Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Dumma amerikaner?

Skriven .
Placerad i "New York, "
6 kommentarer
En rolig bild som visar skillnaderna mellan metersystemet och det amerikanska systemet, samt hur de skriver  ut datum (någonting jag själv aldrig blir klok på)

Vi hade en väldigt intressant diskussion i sociologin idag gällande amerikaners intelligensnivå. Studier som visar att amerikaner brukar hamna i botten på listan när det kommer till olika skoltester (SAT t ex) och vår lärare frågade oss varför vi tror det är; varför verkar amerikaner vara "dummare" än andra nationaliteter.

Jag kunde inte annat än nicka instämmande. Inte för att jag vill klanka ner på amerikaner på något sätt - många av världens mest beundransvärda människor är ifrån USA och de har otroligt mycket andra egenskaper som vi européer är sämre på. Men det märks definitivt en skillnad i kunskapsnivå hos amerikaner och svenskar. Det är ofta amerikanska elever frågar vad vissa ord betyder eller vart städer ligger - för att inte tala om hur många gånger man måste förklara att 1. nej, Sverige är inte ett kommunistiskt land och 2. vi är inte kända för vår ost och våra knivar, för vi är inte Schweiz. Sådana saker som vi ser som självklara att veta finns inte hos dem helt enkelt, och det är underligt. De har kunskap lika tillgängligt som andra europeiska länder, så varför ligger vi inte på samma nivå?

Min teori är att det inte handlar om skillnad i intelligens, utan om en kulturell skillnad i attityd till kunskap. USA har varit den moderna världens stormakt under en lång period och amerikaners mentalitet påverkas nog mycket av detta. De ser inte det som nödvändigt att lära sig massa saker om världen utanför, för de har allt de behöver i sitt eget land på något sätt. Medan vi som kommer från mindre länderna i världen har varit tvugna att skaffa oss kunskap om världen utanför för att vi är beroende av den. Hänger ni med? Kanske är helt fel, och ni får gärna rätta mig om jag är ute och cyklar, men i mitt huvud känns det ganska logiskt.

Anonym

I think you might be partially right. But I also think that it has something to do with the fact that the American educational system could be better. It's not that people are stupid, but that they haven't been taught certain things to begin with.

2011-12-01, 02:12:32
åsa

när jag bodde i italien så kallade många sverige för swedenland för dom trodde att det var switzerland de pratade om. sverige och schweiz, nej inte samma sak, ligger inte nära heller.

what?!

2011-12-01, 09:08:40
Hemsida: http://asawaara.blogg.se/
Angelica, mitt liv i New York

Jag håller absolut med! =)

2011-12-01, 19:37:19
Hemsida: http://stylings.blogg.se/
Ullrika

Jag tror att du är något på spåren, precis som din anonyma kommentar här ovanför. Jag skulle också vilja utveckla din tanke till att det hela nog handlar om intresse. Det finns många geografi-ointresserade svenskar också, och då kan vi nog inte skylla på dålig undervisning?

2011-12-02, 13:31:44
Hemsida: http://ullrika.se
Emelie

Helt rätt! :)

2011-12-06, 20:04:28
Hemsida: http://fineprint.blogg.se/
Sandra

Jag har också varit med om det där med Schweiz och Sweden, men samtidigt är det kanske inte så konstigt att de inte har koll på ett så pass litet land som Sverige ändå är. Jag tror inte att vi har koll på alla världens länder heller :)

2011-12-07, 19:36:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback