Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Skillnader Sverige/USA

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Det är intressant hur man märker hur stor skillnaden är mellan Sverige och USA varje gång man kommer hem. Och även hur annorlunda man själv ser saker och ting. Här är tre saker jag har märkt av de senaste dagarna:

- Sverige är mer utvecklat än USA.
I många avseenden i alla fall. Jämför man tunnelbanan här i Stockholm med den i New York t. ex. är förstnämnda som att åka första klass. Rena stationer, fräscha tåg, färgglad konst på väggarna. I New York kan man se råttor på spåren och vågar inte sitta på träbänkarna i väntan på tåget eftersom man riskerar att få bed bugs i kläderna. Folk är överlag mer anpassade till "moderniteter" här än vad de är i NY. Jag kommer ihåg när vi pratade om Internetbank i en av mina klasser och många av amerikanerna sa att de aldrig skulle använda det för att det inte kändes säkert utan att de hellre gick till en bankman för att betala sina räkningar. Något som för en svensk är svårt att förstå.

- Svenskar är mer reseverade än amerikaner. Inget nytt eftersom det är vad svenskar faktiskt är kända för, men otroligt påtagligt när man kommer hem. Amerikanernas öppna sätt smittar av sig och jag känner själv att jag gärna ler lite extra, pratar lite längre och konversererar med främlingar mer än vad jag gjorde innan. Men när det första jag mötte i SAS flygplanskö i NY var ett gäng sura svenskar som inte ens kunde säga tack när jag hjälpte dom med en grej blev jag lite ledsen. Att vara trevlig kräver så lite av en men ger så mycket tillbaka, och jag tror att om alla ansträngde sig lite hade världen varit en himla mycket trevligare plats.

- Statsanställda i USA är mycket mer otrevliga än i Sverige. Trots att amerikaner är ett överlag trevligt folk finns det undantag; folk anställda på statliga sjukhus, trafikverket, tunnelbanan etc. brukar ha en riktigt tråkig attityd mot folk. Jag vet inte varför det är så men det har stämt på alla ställen jag varit i New York. De är uttråkade, ointresserade och pratar snabbt så att man måste be dem repetera flera gånger, vilket bara gör dem irriterade. Så när jag kom hit och skulle prata med en av SL-vakteran på tunnelbanan förväntade jag mig att bli avsnäst precis som i NY, men istället möttes jag av en trevlig kvinna som log och skrattade medan hon hjälpte mig. Kul när man blir positit överraskad!

Anna

håller med till 110% på 2an.

sverige har inte så högt antal deprimerade pga dåligt väder, det handlar om brist på gemenskap.

2011-04-17, 17:31:04
Hemsida: http://abananna.blogg.se/
johäänna's Make up, clothes och trams.

hade jag ingen aning om! Men så håller jag även med anna här ovanför! :)

2011-04-17, 19:02:22
Hemsida: http://theniceness.blogg.se/
Marie

Jag kan hålla med dig om att svenskar är reserverade. Skillnaden dock är när svenskar kommit över den där första tröskeln, så blir vi väldigt öppna och vänskapliga medans det är väldigt svårt att lära känna en amerikan "på djupet". De är öppna och utåt men är ganska stängda människor.

Visst, man kan inte dra alla över samma kant åt båda hållen, men detta är vad jag har upptäckt :)

Bra blogg!!!

2011-04-17, 19:45:12
Hemsida: http://mariesmoviezone.blogg.se/
Rebecca Nielsen

Hej Sofie! Okej nu har jag suttit i snart ett dygn och läst igenom i stort sätt HELA din blogg. Fattar du hur bra den är? Jag har nyligen bestämt mig för att plugga i NY nästa höst och drömmen (som ska bli verklighet) är att plugga på FIT. Du och din blogg har verkligen hjälpt till o svara på tusen frågor jag hade innan jag började läsa den och det uppskattas galet mycket:)



Ville bara säga "keep up the good work!" och när jag kommer till NY hoppas jag att vi kan ta en fika någon dag:)

2011-04-18, 08:51:53
Hemsida: http://nolltilletthundratio.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback