Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

12 matfavoriter i New York

Skriven .
Placerad i "New York-tips, "
8 kommentarer
Som ni säkert känner till vid det här laget är jag ett stort fan av mat i alla dess former. Att jag bor i New York, staden där precis allting i matväg finns, är riktig lyx! Så därför tänkte jag tipsa om min favoritmat à la Americana och de ställen ni alltså inte får missa om ni är på besök i stan:


1. Cupcakes
Något som känns mer amerikanskt än cupcakes får man nog leta efter, och sen jag flyttade hit jag har verkligen fått upp ögonen för de här små godsakerna. Det finns en mängd bra ställen att gå till runt om i stan men jag har mina favoriter.

- Den mest kända cupcake-affären är Magnolia Bakery, som var med i ett avsnitt i Sex & The City och sen dess fullkomligt kryllar av turister dagarna i ända. Lite jobbigt att behöva ducka för kamerablixtarna så fort man kommer i närheten, men deras cupcakes är verkligen riktigt goda. Känns väldigt naturliga jämfört med många andra, alltså inga konstiga tillsatssmaker och så. Väl värt ett besök!

- Ett ställe jag inte besökt så ofta ännu men som är snäppet bättre än ovanstående tack vare kreativiteten och variationen på cupcake-smaker är Crumbs Bakeshop. Muffisarna är gigantiska för det första, och ofta fyllda med saker som nutella, chokladkräm, kolasås osv. Man känner sig mätt i tre dagar efter en enda.

- Och så måste jag ju nämna det ställe som gör de absolut sötaste mini-cuppisarna, Baked by Melissa. Finns i massor av smaker och är perfekta att dela med vänner eller pojkvän, hemma på fika eller sittandes i en solig park någonstans.


2. Hamburgare
Ingenting kan slå en god hamburgare, eller hur? Jag vet inte hur många hamburgare jag ätit sedan jag kom hit men det börjar väl närma sig ett 100-tal eller så. Så man kan väl säga att jag kan mina burgare. Och självklart har jag favoriter:

- Shake Shack. Ja, jag vet att jag har snackat om det här stället ungefär lika många gånger som jag ätit hamburgare men det tål att sägas igen: Shake Shack = himmelriket.

- När jag och Karin (Filippa brukar inte vara lika keen) är sugna på något riktigt gott (läs: onyttigt) men inte orkar röra oss från vår lägenhet är det alltid Five Guys vi beställer ifrån. Hamburgarna är stora, flottiga och fyllda till bredden med alla tänkbara tillbehör. Ont-i-magen-gott!

- Den allra första restaurangen jag besökte när jag kom hit, alldeles ensam och vilsen, var The Spotted Pig i här i West Village. Jättemysig publiknande lokal med riktigt goda hamburgare - speciellt den med blåmögelost i. Se bara till att boka långt i förväg, för det är alltid fullt.


3. Pizza
Det kanske låter lite konstigt men jag föredrar faktiskt svensk pizza över amerikansk. Har alltid kollat på high school-filmer och varit avis på när de kunnat beställa hem salamipizza till dörren, men oftast är den inte så god som den ser ut. Nej, en hederlig svensk pizza toppad med bearnaise och vitlökssås är bäst. Men visst finns det undantag även här:

- Runt hörnet från mig finns ett ställe som heter Artichoke Pizza. De har lite olika sorter men mest kända är de för sina kronärtskockpizzor. Man köper den per slice och det räcker med en för att man ska bli ordentligt mätt. Pizzan känns mer som en paj än en pizza, eftersom den inte innehåller någon tomat alls utan bara en massa ost och alfredo-sås. Helt ljuvlig är den.

- Runt ett annat hörn ligger en annan pizzeria som heter Joe's Pizza. Det är alltid fullt med folk, dag som natt, och det är det perfekta stället att gå till efter en sen utekväll. Pizzorna är rätt enkla men goda, och folk verkar älska det. På väggarna i lokalen hänger bilder på olika kändisar som tydligen "love Joe and his pizzas" - och för ett par månader sen var de även med i Gossip Girl.

4. Mataffärer
Även om ni bara är i New York på besök och kanske inte ens har tillgång till ett kök tycker jag ändå ni ska besöka de olika mataffärerna som finns i stan. Åtminstone för mig som älskar mat är det en härlig upplevelse, och det är roligt att jämföra den svenska matkulturen med den amerikanska.

- Wholefoods är min absoluta favorit när det gäller matinköp. Jag går dit varje vecka och köper det jag behöver, så mycket ekologiskt som möjligt. Jag älskar att strosa omkring och se om jag kan hitta något nytt och spännande att prova, alltid finns det något kul. Att det är en aning dyrare än andra mataffärer förbiser jag oftast, för jag tycker verkligen kvalitet är viktigt, speciellt i det här landet.

- En annan favorit är Chelsea Market. Det är som en stor inomhus-saluhall med en massa småbutiker som säljer allt ifrån kläder och vin till italienska delikatesser och grönsaker. Det känns så genuint på något sätt och lokalen är verkligen jättemysig. Här finns även mysiga restauranger att sitta och äta lunch på.

- På lördagar går jag ibland till Union Square Farmer's Market. Det är precis vad det låter som, en liten utomhusmarknad där närodlade bönder och matproducenter säljer sina varor. Speciellt på våren/hösten är det härligt att gå omkring här och köpa säsongens grönsaker, hemmabakat bröd och annat gott.

5. Övrigt
- Kan inte låta bli att nämna fantastiska restaurangen The Asiate på The Mandarin Oriental Hotel på Upper West Side. Jag hade tur att bli ditbjuden av ProCivitas när de var här på besök förra hösten, och gud vilket fantastiskt ställe. För det första var maten helt underbar, vi åt en brunchmeny bestående av en massa små rätter; den ena bättre än den andra. Sen att vi satt och tittade ut över hela Central Park från 35:e våningen höjde upplevelsen ytterligare. Lite dyrt tror jag men definitivt värt att fundera på om ni vill lyxa till det.


Anna J

Vilket roligt inlägg! Kan inte annat än att hålla med dig om allt :)

2012-02-17, 10:46:32
korven

åååååh jag vill tillbakaaaa. Hela kroppen gör ont av längtan!!

2012-02-17, 10:49:34
Hemsida: http://enlitenkorv.blogg.se/
Hanna

Gott det ser ut!

2012-02-17, 17:47:51
Hemsida: http://hannafialotta.blogg.se/
Marie

Haha ja shake shack har man hört en del nu fr denna blogg och jag blir så sugen på att åka t NY bara för att äta där haha

MEN vad är ditt tips på sushi i NY (icke amerikanskt, jag vet.. men ändå hehe)?? Om du äter det alltså..

2012-02-17, 19:37:59
Hemsida: http://mariesmoviezone.blogg.se/
Sanna

Åh Mums =)

2012-02-17, 20:15:56
Hemsida: http://saniiee.blogg.se/
Linn

ÄLSKAR alla dina tips! Och holy moly vad Magnolia bakery's cup cakes var goda! vanilla/vanilla!

2012-02-18, 05:57:12
Hemsida: http://sunshinestories.com
cecilia

Sv: riktigt fin blogg! ;D



åhh, älskar Shake Shack! ;)

2012-02-19, 14:38:34
Hemsida: http://ceciliahoglundd.blogg.se/
C

Åh, vilket bra inlägg! Tack för tipsen! :)

2013-11-09, 11:14:44
Hemsida: http://chuynh.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback