Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Behöver man vila mellan träning?

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
8 kommentarer
Har haft en supervecka när det gäller träning och kost. Varje lunch har varit nyttig och jag har tränat 3 gånger - måndag, tisdag och onsdag. Känner mig full av energi och riktigt sugen på att ge järnet för jag vet att om jag gör det kan jag unna mig saker (hamburgare) till helgen utan att det känns jobbigt. 
 
Undrar dock lite om det här med frekvent träning. Vissa säger att man ska ha en vilodag mellan varje pass, vissa säger att man inte behöver det. Jag kör alltid ca 30 min högintensiva pass på SATS, t ex LEGSolution och GRIT Cardio. Behöver jag egentligen vila eller är det bara att köra på? Ett dygn känns ju som en rätt lång vilopaus trots allt. Någon som har ett bra svar?
 

Johanna

Som jag har förstått det så om du tränar benen t.ex. så borde du vänta minst en vecka innan du tränar benen igen. Så typ att en muskelgrupp måste få vila i en vecka innan man tränar den igen. Tror det är så iaf.

Svar: Oj, en vecka låter ju väldigt lång tid? Många olika bud, men tack för input iaf :)
Sofie Lundberg

2014-01-22, 21:57:43
Hemsida: http://thirteenitis.blogg.se
Jonna Lydahl

Är det kondition så är det bara att köra på! Då behövs ingen vila för där är inga nerbrutna muskler som behöver bygga sig starkare, vilket det blir när du kör styrketräning :)

Svar: Tack för tipset :) Kram
Sofie Lundberg

2014-01-23, 01:35:58
Hemsida: http://lifebyjjonna.blogg.se/
Gustav

Hej, fritt från minnet kan jag säga:

Hur ofta man kan träna en muskelgrupp beror på hur hårt man tränat den. 48 timmar är en siffra jag hört, men det gäller främst konditionsträning, styrketräning bör man nog vila lite mer mellan varven för muskelgrupper. En vecka nämns ofta om man kört väldigt tugnt och tagit ut muskeln grundligt. Men det finns ingen universell tid, det är individuellt, och beror även på hur väl man sköter återhämtningen, äter man bra och sover tillräckligt går det snabbare att återhämta sig än om man slarvar med det.

Så länge du inte tränar samma pass/muskelgrupp varje dag så kan du träna så pass ofta, det är fullt möjligt att träna flera gånger om dagen. Viktigt är dock att lyssna på kroppen, och inte träna när det känns fel eller man är trött efter mycket träning.

En annan faktor som är mer applicerbart på ren styrketräning, men som kan vara bra att komma ihåg är hur kroppen svarar på träning. Nerverna är det första som utvecklas, och gör det snabbast, sedan växer musklerna och gör det långsammare än nervutvecklingen. Det som tar längst tid på sig att anpassa sig till en ny träningsbelastning är senor och ligament, vilket innebär att även om musklerna kan klara av en vikt är det inte säkert att kroppen som helhet stärks i det långa loppet.

Det finns mycket bra resurser på nätet för att lära sig mer. Och ju mer man lär sig, desto effektivare kan man applicera det på sin träning.

En annan aspekt som kan vara värd att ha i åtanke är att det tar tid att bygga upp vanor, så personligen skulle jag satsa på att succesivt trappa upp träningsmängden så att den blir naturlig del i din vardag. Det har du nog större framgång med i det långa loppet.

Så för att sammanfatta kan sägas; lyssna på kroppen, trappa upp träningen succesivt, sköt även kost och vila, träna komplext/allsidigt.

Det är mina "two cents", så lycka till!

Svar: Tack för goda råd och utförling förklaring :) Det här med träning kan definitivt vara ett mysterium, speciellt då olika människor säger olika saker. Men tycker det låter klokt som du säger, att lyssna på kroppen är väl det mest logiska man kan göra. Kram
Sofie Lundberg

2014-01-23, 01:40:44
Madeleine

När du tränar styrka måste du vila för att musklerna ska kunna återhämta sig. Men om du kört axlar och armar på måndag så kan man ju köra ben och rumpa på tisdag dagen efter eftersom att det är andra muskler.

Svar: Jag kör ju egentligen aldrig ren styrka utan brukar köra mest högintensivträning där det är lite styrka inblandat. Men kanske något att börja alternera med? :) Kram
Sofie Lundberg

2014-01-23, 06:30:08
Olivia

Jag skulle säga att det inte är något fara att köra på om du känner dig pigg och orkar med, så länge du tänker på att varierar passen så du inte kör exakt samma upplägg varje dag. Exempelvis skulle jag undvika två LEGsolutionpass dagarna efter varandra eftersom det är fokus på en muskelgrupp, och precis som några redan har nämnt i kommentarerna ovan bör man vila muskelgruppen i 48-72 timmar efter ett hårt pass (men du behöver absolut inte vänta en hel vecka!). Håller inte riktigt med om att det bara är att köra på hur hårt som helst bara för att det är konditionsträningen heller, då skaderisken ökar avsevärt om man går ut för hårt och trappar upp träningen för snabbt oavsett om det gäller kondition eller styrka (dessutom är ju de pass du beskriver en blandning), bland annat på grund av det Gustav nämner med leder och ligament.

Mitt råd till dig är alltså att tänka på att ha variation bland passen och att köra på så länge kroppen känns bra, men att verkligen känna efter. Tänk på att det är bättre att kunna köra tre pass både den här och nästa vecka, än att köra fem pass den här veckan för att sedan riskera att skada sig och behöva stå över träningen helt i låt säga två veckor efter det.
Ytterligare en liten parantes är att fundera lite på orsaken till träningen. Är det för att du tycker det är sjukt kul och givande, eller är det för att som du skriver "kunna" äta mer på helgen.

Med det sagt tycker jag att det låter superkul att du hittat något du tycker är roligt och att du känner dig fylld av energi, hoppas att motivationen hänger i och att du får en härlig träningsvår! :)
/Olivia, Personlig Tränare

Svar: Hej Olivia, tack så himla mycket för utförliga tips! Det är nog som du säger, ska försöka undvika att köra liknande pass flera dagar i rad. Har dessutom haft problem med benhinneinflammation och jag märker att mina ben inte klarar av för mycket hopp och grejer flera dagar i rad. Tack igen, roligt att få råd av någon som vet :) Kram
Sofie Lundberg

2014-01-23, 10:28:17
Hemsida: http://oliviara.webblogg.se
Lovisa

Absolut ingen fara att träna nån dag i rad, hallå elitidrotter tränar ju typ 75000ggr per dag. Skit i det. Det man kanske ska göra är att träna andra muskler? :) Viktigaste är nog bara å känna efter själv. Och sen på tal om nåt annat så är jag fullständigt kär i din blogg.

2014-01-24, 10:37:25
Hemsida: http://lollsen.blogg.se/
Lovisa

Absolut ingen fara att träna nån dag i rad, hallå elitidrotter tränar ju typ 75000ggr per dag. Skit i det. Det man kanske ska göra är att träna andra muskler? :) Viktigaste är nog bara å känna efter själv. Och sen på tal om nåt annat så är jag fullständigt kär i din blogg.

Svar: Tack så mycket och tack för dina kommentaren :) Stor kram
Sofie Lundberg

2014-01-24, 10:37:26
Hemsida: http://lollsen.blogg.se/
Lina

Äh, bara att köra på! :-)

2014-02-04, 14:08:54
Hemsida: http://soderlyanblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback