Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Fritera med ghee

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
 
Ni är ju redan medvetna om min förkärlek för att laga "skräpmat" hemma, gärna på ett lite nyttigare sätt. Har bland annat velat fritera saker men har tidigare inte hittat ett bra sätt att göra det som inte betyder att man använder olja som förstörs av upphettningen (t ex vegetabiliska oljor).

Men idag när jag gick omkring i mataffären hamnade jag av en slump framför Kung Markattas ekologiska ghee och insåg att det ju faktiskt går att fritera i det. Ghee är enkelt förklarat klarifierat smör som tål väldigt höga temperaturer och det används främst i indisk matlagning. Perfekt att fritera med då det ger en ganska neutral, något smörig smak. 

Jag lagade två saker: sötpotatispommes och chili cheese-bollar. Låter kanske inte så nyttigt men ghee i kombination med mandelmjöl istället för mjöl etc. blev det här faktiskt två helt okej snacks. Perfekt att göra till grillkvällar i sommar. 
 

Anonym

Åh! Skulle du kunna förklara lite mer hur du gjorde? Ser super gott ut och sötpotatis är det bästa jag vet haha

Svar: Absolut!
Med sötpotatisen skar jag bara dem i långa stänger och lät dem ligga i blöt i ca 1 timme. Därefter värmde jag upp ghee i en kastrull till ca 160-180 grader, la i sötpotatisen lite i taget och friterade i ca 3-4 minuter. På med lite salt och sen färdigt att äta!

Chili cheese gjorde jag genom att hacka färsk chili och riva ost. Jag blandade det och kramade till små bollar som jag sedan doppade i först ägg, och sen mandelmjöl. Friterade även dessa i ghee i ca 2-3 minuter. Nästa gång ska jag försöka hitta en lite mer smältande ost, denna var helt okej men blir inte riktigt samma sak som när man får det på restaurang. Får experimentera lite :)
Sofie Lundberg

2014-04-21, 22:02:58
tinabanck.blogg.se

Ser sjukt gott ut. :']

2014-04-22, 09:47:29
Hemsida: http://tinabanck.blogg.se/
Johanna

gott det ser ut!

2014-04-22, 18:55:21
Hemsida: http://www.jojosmind.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback