Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Smaken av umami.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
 
Ikväll lagade jag Martins favoriträtt: köttfärssås i crêpes. Eller pannkakor om man vill kalla det vad det egentligen är. Gjorde pannkakor på mitt vanliga recept (fast utan bakpulver) och sen en köttfärssås som jag brukar. Det enda som var lite annorlunda var att jag hade i umami-paste som jag hittade i mataffären idag. 
 
Umami är ju betraktad som den femte grundsmaken och finns i saker som bland annat fisk, kött, svamp, spenat och grönt te. Man kan egentligen säga att det är smaken av protein, en förhöjare som gör att resten av ingredienserna balanseras och smakar godare ihop. Låter lite flummigt kanske men köttfärssåsen blev väldigt god och det var roligt att prova på något nytt. Smakade på bara pasten från tuben och den smakade sådär faktiskt, mest en blandning av tomat och sardiner. 

BIBI

Hej sofie!

jag och min sambo bor i helsingborg och jag har för mig att du har tipsat om en "eko matkasse" som vi kan beställa via nätet i helsingborgs eller skåne regionen, eller om det var "eko kött kasse" som man kunde beställa på någon hemsida. nu låter jag lite flummig men jag hittar inte inlägget så om du kan skriva här vore det toppen! älskar din blogg förövrigt :)

Svar: Hej Bibi,
Tack vad glad jag blir :D

Hmm, jag kan inte komma på riktigt vad det skulle kunna vara. Jag beställde Ekolådan för ungefär ett år sen men det var här i Stockholm. Jag efterlyste en köttlåda i detta inlägget: http://sofienyc.com/2013/september/ekologiskt-kott-hem.html men tyvärr ingenting som jag kan hitta i Helsingborg. Ska fundera vidare och se om jag kommer på det. Kram kram
Sofie Lundberg

2014-01-22, 12:58:58
Anonym

Har läst din blogg enda sedan du bodde i NY, fan vad bra den är. :)

Svar: Tack gullis! <3
Sofie Lundberg

2014-01-22, 13:38:49
Jen

Jag hörde en kock på TV beskriva umami som "mustig" =)

2014-01-26, 19:15:47
Hemsida: http://www.misshart.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback