Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Ost- och vinfredag

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
9 kommentarer
 
Såhär mysigt hade jag och Martin det igår kväll. Vi åt ost och charkisar, drack Zindandel och kollade på Kristallengalan. Därefter drog vi ner till spontanfest på kontoret men det är en annan historia. 
 
På brickan: 
- Opastöriserad manchego
- Opastöriserad Brie de Meaux 
- Opastöriserad taleggio-liknande spansk ost
- Tryffelsalami
- Salami med fänkål 
- Hallon- och granatäpplemarmelad
- Aprikosmarmelad 




Asieninspirerad lax i ugn

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
Jag har varit lite svältfödd på lax hemma de senaste månaderna. Anledningen är att vi har försökt hitta vildfångad lax som man vet inte blir matad med onaturlig föda, men det är verkligen inte så lätt. Så nu har vi mer eller mindre gett upp och igår köpte vi KRAV-märkt, ekologiskt odlad lax. Alltid något. 
 
Det fick bli en asieninspirerad lax i ugn. Inspiration för receptet fick jag från när jag var på tjejmiddag häromveckan och lagade en supergod och enkel lax. 
 
 
Huvudingredienserna är dessa:
 
- chili
- en bit ingefära
- vitlök
- rödlök 
 
Hacka alla dessa och lägg i en bunke tillsammans med laxen, rätt mycket soja, en skvätt vatten och limejuice. Krydda med torkad koriander, salt och peppar. Om man har tid kan man gärna låta det marinera några timmar, men jag tillagade laxen direkt. 
 
 
Såhär vackert blir det när man sen lägger det i en ugnsform. Sätt in i ugnen på ca 225 grader och låt den bli helt genomstekt. Stek lite grönsaker att ha till sålänge, vi hade smörstekt blomkål
 
 
Lägg lite basilikablad på om du ska fota, annars kan du strunta i det. Se till att hälla massor av spadet över i alla fall, för det smakar riktigt gott. Smaklig måltid! 




Söta stenar av kakaofett.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
 
Jag kan bli helt kär i fina förpackningar, och inte sällan kommer de från Renée Voltaire. Tycker deras nya produktdesign är så himla härlig. Idag köpte jag i alla fall en burk med raw cacao butter, alltså fett som man har extraherat från kakaobönor. Man kan ha det i bakning och i smoothies, och säkert en massa andra roliga saker bara man experimenterar lite. 

De ser ut som små stenar nästan, men känns ungefär som stearin när man håller dem i handen: 
 
 




Stockholm Fashion Week

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Med jobbet fick jag möjlighet att gå på en visning igår under Fashion Week. Visningen var för Bea Szenfelds kollektion Haute Papier, en konstnärlig kollektion helt gjord av papper. Det var alldeles dödsvarmt i tältet så det var faktiskt inte världens mest bekväma upplevelse, men alltid roligt att få gå på visningar oavsett!  
 
Hade bara den lilla kameran med så fick inte så många bra bilder tyvärr.
 
 




En riktigt god paj, igen.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
 
Hej, gissa vad jag har lagat? Paj såklart! Det har blivit mycket pajbakande den senaste tiden här hemma men det är ju så himla gott och kan varieras i oändlighet. Dessutom är degen ju nyttig så man behöver inte känna sig dum för att man stoppar i sig för mycket kolisar och sådär! 
 
 
Skalet gjorde jag som vanligt med mandelmjöl (receptet hittar du här). Fyllningen idag bestod av: 

- Ekologisk Grevéost, 3 dl
- Eko-skinka
- Basilika
- Hackad röd chili 

Detta blandas med 3 ägg och 3 dl grädde, as per usual. 
 
Väldigt gott blev det. Om ni inte har upptäckt det tidigare så kan jag tipsa om kombinationen chili + ost, det är verkligen helt fantastiskt. Nä, nu får jag nog gå och ta undan en bit till lunchen innan Martin äter upp allt. 
 




Fantasifulla måltider.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
11 kommentarer
Oj, jag skrev hela det här inlägget innan men det raderades. Nåja. 
 
I magasinet Cherry Bombe hittar men den här fina storyn: konstnären Dinah Fried har fotograferat måltider baserade på olika klassiska böcker och dess karaktärer. Det blir extra roligt när man har läst nästan alla böckerna och känner igen det. Väldigt fint i alla fall tycker jag. 
 
Alice i Underlandet
 
Catcher in the Rye
 
Oliver Twist
 
Moby Dick 
 
Girl with the Dragon Tattoo




Nytt till lägenheten

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
I helgen fixade vi lite i lägenheten och fick upp den lampa från Foscarini vi köpte för några veckor sedan. Jag gillar lampor som är lite av ett statement i ett rum och den här passar väldigt bra ovanför soffbordet i vardagsrummet. 
 
Vi köpte även tre tavlor från Yellow Korner som man ser en skymt av i andra bilden. Det går sakta men säkert framåt med vår fina lilla lägenhet. 
 




Cut-out boots

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
9 kommentarer
 
Mitt senaste garderobstillskott är dessa boots från H&M som jag hittade idag. Tyckte de var himla fina och med ett väldigt överkomligt pris (fast nu har jag glömt exakt men runt 300). Blir fina till hösten. 




Jobbfirande på Pontus!

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
Igår blev jag bjuden på fin middag av min pojkvän och vänner på Pontus Matsal för att fira mitt nya jobb, wohoo! Så himla gulligt! Jag har ätit på Pontus två gånger tidigare, en gång när jag åt en fantastisk hamburgare och en annan när jag inte var lika imponerad av maten. Det var alltså en liten gamble igår huruvida maten skulle leverera men det kan jag med glädje säga att den verkligen gjorde. 
 
Min kantarellmani fortsätter och jag beställde en god förrätt bestående av smörstekta kantareller, lagrad ost, inlagd rödlök och surdegskrutonger. 
 
Självklart blev det en hamburgare igen, visste ju att den var god. Det här var en lite nedbantad version (ingen tryffel, wagyu etc.) men man behöver ju egentligen inte göra så mycket med en hamburgare så länge råvarorna är bra. Köttet kom från KRAV-märkt högrev och bringa, osten var en god cheddar och baconet var perfekt knaperstekt. God cole slaw och bra pommes. Det enda som kändes lite överflödigt var den "hemmagjorda ketchupen" som egentligen bara smakade som tomatpuré på tub. 

Till efterrätt fick det bli en marängswiss som jag glömde ta bild på, men även den var otroligt god. 
 
I övrigt var personalen väldigt trevlig och hjälpsam, och sånt gör ju mycket. Överlag tycker jag att detta besök var mycket bättre än det förra. Good job, Pontus! 




Rivsalt

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
10 kommentarer
 
Jag hittade världens sötaste lilla pryl på NK igår som jag bara var tvungen att köpa. Otroligt onödigt men helt underbart - RIVSALT! Det är alltså ett himalayasalt som är kristalliserat och som man använder ett litet, litet rivjärn till att riva över maten. Så himla fint att ha stående på matbordet.

Tänk vad glad man kan bli av konstiga saker.  




Var hittar jag en bra, billig cykel?

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Nu när jag går till jobbet varje morgon, även om det bara är 10 mins promenad, hade det varit skönt att ha en cykel. Det går ju snabbare och smidigare etc. etc. Kollade Blocket igår men hittade ingenting bra under typ 2000 kronor och då tänker jag: är det verkligen så fasligt dyrt med begagnade cyklar? 
 
Har ni några bra tips, eller kanske vill sälja er cykel i Stockholmsområdet, får ni gärna kommentera eller maila mig på [email protected]

Tack, tack! 
 




Nudeltorsdag

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Ännu en dag avklarad och jag är otroligt trött men på ett bra sätt, ni vet. Jag får så mycket intryck under en hel dag att jag blir snurrig men det är också väldigt roligt. Om någon vecka eller så lär jag ha lärt mig tillräckligt mycket för att jag inte behöver stupa i säng så fort jag kommer hem. 
 
Fick bli hämtmat idag, orkade helt enkelt inte något annat. Tog en kimchirätt med nudlar från Ramen Ki Mama på Birger Jarlsgatan. Väldigt gott och mättade. Toppade med lite egen koriander, precis allt blir ju bättre med det som ni vet. 
 
 




Boqueria

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
 
 
Oj, vilken bra och informativ och rolig dag jag hade igår. Konferens hela dagen och kvällen avslutades på Boqueria där vi åt spädgris och tapas (väldigt bra ställe för övrigt). Nu ska jag iväg igen, andra dagen på nya jobbet. Jag trivs redan. 




"2013 års bästa maträtt"

Skriven .
Placerad i "Mat, Recept, Vardag, "
6 kommentarer
Ja, det var utlåtandet jag fick av den köttfärspaj jag lagade igår till mig och Martin. Ett rätt bra betyg alltså. Att det sedan beror på att min pojkvän älskar köttfärs kanske spelar in något, men den blev faktiskt himla god om man får tuta sitt eget horn litegrann. 
 
 
Pajskalet gjorde jag på mandelmjöl (receptet hittar du här) och i köttfärsen har jag bland annat marinerad vitlök, basilika, chili och krossade tomater. Täcket ovanpå är gjord på en blandning av grekisk yoghurt och ost, kryddad med salt och peppar. 
 
Skalet förgräddas i ugnen i ca 10 minuter på 175 grader. Höj sedan temperaturen till 200-225 grader och grädda pajen tills osttäcket har fått lite färg. 
 




Imorgon börjar det.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
7 kommentarer
 
När den här bilden togs, för drygt ett halvår sen, satt jag och pluggade inför ett projekt på Berghs. Nu, några månader, en examen och ungefär tusen erfarenheter senare, sitter jag här och väntar på att morgondagen ska komma. För imorgon, förstår ni, ska jag börja jobba. Ett riktigt jobb, mitt allra första. Ett jobb som jag tror kommer bli otroligt utvecklande och spännande och roligt. Ett jobb där jag kan använda mig av min utbildning och mina intressen i en perfekt kombination. Jag är så spänd, lycklig, nervös, glad och allt däremellan som ni säkert kan förstå. Får se om jag lyckas sova något inatt. 




Enklaste, godaste kycklingen

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Ibland orkar man inte göra något avancerat. Speciellt när man trött och hungrig och på lite dåligt humör för att man inte har ätit under dagen. Så var fallet igår och därför gjorde jag en supersnabb, superenkel och supergod kyckling i ugn. Smakade massor och var perfekt med bara en sallad.

Sojakyckling i ugn
1 kycklingfilé 
1 chili
2 vitlöksklyftor
liten bit ingefära
soja
vatten
limejuice
 
1. Lägg kycklingen i en ugnsform. Häll på en blandning av soja och vatten, hur mycket bestämmer du själv men gärna så att det blir lite vätska runtomkring kycklingen. 
 
2. Skär chili, vitlök och ingefära i små bitar. Lägg på kycklingen. 
 
3. Häll över limejuicen över kycklingen. Gnid gärna in allt i köttet så att det får extra smak. 
 
4. In i ugnen till kycklingen är genomstekt och har fått lite färg. Servera med en god sallad, sojaspadet och massvid med koriander. 




Nya inredningsdetaljer

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
11 kommentarer
Under sommaren har vi satt lägenhetsfixandet lite på paus, mest eftersom man inte riktigt orkar vara inomhus när det är så varmt och vi har spenderat rätt mycket tid i Skåne. Men nu när hösten börjar närma sig blir man sugen på att forsätta göra det fint här hemma igen, så idag var jag en sväng på H&M Home. Köpte med mig en massa kuddar till soffan och coasters att ha på soffbordet. Ville köpa typ 20 grejer till men jag kunde inte bära hem allt så det får bli nästa gång. Kanske imorgon.  
 




Perfekt mot sötsuget.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
 
Fick ett sötsug (som så ofta) häromdagen men ville inte äta något godis eftersom det inte var helg. Istället  hittade jag på en liten pannkaksrätt som ser ganska grotesk ut men lyckligtvis smakar mycket bättre än den ser ut. 
 
Det är alltså amerikanska pannkakor gjorda på mandelmjöl med en liten enkel bärblandning. Såhär gjorde jag den: 
 
1. Värm bär (hallon och blåbär tog jag) på spis eller i micro. 
 
2. Häll i några skvättar grädde och äkta vaniljpulver om du har det. 
 
3. Ha i några kryddmått Stevia för att minska syrligheten från bären och ge blandningen lite extra sötma. Blanda. 
 
Servera med nygräddade pannkakor och några bitar mörk (70%) choklad om du så vill. 




Uppdaterad bloggdesign.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Som ni ser har min design uppdaterats något, med presentationsruta och kategerorier/arkiv till höger nu. Tänkte att det blev lite mer personligt med en liten presentation och bild på vem jag är. Så har ni koll, liksom. Som vanligt är det min kära vapendragare och syster Louise som hjälpt mig.  
 




Godisparadis

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
9 kommentarer
På vägen hem från restaurangen igår gick vi förbi en godisbutik. Minns inte vad den hette men om jag fick välja skulle jag döpa om den till typ Himmelriket/Heaven-on-earth/ParadizePlejs eller liknande. Hylla efter hylla efter hylla med smågodis, så många sorter att det inte ens gick att räkna. Övriga butiken var full från topp till tå med läsk, chokladkakor, gigantiska geléråttor, barngodis etc. etc. Hade kunnat gå omkring där i timmar. 
 




Hamburgare på Burgersson.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
 
Jag och min kära lillebror (som har kommt in i någon slags tonårsperiod där han gör fula miner på varje bild som tas) var igår och åt på nya Göteborgsstället Burgersson, ett hamburgare i Flippin Burger-stil - fast på andra sidan landet, så att säga. Jag har läst om stället tidigare och eftersom det ligger så nära mina föräldrars lägenhet tyckte jag att det var kul att testa. 
 
 
Burgersson är en mysig liten restaurang som påminner rätt mycket om Flippin Burger i sin inredning och grafiska profil. Det fanns en handfull olika hamburgare att välja mellan; jag tog chiliburgaren med chilimajonäs, chili, ost och sallad medan Josef tog en hederlig cheese and bacon. Min var god men jag tyckte nog att min lillebrors var godare eftersom den smakade lite mer. 

Köttet som hamburgarna görs på kommer från naturbeteskor från närliggande gårdar och det tycker jag att restaurangen ska ha en stor eloge för. Köttet var väldigt saftigt och gott, och bra stekgrad. Det enda negativa jag kan säga om maten är nog egentligen att pommes fritsen var aningen för salta. Fick dricka en massvis med coca-cola för att inte torka ut totalt. 

Överlag var det ett väldigt trevligt besök, goda hamburgare och lagom dyrt (ca 140 kr totalt för hamburgare + pommes). Väl värt ett besök tycker jag! 
 




En dag i Göteborg

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
 
Jag och mamma tog en promenix ner till stan. Vi gick igenom Haga, så himla gulligt och fint med massa små butiker och caféer. 
 
 
Vi gick förbi några matmarknader på vägen där folk stod och sålde närodlade grönsaker och hemmagjort bröd och annat fint. Jag och mamma köpte med oss kantareller och vårlök hem. 
 
 
Väl hemma gjorde jag den här smörgåsen till alla i familjen. Det blev väldigt uppskattat. Så konstigt att tänka att jag för ett år sedan inte ens tyckte om kantareller. Hur kan man liksom inte tycka om kantareller??!
 
 
Nu ligger jag i min lillebrors säng med datorn medan han sitter och spelar något slags spel på datorn. Än så länge, en bra dag alltså. 
 




Bara lite mer Marbella

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
10 kommentarer
Här i Göteborg öser regnet ner. Det mullrar lite från åska utanför stan och det känns verkligen som att hösten är på gång. Det gör mig faktiskt inte så ledsen, jag har haft en bra sommar. Men lite kan man ju drömma sig tillbaka! Hittade några fler bilder från Marbella som får mig att vilja ha åtmistone någon liten vecka till av sol och värme: 
 




Min jättegula regnjacka

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Regnjacka från Forever21
 
Det ska tydligen regna i Göteborg hela helgen, sa mamma. Men bara glad blev jag för det, då får jag ju använda min fina regnjacka äntligen. Ser fram emot en höst i den, förra hösten hade jag ju tappat bort den. Snart framme med tåget nu. 
 




Mot Göteborg.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Jag åker till Göteborg över helgen för att umgås lite med min familj som precis har flyttat dit (de bor alltså inte i Skåne längre, bortsett från huset i Torekov). Mysigt att komma iväg en stund innan sommaren känns helt och hållet över. Hörs sen!




Edamamebönor - gott men dåligt?

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
 
Alex kom hem till oss igår kväll med sushi från East och en specialbeställning från mig - edamamebönor. Det är ju så himla gott med lite salt på! 
 
Men jag är egentligen rätt skeptiskt mot sojaprodukter, som ju edamame är. Soja och majs är det som genmodifieras mest i hela världen och soja besprutas dessutom extremt mycket vid odling, vilket innebar att man egentligen bara ska äta ekologisk soja - om ens det. Faktum är att sojabönor innehåller en hel del naturliga gifter (t ex fytinsyra) som inte är bra för människan överhuvudtaget att stoppa i sig. Läs mer om detta här
 
Som sagt, jag älskar edamame men äter det sällan eftersom jag har skrämts lite av fakta om tillverkning och effekter av soja. En gång då och då spelar ju ingen roll, men det kan vara värt att tänka på ändå.  




Ostpanerad torsk med remouladsås

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
 
Till lunch idag gjorde jag fisk med en lite annorlunda panering. Istället för mandelmjöl och ägg som jag vanligtvis panerar fisken i blandade jag i riven ost, så att fisken blev alldeles krispig och ostsmakande. Riktigt gott! Till det slängde jag ihop en remouladsås på majonäs, creme fraiche, lite curry, pickles och rödlök. Jag åt det exakt som på bilden, det behövdes inga tillbehör. Nom, nom. 
 
I övrigt har jag varit och träffat min fina New York-rummis Karin som är på besök i stan. Vi fikade på Café Saturnus i några timmar och pratade om allt som hänt sedan sist. Usch, vad jag saknar mitt lilla New York-liv ibland. 




Bacon, bacon, bacon.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Om ni inte har märkt det tidigare så finns det ju en väldigt stark kultur kring bacon. En del människor avgudar dessa salta köttbitar mer än någonting annat och vill ha det till allt. Och då menar jag ALLT. Här är bara några av de udda saker människor har gjort av och med bacon: 
 
Vad är det nu du har saknat varje morgon till frukostkaffet? Just det, bacon! Vilken tur då att Boca Java har tillverkat en kaffesort som smakar just bacon, så slipper du sakna det någonsin igen. 
 
 Har du skägg eller vill att din man ska börja lukta lite godare kan denna rakkräm med bacondoft kanske vara något. 
 
 Bacon + majonäs = baconnaise. Jag tror att man ska ha det på mackan men jag vet ärligt talat inte längre. 
 
 Baconery Café i New York gör godis av bacon på olika sätt. Längst ner till höger syns en lyxvariant: chokladdoppad bacon med 23K guldblad på.  
 
 Vad som ser ut som gigantiska baconskivor är i själva verket fashionabla sjalar. Varför inte, hösten 2013?  
 

Och kanske konstigast av allt: 
Baconsmakande välling för bebisar a.k.a. framtida baconfantatiker. 




Nya favoritkjolen

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Kjol. Jag älskar verkligen detta klädesplagg. Det är nog det jag har mest av i garderoben och det jag använder i princip non-stop under sommarhalvåret. Även på vintern med ett par strumpbyxor fungerar det utmärkt. 
 
Jag har länge letat efter den perfekta skotsrutiga kjolen och gav upp lite när inte ens American Apparel hade någon jag tyckte var bra. Och så går jag av en slump in på H&M häromdagen - et voilá! För 249 riksdaler kunde den här fina (om än lite skrynkliga) saken följa med mig hem. Hurra!
 
 




Matnyttig läsning

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Bokhyllan i sovrummet stod nästan helt tom så i söndags bestämde vi oss för att gå till bokhandeln och köpa lite fler böcker. 14 böcker totalt kom vi hem med och bokhyllan ser plötsligt mycket mer spännande ut. Älskar att ha saker att läsa! 
 
 
Jag köpte en flera olika böcker, bland annat två med matfokus. In Defence of Food och Matens pris är två böcker som jag tyckte lät intressanta eftersom de båda tar upp frågan om vad som händer med världens mat när allting handlar om att man ska äta så billigt och snabbt som möjligt. Hur kommer djuhållningen se ut i framtiden? Vad händer med miljön? Och hur påverkar det oss människor? Intressanta frågeställningar och jag hoppas att dessa två böcker kan bidra med insikter som kan ge mig mer kunskap i ämnet. Håller tummarna för att det är bra läsning! 
 




Kolhydratsfri frukostsmörgås

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
 
Första frukosttestet på mitt nya bröd avklarat och det smakade över förväntan. När man rostar brödet är det fortfarande lite fuktigt i mitten men får knapriga kanter vilket jag tyckte smakade väldigt bra. Om man inte visste om att det var ett kolhydratsfritt bröd hade man inte tänkt på det, speciellt med så goda pålägg på! 
 
Smörgås nr 1: Philadelphiaost, tryffelsalami och tomat
Smörgås nr 2: Smör, ost, gurka och eldigt örtsalt från Renée Voltaire 
 




Nybakat utan vetemjöl

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
 
Jag är alltid på jakt efter bra recept på bröd som är kolhydratssnåla så när jag såg det här receptet på en formfranska hos 56kilo.se var jag tvungen att prova. Nu har jag precis skurit upp det och smakat en bit med smör och honung.
 
Utlåtande: det smakade ovanligt bra för att vara LCHF. Eftersom man bakar med mandelmjöl, ägg och yoghurt till största del är risken att det blir lite äggig konsistens, men detta tyckte jag kändes bättre än många andra. Speciellt bra ska det tydligen vara att rosta men det återstår att se. Just nu ligger alla brödskivor och svalnar innan jag fryser in det. 
 
Så är ni sugna på att äta bröd utan alla kolhydrater tycker jag defintivit ni kan prova detta recept. Tänk bara på att man aldrig kan jämföra ett riktigt bröd bakat på mjöl med LCHF-bröd. Det här är liksom en annan grej, men det fyller fortfarande sin funktion och tillfredställer suget efter bröd. Dessutom är det riktigt mättande så en eller två skiva räcker gott och väl. 
 




En nyttigare sorts chips

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
11 kommentarer
 
Ibland är man bara sugen på något gott att knapra på och vill man inte äta onyttiga chips får man försöka hitta ett bättre alternativ. Köpte idag en påse Grok ostchips på NK Saluhall. De är gjorda helt och hållet av ost (parmesan och grana padano) som ugnsbakats så att det blir hårda små ostchips. Väldigt goda, och man nöjer sig efter bara några stycken. 
 




Välförtjänt söndagmiddag

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
15 kommentarer
Idag har vi fixat och städat och tvättat precis hela dagen - och ännu är det långt kvar tills det är färdigt. Ibland är det jobbigt att inte bo hemma hos mamma och pappa längre. 
 
Nu förtjänar jag en pizza i alla fall. 
 
Riktigt såhär grisigt blir det inte ikväll, blott en halvinbakad vesuvio är beställd. 




Sommarnatt i Stockholm

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
11 kommentarer
Jag slutade ju Berghs i maj och redan har man börjat sakna skolan och klassen himla mycket. Därför var det så mysigt att träffa många av mina klasskompisar och andra Berghsare på Skinnarviksberget för lite vin och mat och häng med utsikt över hela Stockholm häromdagen. MK1213, bästa klassen någonsin! 
 




Hemmagjord marinerad fetaost

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
 
Jag älskar att köpa marinerad fetaost i butiken, speciellt den på Ica som finns i tre olika smaker i små förpackningar. Därför blev jag väldigt glad när jag hittade ett recept på hur man kan göra det själv hemma, för som ni vet blir hemmalagat alltid både godare och nyttigare. 

Jag gjorde en egen version med sådant jag tycker är gott. I min marinad är det: 

- citronskal
- basilika
- hackad chili
- hackad vitlök 
- rödlök
- salt
- peppar 
- olivolja
- rödvinsvinäger
 
Bara att blanda alla ingredienser, tärna fetaosten och alternera mellan ost och marinad medan du fyller en glasburk. Nu ska det bara stå i kylskåpet i 2-3 dagar så att alla smaker kommer ut, sen blir det provsmakning! 
 




Lyxig kantarellsmörgås

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
12 kommentarer
 
I min lilla sjukstuga igår blev jag sugen på en riktigt god kantarellsmörgås så det gjorde jag. Det här är den bästa jag någonsin gjort tror jag så jag tänkte dela med mig: 
 
Kantarellsmörgås 
1 paket bacon
två nävar kantareller ungefär
en halv schallottenlök
en skvätt grädde
tre skivor ost 
smör att steka i 
en skiva surdegsbröd
 
1. Stek bacon så det blir knaprigt. Lägg över på en bit hushållspapper. 
 
2. Stek lök och kantareller tills de fått färg. Tillsätt bacon och stek ytterligare någon minut. 
 
3. Häll i lite grädde. Salta och peppra. När allt ser färdigt ut, läggpå några skivor ost som får smälta in i röran. 
 
4. Lägg på surdegsbröd och njuuut för det här är helt otroligt gott! 




Hungrig?

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
Jag känner mig lite febrig idag och har ingen lust att laga någon mat. Istället kan ni få lite munsvattnande bilder på hamburgare som hittade på en hemsida häromdagen. Det är de bästa hamburgare från olika delstater i USA presenterad av Cheese & Burger Society. Tror det får bli en hamburgerkväll i helgen.  
 
 




Lättmjölk = vit läsk

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
Jag har ju en stark tro på att man ska försöka äta så naturligt som möjligt. Ju mindre tid en produkt har spenderat i en fabrik, ju mindre tillsatser den har och ju färre steg den går igenom från tillverkning till matbord, desto bättre tror jag att den är för kroppen. För mig känns det helt självklart. 
 
Därför blir jag inte längre förvånad när jag läser inlägg som "Lättmjölk är vit läsk" på Kostdoktorn.se. Studier visar att barn som dricker lightversioner av mejeriprodukter generellt är mer överviktiga än barn som dricker den mer naturligt feta mjölken. För i de lätta versionerna har man tagit bort nästan allt av det naturliga fettet som gör mjölken nyttig och bara låtit sockret vara kvar. Därav rubriken. 
 
Livsmedelsverket skriver i sina råd för skolmaten att skolbarn ska dricka lättmjölk och äta icke-animaliskt fett, d.v.s. kemikaliesörjan margarin. För mig känns det helt sjukt och får mig att fundera på vems intressen de egentligen ser efter? Det kan ju inte vara barnens bästa i alla fall.
 




Motsatsen till gröna fingrar

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
 
Jag var ute idag och köpte ett litet träd att ha i vardagsrummet. Vårt hem är fortfarande en work-in-progress och lite växter gör att det åtminstone ser lite mer ombonat ut. Det här trädet ska klara sig bra inomhus och inte kräva alltför mycket vattning - perfekt för mig. 
 
För jag är faktiskt helt usel på att ta hand om växter. Jag har ingen känsla för när de behöver vatten, hur mycket vatten de behöver och varför de plötsligt börjar mögla och dö trots att jag tycker att jag gör allting rätt. Häromdagen köpte jag t ex en kruka murgröna att ha på vardagsrumsbordet och idag upptäckte jag att växten nästan har vissnat helt och hållet. Lyfte på krukan och upptäckte att jorden fullkomligt simmade i vatten = övervattning. Hur sjutton lyckades jag med det? Suck.. Gröna fingrar får jag nog aldrig. 
 
Min vissna stackars murgröna :-(




New York i mina tankar

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Nu börjar New York-suget smyga sig på igen. Det hör liksom hösten till, att längta tillbaka till avenyerna och gatorna på Manhattan. Tänk att det nu var mer än ett år sedan jag flyttade därifrån! För er som kanske inte vet bodde jag i två år i New York och pluggade mode på Fashion Institute of Technology (FIT). Jag gjorde ett internship på Oscar de la Renta, bodde i West Village med fantastiska vänner och levde vad många nog skulle kalla ett drömliv. Det är inte konstigt att man längtar tillbaka ibland. 
 
I februari i år var jag där igen för att jobba med ett projekt som jag startade på Berghs. Jag bodde hos mina gamla rumskompisar, i min gamla lägenhet, och trots att det var vintergrått och kallt mindes jag varför jag älskar den staden så mycket: 
 




Min matsommar - en återblick

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
6 kommentarer
Vare sig vi vill det eller inte börjar hösten så sakta smyga sig på. Till och med löven utanför mitt fönster börjar få en lite gul nyans, usch så sorgligt. Men även om det inte har varit en överdrivet produktiv sommar när det gäller matlagning har jag gjort en del rätter som blev väldigt bra. En liten återblick på det nu tänkte jag: 
 
I början på juni gjorde jag fattiga riddare på surdegsbröd och åt tillsammans med jordgubbar och lite creme fraiche. Det smakade helt fantastiskt, som ni kanske kan tänka er.
 
En dag gjorde jag en soppa på allt jag hade hemma. Med koriander, lime, chili och grönsaker kan man inte gå fel. 
 
Ett experiment som blev succé här hemma: LCHF-ostpaj med chili och spenat 
 
Chili, lime och koriander har verkligen blivit en favorit den här sommaren och här gjorde jag en sallad på avokado och tomat serverad med stekt halloumiost.
 
Världens godaste tomatsås lagade jag hemma i Torekov i slutet på juni. 
 
Där gjorde jag även en enkel pasta med halloumi. Sommarmat när den är som bäst! 
 
Vi avslutar med det allra bästa. En av höjdpunkterna under sommaren var när vi åkte upp till gårdbutiken på Hallandsåsen och köpte ekologiskt kött för att göra egna hamburgare. Det blev så himla, himla gott. 

Det får bli en bild till bara för det: 




Jalapeno poppers med bacon

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
 
Ja, det här ser kanske inte är den vackraste mat du sett men tro mig när jag säger att det här är det bästa hemmalagade snacket jag gjort någonsin. 
 
Det är en variant av jalapeno poppers, en amerikansk sidorätt där man fyller jalapenos med ost och lindar in dem i bacon. Vanligtvis brukar man doppa dessa i ströbröd och fritera, men för att göra det lite nyttigare gjorde jag dessa bara med bacon i ugnen.
 
 
Eftersom jag inte hittade jalapenos i mataffären fick jag använda grön spansk peppar. Fyllningen gjorde jag på en blandning av ost och creme cheese. Såhär sätter man ihop dem i tre enkla steg: 
 
1. Dela på chilin och ta ut alla kärnor 

2. Blanda ost och creme cheese till en röra. Tillsätt lite salt 

3. Fyll halvorna med osten och linda bacon runt. 
 
Baka i ugnen på 250 grader tills baconet har blivit gyllenbrunt och fint. Gott som kvällsnack eller som tillbehör till någon maträtt. Gud vad jag älskar kombinationen ost och chili! 
 
 




Att komma igång med träningen igen

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
 
Hur många gånger jag har tränat den här sommaren kan man räkna på en hand ungefär så det ska bli skönt att komma in i vanliga rutiner igen i höst. Jag märker hur mycket bättre jag mår av att träna och för det mesta tycker jag det är rätt kul också. Idag uppgraderade jag mitt SATS-kort till att gälla alla centrum i stan, mest för att jag har börjat på CrossFit på Regeringsgatan. Jag gick på ett pass imorse och JÄVLARIHELVETE vad jobbigt det är. Min kropp var nära att ge upp flera gånger men eftersom man triggas av varandra och viljan att inte vara sämre än alla andra så genomförde jag det med bra reslutat. Rekommenderar verkligen alla som gillar att träna intensivt och effektivt att prova på CrossFit - 45 minuters tortyr men oj vad bra man mår efteråt! 




Tonfiskröra med chili och citron.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
 
 
Tonfisk är något jag har en slags hat-kärlek till. Ibland kan det vara jättegott och ibland smakar det på tok för mycket fisk och kattmat. Men igår gjorde jag en tonfiskröra med en massa godsaker i som blev helt gudomlig till middag - och fylld med nyttigheter. Jag gjorde väldigt mycket för att det skulle räcka till lunch och frukost (min pojkvän är helt besatt) men om ni vill göra mindre är det ju bara att halvera receptet: 
 
Tonfiskröra med chili och citron
3 burkar tonfisk i vatten
6 ägg
2 burkar creme fraiche
3 matskedar majonäs 
2 burkar majs 
2 röda lökar 
1 hel röd chili 
1 saltgurka 
saften från 1 citron 
cayennepeppar 
persilja
salt
peppar
koriander till garnityr 
 
 
1. Koka äggen så att de blir lagom hårdkokta.
 
2. Hacka alla ingredienser och blanda i en stor bunke tillsammans med tonfisken. Krydda efter smak. 
 
3. Rosta ett gott surdegsbröd, lägg på lite sallad, tonfiskröra och toppa med så mycket koriander du bara kan få plats med. En extra skvätt citron smakar också bra till. 
 




Lördagsmiddag på Griffins'

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
Det är ändå rätt härligt att vara tillbaka i Stockholm igen - även om det är olidligt varmt i stan och man inte kan sova utan fönstrena vidöppna. Imorgon ska jag komma igång med att käka lite mer normalt och träna igen. Har börjat gå på Crossfit på SATS Regeringsgatan som är väldigt bra. 
 
Igår var vi och åt middag på Griffins' Steakhouse. Det är ett av mina favoritställen i Stockholm och de har precis fått ny meny efter att de haft sommarstängt. 
 
Till förrätt valde jag kantareller med pilgrimsmusslor och hasselnötsskum. Låter kanske som en udda kombo men det var otroligt gott. Det enda som jag tyckte saknades var något syrligt som kunde väga upp de ganska tunga smakerna från svampen och nötterna (den syrade löken var inte syrlig nog), men jag lånade en citronskiva från Martins förrätt som blev ett perfekt tillbehör. 
 
 
Till varmrätten åt jag hamburgaren som alltid är så bra på Griffins. Det är en av de bästa i Stockholm tycker jag, speciellt eftersom man får tryffeldip till pommes fritsen. Den smakade precis så bra som vanligt, bara brödet har blivit utbytt och helt ärligt så minns jag inte hur det andra var så jag kan inte säga om det är bättre eller sämre. 
 
 
Och trots att jag var mätt till bristningsgränsen kunde jag inte låta bli att beställa in en efterätt också. Det fick bli Chocolat au four, en varm chokladfondant med kolasås, glass, persikor och kaksmulor. En perfekt avslutning på en perfekt måltid. 
 
 
(och sorry för dålig kvalitet på bilderna, hade inte den stora kameran med mig)




Proud to be who you are.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
10 kommentarer
Jag kom precis hem från en liten runda i stan där det var Pride-parad idag. Jag och Martin stannade för att titta och jag tog några foton. Gud vad härligt det var att se alla glada, dansande människor, så stolta över vilka de är och sin rätt att vara som de vill. Jag kunde inte låta bli att fyllas av en stark kärlek till mänskligheten. Det är en liten tröst att veta att bredvid all ondska och fördomar finns det massor med skönhet och glädje i världen också. 
 




Hummer och oxfilé

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
5 kommentarer
Sista kvällen i Marbella åkte vi in till Puerto Banus för att äta middag. Först gick vi omkring i den fina hamnen och tittade på löjligt vräkiga båtar och lyxiga butiker. Det är verkligen sjukt att tänka hur mycket pengar som ryms på en sån liten yta, men vackert var det i kvällsolen. Sen åkte vi upp till La Sala, en restaurang som vi blivit rekommenderade. 
 
Till förrätt åt jag tre olika friterade ostar med tranbärssylt och sallad, väldigt gott. Till varmrätt fick jag ett plötsligt sug efter hummer, trots att jag knappt ätit det innan, så jag beställde en kombination av en halv hummer och en oxfilé med bearnaisesås. Insåg efter en stund att jag nog inte älskar hummer ändå, men köttet var fantastiskt och vi hade en väldigt mysig sista kväll.




Tillbaka i Sverige

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
3 kommentarer
 
Nu är vi tillbaka i Stockholm igen efter en helt fantastisk resa. Det var skönt att komma hem och sova i sin egen säng, som alltid, men redan nu börjar jag längta tillbaka till Marbella. Varför kan man inte ha semester för alltid? 
 
Finns en del mer bilder att visa som jag lägger upp efterhand. Men först måste jag packa upp och tvätta kläder. Hej och hå. 




E-mail hackad

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
13 kommentarer
Otroligt irriterad är jag just nu. Upptäckte för några dagar sen att min gmail automatiskt hade bytt lösenord och jag inte kunde logga in. Som tur var kunde jag återställa det och jag tänkte inte så mycket mer på det. Sen när jag skulle gå tillbaka och kolla på några mail igår såg jag att de var utraderade. Helt borta! Trodde först att jag hade blivit knäpp innan jag insåg att jag förmodligen blivit hackad. Och visst, det visar sig att någon som sitter i Marocko har varit inne och ändrat lösenord och gud-vet-vad på min mail. Varför i helvete då???
 
Hur som helst. Om jag har skickat konstiga mail till någon jag känner så ber jag om ursäkt. Det är inte jag utan en liten person i Marocko som inte verkar veta vad rätt och fel är. Nu är frågan: borde jag vara orolig att han/hon har gjort någonting mer? Vad kan en hackare göra för skada?