Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Lättmjölk = vit läsk

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Jag har ju en stark tro på att man ska försöka äta så naturligt som möjligt. Ju mindre tid en produkt har spenderat i en fabrik, ju mindre tillsatser den har och ju färre steg den går igenom från tillverkning till matbord, desto bättre tror jag att den är för kroppen. För mig känns det helt självklart. 
 
Därför blir jag inte längre förvånad när jag läser inlägg som "Lättmjölk är vit läsk" på Kostdoktorn.se. Studier visar att barn som dricker lightversioner av mejeriprodukter generellt är mer överviktiga än barn som dricker den mer naturligt feta mjölken. För i de lätta versionerna har man tagit bort nästan allt av det naturliga fettet som gör mjölken nyttig och bara låtit sockret vara kvar. Därav rubriken. 
 
Livsmedelsverket skriver i sina råd för skolmaten att skolbarn ska dricka lättmjölk och äta icke-animaliskt fett, d.v.s. kemikaliesörjan margarin. För mig känns det helt sjukt och får mig att fundera på vems intressen de egentligen ser efter? Det kan ju inte vara barnens bästa i alla fall.
 

Anonym

Det är faktiskt för barnens bästa, vet inte exakt hur det är för skolbarn, men min mamma jobbar som dagmamma (åldrar 1-5 år)och serverar "blå mjölk" (lättmjölk) för det är det bästa för barnen med tanke på att d-vitaminer (och andra vitaminer/mineraler) är 19 gånger högre än i "vanlig" mjölk.
Har med läst om studien du menar men frågan är hur mycket mjölk man dricker för att påverkas så mycket av den? Är man törstig ska man dricka enbart vatten, med tanke på att mjölk innehåller socker vilket bidrar till sämre munhälsa. Så låt säga att ett barn dricker 4 (ganska små) glas mjölk om dagen (i samband med måltid). Dricker man däremot mjölk även när man bara är törstig mellan målen kan det nog se annorlunda ut, men det tror jag inte är hälsosamt.
Där har du i alla fall min syn på det :) (Jag dricker alltid röd mjölk själv för att jag tycker det är mycket godare, tycker inte alls om blå)

Svar: Man behöver dricka otroligt mycket lättmjölk för att få i sig det rekommenderade intaget av D-vitamin (jag läste 13 liter någonstans) och för mig känns det då som att det inte spelar så stor roll om man dricker 4 glas mjölk om dagen. Det jag motsätter mig är hur man i lättmjölken dödar allt det naturligt nyttiga (specifikt fettet) och försöker få det att låta bra genom att man tillsätter vitaminer och mineraler. Då är det nog bättre att få intaget av vitaminerna på annat håll och dricka fetare mjölk för att komma så nära den naturliga som möjligt. Helst hade man velat dricka mjölk direkt från (gräsbetande) kor men det är ju inte lika lätt :-)
Tack för ditt svar och ha det bra!
Sofie Lundberg

2013-08-09, 08:42:24
Frida

Håller med dig! Är uppvuxen på "riktiga grejer". Röd mjölk och äkta smör. Tror absolut också att det är bättre att äta så naturligt som möjligt. Hellre mindre mjölk och smör i så fall, än sådant med tillsatser, eller saker som tagits bort, för del delen.

Gillar nya nischen på din blogg! :)

2013-08-13, 15:17:00
Hemsida: http://fridasfriday.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback