Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Några enkla knep till en lite mer hälsosam livsstil.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
 
Jag fick en fråga häromveckan om jag inte kunde skriva ett inlägg om hur man ska gå tillväga för att börja äta "bra mat". Jag är ju verkligen ingen hälsoguru för jag unnar mig en hel del, ibland lite för mycket och ofta. Men samtidigt vet jag också vad jag borde äta för mat för att må bra så här kommer några enkla, kanske självklara, tips som kan göra stor skillnad både fysiskt och psykiskt. 
 
Köp ekologiskt 
Här hemma äter vi ekologiskt till 95% och enda anledningen till att det inte är 100% är för att allt inte finns tillgängligt. Har man väl börjat vänja sig vid smaken av ekologiska grönsaker, ägg och kött har man svårt att återgå till något annat. För även om man bortser från att djuren har det bättre och att maten blir nyttigare så är smaken också på en helt annan nivå. Jämför t ex mellan ekologiska/icke-ekologiska tomater och avokado. 

Har man inte möjlighet att köpa precis allt ekologiskt så har jag några tips på vad man kan satsa på: 
 
Mest besprutade grönsakerna/frukterna 
Äpple
Selleri
Paprika
Jordgubbar
Vindruvor
Spenat
Sallad
Gurka
Blåbär
Potatis
Banan
 
Köp i största möjliga utsträckning
Kött - djuren behandlas bättre och blir inte matade med en massa konstiga foder
Kyckling - köp alltid från frigående hönst utomhus som får picka och röra sig fritt ute 
Ägg - jämför en ekologisk äggula med en konventionell så kommer du aldrig välja något annat igen
Mejeriprodukter - helst lågpastöriserat, med så mycket fett som möjligt. 
 
Hoppa över tillsatserna
En enkel regel: läs på varje förpackning i mataffären. Så fort listan på ingredienser överstiger det som kan anses vara rimligt för att tillverka produkten så ställer jag tillbaka den på hyllan. Jag köper hellre en pesto med kortare bäst-före-datum som jag får slänga för att jag inte äter upp den än stoppar i mig en massa E-nummer som jag inte har någon som helst aning om vad de gör med min kropp. 
 
Byt ut kolhydraterna 
Alla kolhydrater vi äter omvandlas för eller senare till socker i kroppen och även om jag inte på något sätt är en hardcore förespråkare för LCHF (ni har väl märkt min hamburgermani?) så märker jag att min kropp mår så mycket bättre av att hoppa över saker som pasta, ris, bröd och potatis på vardagarna. Det finns ju så mycket bra alternativ! Gör ett gott mos av sötpotatis occh blomkål, eller pannkakor av mandelmjöl istället för vetemjöl. Tro mig, jag är den största potatis- och brödälskaren i världen men ändå lider jag inte det minsta av att hålla mig undan det. Det är inte så svårt. Kika t ex in på 56kilo.se för matinspiration. 

OBS! Skippa allt som heter light-produkter helt och hållet. Margarin, lättmjölk och saker som är "ett fett-snålt alternativ" har blivit helt sönderprocessade eller tillverkade på kemisk väg. Håll dig undan! 
 
Undvik sötsakerna
Det jag har allra svårast med är nog mitt omättliga sötsug. Den 5-åriga godisälskaren i mig verkar aldrig vilja dö och därför är det ofta en kamp för mig att låta bli att plocka ur godisskålen på jobbet eller i skafferiet. Men jag brukar försöka lösa det på följande sätt:
 
1. Se alltid till att ha frukt och/eller mörk choklad (minst 70%) hemma
2. Tugga tuggummi 
3. Var aldrig hungrig - ät ett mellanmål bestående av nötter eller en banan när suget smyger sig på. 
4. Drick en massa te 
 
Efter några dagars socker-detox blir det lättare och man inser att man inte behöver godis. Åtminstone inte förrän nästa lördag igen - och då smakar det extra gott!  

lovisa

bra tips! jag blur lite nyfiken på lågpastöriserad, hur kommer det sig att den är nyttigare? mindre "behandlad"/färskare?

2014-01-08, 17:30:01
Hemsida: http://polichinelle.se
michaela- mamma till tre 💗

intressant att läsa! jättebra tips tycker jag!

2014-01-08, 18:54:27
Hemsida: http://minahjartanochjag.webblogg.se/
Challizz

tack för att du skrev inlägget jag efterlyste! :D
mycket informativt och bra tips, nu vart man lite klokare på vart man ska börja någonstans!

2014-01-09, 00:20:49
Hemsida: http://challizz.blogg.se
Isabella

Vilket intressant och bra inlägg! :D Kram

2014-01-09, 18:09:13
Hemsida: http://isabellaoh.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback