alla kryddor från de vanliga butiksburkarna till dessa igår och satte i den hylla som vi har i köket. Så himla fint! Älskar när man kan ha mat framme och det ser fint ut. Funderar på om jag ska göra samma med olivolja och vinäger också. Enda problemet - man måste lukta sig fram till vilken krydda som är i vilken burk, eftersom jag inte köpt några etiketter. Men jag lär ju bli en hejare på att känna igen kryddor istället, så det är nog bara bra. 




Hejdå gamla lägenheten!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
Det får bli en gammal bild på flyttkaoset i förrgår eftersom internet här hemma i nya inte kommit igång ordentligt och det tar femtio år att ladda upp på mitt mobilnät. NU HAR VI ÄNTLIGEN FLYTTAT! In i en snudd på tom lägenhet, med undantag för en säng, och en hel del kvar att ordna innan det ens är närheten till färdigt, men det känns ändå så bra. Lägenheten är så fin och den ligger verkligen så centralt det bara går. Älskar att lära känna nya kvarter och här finns precis allt man kan önska sig! 

Blir lite dålig update nu som ni förstår men håll till godo, jag återkommer snart igen som vanligt. 




Nu kör vi!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Igår köpte jag ett efterlängtat SATS-kort. 12 månader på Spårvagnshallarna och Stureplan. Sjukt peppad! Tänkte försöka gå på så mycket pass som det bara går, eftersom jag vet att det motiverar och brukar vara väldigt roligt. ViPer verkar bra, och boxning gillar jag. Får väl prova på lite olika och se vad som passar bäst. 




Jesus på Berghs

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
En bild från när vårt uppträdande på Berghs Rock. Jag sitter på golvet bakom Jesus där någonstans. Temat var en gospel, där vi hade skrivit en låt om alla olika klasserna på skolan och sjöng accapella. Var sjukt, sjukt roligt. Vi kom tvåa i tävlingen också vilket var kul, även om det såklart hade varit fantastistk att vinna hela grejen. Next time! 
 




Tryffel på ägg

Skriven .
Placerad i "Mat, Vardag, "
3 kommentarer
Godaste frukosten får du om du steker ägg och har på några nypor tryffelsalt - alltså salt med små bitar av tryffel i. Jag köpte en liten burk på Mitt Kök-mässan för några månader sen. Dyrt (89:- för en liten burk) men det håller länge och man behöver bara lite, lite för att det ska smaka och lukta helt fantastiskt. 
 




Blöh!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
Hur kan det ta år och dar att packa ur en lägenhet man bara bott i 4 månader? När man dessutom inte har några möbler?! Börjar bli trött på det här redan. Jag och min bulldog Bob tar nu en liten paus och kollar Extreme Home Makeover istället. 




Trött morgon

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
 
En trött Sofie gick upp ur sängen idag. Har sovit jättedåligt för andra natten i rad (flyttnervositet?) och dessutom har jag legat konstigt så att min nacke nu är helt öm och stel. Segt. Sitter nu och dricker te, skickar iväg lite mail och förbereder mig psykiskt för att ta tag i allt som ska packas ner inför flytten. Imorgon får vi säng till nya lägenheten, så förhoppningsvis kan vi börja flytta in på riktigt då! 




Krispig köttfärs med chili- och vitlöksdip

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Satt och kollade på Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course och fick lite inspiration till vad jag skulle laga för mat idag. Asiatiskt är så himla gott och något jag kan bli extremt sugen på rätt ofta. Hade inte alla ingredienser så det fick bli en lite förenklad variant, men det blev ändå riktigt bra. 
 
Krispig köttfärs med chili- och vitlöksdip
 
Köttfärsen (för en person)
1/3 paket köttfärs
2 msk olivolja 
2 vitlökar
1/4 rödlök
några nypor chilipulver
1 msk fisksås
2 msk sojasås
salt 
peppar
 

1. Värm olja så att det blir riktigt varmt
 
2. Salta och peppra köttfärsen, lägg sedan ner det i stekpannan
 
3. Stek tills riktigt knaprigt. Lägg åt sidan på hushållspapper så att det håller sig krispigt
 
4. Stek rödlök och vitlök i olja. Tillsätt chilipulver, fisksås och olja 
 
5. Lägg tillbaka köttfärsen och rör ihop
 
 
Såsen blev helt underbar verkligen! Så enkelt och kan tänka mig att det är gott till precis alla sorters kött och att dippa grönsaker i och allt möjligt. 
 
Chili- och vitlöksdip 
 
1 färsk chili
2 klyftor vitlök 
2 msk sojasås
1 msk fisksås
2 msk olivolja
2 msk limesaft 
koriander (helst färsk men jag hade bara torkad) 
 
1. Hacka vitlök och chili. Lägg i en liten skål 
 
2. Tillsätt soja, fisksås, olivolja och limesaft. Rör om. 
 
3. Tillsätt koriander efter smak. Ju mer desto bättre, enligt mig. 
 
 
 




Säljer min iPhone 4S

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Eftersom jag nu har en iPhone 5 så säljer jag min "gamla" iPhone 4S. Tänkte lägga upp den på Blocket men innan dess hör jag här om någon av er skulle vara intresserad. 
 
- Den är bara några månader gammal (köpte den i augusti 2012) och i väldigt bra skick. 
- Kommer med laddare och originallåda med instruktioner etc. 
- Telefonen är omformaterad
- Obs! Telefonen är låst till 3. Har hört att det finns många ställen i stan där man låsa upp den dock. 
 
Säljer den för 3000:- eller högstbjudande. Maila mig på [email protected] om ni är intresserade! 
 




Idag får vi nya lägenheten!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
14 kommentarer
 
Flyttkaoset här hemma är ett faktum. Försökte börja organisera igår så att det inte skulle bli så stökigt men det var helt omöjligt, det är så mycket mer än man tror. Det kliar i skinnet på mig av att behöva bo såhär stökigt men det är värt att stå ut med - för snart flyttar vi! 

Idag ska vi bort och fixa det sista med mäklaren och få nycklarna. Ska bli kul att komma till lägenheten och se hur det ser ut utan möbler, tror man kan få en massa bra idéer för hur vi vill inreda. Sängen kommer inte förrän om några dagar så vi bor kvar här hemma ett tag till. Men gud vad det här ska bli spännande!
 




Dagens diet

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Efter flera år av nyårsfirande har jag lärt mig att man aldrig ska "börja det nya året hälsosamt" dagen efter nyår. Det funkar inte. Jag och Martin bestämde redan innan att det här ska bli den sista dagen att frossa i onyttigheter på ett tag. Vi orkade inte gå så långt som till pizzerian så vi gick ner till mataffären och köpte lite panpizza, godis och läsk. Ska njuta riktigt mycket nu innan allvaret kommer igång igen.. imorgon.