Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Hemmagjord kebab – bästa ever.

Skriven .
Placerad i "Vardag, "
2 kommentarer
 
Det är få saker som jag saknar i matväg här i Stockholm. Det finns fantastiska mataffärer, bra restauranger och ett stort utbud av nästan precis allting – utom riktig kebab. Som skåning vet jag att den kebab som serveras på haken här i Stockholm bara är en skugga av den kebab som man serverar på de flesta ställen nere i Skåne. Självklart är det en smaksak, men så fort jag kommer ner till Båstad är ett besök på den lokala pizzerian och en kebabtallrik med vitlökssås ett måste. 
 
Skillnaden mellan skånsk och stockholms kebab är till största del vad den är gjord av. På de flesta ställen här har jag märkt att de gör kebab av nötkött medan den i södra Sverige är gjord på fläskkött, även kallad gyros. Det är en helt annan smak och konsistens, tusen gånger godare!
 
Därför kom vi på idén idag att vi kunde försöka oss på att laga just gyros. Trodde det skulle vara svårt men när min pojkvän skrek av lycka "Det smakar EXAKT som Picasso" så blev jag så himla glad. Nu kan vi äta god kebab anytime, det är ju både gott och nyttigt. Med ekologiska ingredienser och tillbehör som inte innefattar pommes frites etc. finns det inget som säger att man inte kan äta det här typ varje dag. 
 
 
Kebab/gyros 
700 g ekologisk fläskkarré 
2 msk tamari eller soja
2 tsk sambal oelek 
2 klyftor vitlök
en skvätt olivolja
spiskummin
salt 
peppar 
 
1. Sätt ugnen på 225 grader. 
 
2. Skär fläskkarrén i strimlor och lägg i en bunke. Jag rensade köttet på ungefär 50% av fettet men det är ju en smaksak. 
 
3. Lägg alla resterande ingredienser i bunken, blanda om och låt stå en stund och marinera 
 
4. Lägg köttet i en ugnsfast form och tillaga i ugnen i ca 40-50 minuter. De sista 10 minuterna höjde jag värmen till ca 250 grader för att få det riktigt knaprigt. 

Servera med vad du vill som är gott! Vi hade isbergssallad, gurka, rödlök, avocado, hemmagjord vitlökssås och surdegsbröd. SÅ GOTT! 
 

Jenny

Härligt att kunna göra själv! Jag älskar vegansk kebab, den är gjord på veteprotein! :) jag har ALDRIG ätit kebab! Alla jag känner tycker det är mäkta konstigt.. och jag fattade inte grejen förrän jag provade den veganska varianten, och blev besatt! :)

Svar: Låter spännande, får kanske prova nån dag :)
Sofie Lundberg

2014-04-11, 08:09:12
Hemsida: http://jennylinacarlsdotter.blogg.se
Jess

Man kan även göra samma grej med fläskfärs och in i ugnen på 100g i några timmar så blir det skivad kebab :) yum yum vad gott!

Svar: Mmmm, så gott! :)
Sofie Lundberg

2014-04-13, 00:35:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback