Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Girls

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
Småbesatt i TV-serien Girls. Blev så glad när andra säsongen började nu i januari, och blir ännu gladare varje måndag när det kommer ett nytt avsnitt. Det är inte ofta jag fastnar i komediserier, dessutom inte när de är så korta som 25 minuter (jag vill alltid att mina avsnitt ska vara timslånga), men det här verkligen så himla bra. Första säsongen var något bättre, men ändå. Titta genast om ni inte har sett det tidigare! 
 
Två från Bodyshop

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Jag shoppade ju väldigt lite i New York eftersom jag hade så dåligt med pengar, men några få saker blev det ändå. Dessa två body butters från The Body Shop bland annat. Priset var $10 för 2, så det var inte lätt att låta bli. Älskar citrondoften, man känner sig helt fantastiskt fräsch efter att man smörjt in sig med den. Money well spent. 
Vänner på Times Square

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Bild tagen på Times Square förra veckan. 
 
Goder afton. 
Idag tog jag sovmorgon till 12 för att försöka få igen lite sömn. Det hjälpte verkligen och jag känner mig äntligen som människa igen. Var på gymmet en stund efter skolan och nu ska jag iväg till Kåken med några från klassen. Ungefär har dagen sett ut, varken mer eller mindre. Hörs imorgon! 
Alltså, korv.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Jag har fått total korvmani den senaste tiden. Och inte på fancy-pancy specialkryddad korv i olika smaker, utan helt vanlig hederlig stekt wienerkorv. Och falukorv. Fråga mig inte varför men så är det nu. 
 
I vår lilla lokala ekologiska butik Eat! kan man hitta ekologiska korvar av olika slag och jag köpte tre paket igår. Korv är ju annars rätt fullproppad med tillsatser och konstiga E-ämnen, men dessa är något bättre och, tycker jag, smakar mer.
 
Igår tillagade jag dem med stekt sötpotatismos (det skulle bli vanlig stekt sötpotatis men det mjuknade så mycket att det blev ett slags mos), rödlök, ruccola och ketchup/senap. Så enkelt och världens godaste, jag lovar. Prova vettja! 
 
Människans förfall

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
 
Gick förbi ett elskåp häromveckan som representerade så väl allt dåligt vi människor stoppar in i våra kroppar. Cancerframkallande cigaretter, giftiga energidrycker, transfettfyllda hamburgare - är det inte sjukt vad mycket vi gör som förstör för oss själva? Jag säger inte att jag är bättre än andra på något sätt och jag har lika stora problem med onyttigheter som alla andra, men gud vad äcklad man blir när man tänker på det. 

Nej, nu går jag och tränar! 
Riktigt bra sushi

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
8 kommentarer
 
Igår kväll beställde jag och Martin sushi på vår lokala sushirestaurang, Royal Sushi Bar på Regeringsgatan 89. Jag har bara ätit där en gång tidigare och det var vid lunch, men nu beställde vi fyra av deras "lyxrullar" och de var verkligen helt underbart goda. Jag älskar sushi som är lite mer än bara fisk och ris, och här fick man både favoriter som koriander, grillad lax och granatäpple tillsammans med olika såser. Verkligen, verkligen gott - och bäst av allt: jag har kvar till lunch idag. Wohoo! 
Oväntat besök i New York

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Hände en himla rolig igår, sista dagen. Mamma, pappa och lillebror som har spenderat den senaste veckan i Florida fick problem med sitt flyg vilket innebar att de stannade en natt i New York. De kom in till stan innan jag åkte till flygplatsen och vi promenerade på Highline Park och fikade i Chelsea Market. En timme med familjen på andra sidan jorden händer inte varje dag, men roligt var det. 
 
Hemma!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
 
Efter en lång flygresa och bara några få timmars sömn är jag nu hemma, på väg till skolan för att skriva min tenta. Alltså, jag är så trött att jag knappt vet vad jag heter och ännu mindre hur jag ska kunna skriva en tenta i marknadsrätt. Hur ska detta gååå?! Herregud. Wish me luck. 
Hej då New York, för den här gången

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
Bakis och ranglig, med en tenta väntandes direkt när jag kommer hem till Sverige (pluggandet den här veckan har varit obefintlig, hej omtenta) så ska jag strax bege mig mot Newark Airport och flyga hem. Har haft en helt fantastiskt rolig vecka och den avslutades på bästa sätt igår med alla mina fina vänner. Hej då finaste staden, tills nästa gång! 
Hattfest i Lower East Side

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Igår var det födelsedagsmiddag för Emelie och Kari med tema hattar. Ca 45 glada personer som åt middag och drack massvis med drinkar på Essex Restaurant i LES - kan det bli bättre? 

Jag hade gjort en rosettliknande av rosa papper jag köpte på CVS. Ekonomiskt och bra. Blev rätt fint också tycker jag, fick många komplimanger för den. Orkade dock inte ha på mig den hela kvällen eftersom den vägde typ ett kilo men det var kul så länge det varade. 
 
Ena fina födelsedagsbarnet Emelie och jag 
 
 
Filippa, Jon och Bella - alla i rosa/lila dagen till ära
Burger heaven

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
15 kommentarer
 
Vattnas munnen vid åsynen av bilden ovan? Well, it should för det här är utan tvekan de bästa hamburgarna i stan, om inte i hela världen. New Yorks stolthet. Bästa, bästa, bästa Shake Shack

Tyvärr blev min upplevelse lite förstörd igår. Vi var i Madision Square Park Shake Shack och skulle äta tidig middag, något jag sett fram emot hela veckan. Bara det att eftersom det är som ett gatukök och det bara finns en uteservering flockas det tusentals hemska, bakteriefyllda, obehagliga duvor och ekorrar runt borden. De är så vana vid människor att de inte är rädda alls och vi blev i princip attackerade av en aggresiv ekorre och en duva så att vi fick byta bord. Jag HATAR duvor och ekorrar, så hela resten av måltiden satt jag och sneglade över axeln för att se till att de inte kom fler. Det finns verkligen inget äckligare. 

Nåväl, det är ändå världens bästa burgare och de smakade gudomligt. 
 
Ett kommunikationsprojekt

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
  
Tänkte att jag ska berätta lite om projektet jag har jobbat på de senaste två veckorna. När vi skulle börja söka platser inför vår praktik började jag fundera på vad jag ville göra. Vill jag söka mig till en marknadsavdelning? Eller prova på en reklambyrå? Är det kanske mediebyråer som är rätt för mig? Och vill jag då söka som planner, eller projektledare, eller något helt annat? Jag insåg att jag ju faktiskt inte vet vad jag vill göra i framtiden och vart jag vill ta vägen. Därför hade jag svårt att motivera att vara på ett enda ställe under dessa två veckor och riskera att känna mig helt fel. Jag kände att jag ville veta mer om branschen, om vad man faktiskt kan bli inom kommunikation och få en större överblick. I reklambranschen är det kutym att man ringer upp en potentiell framtida arbetsgivare man är intresserad av för att fråga om man får komma och ”ta en kaffe”. Jag tog fasta på detta fenomen och fram växte min idé: 
 
 

I två veckors tid har jag åkt runt på olika företag inom kommunikation i New York och Stockholm, och tagit en kaffe med representanter för dessa företag. Det har varit allt från reklambyråer till designbyrårer och marknadsavdelningar. Allt från mode till mat och lite där emellan. Jag har suttit ner med folk som jag tycker verkar ha intressanta jobb och fått höra lite om deras vardag, hur det är att jobba på de olika företagen och i de olika yrkesrollerna.  

     Jag har ställt frågor om hur deras specifika roll på företaget är, hur deras karriär har sett ut och framför allt om de har några tips och råd till unga aspirerande kommunikatörer som är osäkra på vad de faktiskt vill göra och vart de vill jobba i framtiden. Som intervjuer, fast mer informella. 

     Det har varit sjukt lärorikt och jag har träffat en massa intressanta, inspirerande människor. Jag har fått lära mig allt ifrån hur man jobbar som marknadsansvarig på ett stort globalt modemärke till hur man är kreatör på en mediebyrå. Otroligt givande. Jag har knutit kontakter med människor som jag tror att jag kan prata med även i framtiden och be om råd, eller bara komma tillbaka för ännu en kopp kaffe. Jag vet mycket mer nu än vad jag gjorde när jag började för två veckor, och bara det gör att hela den här resan känns så värdefull. Jag är glad att jag valde att göra detta istället för en vanlig praktik. 
     Projektet kommer att presenteras på en hemsida (http://thecoffeeproject.se) där man kan läsa om varje möte utifrån mina egna reflektioner. Kommer självklart länka så fort den är klar och får ni reda på vilka företag jag har mött. Håller tummarna för att jag lyckas få det så bra som jag ser det framför mig i mitt huvud. 

Delivery från Republic

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
En av de mer braiga sakerna med att vara i New York är de oändliga möjligheterna för delivery om man inte orkar laga mat själv. Igår fick jag en otrolig craving på thainudlar så jag beställde från Republic vid Union Square. Något dyrare ($14) än ditt vanliga nudelhak men så himla, himla gott. Helt oslagbart faktiskt. Rekommenderar verkligen er att prova när ni har vägarna förbi New York. 
LIVET ÄR NAJS!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Alltså, idag är livet så himlars bra. Solen strålar, jag har haft bra möten och kanske, kanske, kanske har det hänt något som är sjukt kul och spännande och som jag kommer bli överlycklig om det blir verklighet. 

Ville bara säga det. Nu ska jag ut på stan. 
Harlem

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Var i Harlem igår på ett möte. Jag har varit väldigt lite i Harlem och det är synd för det är fantastiskt fint. Charmigt på ett ruffigt sätt. Vackra townhouses som har förfallit och är obebodda, människor som står och hänger i gathörnen och skriker något lustigt när man går förbi. För en gångs skull är man minoritet och det är rätt speciellt. Nästa gång jag är i New York ska jag försöka utforska lite mer, finns mycket att se. 
 
 
Tacka vet jag redigeringsprogram

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
35 kommentarer
Det är alltid ett problem, tycker jag, att när man försöker fånga något vackert med kameran så translatar inte det verkliga motivet på fotografiet. Inte alls ofta. Färgerna blir dassigare, bilden oskarpare. Och det är ju himla tur då att man har redigeringsprogram. Även om man kan tycka det är att försköna verkligheten litegrann så tycker jag oftast att det mycket bättre representerar den äkta känslan än den oredigerade bilden. 

Som i bilden nedan. Den visar precis på det färsgstarka, skarpa, livfulla New York jag upplever när jag går omkring på gatorna här. Bilden är faktiskt precis sådär blå, och taxibilarna så gula. 
 
 
Och såhär ser den ut oredigerad: 
 
 
I jämförelse är den oredigerande bilden grå och livlös och alldeles otroligt tråkig. Inte alls representativ för vad man faktiskt upplever när man går omkring på stan här. Så, tänk vad mycket ett litet redigeringsprogram i datorn (jag använder Snapseed) kan göra för att ge en bild lite rättvisa. 
Fullspäckat

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Dagarna går snabbt här. Idag har jag haft ett möte ute i Brooklyn och sen träffat en liten flicka som jag passade då och då när jag jobbade här. Kom hem och skrev lite på projektet, och åt sen middag med Karin. Jag gör inte supermycket New York-iga saker den här gången, men å andra sidan har jag haft två år på mig att göra allt jag velat så det känns rätt bra att bara ta det lugnt. 

Imorgon blir det möten hela dagen, bland annat i Harlem och i Chelsea, och sen utgång på kvällen. Middag på Darby och sen vidare, ska bli superkul! 

Gick förbi Googles nya kontor innan idag. De har tagit över en hel gigantisk byggnad i Meatpacking District. På torsdag ska jag dit på möte, sjukt spännande! 
 
Skiftbyte på Times Square

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
En Frihetsgudinna tar över efter den anda. Times Square igår eftermiddag. 

Greetings från New York. Idag ska jag ha mitt första projektmöte och det är ute i Brooklyn. Ska snart sätta mig på tåget dit och se vad Dumbo har att erbjuda, blir trevligt. Trots att jag har bott här i två år så måste jag säga att jag har pinsamt dålig koll på Brooklyn, så det ska bli roligt att få komma dit en sväng. 
 
Igår var jag ute och åt på Café Habana med min klasskompis Hanna. De har världens godaste majskolvar, rekommenderar er start att besöka stället om ni är här. 
 
Liten, liten shoppingrunda på Forever21

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
9 kommentarer
 
Tro mig när jag säger att jag åkt hit på en extremt tight budget och att jag är lite osäker på hur jag ens ska klara veckan ut med alla planerade utgångar och middagar - det får bli nudlar resten av terminen. Och ÄNDÅ kunde jag inte låta bli att köpa ett par skor jag såg idag på Forever21. Det är sjukt vad mycket bra argument man hittar när man står inne i butiken med något i handen som man bara måste ha. "De kostar bara $24", "Jag har inte shoppat på så länge", "Studiebidraget kommer ju ganska snart". Well, de är himla fina och kommer vara perfekta i vår/sommar. Leva på vatten och bröd fram till söndag? Möjligtvis. Värt det? Ja. 
Uppe på taket

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Vaknade imorse av att det är strålande sol ute så jag gick ut på terrassen för att ta lite bilder. Älskade, saknade terrass. Så mycket mysigt vi har haft här uppe. 

Även om det är fint väder är det riktigt, riktigt kallt. Minus 8 grader och jag har verkligen inte tagit med mig en tillräckligt varm jacka. Får se om vi kan hitta på något inomhus idag någonstans, kanske ett museum eller annat trevligt. 
Hamburgare #1

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Igår var vi och åt lunch på ett av mina favoritställen här, Bus Stop Café. Det är en liten diner som ligger på 8th avenue där Bleecker St slutar, och det är perfekt att gå och äta frukost - eller som jag igår: deras magnifika bacon- and cheeseburger. Riktigt goda pommes frites till får man också, och allt till ett väldigt överkomligt pris. 
 
Morgonpromenad i West Village

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Igår var vi ute och firade Tius födelsedag på Café Select. Riktigt god mat och kul sällskap, även om jag efter mina tre timmars sömn nog inte var mitt bästa jag. Klockan 01 gav jag upp och begav mig hemåt för att äntligen få sova. Vaknade klockan 05 och växlade mellan sömn och vakenhet fram till klockan 08.30 då jag fick se mig slagen och börja dagen.
 
Tog en liten promenix i West Village. Ingenting hade hunnit öppna ännu men det var mysigt att gå omkring på gatorna en stund. Se på vilka nya ställen som öppnat, vilka som har stängt ner, titta på alla morgonpigga turister som äter frukost på de små caféerna, dricka en kaffe från Amy's. Det är kallt idag med några minusgrader och blåst, men ändå är det alldeles underbart. Strålande sol och allt är precis som jag minns det. Bäst West Village. 
 
Som hemma igen

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Efter en låååång resa är jag äntligen framme. Gud vad det kändes speciellt att kliva ur taxin på min älskade fina Carmine Street och titta upp på det som för inte så längesen var mitt hem. Väldigt blandade känslor måste jag säga. Men nu ligger jag är i Filippas säng, efter stränga order om att ta en powernap så att jag ska orka med kvällens festligheter. Det blir en bra vecka det här! 
Mot New York!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Tidig morgon och jag ska strax bege mig mot flygplatsen. Gud vad det här ska bli underbart! Och konstigt på något sätt. Det här är första gången sen jag först flyttade till New York som jag åker tillbaka som turist eller vad man nu kallar det. Jag undrar hur det kommer kännas. Men gaaah, vad kul det ska bli! 
Dålig kosthållning

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Tro det eller ej, men förutom popcorn har jag i princip levt på det här den senaste veckan. Pasta, ketchup, en klick smör. Ibland lite bacon om jag har lyxat till det. Av olika anledningar har jag haft noll energi, ork och lust att både äta och laga mat, och därför har det fått bli det allra enklaste.
 
Man märker verkligen vilken skillnad det är på energinivå. Dels stoppar jag i mig en hejans massa kolhydrater som jag inte är van vid, dels får jag knappt i mig något protein. Jag var på boxning igår och kände typ att jag höll på att svimma efter bara en kvar, och idag skakar jag fortfarande i händerna. Nej fy, New York med sina hamburgare och pizzor och cupcakes ska bli riktigt nice, sen blir tillbaka till det hälsosamma livet igen. 
Kärlekens dag

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
 
Fick en fin bukett blommor på posten igår och då kändes det mindre tråkigt att vara ensam på Alla Hjärtans Dag. Senare på kvällen var jag ute och åt med vänner och det blev en rätt härlig dag ändå. 

Idag ska jag på mitt sista möte här i Stockholm och imorgon bär det av mot New York. Ser väldigt lite fram emot själva flygresan; åtta timmar själv är faktiskt riktigt segt. Men det ska bli desto mer underbart att komma fram! Direkt på lördagen står en födelsedagsfest på schemat så det gäller att jag försöker sova på resan. Några glas vin ska nog göra susen! 
Att tjuvlyssna

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Sitter på Espresso House i väntan på nästa möte. Försöker skriva lite texter som måste bli klara den här veckan men det enda jag kan koncentrera mig på är de personer som sitter bredvid mig. Det är en kvinna som intervjuar människor inför något slags försäljningsjobb och det kommer nya kandidater hela tiden. Otroligt intressant att lyssna på! 

Det är speciellt att lyssna på folk som ska berätta om sig själva på ett så positivt sätt som möjligt. "Absolut, jag är definitivt en teamspelare", "Jag jobbar både självständigt och i grupp", "Jag älskar verkligen att jobba och jag tar alltid med mig jobbet hem för att jag tycker det är roligt". Mycket klyschor, nervositet, forcerad artighet. Undrar om man själv låter sådär när man är på intervju? 
 
Trots att det är lite skamligt att sitta här och lyssna in på andras konversationer så lär man sig mycket. Man kan analysera vad man själv tycker låter bra och inte, och förhoppningsvis få lite bättre koll på hur man själv låter nästa gång man ska sälja in sig själv. 
Som blåbärspaj

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Godmorgon, 
Idag blir det bara en kopp te till frukost. Ska till doktorn om en stund och kolla magen, och det känns skönast att inte äta så mycket innan dess. Det godaste teet hade min rummis Filippa alltid med sig från Sverige till New York och jag blev helt kär i det. Det luktar otroligt gott, precis som blåbärspaj och smakar även så. Ni ser ju så ivrig jag var med att öppna paketet, haha! 

Tror att Friggs har gjort en ny utformning av produkten som nu är ekologiskt, ännu bättre alltså. Prova, lovar ni kommer älska det. 
Poppisar

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Jag är fortfarande ensam hemma och det är urtråkigt att laga mat till sig själv. Har därför levt på mina egenhändigt poppade popcorn de senaste dagarna. Det är så lätt att övertyga sig själv att det är okej för det inte är så onyttigt och så vips, har man satt i sig tre kilo. 

Poppar mina i 2/3 smör och 1/3 olivolja, de blir riktigt riktigt goda då kan jag meddela. 
Testpublik hos Alex Schulman

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Ikväll jag göra en roligt sak tillsammans med några klasskompisar: vara testpublik på Alex Schulmans nya show Älska mig, som han producerat tillsammans med Sigge Eklund. Älskar deras podcast så det ska bli riktigt kul. Däremot är jag lite nervös. Jag vet genom podcasten att han är extremt nervös och har ångest inför föreställningen, vilket kommer gör mig nervös när jag sitter och kollar. Blir alltid så påverkad av sånt där. Men men, hoppas på att den är underhållande i alla fall! 
 
Nyttiga nudlar?

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
 
Jag kommer ihåg att jag åt shiratakinudlar en period i New York förra året. Jag försökte äta kalorisnålt men behövde något att fylla ut mina måltider med, och eftersom jag hade hört talas om dessa gick jag till närmsta matbutik och köpte på mig en hel hög. Shiratakinudlar är gjorda av konjacrot, som inte har någon stärkelse och därmed innehåller en portion mer än 20 kalorier och 3 gram kolhydrater - en dröm för oss som älskar pasta men inte vill äta det för ofta. 

Tyvärr hade jag nog för höga förväntningar för jag blev besviken. Tyckte att nudlarna smakade rätt blaskigt och luktade illa när man kokade dem. Dessutom var konsistensen svampliknanade och seg, något som jag har väldigt svårt för. Slutade med att jag struntade i att köpa dem efter ett tag och har inte ätit dem sen dess. 

Men nu, förstår ni, tänkte jag göra ett nytt försök. För det kanske bara var New York-shiratakin som var äcklig, kanske är den svenska versionen bättre och godare. Funderar på om man kan köpa dessa i vanlig matbutik eller om man måste vända sig till en specialaffär? Någon som har några bra tips på vart man kan få tag i dessa i Stockholm? Recensioner utlovas efter provsmaket och vem vet, kanske blir det nya favoriter? 
Tveksamma skönhetsprodukter

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Fick världens läskigaste lilla grej i min Glossybox - ett par geleklumpar som man skulle använda under ögonen för att få bort svarta ringar och pigga upp. Satt i soffan med dem på och kände mig riktigt dum, och när jag tog av dem fanns det ingen märkbar skillnad alls, förutom att jag hade blivit lite kladdig. Fattar inte riktigt vad poängen var, men en upplevelse var det i alla fall. 
 
Jag vet inte, men jag är nog överlag ganska kritisk mot skönhetsprodukter. Det enda jag själv använder är kräm för att återfukta huden och sminkborttagning då och då Jag tror att nyckeln till att se bra ut utifrån är att bygga på det inifrån genom bra kost, träning, sömn etc., och att yttre behandlingar inte gör någon egentlig långsiktig skillnad. Men vad vet jag? 
Pannkaksdagen

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Idag är andra dagen på mitt projekt och jag är riktigt taggad. Igår hade jag två möten och de gick så himla bra, gud vad inspirerad jag blir. Förhoppningsvis blir även ni det så småningom. Idag har jag ett möte i eftermiddag på riktigt bra varumärke, det ska bli spännande. 
 
Nu blir det pannkakor till frukost. Det var det första jag var sugen på imorse när jag vaknade och några sekunder senare så jag på Facebook att det är International Pancake Day idag. Nästan lite läskigt! Men ännu en anledning att äta det, så jag är nöjd.
 
Matens tio budord.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
Jag lovade ju att visa lite av det vi gjorde för Årets Kock. Årets Kock fyller 30 år i år och uppdraget vi fick var att göra någon slags kommunikation kring hur måltidsupplevelsen kommer se ut om ytterligare 30 år. En slags framtidsvision alltså, inga rätt eller fel utan bara små frön att så i kockarnas och branschens medvetande.
 
Vi hade många långa diskussioner och workshops med oss själva och unga kockstudenter för att försöka bena ut hur våra matvanor kommer se ut år 2043. Kommer vi äta kött? Äter vi mer hemma eller på restaurang? Kommer det vara möjligt för oss fortsätta importera råvaror från andra länder som vi gör idag? Hur mycket har miljöförstöring påverkat vad vi äter? Vad händer med våra resurser när jorden överbefolkas? Många frågor utan svar. 
 
Alla dessa frågor och diskussioner ledde till en insikt - att kockens roll, oavsett vad som händer, kommer bli allt viktigare i framtiden. Kocken kommer behöva vara medveten, ställningstagande och gå i bräschen för matens utveckling för att vi ska kunna skapa en hållbar värld. Om man drar det till sin extrem blir han lite som en Gud - någon med stor makt och ännu större ansvar. Och det var så vår tanke om 10 budord växte fram. Tio budord som vi tror kocken och matbranschen måste förhålla sig till i framtiden, på gott och ont. 

Nedan ser ni några av de fina vykort som delades ut hos folk på mässan. Tack bästa Beatrice Balaton Blom och Astrid Holm för det underbart fina utformandet, jag älskar verkligen våra fina budord. 

Nu är projektet slut och om vi hade haft mer tid kunde det blivit ännu bättre. Men med tanke på omständigheterna är jag ändå nöjd, och vi har haft roligt och lärt oss mycket på vägen. 
 
 
Med start idag

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Idag börjar officiellt mina två praktikveckor och därmed det projekt jag har planerat nu i några veckors tid. Första delen spenderas i Stockholm och nästa i New York. Får skriva ihop en liten projektbeskrivning sen och förklara vad det är jag faktiskt håller på med, men ni får se. Förhoppningsvis kan det vara intressant för några av er, åtminstone ni som vill jobba med kommunikation/marknadsföring på ett eller annat sätt. 

Lite nervöst är det allt. Två möten idag med spännande människor och jag hoppas att jag kan göra ett gott intryck och få ut det jag hoppas på av det. Håll tummarna! 
 
En liten och väldigt icke-förklarande ledtråd. 
Asiatisk fiskgryta

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
9 kommentarer
 
Mmm, lagade världens godaste curryfiskgryta nyss. Tog alla ingredienser jag hade hemma och kokade ihop under en timme. Blev riktigt gott, och matlådor för hela veckan. Hurra! Som vanligt har jag inget recept eftersom jag alltid höftar men här är ingredienslistan i alla fall. 
 
Asiatiskt fiskgryta på måfå
Rödlök 
Fänkål
Chili
Paprika
Vitlök
Ingefära 
Lime
 -
Torsk
 -
Grädde
Kokosmjölk
Mjölk
 - 
Fisksås 
Röd currypaste
Soja 
Salt
Peppar
+ MASSOR MED KORIANDER! 
 
Pirr i magen!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
Gaah! Om 6 dagar sitter jag på flyget på väg till New York och pirret i magen börjar komma så smått. Längtar efter mina rumskompisar och vänner och 41 Carmine street och goda hamburgare och West Village och festkvällar och att äta frukost på Bus Stop och tusen andra saker som jag ska försöka klämma in på en vecka. Världens bästa stad, snart kommer jag tillbaka. 
 
Bilderna är från 230 Fifth, en fin utesverering på 30:e våningen i midtown. Man kan vara där även på vintern för de har värmelampor och stora röda flisjackor man får låna. Mysigt att ta en kopp te eller varm cider. 
Prinsen, Mannerström och så.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Vi var ju som sagt på Årets Kock-tävlingarna i förrgår för att ställa ut ett arbete vi gjorde för dem. Det var riktigt kul att komma dit och titta. Jag älskar ju allt som har med matlagning att göra och jag blev allt lite starstruck av alla kändiskockar som sprang omkring i lokalen. Vår egen "monter" stod placerad på ett väldigt underligt ställe där typ ingen stannade så det var rätt tråkigt, men i övrigt var det en kul eftermiddag. Visar en annan gång de saker vi faktiskt gjorde, här kommer lite andra bilder från dagen: 
 
Prinsen, tillsammans med en massa bra kockar och lite annat branschfolk, var jury. 
 
Men gladast blev jag av att se Leif Mannerström. Han är så söt :-)
 
Mina fina klasskamrater Linus och Emilia 
 
Tävlingsområdet var fullpackat med folk hela dagen. 
 
Ett av företagen som jobbade på mässan övertalade mig att göra ett rätt konstigt test som skulle visa vad jag blir i framtiden. Resesäljare är tydligen mitt kall. Eller inte. 
 
Och så vår fina lilla utställningmonter. Även om den stod konstigt blev den i alla fall rätt fin. Visar mer tydligt en annan gång vad vi faktiskt gjorde. 
Håll reda på dina recept

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
Jag har hittat en så söt mat-app som jag måste dela med mig av. I skolan använder jag appen Evernote på både iPhone, iPad och MacBook för att synka mina anteckningar från föreläsningar. Ett riktigt bra program som gör det lätt att hålla reda på alla olika kurser etc. Ladda ner det tycker jag, det är gratis. 
 
Evernote har nu gjort en app som heter Evernote Food, som fungerar enligt samma princip men som handlar om att man ska hålla reda på recept. Man kan utforska tusentals olika recept som folk har lagt upp, klippa ut sina favoriter och lägga det i sin egen "receptbok". Dessutom kan man skriva ner sina egna bästa recept så att man minns dem, och dela med andra om man vill det. Har man besökt en restaurang där man gillar maten kan man ta en bild, skriva en liten text och så sparas det direkt i appen också. Superbra! En interaktiv kokbok helt enkelt och perfekt för såna som mig som alltid vill ha ny inspiration.
 
Årets Kock idag!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Idag är det presentation av arbetet vi har gjort för Årets Kock. Vi ska ut dit i eftermiddag, till den stora mässan där tävlingarna hålls, och presentera det vi kommit fram till. Allt som allt är jag nöjd, även om jag tror att om vi hade haft mer tid hade kunnat göra något bättre och lite mer matnyttigt (hehe). Men det ska bli sjukt kul att åka ut dit, och jag får visa det vi gjorde sen ikväll. Wish us luck! 
Världens finaste grattiskort

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
Fick en present på posten idag från mamma och pappa, en fin tröja som jag ska visa vid senare tillfälle. Och till det fick jag ett helt fantastiskt fint kort - ett hamburgerfödelsedagskort. Say whaat! Vem som än kom på den briljanta idén - tack för att du berikar världen med detta fantastiska alster. Och mamma/pappa, ni känner mig så väl. Tack <3 
 
365 dagar till nästa gång.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Jag håller födelsedagen vid liv genom min fina Happy Birthday-hatt idag. 

Det är alltid med en känsla av tomhet man vaknar dagen efter ens födelsedag tycker jag. Speciellt om den har varit bra. Man vet att det är ett år till nästa gång man blir firad sådär. Rätt själviska känslor kanske, men inte mindre sant för det. Jag får trösta mig med att det står 1/3 tårta i kylen och att jag har ungefär 2 kilo godis från igår. Idag blir det mycket skola och ärenden. Ska hämta ut mitt pass och lite annat. Hej så länge! 
En bra dag.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Min födelsedag gick från att vara ganska tråkig till att bli världens bästa. Överraskningsfest med tårta och tomtebloss, pinjata, tacos och typ hundra kilo godis som jag nu har för hela veckan. Tänk att man kan ha så bra människor omkring sig. 

Nu är det dags att sova, lång dag i skolan imorgon. Tack för alla gratulationer idag! Natti, natti. 
Vad mitt liv kretsar kring just nu

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Trots att det är min födelsedag så är det mycket som kretsar i mitt huvud just nu. Bland annat den här hemska boken (se nedan). Regelsamlingen för marknadsrätt, ni hör ju hur roligt det låter? Samma dag som jag kommer hem från New York har vi tenta och jag vet inte alls hur det kommer gå. Känner jag mig själv rätt kommer jag inte sitta och plugga när jag är iväg. Om man failar kursen och vill ta om den måste man betala typ 45 000 kronor, för det är vad den kostar om man inte läser den inom sitt program på Berghs. Blöö. Någon, ge mig styrka! 
 
Hipp, hipp hurra för mig!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
10 kommentarer
Idag fyller jag 23 år. Tänk vad sjukt att redan börjar få åldersnoja, hur ska det gå när jag fyller 25? Och 30?? Jaja, idag ska jag försöka njuta och bara ha det bra. Godmorgon! 
Glitterfest med rosa semlor

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
15 kommentarer
Emilias fest i lördags var väldigt lyckad. Hon hade bakat fina rosa semlor (till och med laktosfria så att jag kunde äta dem) och alla var så fina i sina glitteroutfits. Vi lekte en massa roliga lekar och hade det bra - som alltid med MK1213. Så himla tråkigt att vi bara har ett år tillsammans. Önskar jag kunde gå på Berghs fram till jag är 30! 
 
Stressen kallar.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
/får återanvända lite bilder eftersom min kamera är på villovägar för tillfället/
 
Godmorgon. Mår fortfarande inte på topp men måste till skolan ändå. Har en miljard saker att göra som sagt och det funkar inte att ligga hemma just nu. Gud vad jag känner att jag behöver stressa av för en dag eller två bara. Vad skönt det hade varit. 
Födelseveckan

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
10 kommentarer
Den här veckan blir nog inte riktigt som det var tänkt från början. Tusen saker att göra i skolan och Martin är borta hela veckan, så det blir en halvtråkig födelsedag på onsdag. Men men, 23 är inte så himla speciellt ändå och nånting kul får jag ju försöka hitta på. 
 
Förra året hade jag en underbar födelsedag. I New York med mina fina vänner. Vi åt cupcakes och gick på brunch och mina rummisar hade ordnat så fina svenska ballonger till mig. Fina minnen. Ska bli så härligt att komma tillbaka om bara två veckor. 
 
Fotorealistiskt

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
9 kommentarer
Jag blev helt blown away, på riktigt, när jag såg de här bilderna. Man tror att det är fotografier, men i själva verket är det tavlor målade av Nathan Walsh. Skilzzz. 
 
En sån typ av dag.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
17 kommentarer
Söndagar är verkligen inte mina favoritdagar, och det gäller även denna. Mår lite dåligt och ska försöka kränga en massa godis och kolla TV-serie. Typ så. 
Glitter och glamour

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Hej hopp! 
Har haft en bra lördag med lång mysig morgon och brunch med vänner. Nu ska jag och min glitterkjol iväg på födelsedagsfest med Glamour-tema. Lär bli väldigt trevligt! Ha en kul lördag alla. 
 
Skönhetsprodukter på posten

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Gick och hämtade ut ett paket på posten igår innehållandes min julklapp från Lollo, en GlossyBox! Kommer få den i tre månader nu och den här gången fick jag en massa fina saker. Nagelbandskräm, eye-liner, sminkborttagning etc. Blir lite som julafton en gång i månaden framöver! 
 
Big city lights

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Hade med mig kameran så tog en bild på vägen hem, från bron ovanför Kungsgatan. Har börjat vänja mig vid att bo i city nu, underbart att ha så nära till allt. 
 
Fredag kväll och äntligen helg. Även om jag har saker att göra under helgen också så känns det skönt att inte behöva spendera så mycket tid i skolan på några dagar. Ikväll ska jag och Martin bara ta det lugnt hemma, dricka vin och kolla på TV. Precis vad jag behöver. Imorgon blir det först brunch och sen Emilias födelsedagsfest. Bra helg, tror jag. 
Två veckor kvar!!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Nu är det bara drygt två veckor kvar tills jag åker till New York och jag längtar ihjäl mig. Egentligen kan man säga att det är en vecka kvar i skolan eftersom jag kommer påbörja mitt projekt med en vecka i Stockholm. Ska bli så sjukt kul! Och gud vad jag ska ha det härligt i NY, ni förstår nog inte. Förlåt att jag tjatar om det men jag är så glaaaad! 
 
Lite mer inspirationsbilder: 
 
 
Headerbyte?

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
 
Haha, kommer ni ihåg när jag hade bilden ovan som header? Det måste varit när jag flyttade till Skottland typ. Eller lite senare? Det var kanske inte ens någon som läste då. Nåväl, hittade den och kom på att jag vill ändra design på bloggen lite. Man tröttnar snabbt på vad man är van vid och det hade varit roligt med något nytt. Har pratat med min syster om det (det är hon som designar åt mig) så vi får se när det blir av. Har ni tips på bra inspiration får ni gärna säga till! Först ska vi dock fokusera på att göra en ny hemsida till mtt kommande projekt. Måste bli färdigt nästa vecka så det är lite brådis.