Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Att söka till FIT

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
10 kommentarer
Fick en kommentar av en tjej som undrade lite hur man ska gå tillväga för att söka in på FIT. Det är en lång process och det tar sin lilla tid men såhär gjorde jag:

1. Första steget är att ansöka genom SUNY - State University of New York. Detta gör man online och det kostar ca 40 dollar. Man fyller i en enkät om vad man vill plugga, på vilken skola osv. När man gjort detta får man två dokument - en bekräftelse från SUNY att de tagit emot din ansökan och ett brev från FIT med ditt Student-ID nr och FIT användarnamn och lösenord. Detta behöver du för att kunna skicka alla dina dokument under ansökningsprocessen.

2. Skriv ditt Personal Letter. Skolan vill att man ska skriva ett brev där man berättar om sig själv, vad man har gjort tidigare i livet och varför just DU borde få gå på FIT. Jag skrev om vad som inspirerade mig till att plugga mode och varför kursen Fashion Merchandising Management är den rätta för mig. Skriv om allt du kan komma på som är relevant för utbildningen du söker; om du t ex som jag ska pluffa FMM är det bra att ha gjort någonting businessrelaterat. Jag skrev om mitt UF-företag som vann priser på en regional nivå och att jag jobbat i en "fashion forward" smyckesaffär där jag fick vara med och hjälpa till på modevisningar, på mässor osv. Var personlig och intressant. Krydda lite så att det låter bra men ljug aldrig. Det kan komma och bita dig i rumpan senare. Brevet ska vara kort och koncist (ca 1 A4-sida) så se till att ta med det som du tror är viktigast.

OBS! Börja med det är brevet tidigt. Jag gjorde ca fem utkast innan jag blev nöjd - det går alltså inte att göra det här under en dag eller två (om du inte är bäst på att skriva personal letters d.v.s.)

3. Gör ett English Proficiency test. Skolan vill att du tar ett TOEFL-test som visar att du klarar av att studera med engelska som språk. Jag gjorde mitt i Malmö, det kostade ca 1800 kronor (om jag inte minns fel). Jag hade inte pluggat alls till det men i efterhand kan jag nog rekommendera att kolla igenom lite vad det handlar om. Det gick bra för mig, men hade underskattat provet lite. Det finns hemsidor med olika exempel på hur provet kan se ut. Har för mig att det finns lite YouTube-filmer också som kan vara till hjälp.

4. Översätt dina svenska betyg till amerikanska.
Detta måste alla internationella studenter göra. FIT vill att man gör det genom en organisation som heter WES. Du måste först gå till din gymnasieskola och be dem ge dig dina betyg översatta till engelska. Du registrerar dig på WES's hemsida, betalar avgiften (ca 1200 kronor tror jag), skickar dina betyg och väntar på att få brev tillbaka med dina översatta. Anmäl FIT som mottagare av betygen så skickar de direkt dit. Mitt krånglade en massa och blev försenat, så se till att ha alla uppgifter rätt!

Nu kommer en tid av väntan. Allting tar evigheter och man får ha tålamod. Gå in på din MyFIT-sida regelbundet och se att skolan har fått alla papper de behöver. Den uppdateras otroligt långsamt, jag ringde dem ett antal gånger för att fråga om allt var i sin ordning.

Förhoppningsvis får du ett brev i april/maj som meddelar att du kommit in! Grattis i så fall. Du får ett startpaket med lite information om hur du ska gå tillväga:

5. Betala tuition deposit fee.
Den ligger på 150 dollar och måste skickas via check. Riktligt krångligt med tanke på att vi lever på 2000-talet och hellre överför pengar på Internet, men USA ligger lite efter med såna saker så det är bara att bita ihop. Jag trodde att min check försvunnit i posten eftersom den inte kom fram på två veckor, så jag fick lite tidsdispens.

6. Fyll i hälsointyg. Du får ett papper i startpaketet där du ska fylla i om du haft sjukdomar, går på medicin, har allergier eller liknande. Du måste även gå till en läkare och ta ett TBC-test, sen får läkaren intyga resultatet.

7. Fyll i Financial Statement.
Du måste visa att du har pengar för att betala för din utbildning, annars accepterar de inte din ansökan. Jag tar CSN-lån men eftersom det tar så lång tid att få alla papper från CSN bad mina föräldrar om ett intyg från banken som visade på att det fanns pengar i familjen. Detta är nog lättaste sättet att göra det på för att få in allting i tid - annars kanske man kan kontakta CSN tidigare än vad jag gjorde.

(apropå CSN, detta är också någonting du inte får glömma. Ansök om studielån så fort som möjligt när du fått ditt acceptance letter. De är lååångsamma)

8. När du skickat allting (tuition deposit är viktigast att få iväg snabbt) kommer du få din I-20-form hemskickad. TAPPA INTE BORT DETTA PAPPER. Det är biljetten till ditt nya liv. Så fort du får den kan du boka tid på ambassaden för att söka visa. Ambassaden har en lista på saker du måste ta med dig och ordna innan du kommer dit, bl.a. inbetalning av visa-fee till bankgiro, ett foto av dig själv, kuvert med 65kr värde frimärken på, en online-form du måste fylla i (och betala för!) och en massa andra saker. Listan finns på ambassadens hemsida.

9. Åk till Ambassaden i Stockholm för en intervju.
Se till att ha alla, alla, alla papper med dig. Det blir otroligt jobbigt om du glömmer någonting. Räkna med några timmar från 8:00 på morgonen. Jag var typ nr 7 av 50 som fick komma in och bli klar, och ändå var jag där i tre timmar. Segt.

Så! Det är nog allt formellt du behöver göra. Självklart ska du ordna boende, flygresa och allt annat men nu är allt pappersarbete klart. Förhoppningsvis går allt bra och blir färdigt i tid.

Mitt slutliga tips; var INTE tidsoptimistisk. Hellre überpessimist, så att allting kommer in långt före det behöver. Chansen är störst att du kommer in då.

Det tog lite tid för mig att komma på hur processen gick till, känns som det var flera år sedan jag gjorde detta. Jag hoppas att jag inte har missat någonting nu - och om jag har det ber jag om ursäkt. Om någon undrar något får ni hemskt gärna kontakta mig - jag svarar gärna på ytterligare frågor.

Puh, det tog tid. Jag hoppas att det varit till hjälp iaf. Nu ska jag nog sova.

Olivia

Vad kostar det för dig att gå på skolan? En terminsavgift och hur många år är det? :D Lycka till i NYC!

2010-08-14, 22:15:34
Sofie Lundberg, NYC

det kostar ca 6000 dollar/termin, alltså ca 45000 kronor. min utbildning är på fyra år för att få en bachelor. kram!

2010-08-15, 18:06:19
Hemsida: http://Http://lundbergsofie.blogg.se
Joeline

Jag har funderat på att börja på FIT i januari som kommer, och det är en sak jag inte kunnat hitta någonstans. Hur många av de sökande kommer in ungefär? Och tittar de mycket på gymnasiebetyg? Det är klart att du kanske inte vet detta, men tänkte slänga fram frågan i alla fall! /J

2011-03-04, 11:37:27
Adisa

Jag var intresserad av den skolan ett tag innan jag sökte in på högskolan här i sverige. Så det var intressant att läsa din process å se vad man får gå igenom. Enkelt är det inte men det är ju värt om man verkligen vill =)

2011-03-29, 19:50:53
Hemsida: http://fashionwife.blogg.se/
emelie

Hejsan! Än så länge så går jag bara i sjuan men jag drömmer om att jobba inom modebranschen i new york, tror du att det är lättare att få jobb där om man har gått i skola i USA? Kram!

2011-03-31, 16:50:38
Hemsida: http://emeliiiesvenssoon.blogg.se/
Natts

Hej du!



Jag funderar på att söka in på exakt samma linje som du när jag går ut gymnasiet nästa år. Nu när jag läser din ansökningsprocess så nämner du inget om SAT test? Behöver man inte göra det? :)

2011-04-03, 11:12:10
Hemsida: http://tty.blogg.se/
Danni

Hej!

Vilken grymt bra blogg du har! Jag vill också läsa på FIT och måste få svar på vissa frågor innan jag skickar min ansökan. Jag undrar om man kan läsa Fashion Merchandising Management på FIT under ett år? Om så är fallet, ingår det då praktikpalts i utbildningen? Om inte, finns det möjlighet att själv nätverka för att skaffa sig en praktikplats?

Tacksam för snabbt svar.

Mvh,
Danni

Svar: Hej och tack så mycket! :-)
Ja man kan läsa FMM under ett år, men då måste man ha credits från en annan skola inom Liberal Arts, så att man kan "hoppa över" att läsa dem på FIT. Det ingår nog ingen praktikplats men det kan man ordna själv om man bara ser till att visa framfötterna och networka med rätt människor :-)

Kram
Sofie
Sofie Lundberg

2012-07-23, 11:49:24
Danni

Ja, verkligen! Du ska ha all cred i världen för denna blogg, den har besvarat många frågor som jag inte kunde få svar på någon annanstans! Otrolig vägledning, tack!

Associate Degree på FIT är på två år om jag har förstått det rätt? Om jag har läst en hel utbildning i Sverige och har examen på det, räknas det som tillräckligt för att "hoppa över" Liberal Arts?

Förresten, tusen tack för blixtsnabbt svar!

Kram,
Danni

2012-07-24, 14:21:07
Jessica

Hej och tack för en MKT bra blogg!

Håller på att söka till fit just nu, hade tänkt söka enskilda kurser från fmm programmet. Undrar om du vet om det är lättare att komma in där än till ett helt program?

Har inte jättebra betyg men har lite andra meriter (jobbar på H&M, startat eget företag osv) Har man en chans ändå tror du? :)

Och måste man ha en referens från sin engelska lärare från gymnasiet? :) Det är lite förvirrande med alla olika papper som man kunde skriva ut efter first step-sökningen :P

Svar: Hej Jessica!
Jag vet faktiskt inte om det är lättare att komma in på en kurs eller ett program, men jag kan tänka mig att det är en aning mindre folk som söker dit så kanske.

Kan tyvärr inte svara på exakt hur stor skillnad det gör med betyg. Men om du skriver ett bra personligt brev där nu nämner de sakerna du gjort tidigare och verkligen uttrycker din vilja att gå på FIT så kan det nog gå vägen ändå!

Nej, ingen referes behövs. Däremot måste du göra ett TOEFL-test så att de ser att du kan engelska.

Hoppas du fick lite svar på dina frågor :-)

Kram och trevlig helg,
Sofie
Sofie Lundberg

2012-11-03, 15:20:10
ugg ブーツ

I¡¯m a extended time watcher and I just considered I¡¯d drop by and say hi there there for the incredibly initially time.
ugg ブーツ http://www.allthesnowboots.com/

2013-01-16, 10:03:55
Hemsida: http://www.allthesnowboots.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback