Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

När alla väljer ekologiskt

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
13 kommentarer

Hörde på nyheterna igår att det kommer bli brist på eko-ägg i påsk. Efterfrågan har ökat så mycket den senaste tiden att leverantörerna inte hinner med och vi som gillar ekologiskt kommer kanske behöva nöja oss med vanliga ägg på påskbordet. Tråkigt på ett egoistiskt plan men desto härligare att tänka på att fler och fler blir mer medvetna om vad de stoppar i sig och bryr sig om hur djurhållningen ser ut på stora industriella uppfödningar.

Funderar dock lite på hur det kommer bli när efterfrågan på ekologisk mat överskrider det som kan levereras. Jag har redan nu märkt att det ofta är tomt på t ex mejerihyllorna för ekologiskt, och kött ska vi inte tala om – det finns alltid för lite. Så när alla plötsligt vill ha ekologiskt och producenterna pressas till att få fram mer produkter, kommer det öppna upp för mer fusk? Kommer kraven att sänkas? Kommer man behöva sluta lita på märkningarna? Förhoppningsvis är svaren på att dessa frågor nej, men jag vet ju hur det är i t ex USA där ALLT är ekologiskt för att det uppenbarligen inte är så svårt att få kalla sig det men där det också sker mycket fusk.

Äh, det blev deppigt. Klart vi ska vara glada att fler och fler väljer ekologiskt. Det är ju faktiskt det enda rätta. 

 Ekologisk riskaka, ekologiska ägg och icke-ekologisk kaviar som jag ändå inte kunde äta eftersom jag ju inte ens tycker om kaviar. 

Lovisa

Men kan det inte innebära att det blir större krav, att eftersom det är sån stor efterfrågan kanske fler vill sälja det.. jag är inte så insatt... ? men ju fler som vill ha ju fler som kan producera, eller? och vi är ju villiga att betala... går det? haha blir förvirrad av mig själv. Blir alltid sugen på äggmackor när jag läser din blogg!

Svar: Man kan ju hoppas det, att ju mer folk som blir insatta ju mer krav ställer vi. Det gäller att se till att märkningarna fortfarande håller sin höga standard och att vi inte hamnar i något slags mellanting där "eko" kan betyda lite vad som helst.
Sofie Lundberg

2014-04-11, 15:47:45
Hemsida: http://lollsen.blogg.se/
Lillie

Åh, äggmacka med kaviar som är så gott :)

2014-04-11, 15:48:54
Anne-lee

Det är ju positivt att fler väljer ekologiskt! Bäst att köpa sina ägg i tid :)

2014-04-11, 16:27:04
Hemsida: http://videlli.se/
Joe

Bra att fler blir medvetna! :) vi går åt rätt håll

2014-04-11, 16:44:13
Hemsida: http://yoginijoe.blogg.se
Annika

Gott!

2014-04-11, 16:51:54
Hemsida: http://blogofphoto.webblogg.se
Nicolina

http://alltommat.se/ramenburgaren-som-gor-det-hundra-ganger-godare-att-ata-nudlar/

Tänkte på din blogg när jag såg det här- en nudel-hamburgare! :)

Svar: Haha vad roligt! Har faktiskt funderat på om en sånd är ramen-burgare kan vara gott. Något skeptisk men samtidigt har det ju blivit en succé, inte minst i New York, så något bra måste det ju vara!
Sofie Lundberg

2014-04-11, 17:38:26
Sophie

Jag tycker att det är jättebra att fler köper ekologiskt. Det enda rätta. Dock tycker jag att man inte ska köpa andra varor, om man kan undvika, bara för att de ekologiska är slut. Gäller framför allt typ bananer, som är så jättebesprutade. Det ger en ännu tydligare signal: vi vill bara ha ekologiskt.

Svar: Verkligen! 98% av gångerna struntar jag i att köpa råvaran om det visar sig att det inte finns ett ekologiskt alternativ, man får helt enkelt vara lite flexibel :)
Sofie Lundberg

2014-04-11, 19:01:28
Tess

Jag tror att vi först och främst måste inse att vi inte kan äta kött och animaliska produkter i den mängd vi gör, det är ju det som kräver massproduktionen från första början. Men superbra att fler väljer ekologiskt! :) Kram

Svar: Ja absolut tycker jag att man ska se över sin köttkonsumtion, speciellt om man inte köper ekologiskt/naturbeteskött!
Sofie Lundberg

2014-04-11, 21:24:00
Hemsida: http://tesswaltenburg.blogg.se/
Malin Jonsson

Så himla bra att fler börjar med ekologiskt! :)

2014-04-11, 22:14:32
Hemsida: http://tjugosjundeoktober.blogg.se/
ITZI

Hoppas på att märkningarna håller sin nuvarande standard. Sen är ämnet i sig väldigt intressant. Finns det "för lite" ekologiskt, eller är kärnan i det hela att: Dessa produkter framställs i den takt som naturen klarar av med hjälp av naturliga resurser, de helt enkelt KAN inte tillverkas i samma takt och kvantitet som icke-ekologiska och kommer därmed aldrig kunna stilla den enorma efterfrågan.

Om man som jag kommit fram till att ekologisk mat är mer fair för alla får man också förstå det faktum att det krävs vissa uppoffringar. Kanske får vi ibland, hör och häpna, strunta i ex äggen till påsk. För hur trist och konstigt det kanske än må låta i våra öron så är det faktiskt inte en mänsklig rättighet att varken äta ägg till påsk eller skinka på julafton, det finns inte hur mycket resurser som helst.

Svar: Exakt det jag funderar på också, KAN vi ens möta efterfrågan om alla blir mer och mer medvetna om ekologi och miljöfrågor. Men jag tycker du har en väldigt bra poäng – det är inte en mänsklig rättighet att ha tillgång till att sorts mat överallt, hela tiden. Man får helt enkelt bli bättre på att hitta alternativ, vara beredd på att kompromissa och kanske inte helt kallt räkna med att t ex äta mängder med ägg på påsken.
Sofie Lundberg

2014-04-11, 22:36:05
Lotta

Hör och häpna, de organiska äggen var slut i mataffären här (i USA alltså) förra veckan! Man hade till och med varnat och satt upp en lapp, och i några dagar stod hyllan tom. Men man kunde såklart köpa "all natural"...

Svar: Aaah, är det sant? Får nog börja bunkra upp redan nu om jag ska kunna äta några ägg i påsk :D Hoppas du har det bra och att vi ses i sommar. Kram kram
Sofie Lundberg

2014-04-13, 04:15:19
Calle

Trevlig läsning och är du sugen på mer ekologiskt så välkommen till Bjärhus utanför Klippan, finns både kött, ägg och mejeri. De egna ekologiska grönsakerna börjar ta slut men vi har kompletterat upp med andras :)

Svar: Hej Calle. Låter härligt :) Bor ju inte kvar i Skåne längre men har jag vägarna förbi ska jag absolut komma förbi!
Sofie Lundberg

2014-04-13, 22:45:25
Jenny

Jag hoppas på att detta sänder ett meddelande om att det behövs mer ekologisk mat. Det är mycket därför jag bara köper ekologiskt (förutom det uppenbara): för att berätta för affären att de borde ta in mer ekologiskt och att det funkar ekonomiskt. Heja eko!

2014-04-15, 10:44:32
Hemsida: http://jennylinacarlsdotter.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback