Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Kladdiga kycklingvingar

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
4 kommentarer
Jag är en sån junkfood lover. Tycker det är roligare att göra hemmagjord snabbmat än något annat, men det har ni säkert märkt redan. Ikväll fick jag för mig att göra riktigt goda, kladdiga, sötstarka kycklingvingar. En underskattad maträtt som man inte stöter på så mycket i Sverige men som jag upptäckte på riktigt när jag besökte Dallas för två år sen och höll på att DÖ av hur gott det kunde vara om det görs på rätt sätt. 

MIna kycklingvingar blev SÅ HIMLA GODA. Gjorda på ekologisk kyckling från Hagby Gård med en dry rub och sen penslad med hemmagjord bbq-sås smakade de precis som på en pub i en amerikansk småstad nånstans. Använde mig av Jonas Crambys recept från boken "Texmex från grunden" men tweakade det lite efter egen smak (bytte t ex ut sockret mot honung, kändes lite mer hälsosamt). Hojta om ni vill ha receptet annars finns det säkert att googla fram. 

Update: ni var några som frågade om receptet så här kommer det. 

1-1 1/2 kg kycklingvingar 
1 dl olivolja
1 msk paprikapulver
1 tsk chilipepparpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk vitpeppar
1 tsk oregano
1 tsk salt 
 
Bbq-sås
1 hackad gul lök 
6 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
2 msk olivolja
1/2 dl balsamvinäger
2 msk Sukrin+ (eller 1 dl farinsocker)
1/2 dl japansk soja
1 msk worcestershiresås
1 dl ketchup 
1 msk chilipulver 

1. Sätt ugnen på 175 grader. 

2. Gnid in olja och kryddorna i kycklingen och låt marinera en liten stund. Sätt därefter in kycklingen i ugnen i ca 30 minuter. 
 
3. Bbq-såsen: Stek upp lök, vitlök och spiskummin tills löken är mjuk. Tillsätt resten av ingredienserna och koka upp till en kletig massa. 

4. Ta ut kycklingen och pensla på bbq-såsen. Ta mycket!! 

5. Lägg in kycklingen i ugnen igen och sätt den på högsta värme. TIllaga tills kycklingen är knaprig. 
 
 
Kladdigaste, godaste vingarna. Mmmm, man vill bara stoppa alla i munnen på en och samma gång. 
 
 Åt med smörstekt svensk, ekologisk sparris och sallad. 

Bibi

kan du inte skriva ut receptet ? :)

Svar: Nu är inlägget uppdaterat med receptet :)
Sofie Lundberg

2014-04-14, 13:26:03
isabelle

håller med ovanstående talare

Svar: Uppdaterat :)
Sofie Lundberg

2014-04-14, 13:57:13
Tess

Har precis börjat äta kött igen efter att ha vart vegetarian i fem år, så jag känner inte att jag har riktigt koll på vad som är okej och inte okej att äta. Just köttfronten har jag skaplig koll på, men hur är det med kyckling? Vad är bäst att välja ur ett miljö och kyckling-vänligt perspetiv? Vad ska man tänka på?
Kram och tack för favoritmatbloggen!

2014-04-14, 19:52:35
Tess

Har precis börjat äta kött igen efter att ha vart vegetarian i fem år, så jag känner inte att jag har riktigt koll på vad som är okej och inte okej att äta. Just köttfronten har jag skaplig koll på, men hur är det med kyckling? Vad är bäst att välja ur ett miljö och kyckling-vänligt perspetiv? Vad ska man tänka på?
Kram och tack för favoritmatbloggen!

Svar: Hej Tess!
När det gäller all typ av kött, inkl. kyckling, köper jag alltid KRAV-märkt. Helst köper jag kött från lokala eller små gårdar som jag vet inte har storproduktion. Finns det t ex att välja mellan Scans ekologiska bacon eller KRAV-märkt bacon från en lokal producent väljer jag alltid sistnämnda. I den bästa av världar hade man åkt ut till gårdar i närområdet och handlat en gång i veckan. Bor du på landet eller i en mindre stad kanske det är ett alternativ och det tror jag är det allra bästa – då kan du själv kolla hur uppfödningen är :) Kram S.
Sofie Lundberg

2014-04-14, 19:52:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback