Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Hur man får till den bästa köttfärssåsen.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
0 kommentarer
Att göra köttfärssås är lite av min specialitet. Även om det inte är min favoriträtt att äta så älskar jag att laga det eftersom man kan förändra sig lite varje gång beroende på vad man har hemma. Igår t ex hade vi inga krossade tomater men däremot en chipotlesalsa och färska tomater så det fick bli basen. Annorlunda men gott 

Men det finns några knep som jag alltid följer för att få till en riktigt bra köttfärssås: 
 
– Stek löken länge. Ofta svettar man den i nån minut och så häller man i köttfärsen, men för att verkligen få ut alla smaker ska man låta den steka åtmistone i tio minuter på mellanvärme. Löken ska inte brännas men få lite färg. 
 
– Använd ketchup för sötma. För att göra en balanserad sås behövs det alltid någonting sött. I köttfärssåsen brukar jag använda mig av ketchup eftersom det är sött samtidigt som det fördjupar tomatsmaken. 
 
– Använd vinäger för syra. Det behövs också en syrlighet för balansens skull. Vinäger förhöjer smakerna på ett bra sätt. Jag brukar ta rödvinsvinäger men vilken som helst funkar. Se bara  till att inte ta för mycket, då tar det över. 
 
– Häll i en skvätt grädde. Jag vet att det är en smaksak men jag tycker om när smakerna rundas av med lite fet grädde. Blir behagligare att äta när det är krämigt. 
 
– Smaka av med en liten nypa kanel. Det låter som en konstig kombination men kanel lyfter verkligen smakerna i köttfärsen. Det räcker verkligen med pyttelite för att ge effekt.  
 
– Låt köttfärssåsen koka länge. Hemligheten bakom en riktigt smakrik köttfärssås är att den får puttra på spisen under en lång period, helst över en timme. Ju längre den står, desto bättre smakar den. 
 


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback