Hej, jag heter Sofie Lundberg. Är passionerat förälskad i hamburgare, koriander och smågodis. Och allt som går att äta egentligen. Brinner för ekologi och naturliga, hälsosamma råvaror. Här får jag utlopp för min kärlek för mat och annat som inspirerar mig. Välkommen!
Senast på Burgerland

Svar på era frågor!

Skriven .
Placerad i "Frågor och Svar, "
5 kommentarer

Hur lång tid tog det tills du fick mail från FIT (efter att du ansök på SUNYs hemsida) med Student Identification Number och username/password? Har väntat i över två veckor nu :(

 

Jag kommer inte ihåg exakt men det kan nog ta sin lilla tid. Förhoppningsvis kommer det snart till dig i posten :-)

 

Hanger du endast med svenskar i New York, eller har du aven amerikanska vanner?

 

Jag har vänner från en del olika länder, däribland både svenska och amerikanska. Dock har det blivit att man umgås mycket med svenskar. Dels för att jag bor med två, dels för att man ofta kommer väldigt bra överens med folk från ens egen kultur. Det märks tydligt när man flyttar utomlands hur lika vi svenskar är!

 

Vet du nagot om hur Accessories Design programmet pa FIT ar? Bra? Dalig?

 

Tyvärr har jag ingen större koll på det programmet. Du kanske kan googla eller gå med i någon av FIT’s Facebook-grupper och fråga?

 

Hej! Har namligen lite fragor om stipendiet du fick :) Vart hittade du den? Vad kravdes for att soka det stipendiet?

 

Jag sökte stipendiet på Helsingborgs Handelsförening. Kriteriet är att man har någon slags anknytning till Helsingborg och att man pluggar något som har en business-inriktning. Man skickade in sina betyg och lite personlig information, och fick sen hoppas på det bästa.

I min erfarenhet är det ganska svårt att hitta stipendier om man inte vet vad man letar efter. Det bästa är kanske att kolla om staden man bor i har föreningar som erbjuder stipendier bara för boende, då är chansen större att man blir antagen.

 

Hur tar man sig från JFK till Manhattan och från Manhattan till Newark på billigaste sättet?

 

JFK till Manhattan kan man ta en tunnelbana i princip hela vägen till stan. Det är jättelätt och kostar (har jag för mig) $5 för AirTrain och $2.50 för tunnelbana.

När man åker till Newark åker man lättast med en shuttle som man beställer i förväg. Den kostar ca $18 och hämtar er utanför dörren. Skönt att slippa gå med all packning! Självklart kan man ta tåg och tunnelbana också, men eftersom priset blir i princip detsamma är det skönare med shuttle.

 

Vad gäller det med betygen för intagningen till fit? är det bara mvg som gäller?

 

Jag tror att man ska ha ett VG i snitt eller högre, så kraven är inte superhöga. Däremot är det viktigt att man skriven en bra personal essay, som man skickar in tillsammans med betygen.

 

Tror du att det är lättare att komma in på evening/weekend programmet? Eller att söka så man börjar till våren!?

 

Jag tror egentligen inte det är lättare. Förutsättningarna är desamma och det är rätt många personer som arbetar under dagarna som söker sig till E/W-kurserna. Det är möjligt att färre personer söker till våren, men jag har tyvärr ingen koll på det.

 

Det är tomt på J&D - när kommer du hem till Sverige nästa gång?:P hahah, seriöst vi saknar dig!

 

Haha, gulle-Linda! Kommer tillbaka och leker med dig i jul igen!

 

Jag drömmer om ett jobb som stylist/moderedaktör, men jag kan inte hitta en utbildning som utbildar just detta. Min fråga är om du vet någon kurs på FIT där det finns möjlighet att utbilda sig till det? Sen tänkte jag vad man blir om man läser det du gör, finns det möjlighet att jobba på modehus, tidningar som stylist osv? Slutligen undrar jag om du gjorde hela ansökningsprocessen själv och var det är du läser, nu menar jag exempelvis Master degree, Bacelor degree osv.

 

Jag vet att FIT har fristående kurser i styling etc. Dock lite osäker på om de har ett helt program. Du kan ju kika igenom listan med program här (http://www.fitnyc.edu/1706.asp) och se om du hittar något som låter intressant.

Om man läser det jag läser (en bachelor i FMM) får man en grundläggande utbildning i mode/business som man kan applicera på i princip vad som helst senare (förutom design då kanske). Jag tror att modeindustrin handlar mer om vad du kan och är bra på och mindre om vad du har för akademisk bakgrund. Därför kan man nå precis hur långt som helst bara man har viljan och drivet!

 

Känner du Stephanie Heino, tror hon studerar på samma skola som du. Är ni bra vänner?

 

Ja, vi går på samma skola och jag känner henne litegrann. Vi har inte träffats så mycket men hon verkar vara en gullig tjej, från Helsingborg precis som jag :-)

 

Vilka är favorit affärerna i New York som du rekommenderar för typ "turister"?

Alltså, min favoritaffär är en mataffär, WholeFoods. Kanske ingenting för turister direkt men himmel för en matälskare! I övrigt går jag ofta till Zara och H&M i New York, de har mycket bättre och större utbud här än i Sverige. På Forever21 kan man hitta fina saker ibland, även om det händer mer och mer sällan för min del.

 

Vart ska man inte bo i New York, tänkte på slumporåden och så?


Hela Manhattan är i princip helt säkert nuförtiden, jag har aldrig känt mig rädd eller hotad när jag varit på väg hem på natten. Det är väl kanske Bronx och övre Harlem som fortfarande är lite ”ruffigt” och som man helst inte bor i.


Nämn alla kändisar du sett i NY?


Jag gjorde ett inlägg om det för några månader sedan, du hittar det här. Nu har jag ju precis kommit hit efter tre månader, så listan har inte uppdaterats. Däremot ser jag att jag glömt att nämna två personer: David och Victoria Beckham. De kom ut ur hissen på The Carlyle när jag satt i foajén och väntade på Tord. Lite starstruck blev man allt!


Skulle du säga att det är värt att dra till NY för att ex. studera även om det betyder att man får leva på nudlar eller tonfisk under hela tiden?

 

Utan tvekan! Och jag lovar att du inte kommer behöva leva på tonfisk och nudlar :-)

 

Vad som är det bästa och det sämsta med FIT?!

 

Det bästa: små klasser, engagerade lärare, roliga ämnen, valmöjlighet, läget (mitt på Manhattan), möjligheterna efter skolan.

Det sämsta: storlek (över 10,000 elever så man blir lätt en i mängden), tråkiga men obligatoriska liberal arts-klasser, tråkig cafeteria

 

Jag undrar vilken film som är din favoritfilm? Och vad lyssnar du på för sorts musik?

 

Hmm, svår fråga! Det finns många filmer som är bra, men Titanic är nog en sådan som etsat sig fast i minnet för alltid. Sen älskar jag Disney-filmer också. När det gäller musik lyssnar jag på precis allt: från hip-hop till jazz till pop till RnB. Allt utom schlager!

 

Hur mycket kostar det att bo och utbilda sig i New york (som du)?


Skolavgiften på FIT ligger på ca 45 000 kronor per termin. Boende beror helt på, men mellan 1000-1500 dollar i månaden får man ofta räkna för hyra om man ska bo hyfsat centralt. Mat och annat är billigare än i Sverige dock.

 

Jag undrar om du var riktigt duktig på engelska när du åkte till new york? Eller blev det liksom så att man blir van under tiden man pluggar och befinner sig där?

Hade du bra betyg från grundskolan och gymnasiet?

 

Jag har alltid haft lätt för engelska, dessutom pluggade jag i Skottland ett halvår innan jag kom hit. Men man vänjer sig sjukt snabbt vid språket och efter några månader är det nästan så att man tänker på engelska istället för svenska :-) I betyg hade jag runt 295 från grundskolan och 20,0 från gymnasiet.

 

Du visade ett jättefint armband som du hade köpt på Tiffanys, undra vad det kostar ungefär.


Tack så mycket :-) Jag vet faktiskt inte vad det kostade eftersom jag fick det i studentpresent, men det går säkert att kolla på hemsidan!


Var ligger bästa shoppingen i New York?

 

Soho har bra shopping med stor variation, likaså 5th avenue uppe vid 50-gatorna. I Meatpacking District kan du hitta lite mer unika saker i små boutiquer och i Brooklyn har de bra second hand.

 

Bra nattklubbar och barer?


Klubbar: 1oak, Lavo, SL, Le Bain

Barer (jag är inte lika duktig på att besöka barer, ännu mindre att komma ihåg namnen på dem): The Jane

 

Vad får man inte missa under en vecka i New York?


Om du känner dig hurtig, ta en joggingtur längs Hudson River. Det är helt fantastiskt, man känner sig så nära staden och full av ny energi.

 

Var i USA har du varit? Vad fick dig välja just New York?


Jag har varit i Florida, Boston, Vermont och New York. Att jag valde New York är för att jag alltid drömt om att flytta hit. När möjligheten då öppnade sig var det ingen tvekan om att det var det jag ville.


Läser du en Associate degree? Jag vill nämligen söka in till FIT men när jag kollar vad jag kan välja så står det "Associate degree"? Är den på två år? För en bachelor är ju 4 år? Eller är det så att man efter två år som associate kan fortsätta två år till för att få en bachelor? Jag vill nämligen först läsa 1-4 semster (två år) associate Fashion merchindise management och sedan semster 5-8 (två år) läsa International Trade and Marketing for the Fashion Industries. Fungerar det? Får jag en Bachelor då?

 

Det är precis som du skriver, att du först kan läsa 2 år Associate Level och sen 2 år Bachelor Level. Efter fyra år har du då din Bachelor. Jag tänkte precis som du byta till International Trade & Marketing, och vad jag förstår ska det inte vara några som helst problem :-)

 

Hur många veckor är varje termin?


Terminen börjar den 29 augusti och slutar den 21 december. Orkar inte riktigt räkna ut det i huvudet just nu, men det blir väl runt 14-15 veckor?

 

Vilket ställe/område är det bästa att bo på i Manhattan?


West Village, där jag bor, tycker jag är allra finast :-)


Anonym

Hej!Hoppas det går bra att det trillar in en fråga lite sent här. Ni bor väl tre tjejer tillsammans? Hur gör ni med mat och hushållsgrejer och så? Gissar på att ni delar hyran på tre.Ps. Din blogg är grym, jätterolig att läsa!

2011-08-31, 18:30:20
Vanessa

I wouldn't count out the Bronx as a whole. It's true that parts of it are rough, but some parts are very safe and have some really beautiful homes. I've spent a lot of time there and have never felt unsafe.

2011-08-31, 18:44:00
Anonym

Du missade att svara på vi som var först att fråga :/

2011-08-31, 20:34:41
emelie

Hej!

Missade frågestunden så tänkte att du kanske kan svara på min fråga ändå. Jag vill också plugga så som du gör, men tycker att det är ett väldigt stort lån man får tar. Hur mycket lånar du? Eller hade du mycket sparade pengar sedan innan?Grym blogg!

Tacksam för svar! :)

2011-08-31, 21:20:57
Hemsida: http://elisabethemelie.blogg.se/
miki

Hej!Jag undrar om du kan dela med dig av ditt personligt brev. Jag skall söka till läkarlinjen utomlands och behöver kolla på exempel på personliga brev som är bra och som har blivit antagna.

mejla mig gärna, behöver prata med ngn..

2012-03-01, 08:24:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback