Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Q&A's

Skriven .
Placerad i "Frågor och Svar, "
6 kommentarer
Hejsan hoppsan,
Tänkte besvara lite frågor jag fått angående mig och mitt liv.

Vem är jag?
Jag heter Sofie och är 21 år gammal. Jag är född i Göteborg, har bott en sväng i Österrike, gått de flesta av mina skolår i Torekov och har sedan år 2005 bott i Helsingborg. Gymnasiet jag gick på hette ProCivitas, där läste jag samhälle med inriktning ekonomi. Hösten 2009 flyttade jag till Edinburgh, Skottland för att studera International Management på Heriot-Watt University, men insåg ganska snabbt att staden och skolan inte var någonting för mig. Var hemma ett tag innan jag bestämde mig för att söka till FIT i New York, där jag nu bor sedan 8 månader tillbaka.


Bild tagen av min syster när jag var hemma över julen

Vad gör jag i New York?
Jag pluggar på Fashion Institute of Technology (FIT) på Manhattan. Min inriktning är Fashion Merchandising Management, en modeutbildning med inriktining business. Skolan har väldigt bra rykte i industrin och jag har lärt mig mycket på den korta tid jag varit här. Vad målet med min utbildning är har jag ännu inte tänkt ut ordentligt, men jag hoppas kunna jobba på ett stort modehus inom merchandising, buying eller strategy alt. på ett modemagasin. När jag inte pluggar njuter jag av allt den här underbara staden har att erbjuda och har kul tillsammans med mina vänner.

Hur mycket kostar min utbildning?
FIT är inte en privat skola och är alltså inte lika dyr som många andra skolor här i USA. Man betalar drygt $6000 per termin. Definitivt inte gratis, men absolut hanterbart. Med tanke på hur bra utbildningen faktiskt är och vad för kariärrsmöjligheter den öppnar dörrarna för är det mycket värt pengarna.


Skolan på 27th st and 7th avenue

Vart bor du och hur hittade du boende?
Jag har bott på tre ställen sedan jag kom hit - man flyttar mycket i den här staden. Först bodde jag en månad i en lägenhet i Chelsea, hos en svensk tjej som jag hittade via Svenska Kyrkans hemsida. Därefter flyttade in till bästa Elinor, en annan tjej från Helsingborg som bodde på 33rd and 3rd. Jag trivdes jättebra; nära till skolan, två minuter till shopping och säkert område. Men för ca 2 veckor sen flyttade jag in i världens mysigaste lägenhet i West Village tillsammans med två av mina kompisar, Filippa och Karin. Det här är absolut bästa området på Manhattan och jag trivs mer för varje dag som går.

Om man ska leta boende på Manhattan är bästa stället Craigslist.com. Det är som ett blocket ungefär, med en gigantisk boendesida där man kan hitta mycket bra lägenheter, både första-och andrahand. Ett annat alternativ är Svenska Kyrkans bostadsforum.


En lite mer solbränd jag i min första lägenhet i Chelsea

Är det lätt att hitta jobb/internships i New York?

Man brukar säga att New York är möjligheternas stad och det stämmer verkligen. Hela tiden träffar man människor som på ett eller annat sätt kan erbjuda möjligheter till jobb, internships, bra kontakter etc. Tyvärr får man inte jobba eller praktisera förrän efter första året när man är här på studentvisa. Jag var på en intervju för internship på Oscar de la Renta och jag fick det, men kunde alltså inte göra det nu p.g.a. visat. Kommer dock söka nu till hösten igen. Oavsett får man chanser hela tiden, det gäller bara att ta vara på dem!

Vilket typsnitt i "Sofie" i headern?
Det är min egen lilla handstil så jag skulle nog säga att det kort och gott heter Sofie :)

Låt mig veta om ni har några fler frågor så ska jag svara på dem så gott jag kan! Välkomna!

betty

hej, hittade precis din blogg på startsidan och den verkar väldigt bra och kul att läsa :) Jag undrar en sak, alla säger alltid att det är så dyrt att bo i USA och man måste ha mkt pengar för att ens flytta dit och sen leva, är det sant? Sen undrar jag hur betalar du terminsavgift när du pluggar? Har du jobb vis sidan?

2011-03-15, 08:07:22
Hemsida: http://governmenthooker.blogg.se/
Sara

Var det svårt att få studentvisum?

2011-03-15, 12:12:04
Hemsida: http://littlenova.blogg.se/
angie

Tack så mycket för tipset till detta inlägg! =) Hjälpte en del!



Gillar din blogg skarpt* kul och spännande att läsa =)

2011-03-16, 02:29:00
Hemsida: http://stylings.blogg.se/
Andrea Andrea

When I try on the shoes self-provided clean stockings, facilitate when I try on the shoes of wear off (especially the ankle slightly tight very bag leg of boots), avoid tried shoes appear in the embarrassment of besmirch sweat be soiled.

Johanna

Hejsan!
Jag är verkligen super intresserad av att söka till FIT efter studenten. Jag undrar om det är lätt att komma in i språket på lektionerna? Går man i en klass? Finns det mycket svenskar på skolan eller var du helt själv?

Ha det fint!

2013-05-06, 18:01:21
Hemsida: http://johannanorlin.blogg.se
Klaudia

Hej!
Jag såg att du skrev att tuition terminvis var 6000 dollar, men på andra sidor har jag sett att det är omkring 12 000 dollar för out-of-state tuition, så jag undrar bara om du skulle kunna förklara detta? Har jag möjligen missförstått? :) hade verkligen varit helt underbart om priset var hälften av vad jag trodde!

En annan fråga, är skolan verkligen så bra som den utger sig för att vara? Får man jobb/praktik efteråt? Vill helt enkelt veta om det är en bra investering i framtiden :)

Du kan gärna svara mig på mejl!

Svar: Hej Klaudia,
Hmm, jag vet inte riktigt vart du har kollat någonstans, men den utbildning jag gick (Fashion Merchandising Management) kostade ca 6000 kronor per termin. Alltså ca 12 000 per år. Ibland väljer de att skriva om den "beräknade kostnaden" för en hel termin och då inkluderar de ofta boendekostnader etc., bara för att man ska få ett hum om vad allt kommer landa på totalt. Kan det vara det du har tittat på?

FIT är en bra skola, en av de bästa i sin kategori i världen, så absolut skulle jag rekommendera den. Huruvida man får jobb/praktik är ju upp till dig själv och hur ambitiös du är, men med en utbildning på FIT i grunden ska det definitivt vara till din fördel!

Hoppas du fick svar på dina frågor :-)
Sofie Lundberg

2013-06-25, 22:16:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback