Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Frågor och svar del 2

Skriven .
Placerad i "Frågor och Svar, "
4 kommentarer
Oj oj oj, det var många frågor att svara på. Men här kommer dom! Om jag inte svarat på någon av era frågor beror det på att jag redan gjort det i mitt tidigare "Frågor och Svar"-inlägg som du hittar i kategorin till vänster i menyn.

Hur var dina betyg i gymnasiet? Vad måste man ha för att komma in på FIT?

Jag gick ut med väldigt bra betyg från gymnasiet, 20.0 i snitt. Dock är det absolut inte ett krav på FIT och de verkar snarare titta på ditt personliga brev och din ansökan överlag, än betygen. Jag vet inte vad de har för snitt men jag gissar på mellan 15-17.0

Vilka bor du med? (träffades ni var)

Jag bor med två underbara små fröknar, Filippa och Karin. De går också på FIT och flyttade hit ett halvår innan mig, så de hjälpte mig en massa i början när allt var nytt och förvirrande.

Hur är lärarna på skolan?
De flesta lärarna är jättebra på FIT. Många har jobbat/jobbar i modebranschen och har massor med erfarenhet, vilket är väldigt inspirerande. Vissa lärare, speciellt de inom Liberal Arts-ämnena (generella ämnen såsom engelska, historia, matte etc), kan vara lite halvtråkiga och mer den typiska ”lärar”-typen, men överlag är jag jättenöjd.

Är det ett svårt program, med mycket plugg?
Att plugga i USA är lättare för svenskar, eftersom standarden verkar vara lägre här än vad den är hemma. Dock har vi ganska mycket att göra hela tiden och självklart måste man plugga för att kunna få bra betyg.

Vet du någon bra linje inom media och journalistik som du kan tipsa om?
På FIT finns det en linje som heter Advertising Marketing Communications. Folk som vill studera just marknadsföring/journalistik och INTE fokusera så mycket på mode söker denna, och vad jag har hört är den väldigt bra.

När borde man ansöka?
För att börja till hösten 2011 skulle man ansökt redan innan nyår och om man vill börja våren 2012 ska ansökan helst vara inne under sommaren/början på hösten. Var ute i god tid alltså!

Hur lång är din utbildning?
Utbildningen är 4 år.

Hur gammal får man vara för att studera på college i USA?
De flesta amerikaner som börjar college kommer precis från high school och är alltså runt 18 år. Utländska studenter är oftast lite äldre, har rest eller jobbat några år, och enligt mig är det en bättre väg att gå. Många av de amerikanska 18-åringarna har aldrig varit hemifrån förut och de är fortfarande väldigt unga och omogna. Bättre då att skaffa lite erfarenhet och fundera på vad man vill göra i livet, innan man kastar sig in i pluggandet igen.

Vad är det bästa med New York?
Allt! Människorna, tempot, stämningen, parkerna, höghusen, maten, möjligheterna. Det är svårt att inte älska den här staden.  

Saknar du dina vänner och familj när du är där?
Ja det gör jag absolut. Eftersom alla i familjen bor tillsammans hemma är det lite tråkigt att man missar så mycket när man är iväg. Min lillebror är bara 10 år och det är trist att jag lite missar en del av hans uppväxt. Och så har vi en underbar hund som jag saknar! Mina vänner är på olika håll och självklart saknar man varandra, men har man nära vänner vet man att man alltid kan komma tillbaka till dem. Vi försöker höras så ofta det finns möjlighet och planerar våra somrar tillsammans. Den jobbigaste att vara ifrån är min pojkvän. Alla som haft ett långdistansförhållande vet att det är otroligt tufft och man måste verkligen ha tålamod och vara starka för att det ska hålla. Men vi löser det bra, och snart åker jag hem i två veckor över påsken för att hälsa på honom. Längtar så!

Är din pojkvän amerikan?
Nej, han är svensk och bor i Stockholm

Vad innebär din kurs, Fashion Merchandising Management?
Programmet är egentligen en business-kurs inriktad på modebranschen. Man lär sig allt om industrin, de ekonomiska och affärsrelaterade aspekterna av den framför allt. Man får en otrolig bred kunskap i ämnet och har många olika karriärsmöjligheter efter graduation.

Finns det många svenskar i New York?
Ja, det verkar finnas rätt mycket svenskar här. Har ingen siffra men man träffar svenskar titt som tätt när man är ute eller med vänner. Jag umgås med rätt mycket svenskar, det blir ofta så när man flyttar utomlands. Man kommer från samma kultur och förstår varandra bra. Dessutom är Sverige litet och Manhattan ännu mindre så man har alltid en eller flera gemensamma vänner hemifrån eller här i New York.

Vad fotar du med för kamera?

En Samsung PL50. Egentligen är den riktigt dålig och jag vill verkligen ha en ny, men att ta närbilder i solljus är den helt okej på. Fruktansvärt dålig i mörker.

Vilka affärer måste man shoppa i när man är i New York?
De flesta tycker det är kul att gå till Victoria’s Secret, Forever21 och det stora varuhuset Macy’s. Century21 är också populärt för billiga märkeskläder, även om jag mest får panik där inne. Annars är H&M i New York mycket bättre än vad det är i Sverige tycker jag, där brukar jag faktiskt hitta mest grejer.

Behöver man göra SAT-test för att komma in på FIT?
Nej man behöver inte göra SAT. Dock måste man istället göra test innan vissa kurser, t ex matte och engelska, för att se vilken nivå man ligger på. Om man inte får bra nog poäng på provet måste man gå en extra non-credit course.

Kan du inte förklara det när de har bokstäver i telefonnummer?
Jag blev också lite förvirrad av det först men det är rätt simpelt. Om numret är 1-800-HELP slår man bara på de siffror där bokstäverna finns på telefonen, alltså 1-800-4357. Blir ju lättare att komma ihåg ord än siffror!

Ordnade du med boende innan du åkte till New York eller direkt på plats?
Jag ordnade med mitt första temporära boende innan jag kom hit, alltså hemifrån. Det var rätt skönt att ha någonstans att ta vägen direkt. Jag bodde där en månad och under den tiden letade jag efter ett perfekt boende, och det hittade jag hos Elinor på 33rd and 3rd.

Var på Manhattan bor du?
Jag bor i West Village.

Hur pass bra engelska behöver man ha för att klara studierna?
Även om man inte är helt säker på sin engelska, tror jag att man snabbt kommer över det så fort man kommer hit och börjar plugga. Språk vänjer man sig vid otroligt fort och efter några veckor kommer man till och med börja tänka på engelska!

Åker man så mycket taxi som man sett i t ex Sex and The City?

Inte lika mycket taxi som Carrie Bradshaw kanske, men visst åker man taxi. Det är mycket billigare än vad det är hemma och så lättillgängligt.

Har du mött några skumma typer på gatorna?
Jag har faktiskt aldrig känt mig osäker i den här stan och det är mer än vad jag kan säga om att gå hem på nätterna i Helsingborg. Här är det alltid så mycket folk i rörelse alla tider på dygnet, att man inte känner att man behöver oroa sig.

Har du en sån där underbar typisk New York dörr (lägenhetsdörr) med en sån där kedja som ett av låsen?

Nej det har jag tyvärr inte :)

Tror du att ditt val av gymnasium har hjälp dig att kunna plugga i USA?
ProCivitas är ett jättebra gymnasium med motiverade elever och engagerade lärare. Så absolut har det bidragit till att ”drömma större”.

Maja

Oj, vad bra betyg du måste gått ut med! Hade du alltså MVG i exakt ALLA ämnen?

2011-04-03, 20:28:28
Evelina

Hej!



Tack för en superfin blogg som är väldigt inspirerande!



Jag har bara en snabb fråga; läste du Engelska C på gymnasiet eller hur mycket engelska läste du? Tror du att det är en fördel att ha läst Engelska C om man vill plugga på FIT?

2011-04-03, 21:23:07
johäänna's Make up, clothes och trams.

blir sjukt inspirerad av det här! känns lite som att " om hon kan så kan jag med!"



tack!

2011-04-03, 22:50:11
Hemsida: http://theniceness.blogg.se/
Liz

Vilket bra och inspirerande inlägg! Är inne på att studera mode i någon sorts form och New York är modestad nummer 1 för mig! :) Skulle du kunna berätta lite mer om hur man ansöker till skolan? Fin blogg!

2011-04-04, 00:56:50
Hemsida: http://fashionvictim.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback