Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Det här med att äta kött.

Skriven .
Placerad i "Mat, "
8 kommentarer
Jag är, som ni säkert redan förstått, en köttälskare. Hamburgare och blodiga biffar är det jag allra helst väljer när jag är ute och äter på restaurang, och även här hemma äter vi mycket kött i form av köttfärs, korv och kyckling. Men jag har börjat fundera mer och mer på huruvida det är moraliskt försvarbart att äta så mycket kött som vi gör idag. Ja, alltså, inte bara jag och min pojkvän utan samhället och världen. Påverkan köttindustrin har på miljön i kombination med hur omänskligt djur föds upp innan de slaktas gör mig illamående och får mig att fundera på vad man kan göra åt det. 
 
Vi köper bara ekologiskt kött när vi handlar. Vi har tur som bor så nära en helt fantastisk liten ekobutik som har allt kött du kan tänka dig, gjort på djur som fötts upp på små gårdar under humanitära och naturliga förhållanden. Det får mig att känna mig bättre gällande vad vi äter här hemma, för jag vet att vi bidrar till någonting som är mer hållbart. Men att hitta ekologiskt är inte alltid helt lätt, speciellt inte om man bor utanför en storstad. Jag vet att när jag är hemma i Skåne är utbudet inte alls lika stort och man tvingas kompromissa. 

Men jag såg kocken Paul Svensson prata om en grej häromdagen som verkligen fastnade. När han lagar mat utgår han nästan alltid från en grönsak och låter köttet vara en förhöjare snarare än stjärnan. Det är ett fint sätt att få folk att äta mindre kött och uppskatta vad man kan göra med bra råvaror. Han sa också "Glöm inte att äta mindre kött och av högre kvalitet". Det tror jag är nyckeln. Bättre kött, mindre kvantitet. Om alla försökte leva efter den devisen hade vi nog kunnat göra skillnad. 
 

Sophie

Bra skrivet, är helt på samma linje som du. Älskar kött alldeles för mycket men vet att jag borde äta mindre. Ska verkligen försöka jobba på det!

2013-06-19, 19:49:43
Ann-Christin Lundström

Vi jobbar oss ner mot en omvänd Meat Free Monday och istället ha en Monday Meat, alltså att bara äta kött på måndagar. Vi gör det gradvis (då vi också är köttälskare) och det är konstigt nog svårare än jag trodde. Men vi gör det som du skriver ovan att inte låta köttet vara huvudråvaran.

2013-06-19, 21:26:39
Hemsida: http://smallfinethings.blogg.se/
Italygirl

Själv har jag slutat äta kött helt o hållet sen nyår ungefär o även om man ibland vill ha en smarrig carpaccio så står man ut o jag mår hur bra som hellst :)
Jag o min sambo slutade äta kött för att vi försöker att äta enbart nyttiga saker o tyvärr är ju kött en av dem första sakerna man måste lägga åt sidan då.

2013-06-19, 21:27:41
Hemsida: http://italygirl.blogg.se
Frida

Det här lät väldigt klokt. Tycker själv att det är helt okej att äta kött men att man inte behöver överdriva. Därför lät det väldigt bra att låta något annat vara huvuddelen!

2013-06-19, 21:41:54
Hemsida: http://booklusen.bloggplatsen.se/
marycaroline.blogg.se

Ligger väl någonting i det egentligen. Men ibland undrar jag om vi verkligen äter så mycket kött? Även om jag vet det här med köttindustrin och hälsosynpunkter och miljösynpunkter. En studie jag läste säger att vi äter mer och mer kött och att vi äter mer än vi ska och att vi helst ska minska vårt dagliga intag av kött och ännu hellre inte heller äta kött varje dag. Samtidigt om man räknade på siffrorna och slog ut årsintaget och fick fram vad man äter i veckan och per dag och portion blev det inte så mycket. Det blev istället antingen ungefär lika mycket som en normalstor portion med kött eller till och med mindre. Vad är det då som säger att vi äter för mycket kött? Personligen älskar jag kött, oavsett om det är griskött, nötkött, kyckling eller fisk. Vi äter nog någon form av kött nästan varje dag och jag tror inte vi kommer minska på det, snarare öka nu när vi har barn också. Men jag tycker absolut att man egentligen skulle kunna tänka på vilket kött man egentligen köper.

2013-06-19, 22:38:01
Hemsida: http://marycaroline.blogg.se/
Gabriella

Fint och tänkvärt inlägg! Jag äter mest fisk men brukar tänka på det här med köttkonsumtionen som bara ökar. Låter som en klok idé som kocken har som tänk som du nämner här ovan, bra att kunna inspirera flera=)

2013-06-19, 22:49:51
Hemsida: http://elephantzoul.blogg.se
Adam Hillawi

Håller helt med! Sen finns det oerhöra goda och sunda tips till att ändra på våra matvanor gällande kött, men samtidigt laga god mat!

2013-06-19, 23:04:18
Hemsida: http://adamhillawi.blogg.se/
louise

Skönt att höra den andra sidan av historien på din blogg. Det är hoppfullt att se andra människor bli mer miljömedvetna och att moralen förr eller senare dyker upp. Men problemet kan fortfarande kvarstå iom att man kanske nte tänker längre än EKOLOGISKT kött, eftersom man tror det räcker. Jag menar inte att så alltid är fallet, men det finns dem som tror att ekologiskt löser allting och därmed dras bakom ljuset. Det enda riktiga skillnaden görs faktiskt när man väl utesluter köttet helt ur måltiden. Men för att inte avskräcka folk kanske det är bäst att inte döma för hårt och låta dem upptäcka sanningen själva. Dock är det väl svårt att komma till insikt utan den där riktiga kunskapen som leder till medvetet tänkande, så gärna fler miljöinlägg från din sida Sofie! :)

2013-06-22, 00:37:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback