Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Superbroccoli – inte så super.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
1 kommentarer
I matbutiken häromdagen såg jag att de hade "superbroccoli" som jag har läst så mycket om den senaste tiden. Har ni hört talas om den? Det ska ju vara the shizzle i matväg, en grönsak fullproppad med nyttigheter som ska kunna förhindra cancer och hjärtsjukdomar och allt möjligt. Låter ju nästan för bra för att vara sant, eller hur? 
 
Tyvärr känns det lite så. För superbroccolin är framtagen i ett labb hos Monsanto, ett företag som jobbar med genmodifiering och har ett allmänt rykte om sig att vara "världens ondaste företag". För att förklara hela den härvan får man dock skriva ett helt inlägg så det får kanske bli en annan gång. Googla så länge!
 
Hur som helst, vi i Sverige vill ju helst inte behöva äta GMO-produkter. Vi läser om eventuella konsekvenser av dessa labbframtagna matprodukter och det debatteras ständigt huruvida ett företag borde kunna få möjligheten att ta över och ta patent på frösorter och grönsaker. Det har gjort det svårt för Monsanto att ta sig in på den svenska marknaden. Fram tills nu. 

Superbroccolin är skapad genom något slags loop-hole så att de inte klassas som GMO, men det är långt ifrån en naturlig process. Med smart PR har de lyckats få en massa publicitet och skapat en efterfrågan på denna mirkalprodukt som ju på pappret låter helt fantastisk. Och det är lite det som är problemet. Man testkör marknaden långt innan man har forskat på eventuella konsekvenser. De skryter om att superbroccolin innehåller tre gånger så mycket glucoraphanin än vanlig broccoli, men det har kommit forskningsvarningar om att för höga halter istället kan ge en negativ effekt på hälsan. Så vad ska man tro? Det finns helt enkelt ingen som vet vad det kan göra långsiktigt med människan att äta en massa GMO-produkter hela tiden, och det skrämmer mig. 
 
Nä, sånt här gör mig bara arg även om jag är medveten om att jag borde vara ännu mer insatt för att egentligen kunna uttala mig. Dock vet jag tillräckligt om Monsanto och deras förehavanden för att bli rädd, och för mig är det egentligen rätt logiskt att det naturliga är det som är allra bäst för oss och våra kroppar. Det är i alla fall min starka övertygelse. 
 

Sophie

Avskyr genmodifierat. Blir arg bara jag tänker på det.

2014-07-23, 19:32:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback