Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Forts. frågestund

Skriven .
Placerad i "Frågor och Svar, "
0 kommentarer
Ok, nu har jag svarat på resterande frågor från frågestunden. Jag hoppas att jag fick med alla och ber om ursäkt att de kom lite sent. Men, bättre sent än aldrig!

Hejsan! Har en liten random fraga angaende mobilabonnemang i USA och har verkligen ingen jag kan fraga och hittar ingen bra information pa natet, drf vander jag mig till dig :) Jag har precis flyttat till USA for att plugga mode, och jag kanner att jag nu maste skaffa ett amerikanskt telefonnr.

For det forsta, kmr min svenska mobil funka har eller maste jag kopa en ny? Finns det endast abonnemang har eller kan man kopa kontantkort som i Sverige och fylla pa nar det behovs? Vilket ar det billigaste foretaget? Ar det AT&T som galler? Ar det dyrt att ringa till Sverige? Vill helst inte binda mig till nagot eftersom jag kommer
aka hem under alla lov o sa o vill inte behova betala nagot da.
Oj, vad många frågor! :-) Jag är verkligen ingen mobiltelefonexpert, varken hemma eller i New York. Brukar typ gå på det billigaste, nöjer mig med det. Men jag har T-Mobile just nu. Betalar $50 i månaden, utan bindningstid, och får unlimited calls, texts och surf. Använder min svenska iPhone, men jag fick låsa upp den i en teknikaffär för $50. Lite tråkigt, men lätt värt det! Jag ringer inte till Sverige med mobilen, så jag vet inte. Använder i så fall Viber eller Skype. 

Hej!
Missade frågestunden så tänkte att du kanske kan svara på min fråga ändå. Jag vill också plugga så som du gör, men tycker att det är ett väldigt stort lån man får tar. Hur mycket lånar du? Eller hade du mycket sparade pengar sedan innan?
Jag tar maxlån, ca 88 000 per termin (inklusive studiebidraget då). Jag har lite pengar sparade i fonder men det är ingenting jag använder här. Visst är det otroligt mycket pengar att låna, men för mig är det värt varenda krona och jag är säker på att jag får tillbaka det i slutändan :-) 


Hoppas det går bra att det trillar in en fråga lite sent här. Ni bor väl tre tjejer tillsammans? Hur gör ni med mat och hushållsgrejer och så? Gissar på att ni delar hyran på tre.
Yes, vi bor tre tjejer tillsammans. Hyran delar vi på i tre delar rakt av, ganska enkelt. Ibland lagar vi mat tillsammans men ofta blir det att man köper sin egen mat. Dels för att vi har olika scheman och kanske inte kan äta tillsammans varje dag, dels för att det är svårt att kombinera ihop maträtter som alla tycker är goda alltid. Vi försöker dock äta tillsammans så ofta det bara går, antingen på terrassen eller vid vårt lilla matbord i köket. 

Jag undrar lite hur möjligheterna ser ut efter din utbildning, får ni chans att stanna kvar i NY och söka jobb?
Man får stanna i New York i ett år och försöka skaffa ett jobb efter utbildningen. 

Hur lång är din utbildning?
4 år

Vilka kurser läser du?
Allt möjligt, från fashion-kurser till ekonomi, markandsföring, konsthistoria, english writing och sociologi. Man får välja rätt mycket själv, vilket är roligt. 

Vart ser du dig själv om tio år?
Jättesvår fråga. Jag hoppas att jag har ett roligt, välbetalt jobb någonstans som jag verkligen trivs med och brinner för. 

Hur är det att bo och studera i NY?
Världens roligaste :-)

Jag undrar vad har du tänk dig att du vill jobba med när du är klar?
Som jag skrev ovan är det svårt för mig att veta just nu. Jag vet att jag vill jobba i modeindustrin, men hur och var är fortfarande ett frågetecken. Jag ska försöka praktisera så mycket som möjligt på olika ställen och avdelningar, så att jag kan känna av hur det är. Förhoppningsvis kommer man då på vad man är bra på och hade tyckt var roligast!

Vad är det bästa med NY?
Att ingenting är omöjligt!

Och vilka mat och sevärdheter får man inte missa när man är där ?
Att gå omkring i parker är underbart, speciellt på vår/sommar. Det är så mycket liv och saker som händer i stan då, det finns alltid något roligt att se. Vad det gäller mat har ju tjatat sönder Shake Shack, men i övrigt finns det väldigt mycket bra sushi-ställen. Gå också till någon mataffär, typ WholeFoods, och köp med dig lite picknickmat till en park eller ner till Hudson River, så härligt!


Var det svårt att komma in på skolan? Hade du några erfarenheter om mode innan du började?


Hur svårt det ändras nog från år till år, men visst är det en populär skola. Jag hade dock ingen speciell modeerfarenhet tidigare, utan skrev ett personligt brev och skickade in mina betyg bara.


Sen undrar jag lite om kursinnehållet. Vad gör man på Fashion Merchandising Management? Håller ni även på med design och modeteckning?

 

Man läser fashion med en businessinrikning. Vi läser om design och liknande, men tecknar eller designar inte själva.

 

Jo, jag undrar vad det finns för fördelar och nackdelar med att bo i New York? vad är ditt bästa minne av New York so far?

 

Fördelar: att man får vara i världens bästa, roligaste, mest spännande stad!

Nackdelar: dyrt med boende!

Bästa minne: när jag fick gå och se Oscar de la Renta och Ralph Lauren fashion shows förra hösten.


Hej! 
jag undrar hur intagningen är till din skola? Alltså, krävs det att man läst några speciella kurser i gymnasiet eller går dem endast på snitt?

 

Nej du behöver inte läsa några speciella kurser. De går bara på ett snittbetyg, som du får genom att översätta dem till amerikanska.



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback