Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Att krascha.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
19 kommentarer
Eventuellt har några av er undrat varför jag helt plötsligt är ledig och befinner mig i Skåne istället för att jobba. Som jag sa har jag haft en svacka och jag har varit lite osäker på om jag ska berätta det för människor utanför min umgängeskrets. Men samtidigt vet jag att jag inte är ensam om vara med om något sådant här och genom att uppmärksamma problemet kanske det går att göra något åt det. 
 
Okej, så här är det. Jag har slutat på mitt jobb. Det har varit några riktigt jobbiga veckor men nu när det gått en tid, och ångesten har släppt lite i bröstet, så kan jag ha mer distans till situationen och förklara. Jag gick nästan in i väggen. Känns sjukt att skriva det, att acceptera för sig själv att man lät det gå så långt utan att reagera, men det är vad som hände. Vill av respekt för inblandande inte gå in på detaljer men efter flera veckors ignorerande av stressymptom som bröstsmärtor, andnöd, ångest och hjärtklappning sa min kropp till slut stopp. Hela min värld blev grå och overklig, jag kunde inte komma ur den spinnande negativitetsvirveln av tankar i mitt eget huvud. Orkade knappt gå upp ur sängen och bara grät. Det var utan tvekan det jobbigaste, konstigaste, hemskaste, mest overkliga jag varit med om. På riktigt något jag inte önskar ens min värsta fiende. 
 
Istället för att som min första insikt sa till mig "Kör på! Du är löjlig, bit ihop och fortsätt!" så valde jag att sätta ner foten och för en gångs skull lyssna på mig själv. Inse att det inte kunde fortsätta så mycket längre om jag inte skulle tappa det helt. Och även om det var förjävla jobbigt och kändes som ett misslyckande till en början så är jag glad att jag gjorde det. För jag vet nu att det hade blivit ännu värre om jag bara fortsatte. 
 
Det är många faktorer som har spelat in här och jag känner inte att jag behöver gå in på detaljer, som sagt. Men mycket beror på min syn på mitt eget värde. Jag har alltid varit den duktiga flickan. Högsta betyg, bra utbildning, flyttat till New York själv, skaffat ett avundsvärt jobb. Tickat alla boxar för vad som ansetts vara framgång. Men den identiteten har också skapat en osäkerhet. Jag har sett mitt värde utifrån hur andra ser på mig och mitt arbete, och varit alldeles för tacksam mot andra för möjligheterna jag har fått snarare än att vara tacksam mot mig själv. Tacksamhet är inget negativt men när man känner att andra hela tiden gör en en tjänst och när man inte känner sig stark nog att stå upp för sig själv – då blir det ett problem.  
 
Jag måste också poängtera att jag inte på något sätt har vantrivts med mitt jobb. Tvärtom, jag har haft sjukt roligt stor del av tiden, gjort en massa roliga uppdrag och fått en fantastisk erfarenhet. Jag har gjort bra ifrån mig och är stolt över min insats. Träffat fantastiska människor, både kollegor och branschvänner, som jag kommer sakna. Men det är ju det som är lurt med stress som sitter djupt inne. Stressen som man inte är medveten om förrän den smäller till. Den kan smyga sig på och överraska en när man minst anar det, lamslå hela ens existens. 
 
Det har gått några veckor men än är jag inte helt läkt. Vaknar fortfarande på morgnarna med en fladdrande känsla i magen, en ångest som gör sig påmind från och till under dagen. Men det känns lite lättare för varje dag som går. Stunderna då jag inte tänker på det blir längre och till slut kommer det här bara vara ett minne som jag ser tillbaka till som en av de jobbigare perioderna i mitt liv. Kommer jobba med mig själv och de höga krav jag ställer på mig själv, förstå att prestationer och karriär inte är allt. Och så ska jag se till att göra något som jag verkligen, verkligen vill göra. Något som är precis rätt för mig, ett jobb jag kan vara stolt över och där jag ställer de krav som jag vet att jag förtjänar. För, fan, det finns alldeles för många (framförallt unga tjejer) som inte vågar stå på sig, som känner att de inte har ett så högt värde, som accepterar utan att ifrågasätta men istället går omkring med en klump i magen som hela tiden växer sig starkare. Det ska inte vara så.  

Nu ska jag ta en sommar ledig och bara vara. Laga mat, massor med mat, umgås med vänner, åka till San Francisco, njuta av känslan att alla möjligheter finns framför mig. Jag vet att jag kommer hamna där jag vill vara, att jag kommer att komma ur det här starkare än jag var innan. Det känns bra, trots allt.

Slutligen vill jag tipsa om boken "Meningen med hela skiten" av Nina Åkestam. Jag köpte den när jag mådde som sämst och kunde känna igen mig i precis varenda grej hon skrev. Den har hjälp mig att få lite perspektiv på situationen, se att jag inte är ensam om att ha varit med om det här och inse att livet kan vara så mycket finare om man bara lyssnar lite mer på sig själv. 
 

Johanna

men vad jobbigt, jag har en nära vän som kraschade för några år sedan. Jag vet hur otroligt jobbigt det var att stå bredvid och känna sig hjälplös till hela situationen. Men att ha insett att man har kraschat och inser att man behöver vila och ta det lugnt för att komma tillbaka är ett steg i rätt riktning.
Jag önskar dig en lugn och härlig sommar, utan krav!
KRam!

Svar: Tack för dina ord. Jag tror också att det är ett steg i rätt riktning, och jag hoppas att din vän också mår bättre idag! Kram kram /S
Sofie Lundberg

2014-06-24, 19:48:23
Hemsida: http://tigermysig.blogg.se
Mattias

du är allt bra!

Svar: <3
Sofie Lundberg

2014-06-24, 20:37:50
Armina

Jag är så himla glad att jag tittade in här och läste ditt inlägg, för jag känner igen mig så mycket. Har dock aldrig kunnat sätta ord på det, aldrig riktigt förstått det. Precis som du så har jag alltid varit den duktiga flickan, högsta betyg i allt, en massa extraaktiviteter utöver skolan, voluntärsarbete, alltid omtyckt osv osv. Trots allt detta har jag alltid haft noll självkänsla.

Men i gymnasiet började det gå snett. Jag tror inte jag orkade längre. Mina betyg blev sämre, jag blev gråare. Jag gick från att vara en glad tjej som alltid skämtade till att vara ledsen mest hela tiden. Ingen aning på grund av vad. Jag drömde om att komma in på läkarlinjen i UK eller Sverige. Men jag gjorde inte det. Mitt sista år i gymnasiet mådde jag som värst och hur mycket jag än försökte så gick det inte, jag hade inte mer energi att ge.

Jag sökte mig även in till Polen, för jag visste att läkare var det jag ville. Det ansågs vara tvärtom i jämförelse med Sverige- i Polen är det lätt att komma in men svårare att stanna kvar. Men jag kom inte in dit heller. Kan du förstå vilket misslyckande? Tyckte jag självklart då.

Det var andra personliga faktorer som spelade in rätt mycket också. Men jag har aldrig tänkt på det som om att jag gick in i väggen. Tack för dina ord Sofie.

...ifall du undrar. Idag pluggar jag till läkare i Polen trots allt. Efter studenten fick jag ta ett sabbatsår (inget jag ville alls då) för jag hade inte kommit in på läkare någonstans (ville inte läsa annat). Nu i efterhand är det kanske det bästa som har hänt mig, det där sabbatsåret. Jag tvingades att ta hand om mig själv. Lära mig allt det där som du skriver om. Och jag lärde mig att jag inte får ge upp vad jag ville göra. Så jag sökte igen till Sverige och Polen och kom in här. English Division här består av 90% svenskar och jag har lärt mig så mycket och är så mycket starkare. Trivs bra och älskar min utbildning.

Vet inte vad jag ville få ut av det här, kanske påminna mig själv igwn men också lova dig att du absolut kommer komma ut ur det starkare och bättre. Bara ge det tid. Kram

Svar: Hej Armina,
Vad glad jag är att du hittade hit och att du fick ut något av mitt inlägg. Vad tråkigt att höra att du har mått dåligt. Nu när jag vet hur det känns, åtminstone på någon slags nivå, så vet jag att det är det värsta man kan känna. Det finns inget jobb, ingen tanke, ingen relation, ingenting som är värt att må så för.

Men du verkar ha tagit dig ur situationen galant och gör det du har drömt om – det är ju fantastiskt! Jag hoppas att även jag kommer se tillbaka på den här perioden som "det bästa som hänt mig" och känna precis som du, att jag är starkare och har lärt mig mycket av det här.

Tack för att du delade med dig och lycka till med pluggandet. Verkligen peppande att höra dessa solskenshistorier, det muntrar verkligen upp <3 Stor kram från mig till dig.
Sofie Lundberg

2014-06-24, 20:45:34
Sophie

Hoppas allt löser sig för dig till slut! Du är stark!

Svar: <3
Sofie Lundberg

2014-06-24, 21:15:41
J

Jag kommenterar aldrig men kände att jag var tvungen. Jag gillar verkligen din blogg och du verkar vara en fantastisk människa. Så himla coolt och starkt att dela med dig av det här. För mig är det inga konstigheter egentligen, med tanke på hur världen ser ut idag och hur stressigt det är överallt. Jag har dessutom familjemedlemmar som har kraschat och kommit tillbaka. Däremot tycker jag att det är viktigt att uppmärksamma och vara öppen så att de personer som hamnar i en sådan situation inte känner sig just ensamma. Eller kanske till och med kan förebygga det.

Jag är lite rädd att hamna i samma sits då jag har ett jobb med väldigt högt tempo och precis som du är en prestationsmänniska som vill vara alla till lags och duktig hela tiden. Det är svårt att erkänna för sig själv, men visst är det så. Jag har alltid strävat efter högsta betyg och varit den som har ställt upp och arbetat mycket mer övertid än alla andra. Och så har jag framförallt känt att jag skall vara så oerhört tacksam för de chanser som jag får. Det är ju kanske tvärt om egentligen, att chanserna kommer för att man har förtjänat dom och arbetat hårt?

Tack för ditt fina inlägg, ska verkligen tänka mer på mig själv och mitt välmående! Önskar dig all lycka och att du blir bättre snart!

Svar: Hej Johanna,
Tack för din kommentar och för att du delar med dig. Vad ledsen jag blir att höra att du är rädd att hamna i samma situation. Men bara genom att skriva den här kommentaren erkänner du ju för dig själv att du har hög press på dig själv, att du strävar efter det bästa och att det kanske inte är det allra bästa för dig. Medvetenhet om att problemet kan uppstå kan ju vara räddningen, då kommer du vara uppmärksam på signalerna och lyssna på din kropp. Och visst är det så, att man FÖRTJÄNAR chanserna man får. Tacksam ska man vara vid rätt tillfällen, inte hela tiden för då undervärderar man sitt eget arbete och sitt eget värde till slut.

Stort lycka till i framtiden! Lyssna på dig själv och tro på dig själv så kommer det gå hur bra som helst. Stor kram / Sofie
Sofie Lundberg

2014-06-24, 21:29:53
Sara

Så oerhört bra att du insåg vart du var på väg. Livet ska ju vara skönt och trevligt, inte ångest!

Svar: Precis! Ångest är ju det absolut sämsta man kan ha, dumma kropp som inte fattar det. Eller kanske dumma yttre omständigheter som inte fattar hur man ska ta hand om den stackars kroppen. Oavsett – livet ska vara skönt och trevligt som du säger. Inget annat. KRAM
Sofie Lundberg

2014-06-24, 21:33:16
Hemsida: http://thevelvetpond.blogg.se
Sanna

Jag har läst din blogg sen du blev publicerad på blogg.se hemsida. De enda bloggarna som jag följer är din, michaela fornis och kenzas. Du äger! Du verkar som en superbra tjej som njuter av livet. Du har helt gjort rätt i att lyssna på ditt hjärta och dig själv.

Ta semester, koppla av och njut. Du är fortfarande ung. Du kommer att hitta ett fantastiskt jobb och ha ett fantastiskt liv!

//En tjej som ser upp till dig

Svar: Tack fina Sanna, vad glad jag blir av dina ord. Känner mig hedrad att jag är en av dina tre bloggar, det är inte dåligt :)
Jag ska, precis som du säger, bara ta det lugnt, koppla av, resa och njuta av att inte behöva tänka på någonting. Massor med kramar /Sofie
Sofie Lundberg

2014-06-24, 21:36:10
Sara

Fantastiskt starkt och bra jobbat att våga sätta ner foten och säga stop. Efter en sommar i Torekov kommer du må som en prinsessa igen. Ta hand om dig! Kram.

Svar: Jag hoppas det med <3 Kram kram kram
Sofie Lundberg

2014-06-24, 23:14:49
lovisa

har inte läst din blogg så länge, men har ändå blivit insatt i dig och ditt liv i och med att du visat upp din bakgrund med new york, jobbet os.v. samtidigt känns du privat, jag vet ingenting om dina relationer eller liknande, så såklart funderade jag på vad det var. det är väl förutfattade strukturer som gör att en ofta tänker att "jaha, har det tagit slut med partnern?" direkt när någon mår dåligt. :( skickar dig många kramar, tror verkligen du gör HELT HELT HELT rätt och att du kommer starkare ur detta.

Svar: Visst är det det första man tänker på, att man har kärleksproblem. Ironiskt nog var det också en av sakerna jag började fundera på när jag i mitt förvirrade tillstånd försökte förstå VARFÖR jag mådde som jag mådde. Det är lätt att projicera ångest och obehag på människor i sin närhet, och ändå är det oftast de som hjälper en att komma på fötter igen. Tack för dina fina ord <3 Kram
Sofie Lundberg

2014-06-24, 23:15:33
Hemsida: http://polichinelle.se
Amanda

Började nästan gråta själv när jag löste detta för din beskrivning av dig själv och din situation stämmer så på pricken in på mig. Vad du är duktig och stark som tog dig själv på allvar! Det är så lätt och så himla farligt att bara trava på och låta ens värde definieras av yttre faktorers uppfattning av en (eller till och med snarare av ens egen till dessa tillskrivna uppfattning av en själv). TACK för att du skriver om detta och får en att känna att man inte är ensam om det!

Svar: TACK själv för din fina kommentar. Vi är inte ensamma, ingen av oss. Jag har fått så mycket respons om detta att jag förstår att det inte bara är du och jag utan en massa människor som hamnar i samma situationer. Obehagligt. Det positiva är att de flesta av historierna slutar lyckligt, och det kommer det göra för dig och mig med. Helt säker! Och du, läs boken jag tipsade om. Om du känner igen dig i min beskrivning kommer du nog få hjälp av att läsa precis som jag. Massor med kramar /S
Sofie Lundberg

2014-06-25, 07:52:05
Charlotte

Jag har varit sjukskriven över ett år nu för utmattning och det är ingen lek. Det är enormt bra att du sa upp dig per omgående. Förhoppningsvis hann du rädda dig själv något om det ändå gått alldeles för långt. Jag blev enormt deprimerad för ett år sen och kunde knappt gå två första månaderna. Stress är otäckt. Jag lovar att du inte är ensam! <3 Njut av sommar, sol och låt dig känna alla känslor, inga är fel! Blogg är en skön portal. Fått enormt stöd när det varit som jobbigast för mig via bloggen faktiskt :)

Svar: Vad tråkigt att höra att du har varit sjukskriven. För bara några veckor sedan hade jag nog inte förstått vad du menade med att stress kan orsaka depression och ångest men nu vet jag precis vad det innebär och det är, precis som du säger, otäckt. Hoppas att du mår bättre och att du slipper vara med om något liknande igen. Massor med kramar /Sofie
Sofie Lundberg

2014-06-25, 09:02:37
Hemsida: http://iamcharlotte.blogg.se
Johanna

Heja heja heja dig! Du är grym!

Svar: <3
Sofie Lundberg

2014-06-25, 11:35:05
Jenny

Jag har varit där. Det var så läskigt! Jag hamnade inlagd på Danderyd innan jag vågade/kunde ta beslutet. Beslutet att värna mer om min kropp och mitt välmående än status/jobb/pengar. Och det var svårt. och läskigt. Men efter en sommar i "frihet" (men utan pengar, men allt LÖSER sig) så hittade jag rätt och kom tillrätta i tillvaron. Jag saknar Stockholm och livet där varje dag (för mig innebar det hela en flytt till Örebro) men det finns kvar och livet är låååångt. Stor kram och massa pepp till dig!

Svar: Usch, vad hemskt det låter. Det är sjukt hur man bara fortsätter och fortsätter utan att märka hur mycket kroppen och psyket tar stryk. Jag tror att jag avbröt vid en ganska bra tidpunkt, för även om det fortfarande känns jobbigt har jag återhämtat mig något och kan blicka framåt. Och det känns fantastiskt att höra att folk som har dippat så hårt har återhämtat sig och mår bra igen. Tack för att du delade med dig :) Stor kram
Sofie Lundberg

2014-06-25, 14:27:17
Hemsida: http://jennylinacarlsdotter.blogg.se
Mi

Åh, styrkekramar till dig.

Svar: Tack <3
Sofie Lundberg

2014-06-25, 19:45:38
Emelie

Jag känner också för att skriva några ord efter det här inlägget där du verkligen delar med dig av fina tankar och känslor. Jag har ingen egen erfarenhet av det men har sett ett flertal omkring mig där i bland min bästis som också kraschat. Hon mår väldigt bra idag och har blivit en ännu bättre, ödmjukare och underbarare person efter det. Kram på dig och hoppas du når bättre snart! Tycker väldigt mycket om din blogg så jag han sakna dig under tiden 😉. Hälsningar Emelie

Svar: Vad underbart att höra att din bästis mår bättre, kanske till och med bättre än innan. Hoppas att det blir detsamma för mig! Tack för uppmuntran <3 Puss o kram
Sofie Lundberg

2014-06-25, 21:17:31
Nastasja

Jag tittat in här flera gånger i veckan och älskar verkligen din blogg för att du har ett så himla sunt tänk. Men det började bli mer och mer tydligt för ett tag sedan att du verkligen inte hann med livet liksom, så när du skrev att du mådde dåligt och allt så trodde jag tyvärr att det var såhär.

Vill mest bara säga att jag känner igen mig mycket med. Duktiga flicka-syndromet, vara bäst i allt är viktigast (betyg, skola, jobb, osv). Lider verkligen med dig och är så himla himla himla imponerad att du bara kunde bryta och säga nej. En STOR eloge. Ser fram emot att ta del av mer recept och allt annat som kan tänkas dyka upp här. Kommer i alla fall fortsätta läsa.

Många kämparkramar!

Svar: Hej Nastasja!
Det förvånar mig att du la märke till att jag hade lite mycket, kanske för att jag egentligen inte förstod det själv, men när jag tittar tillbaka i mitt arkiv så inser jag att jag varken har varit speciellt aktiv eller engagerad på sista tiden, plus bett om ursäkt för dålig uppdatering ca 100 gånger. Så du har kanske rätt!

Tack för dina fina ord <3 Och tack för att du fortsätter läsa! Jag lovar att jag kommer posta så mycket recept och roliga saker som det bara går! Kram kram
Sofie Lundberg

2014-06-26, 00:24:40
Hemsida: http://nastasja.blogg.se
Mikaela

Verkligen starkt av dig att dela med dig! Och starkt av dig att kunna sätta ner foten, inse vart du var på väg och säga upp dig från jobbet. Usch, jag känner så många som är i precis samma situation som du, men inte vågar ta steget att säga ifrån eller ta steget att lämna jobbet.

Jag har insett nu i efterhand att jag också var på väg att gå in i väggen. Jag pendlade drygt tre timmar om dagen då jag jobbade på annan ort, hade ett enormt ansvar över många anställda och ingen att dela eller bolla mitt ansvar med. Gick upp strax innan 5 och var hemma vid 21 på kvällarna. Helgerna gick åt till att ligga i sängen med migrän. Sökte en annan tjänst, och det var verkligen vändningen. Nu jobbar jag här i Stockholm där jag bor, inte haft migrän sen jag bytte tjänst och inser att så som jag levde inte är normalt. Men just då trodde jag att det var en normal vardag.

Massa, massa kramar till dig. Sköt om dig och ta hand om dig nu!

Svar: Hej Mikaela! Tack för din kommentar. Så otroligt tråkigt att det här är något folk känner igen sig i, jag insåg verkligen inte hur utbrett det var förrän jag skrev det här inlägget och fick en så stark respons tillbaka. Vad härligt att du hittade en livsstil som passar dig och som inte innebär en massa stress i vardagen. Hoppas på att hitta detsamma :) Kram kram
Sofie Lundberg

2014-06-27, 12:17:36
Hemsida: http://www.mikaelaryden.com
Emma

Åh vad himla fint av dig att dela med dig! Jag är också en av dom som läst din blogg i flera år men varit för lat för att kommentera, men stort tack för att du skriver om det här. Jag har ingen egen erfarenhet av att helt gå in i väggen, men jag tror att de allra flesta känner igen det där "duktig-flicka"-syndromet. Att bli uppskattad för det man gör och inte för den man är och att definiera sig själv utifrån nuvarande sysselsättning, relationer till andra osv.
När jag hamnade där tog jag en paus i min utbildning och gjorde väldigt lite i ett år, och valde att jobba utan att lägga någon prestige i det jag gjorde eller att försöka bli bättre på det, utan bara se det som just ett jobb. Det var enormt skönt! I alla fall för en period, sen tröttnar man förstås och vill börja förverkliga sina drömmar igen! Men det kan vara väldigt skönt att komma på vem man är utan allt annat :)

Sen vill jag bara tacka dig för en helt strålande blogg, du verkar vara en så himla häftig person! Stor kram och ta hand om dig!

Svar: Hej Emma och tack för din fina (första) kommentar :) Visst är vi många som känner igen oss i det här med att vara duktiga och att det är så man mäter sitt eget värde. Även om det känns jobbigt just nu är jag dock glad över att det här hände nu och inte senare i livet. Jag är ung, så att kunna omdefiniera vem jag är nu och förstå att det, precis som du säger, inte handlar om vad jag gör utan vem jag är som är viktigt. Vad bra gjort av dig att ta en paus! Klokt att känna efter och inse att det behövdes. Jag insåg det tyvärr lite för sent men nu vet jag i alla fall att jag är på rätt väg. Ha en jättebra sommar, stor kram!
Sofie Lundberg

2014-06-30, 13:45:20
KB

Detta är SÅ viktigt! tack för att du delar med dig. den där boken känns som ett måste att införskaffa. jag är så fruktansvärt trött på den fröken duktig värld vi lever vi. Hoppas att du mår bättre!!
och burgare, jag älskar burgare. helt klart en ny följare till ditt instagramkonto.
you go girl!

Svar: Ja, visst blir det tröttsamt efter ett tag. Har levt så hela mitt liv och processen att frigöra sig från de tankarna är svår, men viktig. Tack för din fina kommentar :) Kram
Sofie Lundberg

2014-08-12, 21:45:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback