Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Svar på era frågor

Skriven .
Placerad i "Frågor och Svar, "
4 kommentarer
Hejsan, har du tips på någon/några bra högskolor/collage i USA? Affärsinriktat, design eller hälsa.
Jag kan inte påstå att jag har stenkoll på andra skolor här i USA än just den jag själv går bra. Om man vill plugga business med inriktning mode ska man läsa mitt program på FIT, är man mer intresserad av att läsa med design/reklam-inriktning är The New School (Parsons) ett bra alternativ.

Hur går hela ansökningsprocessen till & hur går det ihop med ekonomin? Måste man ha ett extrajobb vid sidan av, är det så att man måste spara flera år innan osv?
Hur man klarar sig ekonomiskt beror lite på vilken skola du går på och (självklart) hur discplinerad du är. Det är lätt att frestas av all shopping och andra roligheter den här stan bjuder på. Jag har CSN-lån och det täcker alla mina kostnader för skola, boende och uppehälle, så jag har inte sparat en massa sedan innan. Dock är det bra att ha lite sparat från sommarjobb så att man har råd med de extragrejer som alltid tillkommer när man flyttar någonstans (boende, möbler, shopping etc). Ansökningsprocessen har jag skrivit om i ett inlägg här.

Vad är det du vill jobba med inom modebranschen?

Jag vet inte ännu exakt vad jag vill göra. Det finns så mycket att välja på och svårt att veta vart man till slut hamnar. Jag tycker dock det är väldigt intressant med strategisk marknadsföring och merchandising.

New York är helt klart en utav dom ställena i världen som jag bara måste besöka. Som jag förstått det så är det riktigt massivt där? alltså att det finns typ hur många butiker och saker som helst att uppleva =)
Haha, ja det kan man definitivt säga! Massivt är rätta ordet :) Finns ingen stad tror jag i världen som har så mycket att erbjuda som New York.

Undrar hur man kommer kommer in på skolan du går på ?!

Man går igenom en låååång ansökningsprocess och hoppas på det bästa! Svenskar är uppskattade i det här landet och jag tycker absolut man ska ge det ett försök.

Vad betalar du för att gå på FIT? Hur går du det att gå ihop ekonomiskt?
FIT kostar lite drygt $6000 per termin, alltså runt 40 000 svenska kronor. Av CSN får man låna pengar så att det täcker både skolavgiften och boende. Jag har inte känt att det varit några problem att få det att gå ihop ekonomiskt, men ett tips är att göra en budget innan för att se vad ens personliga utgifter är under ett år.

Har du tips på billiga ställen man kan bo på Manhattan?
De flesta av mina kompisar som har kommit hit har hittat lägenheter att hyra när de besökt New York, vare sig det är kort eller lång tid. Fördelen med det är att det oftast är mycket billigare än att hyra hotell och man får tillgång till kök så att man kan laga egen mat. Sparar en del pengar bara där!  Man kan kolla hemsidor som www.craigslist.com eller www.homeaway.com. Ett annat alternativ är att kolla Svenska Kyrkans Housing Forum där New York-svenskar hyr ut sina lägenheter till andra svenskar.

Jag ska åka till New York nästa vecka och är i behov av tips på allt från frukost/lunch/middagsställen och shopping?
Det finns så mycket bra ställen i den här stan att det är svårt att lista några få, men jag ska försöka. Frukost skulle jag äta på något trevligt diner. De finns överallt i stan och serverar  ofta härligt amerikanska frukostar bestående av bacon/ägg, pannkakor och French toasts. Lunch på populära Pastis i Meatpacking District och middag på The Spotted Pig i West Village är också något jag rekommenderar. Om du vill ha tag på en riktigt saftig hamburgare ska du gå till Shake Shack som ligger i Madison Square Park, de är gudomliga!
Shopping hittar du allra bäst i Soho eller runt 5th avenue uppe i början på Central Park (det är här t ex Apple Store-kuben och Abercrombie & Fitch ligger), men att strosa runt på mysiga Bleecker Street och Meat Packing District är också trevligt.

Hur kommer man med i veckans blogg?
Jag blev kontaktad av Karin som jobbar för blogg.se och när hon frågade om jag ville bli Veckans Blogg svarade jag självklart ja. Du kan ju lägga en kommentar på hennes blogg och se om hon tycker det är intressant :)

Skulle verkligen vara otroligt om du kunde berätta hur du hamnade i NYC och på FIT?
Egentligen var det inte meningen från början att jag skulle gå på FIT. Hösten 2009 började jag studera på en skola i Edinburgh, Skottland och det var tänkt att jag skulle gå där i fyra år. Dock insåg jag ganska snabbt att det inte var min grej och bestämde mig för att sluta. Fick höra om FIT och förstod att det var exakt rätt skola för mig så jag sökte - och på den vägen är det.

Jag undrar om du vet om skolan har öppet hus eller så? Jag ska nämligen till NY nu i april och tänker att det hade varit ett bra tillfälle att se skolan. Är det många internationella studenter som går där? Hur långt innan borde man börja ansöka? Vilka förkunskaper måste man ha? Är gymnasiet tillräckligt?
Jag vet att skolan har öppet hus lite då och då, men när vet jag inte. Dock tycker jag absolut du ska kontakta dem när du är här i april, så att du kan få komma och titta på skolan och kanske prata med någon som kan ge dig svar på frågor du kan tänkas ha. Jag tror FIT har ungefär 8% internationella studenter, och majoriteten av dem kommer från Asien. Gymnasiebetyg är fullt tillräckligt för att söka in.

STYLE CRUSH

Åh vilken härlig läsning :)

2011-03-29, 19:44:48
Hemsida: http://www.emira.se/bloggar/style-crush
Michelle

Hej! Tack, ja det skulle vara jättesnällt om du kunde länka några sidor för boende. Hur är det om man bor på campuset? Billigare/trångt/tråkigt/nära?



Jag tittade faktiskt på din skola och såg att det fanns photography! Vet du något om den kursen? Funderar på att skicka hem lite info, för det kan man väl göra från deras hemsida?



Tack!

2011-03-30, 16:01:38
Hemsida: http://michelle.spotlife.se
Maria

Hej! Skulle logga in på min lilla blogg nu men som vanligt kollar jag igenom blogg.se's framsida och hittar att du blev veckans blogg. så fort jag läst va den handla om blev jag småsurig av att jag inte hittat din blogg innan för passar mig perfekt!



Om cirka ett halvår/ett år ska jag söka linje. jag har ingen aning om vad. en av mina drömmar är ju att få ha ett eget märke men då vill man ju gå på en bra skola. och din verkar helt perfekt!



Lite synd att jag inte hitta den innan, för hade isåfall kunnat vara med i dessa frågor här.



- Börja du läsa på FIT direkt efter själva grundskolan, eller har du läst t ex samhäll, natur eller nått liknande innan?

För om jag inte lyckas me de jag vill vet jag inte va jag ska hitta på. Och har man bara gått deisgn linje kanske de inte är lika lätt att få något annat bra jobb där man känar bra?



och om jag skulle läsa någon typ av design linje är ju självklart högsta drömmen att få göra de i New York för där vet man ju att de finns bra designskolor!

Hoppas verkligen att få svar på dessa frågor, för här finns de ingen som kan fråga på dessa frågor.

Ha de bra!

2011-03-30, 18:51:05
Hemsida: http://marialund.blogg.se/
Anonym

vilken linje är det du går?:)

2011-03-30, 20:44:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback