En hyllning till grönkålen
Nu vill jag ägna några rader åt att hylla en av världens godaste (och nyttigaste!) grönsaker: grönkål. Jag har återupptäckt det efter att ha varit ifrån det sen jag bodde i New York men igår fanns det färsk, ekologisk grönkål i min matbutik som jag var tvungen att köpa hem. Den ser kanske inte så mycket ut för världen, men OJ vad gott det blir när man det är tillagat. Och fullproppat med vitaminer och antioxidanter är det!
Det finns lite olika varianter att göra. Man kan ånga kålen, göra krispiga chips av dem i ugnen eller steka med kryddor. Igår gjorde jag sistnämnda med ett väldigt enkelt recept:
Det finns lite olika varianter att göra. Man kan ånga kålen, göra krispiga chips av dem i ugnen eller steka med kryddor. Igår gjorde jag sistnämnda med ett väldigt enkelt recept:
Stekt grönkål med chili och vitlök (2 pers)
3-4 stora blad grönkål
2 vitlöksklyftor
en halv chili
olivolja
salt
peppar
(eventuellt en klick smör)
(eventuellt en klick smör)
1. Ta bort bladen från stjälken. Se till att tvätta dem ordentligt då de ibland kan vara lite jordiga
2. Hacka vitlök och chili
3. Värm upp olivolja i en stekpanna och stek vitlöken och chilin i.
4. Tillsätt grönkålen. Salta och peppra och stek i ca 1-2 minuter tills bladen börjar få lite, lite färg. Vill man ge ytterligare en lite rundare smak kan man i slutet tillsätta en klick smör.
5. Ät tillsammans med precis vad du vill.


Lillie
Mmmm, jag älskar grönkål! Speciellt på julbordet :)
michaela- mamma till tre 💗
åh. tack för påminnelsen! jag gillar verkligen grönkål men den glöms liksom av. ska köpa mig lite nästa gång vi handlar :)
Caisa
Har precis köpt grönkål för första gången, hade tänk ha det i en green juice - testade, men det var alldeles för.. stark smak :P
Så nu ska jag testa tillaga resten enligt ditt recept här ovan :) bra timeing!
Svar:
Sofie Lundberg
Elizabeth
GOTT!
Jag brukar steka vitkål. Supergott det med!
Caisa
Jag måste bara komma tillbaka hit och säga TACK FÖR RECEPTET! Har nu gjort detta tre gånger sedan jag först kommenterade :P Så jädrans gott! Det här är det perfekta, kryddiga tillbehöret.
/Caisa
Svar:
Sofie Lundberg
Trackback